EUROCUP

Από τον Ποπέσκου στον Λάσμε!

Από τον Ποπέσκου στον Λάσμε!

Πώς συνδέεται το Κύπελλο UEFA του 2000 με τον Στέφαν Λάσμε; Γιατί ο Αταμάν θεωρούσε ότι η Euroleague του κάνει... πλάκα και πώς πειράχτηκε το μυαλό του Ντόρσεϊ; To Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία της κατόχου του Eurocup, Γαλατάσαραϊ (PHOTOS, VIDEO).

Μια ημέρα χωρίς δήλωση είναι... βουνό για τον Εργκίν Αταμάν. Τον προπονητή της Γαλατάσαραϊ και εθνικό κόουτς της Τουρκίας, ο οποίος εξήγησε ότι η επιτυχία της "τσιμ-μπομ" στο Eurocup είναι επίτευγμα ανάλογο της κατάκτησης του Κυπέλλου UEFA το 2000, κόντρα στην Άρσεναλ!

Τότε ήταν ο Τζίκα Ποπέσκου που έκανε το 4-1 στα πέναλτι με τους "κανονιέρηδες" και έφερε στην Τουρκία το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Χθες (27/4) η ομάδα του Αταμάν που επικράτησε της Στρασμπούρ στο Abdi Ipekci με MVP τον Στεφάν Λάσμε, ανέτρεψε τη διαφορά της ήττας στη Γαλλία και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Euroleague της επόμενης σεζον , ως κάτοχος του Eurocup!

"Είμαι υπερήφανος για εσάς! Είναι το πιο σημαντικό τρόπαιο στην ιστορία της μπασκετικής Γαλατάσαραϊ. Ο οργανισμός της Γαλατά έχει ιστορία 100 ετών! Για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια, η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε έναν εφάμιλλο τίτλο, το Κύπελλο UEFA. Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, κερδίσατε το Eurocup! Είναι μια ιστορία που θα λέτε στα παιδιά σας. Ίσως συνεχίσουμε μαζί την επόμενη χρονιά στην Euroleague. Είμαστε οικογένεια και δηλώνω υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε!" ήταν η ομιλία του Αταμάν στα αποδυτήρια της Γαλατάσαραϊ μετά τον θρίαμβο επί της Στρασμπούρ.

Από τον Ποπέσκου στον Λάσμε!

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Eurocup που κατέκτησε η Γαλατάσαραϊ είναι ο τρίτος τίτλος της Τουρκίας στο μπάσκετ, μετά το Κύπελλο Κόρατς της Εφές Πίλσεν (1996) και το FIBA Eurochallenge της Μπεσίκτας (2012). Η Γαλατάσαραϊ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, μολονότι ο Εργκίν Αταμάν ξέσπασε στις αρχές της χρονιάς κατά της Euroleague και της απόφασης της διοργανώτριας αρχής να μην δώσει wild card για την εφετινή διοργάνωση στην "τσιμ-μπομ", αλλά στην Νταρουσάφακα!

Από τον Ποπέσκου στον Λάσμε!

Η... ΦΑΡΣΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE ΜΕ ΤΗ WILD CARD

"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γαλατά βρίσκεται είτε στο Top-16, είτε στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Euroleague. Τα τελευταία τρία χρόνια ο μέσος όρος θεατών ήταν στις 9.500 χιλιάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την περσινή σεζόν αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Μία τέτοια κατάσταση είχε αντιμετωπίσει και ο Ολυμπιακός παλιότερα, ωστόσο κατέκτησε την Euroleague" δήλωσε ο Αταμάν, μαινόμενος!

Συνέχισε, λέγοντας πως: "Η Γαλατάσαραϊ είναι ένας τεράστιος οργανισμός που πρωταγωνιστεί σε πολλά αθλήματα εκτός από το μπάσκετ, στους άντρες και στις γυναίκες. Έχει περίπου 20 εκατομμύρια οπαδούς στην Τουρκία και θα έπρεπε να πάρει wild card καθώς πληροί τις προϋποθέσεις. Οι επιλογές της Euroleague για τις wild cards ήταν εντελώς λάθος! Η wild card για το Eurocup δεν μας αρέσει. Πρόκειται για φάρσα...". Κάπως έτσι ξεκίνησε η εφετινή πορεία της Γαλατάσαραϊ στο Eurocup.

Ο ΑΡΟΓΙΟ, Ο ΝΕΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Η περσινή, εφιαλτική χρονιά για τη Γαλατά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τις αποχωρήσεις παικτών μεσούσης της σεζόν αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση του Κάρλος Αρόγιο. Η "τσιμ-μπομ" έφτασε στο σημείο να κερδίζει με... έξι παίκτες τη Φενέρμπαχτσε του τεράστιου μπάτζετ ενώ ο Πορτορικανός γκαρντ είχε εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών! Η διοίκηση τον κατηγόρησε για αθέτηση της συμφωνίας ωστόσο ο νυν παίκτης της Μπαρτσελόνα εξήγησε ότι οι Τούρκοι του έλεγαν ψέματα!

Ήταν ένας από τους λόγους που ο Εργκίν Αταμάν ζήτησε τις σχετικές εγγυήσεις προκειμένου να παραμένει στον πάγκο. Στις 8 Ιουνίου, λοιπόν, η Γαλατά υπέγραψε τριετές συμβόλαιο χορηγικής συνεργασίας με την τράπεζα Odeabank έναντι 9.5 εκατομμυρίων ευρώ ανά σεζόν και ο Τούρκος κόουτς επέκτεινε τη συνεργασία του με τον σύλλογο για άλλα δυο χρόνια. "Οι φίλαθλοί μας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις μεταγραφές που κάνουν οι αντίπαλοί μας. Θα κάνουμε κάτι καλό. Να είστε σίγουροι για αυτό". Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος! Κατάκτηση του Eurocup και επιστροφή στην Euroleague!

Ο ΝΤΟΡΣΕΪ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ

Ο Εργκίν Αταμάν έσπευσε να διευκρινίσει αμέσως μετά τον αγώνα με τη Σάσαρι στην αυλαία του Last-32 πως "ό,τι ακούγεται για το ενδεχόμενο μεταγραφής του Ντόρσεϊ, του έχει... πειράξει το μυαλό! Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Ακόμα κι αν δεν παίζει καλά, θα κάθεται στον πάγκο! Δεν πάει πουθενά...". Ήταν ακόμα ένα επεισόδιο στην κόντρα της Γαλατάσαραϊ με τον Αμερικανό σέντερ, ο οποίος πίεζε με κάθε τρόπο ώστε να φύγει από την Πόλη. Αφού, λοιπόν, έμεινε εκτός αποστολής στον αγώνα με την Γκαζιάντεπ και από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα ικανοποίησε οικονομικά τους Τούρκους, ο Ντόρσεϊ αποχώρησε για να καλύψει το κενό του Σέιν Λαουάλ στους "μπλαουγκράνα", επαναφέροντας την ηρεμία στους Τούρκους.

Από τον Ποπέσκου στον Λάσμε!

ΤΟ +1 ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΓΑΛΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ

Oι Τούρκοι κινήθηκαν δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι, φέρνοντας στην Κωνσταντινούπολη παίκτες όπως ο Στεφάν Λάσμε, ο Τζόι Ντόρσεϊ και ο Έρικ ΜακΚόλουμ. Οι διορθωτικές κινήσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τις προσθήκες τον Τσακ Ντέιβις και Κέρτις Τζέρελς, δημιουργώντας ένα πανίσχυρο σύνολο που έκλεισε την πρώτη φάση του Eurocup με ρεκόρ 7-3, έχοντας δυο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια κόντρα στην ΑΕΚ (σ.σ. 89-65 στην Πόλη, 73-86 στο ΟΑΚΑ). Ακολούθησε το 4-2 στο Last-32 της διοργάνωσης και οι προκρίσεις με ανατροπές κόντρα στις Καρσίγιακα (67-64, 93-65) και Μπάγερν Μονάχου (99-89, 72-59), πριν από τους ημιτελικούς με την Γκραν Κανάρια. Η Γαλατά κέρδισε τους Ίβηρες στην έδρα της με 14 πόντους (89-75) ενώ ηττήθηκε με 13 πόντους (94-81) στην Gran Canaria Arena, σφραγίζοντας την πρόκριση με το υπέρ της +1 στις μεταξύ τους διαφορές!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το Αbdi Ipekci ήταν κατάμεστο δυο ώρες πριν από το Game 2 με την Στρασμπούρ, εκεί όπου η Γαλατά κλήθηκε να ανατρέψει το -4 της ήττας (66-62) στη Γαλλία. Οι Τούρκοι επικράτησαν με 78-67 και κατέκτησαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στα 105 χρόνια ιστορίας του τμήματος, με τον κόσμο να αποθεώνει τον MVP Λάσμε! Έτσι η Γαλατά θα ακολουθήσει τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές από την Τουρκία στην Euroleague της σεζόν 2016-17.

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ