EUROBASKET

Βέλγιο στο δρόμο της Ελλάδας μέσω... Λετονίας

Βέλγιο στο δρόμο της Ελλάδας μέσω... Λετονίας

Με μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο η Λετονία κέρδισε με 75-64 την Εσθονία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση που την περιμένει η Κροατία. Με αυτό το αποτέλεσμα το Βέλγιο έρχεται... στο δρόμο της Ελλάδας.

Σε ένα παιχνίδι do or die οι Εσθονοί έδειξαν ότι μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη, όμως υπολόγιζαν χωρίς τον Στρέλνιεκς. Η Λετονία γύρισε από το -14 και με ένα τρομερό τρίτο δεκάλεπτο πήρε τη νίκη με 75-64 και τερμάτισε στην 3η θέση του Δ' ομίλου. Η ομάδα του Μπάγκατσκις στη φάση των "16" πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Κροατία τερματίζοντας στην τρίτη θέση, όμως αν η Λιθουανία κερδίσει το βράδυ την Τσεχία τότε οι Λετονοί θα τερματίσουν δεύτεροι κι έτσι θα παίξουν κόντρα στην Σλοβενία. Από εκεί και πέρα με αυτό το αποτέλεσμα το Βέλγιο "κλείδωσε" την πρόκριση του και προκρίθηκε ως τέταρτο οπότε θα βρεθεί απέναντι στην Εθνική Ελλάδος.

O MVP

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Λετονίας και εν πολλοίς σε αυτόν οφείλεται η μεγάλη ανατροπή που πραγματοποίησαν οι γηπεδούχοι. Ο γκαρντ της Μπάμπεργκ αγωνίστηκε για 30 λεπτά σημειώνοντας 21 πόντους, κατεβάζοντας 5 ριμπάουντ, δίνοντας 3 ασίστ και πραγματοποιώντας 3 κλεψίματα. Αναμφίβολα ο Μπάγκατσκις δεν θα μπορούσε να ζητήσει τίποτα περισσότερο από τον παίκτη του.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Με επιμέρους 22-5 στο τρίτο δεκάλεπτο η Λετονία άλλαξε το ρου του αγώνα και της ιστορίας. Το να κρατήσεις μία ομάδα στους 5 πόντους είναι δύσκολο, όμως γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν αναλογιστούμε τον ρυθμό που είχαν αποκτήσει οι Εσθονοί από το πρώτο ημίχρονο.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Όταν ξεκινάς το παιχνίδι πετυχαίνοντας 29 πόντους τότε εκτός από ψυχολογία βάζεις και μεγάλη πίεση στην πλάτη του αντιπάλου. Η Εσθονία έκανε ονειρικό ξεκίνημα στο ματς και με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας μπόρεσε να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, όμως μετά... black out.

Το ματς

Πολύ δυναμικά μπήκε στο παιχνίδι η Εσθονία που αιφνιδίασε τους αντιπάλους της και με πρωταγωνιστές τους Τουμ και Ταλτς πήρε από νωρίς θέση οδηγού (4-14 στο 5'). Πάθος, ενέργεια και ευστοχία από την περιφέρεια (5/8 τρίποντα) συνέθεταν ένα εξαιρετικό σκηνικό για την ομάδα του Σοκ, όμως για την ομάδα του Μπάγκατσκις έμοιαζε με εφιάλτης. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 15-29 δείχνοντας ότι αν η Λετονία δεν αλλάξει κάτι άμεσα στην προσέγγιση του παιχνιδιού της τότε ο νικητής θα μπορούσε να κριθεί από νωρίς.

Ρίχνοντας το βάρος στην άμυνα του Τουμ οι Λετονοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως οι τυπικά και ουσιαστικά φιλοξενούμενοι έβρισκαν σκορ από παίκτες που έρχονταν από πίσω. Άρμπετ και Κανγκούρ βρέθηκαν για να καλύψουν το κενό κι έτσι η Εσθονία μπόρεσε να αναχαιτίσει την προσπάθεια των Λετονών για come back (23-38 στο 15'). Το ημίχρονο τελικά ολοκληρώθηκε με τους παίκτες του Μπάγκατσκις να τρέχουν ένα επιμέρους 8-3 και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 33-44.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Λετονοί παρουσιάστηκαν έχοντας... αλλάξει τσιπάκι. Παίζοντας μία άμυνα ζώνης που αποδιοργάνωσε πλήρως τους αντιπάλους τους και με αιχμές του δόρατος στην επίθεση τους Τίμμα, Στρέλνιεκς οι παίκτες του Μπάγκατσκις έκαναν κάτι που μέχρι πριν έμοιαζε ακατόρθωτο. Με ένα επιμέρους 18-3 όχι μόνο κάλυψαν τη διαφορά αλλά πέρασαν και μπροστά με 51-47 (στο 28'). Στην αντίπερα όχθη οι Εσθονοί έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα, καθώς για περισσότερα από 6 λεπτά δεν μπορούσαν να σημειώσουν ούτε έναν πόντο κι έτσι είδαν το δεκάλεπτο να φεύγει όντας πίσω με 55-49.

Τα πάντα πλέον ήταν ανοικτά, όμως οι Λετονοί είχαν βρει ρυθμό και με την βοήθεια του κόσμου τους συνέχισαν στους υψηλούς ρυθμούς που είχαν πιάσει (62-56 στο 33'). Αργά αλλά σταθερά οι γηπεδούχοι διεύρυναν τη διαφορά τους κι ένα τρίποντο του Γιάνις Μπλουμς στα 3,5 λεπτά πριν το φινάλε εκτόξευσε για πρώτη φορά τη διαφορά στους 11 (71-60 στο 36'). Η Λετονία είχε βάλει πλέον ισχυρά θεμέλια νίκης κι έτσι στο τέλος δεν αγχώθηκε κερδίζοντας με 75-64.

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 33-44, 55-49, 75-64.

Λετονία (Μπάγκατσκις): Μέτζερις, Φρεϊμάνις 11, Μπλουμς 6 (2), Μπερτάνς 9 (1), Τίμμα 15 (3), Γιανισένοκς 5, Στρέλνιεκς 21, Μπέρζινς 2, Πέινερς 3, Μέιερς 3.

Εσθονία (Σοκ): Βέιντεμαν 6 (2), Σοκ Σ. 8 (1), Ταλτς 12 (2), Άρμπετ 16 (2), Βένε, Τουμ 10, Κανγκούρ 9 (1), Κούρμπας 3 (1).

Τα στατιστικά του αγώνα

Η τελική κατάταξη των ομίλων

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ