EUROBASKET

"Τρίποντη" εκτέλεση από τη Σλοβενία

"Τρίποντη" εκτέλεση από τη Σλοβενία

Η Σλοβενία δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάμψει την αντίσταση της Γεωργίας (79-68). Ειδικά από τη στιγμή που οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς σκόραραν αφειδώς πίσω από τη γραμμή των 6μ75. Κορυφαίοι οι Κλέμεν Πρέπελιτς (21 πόντοι) και Γιάκα Κλόμπουτσαρ (20 πόντοι).

Την πρώτη της νίκη στο Eurobasket πήρε η Σλοβενία, η οποία ξεπέρασε με σχετική άνεση το εμπόδιο της Γεωργίας (79-68). Η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς έκανε τα βασικά στο παρκέ της "Zagreb Arena", είδε τον Κλέμεν Πρέπελιτς να "πυροβολεί" από την περιφέρεια στο πρώτο ημίχρονο κι εκμεταλλευόμενη -στο έπακρο- τη νευρικότητα των Γεωργιανών, δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην επικράτηση.

Έτσι, έμεινε "ζωντανή" στο κυνήγι μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων του Γ' Ομίλου, την ώρα που η Γεωργία βλέπει την υπόθεση "πρόκριση" να μοιάζει με θαύμα. Κι όχι μόνο γιατί μετρά δύο σερί ήττες (0/2), αλλά κυρίως γιατί δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη την Ελλάδα και την Κροατία.

Ο MVP

Θα μπορούσε ο συγκεκριμένος τίτλος να "σπάσει" στα δύο (μεταξύ Κλέμεν Πρέπελιτς και Γιάκα Κλόμπουτσαρ), αλλά η αλήθεια είναι πως ο γκαρντ της Ολίμπια Λιουμπλιάνας ήταν αυτός που... έσυρε τον χορό. Ο Κλέμεν Πρέπελιτς ήταν απολαυστικός στο πρώτο μέρος, όπου είχε 19 πόντους δίχως να χάσει σουτ (1/1 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 5/5 βολές).

Το κλειδί της αναμέτρησης

Τα συνεχόμενα τρίποντα του Κλέμεν Πρέπελιτς (4/4 συνολικά) έδωσαν στη Σλοβενία το διψήφιο προβάδισμα που χρειαζόταν από νωρίς. Κι όταν στην εξίσωση μπήκε κι ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ (3/4), τότε όλα έγιναν ακόμη πιο απλά για τους νικητές.

"Τρίποντη" εκτέλεση από τη Σλοβενία

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Τα ποσοστά των Σλοβένων στα περιφερειακά σουτ, στοιχείο που έκανε τη διαφορά. Οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς ήταν εξαιρετικοί όσο ακόμη το παιχνίδι... παιζόταν (8/13 στο ημίχρονο), με την μετέπειτα πτώση (σ.σ.: τελείωσαν το παιχνίδι με 11/21) να μην δημιουργεί προβλήματα.

Ο αγώνας

Μετά το αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, η Σλοβενία άρχισε να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στη Zagreb Arena. Ας όψεται ο Κλέμεν Πρέπελιτς, βασικά. Ο γκαρντ της Ολίμπια Λιουμπλιάνας πήρε το όπλο του στη δεύτερη περίοδο, σημείο στο οποίο μπήκαν οι βάσεις για τη νίκη. Κι αυτό γιατί χάρη στη δική του μνημειώδη ευστοχία (1/1 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 5/5 βολές) και τα τρία σερί τρίποντα που πέτυχε, προέκυψε το +15 (41-26 του ημιχρόνου).

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως δεν ήταν ο μοναδικός που έβλεπε το καλάθι της Γεωργίας σα βαρέλι. Κι οι υπόλοιποι έντεκα έκαναν καλά τη δουλειά τους πίσω από τη γραμμή των 6μ75, με το 8/13 που είχε η Σλοβενία να είναι χαρακτηριστικό. Το αυτό ισχύει για την παρουσία (απουσία) του Ζάζα Πατσούλια από το κλίμα του αγώνα. Ο σέντερ των Ντάλας Μάβερικς (και ηγέτης της Γεωργίας) δεν ήταν αυτός που περίμενε ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, αφού δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τις μπάλες που έπαιρνε κοντά στο καλάθι. Πέραν αυτού, ήταν φανερός ο εκνευρισμός του, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τους συμπαίκτες του.

Κάπως έτσι, η Σλοβενία βρέθηκε σε ρόλο πρωταγωνιστή, την ώρα που η Γεωργία πελαγοδρομούσε. Η διαφορά μεγάλωνε λεπτό με το λεπτό, έφτασε μέχρι το +17 (65-48) στο φινάλε της τρίτης περιόδου, αλλά οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς κάπου έδειξαν να χάνουν το μυαλό τους. Ή, αν προτιμάτε, τον προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν σε αυτούς της Γεωργίας να ελπίζουν σε ανατροπή, περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος (76-68).

Κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα όμως, με τον Κλέμεν Πρέπελιτς να ευστοχεί σε δύο βολές και να βάζει τέλος σε κάθε... υπόνοια έκπληξης. Η Σλοβενία πήρε τη νίκη (79-68), διατηρώντας τις ελπίδες παρουσίας της στην πρώτη δυάδα του ομίλου, με τη Γεωργία να βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, αφού χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να προκριθεί στους "16".

Τα δεκάλεπτα: 17-13, 41-26, 65-48, 79-68.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς, Ρούπνικ, Πρέπελιτς 21 (4), Μπλάζιτς 12 (1), Νίκολιτς, Ντράγκιτς 7 (1), Ζούπαν 3 (1), Μπάλαζιτς 7 (1), Όμιτς 6, Κλόμπουτσαρ 20 (3), Σλόκαρ 3.

ΓΕΩΡΓΙΑ (Κοκόσκοφ): Πούλεν 4, Πατσούλια 3 (1/6 δίπ.), Τσιντσάντζε 11 (7 ασ.), Σερμαντίνι 11, Σανάτζε , Μαρκοϊσβίλι 6 (1), Πατσάτσια, Σανικίτζε 10 (1), Μπουριανάτζε 2, Σενγκέλια 12 (1), Λεζχάβα.

Τα στατιστικά της Σλοβενίας

"Τρίποντη" εκτέλεση από τη Σλοβενία

Τα στατιστικά της Γεωργίας

"Τρίποντη" εκτέλεση από τη Σλοβενία
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ