EUROBASKET

Το τελευταίο ταγκό (δίπλα) στο Παρίσι

Το τελευταίο ταγκό (δίπλα) στο Παρίσι

H τελευταία παράσταση στο Eurobasket 2015 έφερε στην Ελλάδα την 5η θέση, μετά από τρομερή προσπάθεια και νίκη επί της Λετονίας (97-90). Τέλος από την Εθνική ο Βασίλης Σπανούλης

Για μας ήταν ο μίνιμουμ στόχος. Για τους Λετονούς, ο μαξιμουμ. Η 5η θέση πάντως ήρθεόπως και η πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά, σε ένα αλλοπρόσαλλο (από πλευράς διακυμάνσεων) παιχνίδι όσο και σημαδιακό ματς για την ιστορική παλιά φρουρά της ομάδας, που συμβόλισε από το ξεκίνημα του αγώνα, όταν στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Γιάννης Μπουρούσης αγκαλιάστηκε με Ζήση και Σπανούλη

Η Εθνική αποχαιρέτησε το Ευρωμπάσκετ, την Εθνική αποχαιρέτησαν οι τρεις σωματοφύλακές της. Ιστορικό όπως και να΄χει αυτό το ματς με την Λετονία, όχι γιατί κατακτήθηκε ο στόχος του προολυμπιακού τουρνουά. Σχεδόν με δάκρυα στα μάτια ο Βασίλης Σπανούλης είπε το αντίο στην Εθνική μιλώντας στη μικτή ζώνη. Όποιος τον άκουσε και τον είδε, είναι αδύνατο να μη συγκινήθηκε. Να μην του ήρθε ένας κόμπος στο λαιμό, γιατί δε μιλάμε για τον πρώτο τυχόντα αλλά τον τεράστιο Σπανούλη!

Ο Νικ Καλάθης, βεβαια, στις δικές του δηλώσεις ζήτησε άλλα: "Θέλω να πω ότι πρέπει να μείνουμε όλοι. Να συνεχίσουμε όπως είμαστε εδώ. Με τον ίδιο προπονητή και το ίδιο ρόστερ..."

Η ουσία, όμως, δεν άλλαξε. Το αντίο σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, συνέπεσε με το αντίο τριών ιστορικών παικτών και την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά...

Σημειώστε πάντως ότι οι συνοδοιπόροι του Βασίλη Σπανούλη, Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης δεν είπαν κάτι μετά τον αγώνα, άρα τα περί αποχώρησής τους, δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν δεδομένα.

Ο ΜVP

Όταν χρειάστηκε, ακόμη και στον τελευταίο του αγώνα, ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκεί. Με 16π και 4 ασίστ, έδωσε το στίγμα του ανατρέποντας και τη ροή του παιχνιδιού, που πήγαινε υπέρ των Λετονών.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι Λετονοί σούταραν με 71% στα δίποντα. Ποσοστό τρόμου, για να καταλάβετε και τη μη διάθεση των διεθνών στην άμυνα. Το 24-0 που έκαναν οι Λετονοί, παραλίγο να προκαλέσει έμφραγμα. Κι όμως ενώ η ελληνική ομάδα έμεινε εφτάμιση λεπτά χωρίς καλάθι, έκανε ένα εντυπωσιακό τελείωμα σκοράροντας 60 πόντους σε ... 17 λεπτά.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Πρώτα ο Σπανούλης, μετά ο Ζήσης και φυσικά ο Μπουρούσης που έκανε πρώτος τη συμβολική κίνηση, δεν ήθελαν να χάσουν. Δεν ήθελαν να βρεθούν στη διαδικασία για τις θέσεις 7-8. Αυτοί τράβηξαν το κουπί, αυτοί μας έστειλαν στο προολυμπιακό τουρνουά...

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Εθνική είχε πρόβλημα ενέργειας στο ξεκίνημα του αγώνα. Ήταν φανερό ότι οι Λετονοί είχαν και την αυτοσυγκέντρωση και το πάθος τους στο μάξιμουμ. Η πρόκριση στο προολυμπιακό για αυτούς ήταν ο μάξιμουμ στόχος. Για μας ο μίνιμουμ. Το 5-4 που είχε διαμορφωθεί από τους πόντους του Καλάθη, έγινε γρήγορα με ένα 12-0 των Λετονών 5-16 υπέρ των αντιπάλων. Ο Γιανίτσενοκς έκανε τη ζημιά από μακριά, αλλά γενικά η απορυθμισμένη Εθνική, προσπαθούσε να βρει το σχήμα. Είτε με τους τρεις κοντούς, είτε με τον Αντετοκούμπο στο “3”. Η διαφορά έμεινε στους 10 για αρκετή ώρα, πριν ο Πρίντεζης με ένα τρίποντο τη ρίξει στους 7 στο τέλος της περιόδου.

Προφανώς κάποια στιγμή θα έπαιζε και η άμυνα η ομάδα. Το έκανε στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου όταν με Σλούκα και Αντετοκούμπο, έφτασαν τη διαφορά στο -1 (24-25). Οι Λετονοί έδειχναν ότι είναι έτοιμοι να υποκύψουν, καθώς ο Σπανούλης με 3 βολές έδινε τη μεγαλύτερη διαφορά στην Ελλάδα.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό το +9 θα έδινε ασφάλεια στην Ελλάδα, που είχε κάνει ένα εντυπωσιακό 20-4 και ήταν έτοιμη να “καθαρίσει” το ματς. Πριν καταλάβουν τι έκαναν πάνω στο παρκέ, όμως, η Λετονία με ένα απίστευτο ... 16-0 μέσα σε τρεισήμισι λεπτά, έφερε τα πάνω κάτω και προηγήθηκε πάλι με +7π (37-44)! Το σερί, είτε το πιστεύετε είτε όχι, πήγε στο 24-0, η Λετονία προηγήθηκε 37-52, φέρνοντας ανακατωσούρα στο στομάχι!

Η ελληνική ομάδα έδειχνε να έχει πέσει στο καναβάτσο, ανήμπορη να αντιδράσει, δεχόμενη απανωτά ντιρέκτ και κροσέ. Το νοκ-άουτ δεν ήρθε. Μπροστά από ένα οριστικό αδιέξοδο, λειτούργησε και το φιλότιμο και τα ελληνικά αντανακλαστικά. Η ελληνική ομάδα επέστρεψε. Δεν μπορούσε να αφήσει τους Λετονούς να κάνουν ό,τι θέλουν. Σπανούλης-Καλάθης πήραν μπροστά, ο Αντετοκούμπο τους ακολούθησε, οι Μπουρούσης και Πρίντεζης, έβαλαν την υπογραφή τους στο τέλος.

Η αντεπίθεση ήταν ολική. Στο τελείωμα του τρίτου δεκαλέπτου η διαφορά ήταν στο -1 και όταν η Ελλάδα ξαναμπήκε μπροστά στο σκορ, δεν έχασε ποτέ την πρωτοπορία.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 37-44, 60-61, 97-90.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 20, Ζήσης 12 (1), Σπανούλης 16 (2), Καλάθης 15 (3), Σλούκας 6, Καϊμακόγλου, Κουφός 5, Πρίντεζης 8 (2), Αντετοκούνμπο 15 (2)

Λετονία (Μπαγκάτσκις): Μέτζερις 14 (1), Φρεϊμάνις 10, Μπλουμς 2, Μπερτάνς 14, Τίμμα 6 (2), Γιανιτσένοκς 22 (5), Στρέλνιεκς 2, Μπέρζινς 5, Βετσκάγκαρς 2, Μέιερς 13.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ