EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÊÁ×Á ÌÁËÁÃÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÊÁ×Á ÌÁËÁÃÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

To Hoop Fiction αναλύει τους λόγους της νίκης του Παναθηναϊκού επί της Μάλαγα, που ήρθε μέσα από την άμυνά του, η οποία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι έχει ανέβει επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε σωστά τις αγωνιστικές αρρυθμίες του πρώτου ημιχρόνου, η Μάλαγα δεν κατάφερε να ακολουθήσει μέχρι το τέλος έχοντας ως σημείο αναφοράς τις επιθετικές συνεργασίες μεταξύ των ψηλών της, κι έτσι οι πράσινοι πέτυχαν την πέμπτη συνεχόμενη νίκη τους διατηρώντας το εντός έδρας αήττητο της φετινής σεζόν .

Πριν ακόμα από την έναρξη της αναμέτρησης απέναντι στην ομάδα του Πλάθα, ο Παναθηναϊκός γνώριζε πως, ιδιαίτερα στη γραμμή των ψηλών, θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με όσα είχε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στη σεζόν, κυρίως επειδή οι Ισπανοί συνηθίζουν να βασίζουν μεγάλο μέρος της επιθετικής τους λειτουργίας στις συνεργασίες μεταξύ των ψηλών τους (high-low).

Η άμυνα του Παναθηναϊκού έχει ανέβει επίπεδο

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον δύο παίκτες από την τριάδα των Σουάρεζ-Όγκουστιν-Μούσλι, η Μάλαγα προσπάθησε να τραβήξει είτε τον Γκιστ είτε τον Σίνγκλετον εκτός ρακέτας, έχοντας έναν διπλό στόχο. Πρώτον, να δημιουργήσει διαδρόμους για τις διεισδύσεις του Νεμάνια Νέντοβιτς, και, δεύτερον, να δώσει την ευκαιρία στον ψηλό που έμενε βαθιά στη ρακέτα να παίξει με πλάτη σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Το πώς αντιμετώπισε την συγκεκριμένη κατάσταση ο Παναθηναϊκός, φαίνεται στην αμυντική διάταξη των πρασίνων στην παρακάτω ακολουθία στιγμιοτύπων:

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

Η Μάλαγα επιλέγει να επιτεθεί με συνεργασία μεταξύ των ψηλών της. Στην κορυφή έχει πάρει την μπάλα ο Κάρλος Σουάρεζ, ενώ στο κέντρο περίπου της ρακέτας προσπαθώντας να πάρει καλύτερη θέση βρίσκεται ο Ντέγιαν Μούσλι. Ο Γκιστ βγαίνει κανονικά πάνω στον Σουάρεζ, ενώ την ίδια στιγμή ο Ίαν Βουγιούκας συγκρούεται με τον Μούσλι που τελικά υποδέχεται δύσκολα την μπάλα.

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

Η πρώτη απόπειρα του Μούσλι να παίξει με πλάτη έχοντας πίσω του τον Βουγιούκα αποτυγχάνει, η μπάλα επιστρέφει στον Σουάρεζ που έχει έρθει στο αριστερό φτερό, και στη συνέχεια ο τελευταίος την ξαναδίνει στον Μούσλι, σε μια δεύτερη προσπάθεια για επίθεση στο χαμηλό ποστ. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες του Παναθηναϊκού βρίσκονται ήδη στις κατάλληλες θέσεις. Ο Βουγιούκας είναι έτοιμος για άμυνα πάνω στον Μούσλι, ενώ ο Γκιστ βρίσκεται σε ιδανικό σημείο είτε για να δώσει την βοήθεια χαμηλά, είτε για να βγει πάνω στον Σουάρεζ καλύπτοντας το σουτ. Τελικά, ο Ντέγιαν Μούσλι, και με τον χρόνο που απομένει να πιέζει για εκτέλεση, επιτίθεται με πλάτη στο χαμηλό ποστ. Στην εξέλιξη της φάσης, προκύπτει η παρακάτω αμυντική διάταξη του Παναθηναϊκού:

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

Ο Μούσλι καταφέρνει να γυρίσει το κορμί του, όμως έχει ήδη έρθει για την βοήθεια ο Νίκος Παππάς (1). Την ίδια στιγμή, ο Κέι Σι Ρίβερς έχει ήδη τοποθετηθεί ώστε είτε να μαρκάρει ενδεχόμενο τρίποντο του Αλμπέρτο Ντίαζ στο δεξί φτερό της επίθεσης των Ισπανών, είτε να κινηθεί κι αυτός προς την ρακέτα για να εμποδίσει την πάσα στον Μιλοσάβλιεβιτς, ο οποίος έχει κινηθεί παράλληλα με τη βασική γραμμή.

Λίγες κατοχές αργότερα, η Μάλαγα επιλέγει να επιτεθεί ξανά με συνεργασία μεταξύ των ψηλών της. Αυτή τη φορά, ο Βουγιούκας προλαβαίνει να τοποθετηθεί ακόμα καλύτερα, βάζοντας το κορμί του μπροστά από τον Μούσλι, και η ισπανική επίθεση πνίγεται πριν καν ξεκινήσει:

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

Ο Σουάρεζ προσπαθεί να περάσει την λόμπα στον Μούσλι ο οποίος βρίσκεται στην πλάτη του Βουγιούκα, ο Σέρβος σέντερ υπολογίζει λάθος το πότε πρέπει να κάνει το άλμα για να υποδεχθεί την μπάλα, και απλά την ακουμπάει πριν αυτή καταλήξει άουτ και η κατοχή περάσει εκ νέου στον Παναθηναϊκό. Το κίτρινο πλαίσιο που ορίζει την αμυντική διάταξη των πρασίνων αποτελεί από μόνο του απόδειξη για το πόσο συμπαγής και στιβαρή ήταν η άμυνα του Παναθηναϊκού, εγκλωβίζοντας τους Ισπανούς σε επιλογές χαρακτηρισμένες από στατικότητα.

Μία εναλλακτική προσέγγιση της άμυνας του Παναθηναϊκού προέκυπτε στις περιπτώσεις που οι πράσινοι επέλεγαν την αλλαγή στο μαρκάρισμα όταν ο ψηλός της Μάλαγα έδινε το σκριν στην κορυφή της επίθεσης, με αποτέλεσμα ένας γκαρντ του Παναθηναϊκού να ακολουθεί τον ψηλό των Ισπανών στη ρακέτα:

Παναθηναϊκός - Μάλαγα: Η πρόοδος της ομαδικής άμυνας

Μετά την αλλαγή στην κορυφή, ο Λοτζέσκι έχει να αντιμετωπίσει τον Όγκουστιν, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει στην μπάλα να περάσει στη ρακέτα. Ο Βέλγος τοποθετεί το σώμα του μπροστά από τον ψηλό της Μάλαγα, ο Καλάθης είναι προφανές πως βρίσκεται σε εγρήγορση για να δώσει την βοήθεια από την αδύναμη πλευρά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Γκιστ, ο οποίος τελικά κλέβει την μπάλα μετά την οριακή πάσα που επιχείρησε ο Τζεφ Μπρουκς --σε σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης, η πράσινη άμυνα δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οτιδήποτε κι αν προκύψει, κι αυτό είναι το σημαντικότερο.

Όλα τα παραπάνω στιγμιότυπα αποδεικνύουν την αμυντική πρόοδο των πρασίνων ως σύνολο. Στην αρχή της σεζόν, και με το ρόστερ να διαθέτει αρκετούς παίκτες των οποίων η ατομική τους άμυνα αποτελούσε σημείο αναφοράς, είχε σημειωθεί πως για τον Παναθηναϊκό, το σημαντικότερο βήμα προς την επιτυχία θα ήταν η άνοδος σε επίπεδο ομαδικής αμυντικής λειτουργίας.

Πλέον, το συγκεκριμένο στοιχείο είναι προφανές, ενώ υπάρχουν επιπλέον περιθώρια βελτίωσης. Σε συζητήσεις προηγούμενων σεζόν, διαχρονικό πρόβλημα αποτελούσαν οι βοήθειες της αδύναμης πλευράς, η κάτω του μετρίου επικοινωνία στις αμυντικές περιστροφές, και το πόσο εκτεθειμένη ήταν η ρακέτα στα διαστήματα που ο Παναθηναϊκός είχε στην πεντάδα έναν ψηλό τύπου Ραντούλιτσα ή Γιάννη Μπουρούση. Για να κατανοήσει κανείς τα βήματα προόδου, αρκεί να σκεφτεί το πόσες φορές (δεν) έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ο εξίσου βαρύς με τους προαναφερθέντες Ίαν Βουγιούκας, ενώ δεν συζητάμε καν για τα διαστήματα συνύπαρξης του Γκιστ με τον Σίνγκλετον.

Ψάχνονται Ντένμον-Λεκαβίτσιους, καθοριστικοί Παππάς-Γκιστ

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÊÁ×Á ÌÁËÁÃÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÊÁ×Á ÌÁËÁÃÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICAJA MALAGA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πέραν των όσων κέρδισε ο Παναθηναϊκός μέσω της άμυνας, κέρδη τα οποία κεφαλαιοποίησε με την απόκτηση επιθετικού ρυθμού στο δεύτερο ημίχρονο, στα αρνητικά στοιχεία της βραδιάς κατατάσσεται ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της δεύτερης περιόδου, όταν και η Μάλαγα κατάφερε να μεταφέρει το μομέντουμ της αναμέτρησης στη δική της πλευρά.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, ο Παναθηναϊκός προβληματίστηκε επειδή δεν λειτούργησε βάσει των αρχών του προπονητή του, με μια πεντάδα που αποτελούνταν από τους Λεκαβίτσιους, Παππά, Ρίβερς, Γκάμπριελ και Όγκαστ, ενώ κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Ντένμον αντί του Παππά. Οι περιφερειακοί στόχευαν περισσότερο στην εκτέλεση παρά στη δημιουργία, η επικοινωνία στις αμυντικές περιστροφές κατέρρευσε με τον Όγκαστ να μοιάζει χαμένος στην πίσω γραμμή, και οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν αυτό το νεκρό διάστημα για να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση.

Ακριβώς όπως σημειώθηκε στην ανάλυση μετά την εντός έδρας νίκη απέναντι στη Ρεάλ , το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι η έλλειψη σταθερότητας που χαρακτηρίζει τους αναπληρωματικούς της περιφέρειας. Ο Λεκαβίτσιους έχει να συνεισφέρει ουσιαστικά αρκετές αγωνιστικές, ενώ ο Ντένμον μοιάζει εξαρτημένος από το αν θα ευστοχήσει στα πρώτα 2-3 σουτ σε κάθε παιχνίδι (κι επειδή δεν ευστοχεί, γίνεται τόσο διστακτικός και γεμάτος αμφιβολίες για τον εαυτό του που καταλήγει να είναι τοξικός για την ροή της επίθεσης του Παναθηναϊκού).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον στα εντός έδρας παιχνίδια, ο Νίκος Παππάς δηλώνει σταθερά παρών. Τα όσα έκανε απέναντι στη Μάλαγα, ακριβώς όπως και το μεγάλο τρίποντο της τέταρτης περιόδου με τη Ρεάλ, είναι το μεγαλύτερο κέρδος των πρασίνων από το σουτ που έδωσε τη νίκη με τη Φενέρ, στοιχείο που δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως ο Τσάβι Πασκουάλ. Με το παιχνίδι να βρίσκεται σε οριακό σημείο, και με τον Παναθηναικό να χρειάζεται μια επιπλέον επιθετική ώθηση στην τελική ευθεία, ο Ισπανός προπονητής δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει παρά την μετριότητα της δεύτερης περιόδου. Ο Παππάς τον δικαίωσε, και υπάρχει η υποψία πως θα συνεχίσει να τον δικαιώνει.

Εκτός από το ιδιαίτερο ψυχολογικό υπόβαθρο της περίπτωσης του Νίκου Παππά, ξεχωριστή αναφορά απαιτείται για τον υπέροχο Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός διαψεύδει τους πάντες, παίζοντας ίσως το καλύτερο μπάσκετ από τότε που ήρθε στο ΟΑΚΑ. Καταθέτει τόνους ενέργειας, είναι κυριαρχικός σε άμυνα και επίθεση, καλύπτει κάθε κενό, και δεν συμβιβάζεται με το να παραχωρήσει αμαχητί την οποιαδήποτε κατοχή. Όσο ο Παναθηναικός έχει τον Γκιστ να παίζει σε τέτοια επίπεδα, γνωρίζει πως θα είναι παραπάνω από ανταγωνιστικός οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γραμμή ψηλών κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει.

Οι πράσινοι συνεχίζουν έχοντας θεμελιώσει την παρουσία τους στα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας, και, στοιχείο ακόμα πιο σημαντικό, διατηρούν το εντός έδρας αήττητο. Ένας αστερίσκος, όμως, συνοδεύει τα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια. Στα πρώτα ημίχρονα απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μάλαγα, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε αρκετά, ιδιαίτερα στα διαστήματα που οι βασικοί αγωνιστικοί του πυλώνες ήταν εκτός, και χρειάστηκε να κάνει πολύ περισσότερα στα δεύτερα μισά των αγώνων.

Ένα βασικό ζητούμενο για τις επερχόμενες αναμετρήσεις, είναι η διατήρηση της ποιότητας και στις δύο πλευρές του παρκέ από όσους μπαίνουν στη μάχη σε δεύτερο χρόνο. Το ταξίδι στο Κάουνας θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ