EUROCUP

Το κάρμα του Κατσικάρη

Το κάρμα του Κατσικάρη

Ο Φώτης Κατσικάρης θα κοουτσάρει με τέταρτη διαφορετική ομάδα στο Eurocup και το Sport24.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα του 49χρονου προπονητή στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (VIDEO, PHOTOS).

Το κάρμα αναφέρεται στη συσχέτιση αιτίας και αποτελέσματος, μια κατάσταση που για κάποιο λόγο διεκόπη στο παρελθόν και εμφανίζεται ξανά για να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Δεν ξέρουμε αν ο Φώτης Κατσικάρης αγνοεί επιδεικτικά ρητά του τύπου "πεπρωμένον φυγείν αδύνατον" όμως η συμφωνία με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν φέρνει τον 49χρονο κόουτς στον πάγκο της ομάδας που του στέρησε τον τίτλο στο Eurocup το 2013, όταν μάλιστα αναδείχτηκε Προπονητής της Χρονιάς στη διοργάνωση!

Ο Κατσικάρης επιστρέφει στη Ρωσία έπειτα από τη σεζόν 2005-06 και τη θητεία του στην Ντιναμό για να κοουτσάρει τη "Λόκο" ενώ μεσολάβησε η σύντομη συνεργασία του με την ομοσπονδία της χώρας. Η πρόκληση είναι τεράστια, με δεδομένο ότι η Λοκομοτίβ έφτασε φέτος ως το Final Four της Euroleague υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα ενώ οι παίκτες της... σκόρπισαν ανά την Ευρώπη (Σίνγκλετον, Ράντολφ, Κλαβέρ) και το ΝΒΑ (Ντιλέινι).

Ο Έλληνας τεχνικός θα κοουτσάρει στο Eurocup για πρώτη φορά έπειτα από τη σεζόν 2012-13, όταν αναδείχτηκε Προπονητής της Χρονιάς οδηγώντας την Μπιλμπάο στον τελικό ωστόσο έχασε τον τίτλο από τη νυν ομάδα του, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία εξασφάλισε αυτόματα την πρόκριση στην επόμενη Euroleague.

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΙΚΩΝ
2007-08 Βαλένθια 10-5 66.67%
2009-10 Άρης 5-1 83.33%
2009-10 Μπιλμπάο 6-4 60%
2012-13 Μπιλμπάο 13-4 76.47%

Στο Final Eight με τη Βαλένθια

H αρχή έγινε την αγωνιστική περίοδο 2007-08, όταν η Βαλένθια έφτασε ως το Final Eight του Eurocup αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Μπανταλόνα (σ.σ. ο Ρούντι Φερνάντεθ αναδείχτηκε MVP με τη φανέλα της Χουβεντούτ) και ολοκλήρωσε εκείνη τη χρονιά με ρεκόρ 10-5. Την επόμενη σεζόν ο Κατσικάρης ολοκλήρωσε πρόωρα τη συνεργασία του με τους Ίβηρες, αφού έλυσε από κοινού το συμβόλαιό του και αποχώρησε μαζί με τον τότε τζένεραλ μάνατζερ της Παμέσα, Τζόνι Ρότζερς έπειτα από το αρχικό 3-3 στη Liga Endesa. Τη διετία της παραμονής του στη Βαλένθια, ο Κατσικάρης οδήγησε την Παμέσα στα προημιτελικά των ισπανικών playoffs όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ (2007) και την Τάου (2008), αντίστοιχα.

Το κάρμα του Κατσικάρη

Η Βαλένθια έφτασε ως το Final Eight του Eurocup υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή

Το 5-1 με τον Άρη

O Κατσικάρης ανέλαβε τον Άρη τον Οκτώβρη του 2009, επιστρέφοντας έτσι στην Ελλάδα έπειτα από δυο χρόνια στην Ισπανία και την Παμέσα Βαλένθια και οδηγώντας τους "κίτρινους" στη regular season του Eurocup εκείνης της σεζόν, έχοντας ρεκόρ 5-1 στον όμιλο! Συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς έκαναν το 2/2 κόντρα στη Ζαντάρ και τη Χάποελ Ιερουσαλήμ ενώ η μόνη ήττα τους στην πρώτη φάση σημειώθηκε στη Λιθουανία από τη Σιαουλιάι. Παρ' όλα αυτά, ο έμπειρος προπονητής δεν κατάφερε να... μακροημερεύσει στο "Παλέ". Το συμβόλαιό με τον Άρη λύθηκε τον Ιανουάριο, με τον Έλληνα τεχνικό να δηλώνει ότι αποχωρεί "για προσωπικούς λόγους", δίνοντας τη θέση του στον Ντέιβιντ Μπλατ.

Το κάρμα του Κατσικάρη

Μάιλς και Κατσικάρης πανηγυρίζουν τη νίκη επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ στο "Παλέ"

Η τρίτη θέση κόντρα στον Πανελλήνιο

Μετά την αποχώρησή του από τον Άρη, ο Κατσικάρης επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπιλμπάο και οδήγησε τους Βάσκους στο Final Four του Eurocup που διεξήχθη στη Fernando Buesa Arena της Βιτόρια! Το εμπόδιο της Άλμπα Βερολίνου στον ημιτελικό αποδείχτηκε απροσπέλαστο για την Μπιλμπάο που είχε, μεν, σε εξαιρετική βραδιά τον Κρις Ουόρεν (14π., 8ριμπ.) ωστόσο περιορίστηκε στον μικρό τελικό, εκεί όπου κατέκτησε την τρίτη θέση μετά τη νίκη επί του Πανελληνίου.

Το κάρμα του Κατσικάρη

Οι Βάσκοι προκρίθηκαν στο Final Four της Βιτόρια με τον Κατσικάρη στην άκρη του πάγκου

Η δουλειά έμεινε στη μέση λόγω Λοκομοτίβ

Και φτάνουμε στη σεζόν 2012-13, εκεί όπου η Μπιλμπάο των Κατσικάρη, Βασιλειάδη και Ζήση έφτασε στον τελικό του Spirou Dome, κόντρα στην νυν ομάδα του Έλληνα προπονητή, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Οι Βάσκοι έκαναν το 6-0 στη regular season ενώ ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στο Last-32 με δυο ήττες από τη Νίμπουρκ και τη Ρίγα. Παρ' όλα αυτά, "έτρεξαν" τέσσερις νίκες, απέκλεισαν την Ουλμ και την Μπουντιβέλνικ στα προημιτελικά και τα ημιτελικά, φτάνοντας ως το τέλος της διαδρομής! Στο μεσοδιάστημα, ο Κατσικάρης αναδείχτηκε Προπονητής της Χρονιάς στο Eurocup κι έγινε ο δεύτερος Έλληνας που κατακτά τον συγκεκριμένο ατομικό τίτλο μετά τον Ηλία Ζούρο, το 2010 με τον Πανελλήνιο.

Στον τελικό, η Λοκομοτίβ επικράτησε της Μπιλμπάο με 75-64 κι έγινε η τέταρτη ρωσική ομάδα που κατακτά το Eurocup μετά τις Ντιναμό Μόσχας, Ούνικς και Χίμκι, εξασφαλίζοντας αυτόματα τη συμμετοχή της στην επόμενη Euroleague. Ο 49χρονος προπονητής αποχώρησε στο τέλος της σεζόν, μετρώντας 107 νίκες και 78 ήττες σε 185 αγώνες με τους Βάσκους ενώ έζησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές στη σύντομη ιστορία της Μπιλμπάο, με τη συμμετοχή στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος, του Eurocup και τους ομίλους της Euroleague.

Τα highlights του Λοκομοτίβ - Μπιλμπάο

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ