EUROLEAGUE

Ο Ντόντσιτς χτίζει το μύθο του

Ο Ντόντσιτς χτίζει το μύθο του
FACEBOOK/REAL MADRID BASKET

To Hoop Fiction αναλύει το "φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς", τον επόμενο μεγάλο παίκτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που στα 18 του χρόνια είναι ήδη έτοιμος για τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, και λίγο πριν αποδείξει το μεγαλείο του με τη φανέλα της Σλοβενίας, μαθαίνει πως την ερχόμενη σεζόν πρέπει να οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Γιουλ.

Στο Ευρωμπάσκετ κατακτά το χρυσό, και ολόκληρη η Ευρώπη χαμογελά μαζί του. Αρκετά λεπτά πριν τη λήξη του τελικού αποχωρεί τραυματίας, αλλά θα επιστρέψει για να πάρει το μετάλλιο πάνω στις πλάτες των συμπαικτών του επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει --η ιστορία της Σλοβενίας, με τον Ντόνσιτς να στέκεται ως ισάξιος στο πλάι του Ντράγκιτς, δίνει χρώμα σ’ ένα κατά τ’ άλλα άνευρο τουρνουά.

Η σεζόν ξεκινά, η Ρεάλ κάνει 4 συνεχόμενες νίκες, κι ο Ντόνσιτς μοιάζει έτοιμος να την οδηγήσει στο Βελιγράδι -27 πόντοι απέναντι στην Εφές, 14 με την ΤΣΣΚΑ, ξανά 27 στο Μιλάνο και 28 στο Κάουνας. Συνεχόμενες μεγάλες εμφανίσεις του Σλοβένου φέρνουν συνεχόμενες νίκες, μέχρι που η Ρεάλ αποδεκατίζεται στη γραμμή των ψηλών. Κούζμιτς, Αγιόν και Ράντολφ μένουν εκτός λόγω τραυματισμών, κι οι Ισπανοί χάνουν σε 6 από τους 7 αγώνες που παίζουν στην Ευρωλίγκα από τις 2 Νοέμβρη μέχρι τις 8 Δεκέμβρη.

Ενώ όλα είχαν αρχίσει ιδανικά, ο Ντόνσιτς βιώνει συνεχόμενες και σκληρές ήττες. Η Ρεάλ διασύρεται από την Μπασκόνια, στο Τελ Αβίβ πάει να κερδίσει μόνος του αλλά δεν αντέχει, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ.

Ο Ντόντσιτς χτίζει το μύθο του

Η άμυνα του Παναθηναϊκού τον σημαδεύει ψυχρά εξουθενώνοντάς τον με συνεχείς αλλαγές κι είναι ίσως η πρώτη φορά που η ένταση του αγώνα δείχνει ν’ αγγίζει το μυαλό του -- κάνει 8 λάθη και οι Ισπανοί φεύγουν ηττημένοι, όμως ακόμα κι έτσι έχει προλάβει να βάλει 19 πόντους και να ευστοχήσει στις δύο πιο κρίσιμες βολές του παιχνιδιού με τους χιλιάδες που βρίσκονται στο γήπεδο σκυμμένους πάνω του. Στο ΣΕΦ μένει μόνος χωρίς ψηλούς απέναντι σ’ ολόκληρο τον Ολυμπιακό -Ταβάρες και Ρέγιες αποσύρονται λόγω φάουλ, όμως ο Ντόνσιτς βάζει 33 πόντους λυγίζοντας τελικά στην παράταση.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ

Παρατηρώντας τον Σλοβένο, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως ζούμε στην εποχή του επόμενου μεγάλου Ευρωπαίου, κι αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός που στοχεύει στο να περιβάλλει όλες τις έννοιες που μπορούν να του αποδοθούν --αγωνιστικά και πνευματικά μοιάζει να κατέχει τα πάντα.

Αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν την παρουσία του, ο Ντόνσιτς μοιάζει να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μερικών πολύ σπουδαίων από τη σχολή της πρώην Γιουγκοσλαβίας --δεν είναι καθόλου τυχαίο που στα social media τα ονόματα του Ντράζεν και του Κούκοτς εμφανίζονται όλο και συχνότερα δίπλα στο δικό του, και μάλιστα από άτομα που πρόλαβαν να δουν τους δύο θρύλους να αγωνίζονται.

Έχοντας διαπαιδαγωγηθεί στην Ισπανία, κέρδισε το επιπλέον χαρακτηριστικό του να προσεγγίζει τη δράση με πιο ελεύθερη σκέψη χωρίς να φοβάται να πάρει εκτός συστήματος πρωτοβουλίες. Από το απόλυτα ελεγχόμενο μοντέλο των Γιουγκοσλάβων, ο Ντόνσιτς μεταπήδησε σε μια χώρα που η μπασκετική της κουλτούρα είναι ταυτισμένη με τον υψηλό ρυθμό και την επιθετικότητα --στη Μαδρίτη έμαθε πως πάντα πρέπει να επιδιώκει τον αιφνιδιασμό και γι’ αυτό τα περισσότερα από τα πιο όμορφα highlights του περιλαμβάνουν καταστάσεις που τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ντόντσιτς χτίζει το μύθο του

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ντόνσιτς είναι το ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει έναν τομέα του παιχνιδιού του ως το απόλυτο όπλο του. Σουτάρει εξαιρετικά, αν και φέτος είχε αρκετές κακές βραδιές και γι’ αυτό έχει περιοριστεί στο 35.6% από το τρίποντο (37.1% πέρσι, ενώ ο μηχανισμός του αλλά και το εξ ορισμού πλεονέκτημα που του δίνει το ύψος του απέναντι σε κοντύτερους περιφερειακούς κρύβει σίγουρα την προοπτική της εξέλιξης του Ντόνσιτς σε σουτέρ που θα κινείται σταθερά στο 40%), μπορεί να επιτεθεί με πλάτη στο χαμηλό ποστ, δημιουργεί αποκωδικοποιώντας κάθε κίνηση της αντίπαλης άμυνας είτε όταν βρίσκεται σε καταστάσεις πικ εν ρολ, είτε περνώντας την τελική πάσα σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Εκτός από σκόρερ και δημιουργός, ο Ντόνσιτς είναι και εξαιρετικός ριμπάουντερ --έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσο σωστά είναι τοποθετημένος σε κάθε φάση για το αμυντικό ριμπάουντ.

Το πόσο ξεχωριστός ήταν ο Σλοβένος γίνεται ακόμα πιο προφανές αν ψάξει κανείς για περιστατικά ή καταστάσεις όταν ήταν ήταν ακόμα παιδί. Όταν ήταν 8 χρονών και ο πατέρας του πήρε μεταγραφή στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας, ο Λούκα έγινε αμέσως μέλος των ακαδημιών της ομάδας --στην πρώτη του προπόνηση με το γκρουπ παιδιών που είχαν γεννηθεί το 1999, χρειάστηκαν μόλις 16 λεπτά ώστε ο προπονητής του να αποφασίσει πως θα ο μικρός θα συνέχισε με τους γεννημένους το 96’, λίγα χρόνια πριν κυριαρχήσει σε όλα τα παιδικά και εφηβικά τουρνουά της Ευρώπης.

Λίγα χρόνια μετά, κι ενώ είχε ήδη αρχίσει να παίζει με την πρώτη ομάδα, η Ρεάλ είχε να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Μιλώντας για εκείνο το παιχνίδι, ο Κάιλ Χάινς δήλωσε πως το όνομα του Ντόνσιτς υπήρχε στο scouting report που πήραν στα χέρια τους οι παίκτες των Ρώσων με την εντολή να τον αντιμετωπίσουν δίνοντάς του ελεύθερα σουτ, ακριβώς όπως κάποτε οι άμυνες αντιμετώπιζαν τον Ρίκι Ρούμπιο. Σ’ εκείνο το παιχνίδι, μετά από ένα λάθος στην επίθεση της Ρεάλ που δεν οργανώθηκε σωστά από τον Ντόνσιτς και το άμεσο τάιμ άουτ του Λάσο, ο Σλοβένος επιστρέφει στο παρκέ και είναι εύστοχος σε 3 συνεχόμενα τρίποντα με την άμυνα των Ρώσων να τον αντιμετωπίζει παθητικά (το βίντεο με το παραπάνω περιστατικό είναι αντίστοιχης αξίας με το ιστορικό τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς στη Μάλαγα).

Μια περιήγηση σε ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το NBA αρκεί για να καταλάβει κανείς το θόρυβο που ήδη συνοδεύει το όνομά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα περισσότερα projected mock drafts (στις προβλέψεις, δηλαδή, για τη σειρά σύμφωνα με την οποία θα επιλεγούν οι νεοεισελθέντες στο ΝΒΑ) o Ντόνσιτς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα, κι αυτό ενώ έχει ήδη περάσει πάνω από ένας μήνας με το κολεγιακό Πρωτάθλημα να βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να υπάρχουν επαρκή αγωνιστικά δεδομένα για όσους βρίσκονται στη λίστα και αγωνίζονται ήδη στην Αμερική. Το αν θα καταλήξει στην πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη θέση είναι περισσότερο ζήτημα που θα κριθεί από τις ανάγκες των ομάδων --όποια έχει ανάγκη από έναν πολυδιάστατο πλέι μέικερ θα επιλέξει τον Σλοβένο, κι αυτό το δεδομένο προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως δύσκολα θα βρεθεί άλλος περιφερειακός στους πρώτους 5 του επόμενου ντραφτ.

Στην Αμερική, ο Ντόνσιτς είναι περισσότερο γνωστός ως δημιουργός, κι αυτό γίνεται φανερό σε πολλές γωνιές του αμερικανικού Ίντερνετ. Στο draftexpress, την πιο γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα που λειτουργεί ως βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά παικτών που αγωνίζονται διεθνώς (σελίδα μέσω της οποίας έγινε γνωστός και ο Γιάννης πριν πάει στο Μιλγουόκι), οι αναλύσεις για τον Ντόνσιτς επικεντρώνονται περισσότερο γύρω από το πόσο ικανός είναι ως δημιουργός, ενώ οι περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ο Σλοβένος είναι ικανός να σκοράρει.

Ο Ντόντσιτς χτίζει το μύθο του
REAL MADRID OFFICIAL SITE

Οτιδήποτε κι αν τελικά συμβεί, η μετάβασή του στο επόμενο επίπεδο είναι δεδομένη.

Ο Ντόνσιτς έχει δηλώσει πως δεν γνωρίζει αν θα αυτή είναι η τελευταία του σεζόν στην Ευρώπη, όμως οι πιθανότητες τείνουν προς αυτό το ενδεχόμενο.

Η αγωνιστική και πνευματική του ετοιμότητα δεν αμφισβητείται, ενώ στο υπόλοιπο της σεζόν, και με τη Ρεάλ να δείχνει πως έχει συνέλθει επιστρέφοντας σε πορεία Φάιναλ 4, έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία. Το να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχοντας οδηγήσει τους Ισπανούς στο Βελιγράδι θα είναι ένα επιπλέον θεμέλιο στο χτίσιμο του μύθου του.

Έχοντας κατακτήσει την κορυφή με την Εθνική και λαμβάνοντας υπόψιν την περσινή του υποτονική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη, το μόνο που λείπει από τον επόμενο σπουδαίο της Ευρώπης είναι μια τελευταία παράσταση τον ερχόμενο Μάιο.

Πηγές

http://www.espn.com/nba/story/_/id/20668236/there-never-nba-draft-prospect-slovenia-luka-doncic

http://www.businessinsider.com/luka-doncic-too-good-slovenia-team-age-8-2017-9

https://www.si.com/nba/2017/12/11/nba-draft-big-board-rankings-deandre-ayton-luka-doncic-marvin-bagley

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ