EUROBASKET

Το σόου του Τζόρτζεβιτς κόντρα στη Λιθουανία

Το σόου του Τζόρτζεβιτς κόντρα στη Λιθουανία

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς καλείται απόψε (18/9, 22:00) να οδηγήσει τη Σερβία στον τελικό του 39ου Eurobasket κόντρα στη Λιθουανία. Αυτή τη φορά δεν θα έχει γύρω του 20.000 φιλάθλους να φωνάζουν "Λιέτουβα-Λιέτουβα" (PHOTOS, VIDEOS).

Οι Γιουγκοσλάβοι έμειναν για τέσσερα χρόνια σε απραξία πριν σηκώσουν το τρόπαιο μπροστά στους... διαμαρτυρόμενους Έλληνες, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να κυριαρχεί μπροστά σε 20.000 φιλάθλους που αποθέωναν τη "Λιέτουβα" και τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις να κυνηγάει τον Αμερικανό διαιτητή Τζορτζ Τόλιβερ!

Νωρίτερα, πάντως, (για την ακρίβεια, στις 5 Οκτωβρίου 1994) η FIBA ενημέρωσε ότι οι εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών της Γιουγκοσλαβίας ήταν υποχρεωμένες να δώσουν προκριματικούς αγώνες για τη συμμετοχή τους στα Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και του Μπρνο, αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν, η περιπέτεια των Γιούγκων ξεκίνησε από τη Σόφια απέναντι στη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Βοσνία. Πέντε ομάδες διεκδικούσαν δυο θέσεις που οδηγούσαν στο Ευρωμπάσκετ 1995...

Το σόου του Τζόρτζεβιτς κόντρα στη Λιθουανία

Το ταξίδι προς την κορυφή της Ευρώπης ξεκίνησε από τα προκριματικά της Βουλγαρίας

Η νίκη στα χαρτιά και το 5-0 στον όμιλο

Η Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με το 93-87 επί της Βουλγαρίας στην παράταση ενώ πήρε στα χαρτιά τον αγώνα με τη Βοσνία(20-0), από τη στιγμή που οι αντίπαλοί της αρνήθηκαν να αγωνιστούν για πολιτικούς λόγους. Ακολούθως οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν της Εσθονίας (89-64) και της Τουρκίας (84-65), σφραγίζοντας το εισιτήριο για την Αθήνα, μαζί με τους Τούρκους. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά του Ίβκοβιτς επέστρεψαν σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ της Ρώμης, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα στην πρεμιέρα του τουρνουά!

Ο αγώνας διεξήχθη στις 21 Ιουνίου, με την ελληνική ομάδα να λυγίζει στην παράταση με 84-80 (72-72 κ.α.). Ακολούθησε το 70-61 επί της Λιθουανίας, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Αλεκσάνταρ Τζόρτζεβιτς (18π.), Βλάντε Ντίβατς (14π.) και Ντέγιαν Μποντιρόγκα (13π.). Κανένα πρόβλημα στα επόμενα παιχνίδια του Α' ομίλου κόντρα σε Ιταλία (87-74), Σουηδία (85-58), Ισραήλ (72-59) και Γερμανία (92-79), με τους Γιουγκοσλάβους να εξασφαλίζουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η νίκη επί της Γαλλίας ήταν επιτακτική, όχι μόνο για τη συμμετοχή στους ημιτελικούς, αλλά και για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα!

Όπως το 1988, στη Σεούλ

Εκεί η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς (με ασίσταντ τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) επικράτησε με 104-96 ενώ ακολουθούσε ο ημιτελικός με την Ελλάδα, που νωρίτερα ξεπέρασε το εμπόδιο της Ισπανίας με 66-64. Τι ακολούθησε; Νέα νίκη για τη Γιουγκοσλαβία με 60-52, με κορυφαίους τους Ντανίλοβιτς (19π.), Μποντιρόγκα (12π.) και Ντίβατς (10π.)! Οι Γιουγκοσλάβοι θα έβρισκαν στον τελικό τη Λιθουανία του Άρβιντας Σαμπόνις και του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, οι οποίοι ήταν πρωταγωνιστές στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ επτά χρόνια νωρίτερα, στη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας με 76-63!

Ο τελικός διεξήχθη μπροστά σε 20.000 φιλάθλους που γέμισαν το ΟΑΚΑ, σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ! Το πρώτο ημίχρονο έμοιαζε με πόλεμο χαρακωμάτων. Τζόρτζεβιτς και Ντανίλοβιτς χτυπούσαν για τη Γιουγκοσλαβία, Μαρτσουλιόνις και Σαμπόνις έδιναν λύσεις στη Λιθουανία που πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 49-48. Ο Κουρτινάιτις αποβλήθηκε στο 24' με 5ο φάουλ ενώ η Γιουγκοσλαβία έκανε σερί 8-0 και προηγήθηκε 72-64! Ακολούθησαν λάθη επί λαθών, με τον Ντίβατς να αποβάλλεται στο 28'.

"Όμορφες" στιγμές στο ΟΑΚΑ

Έπειτα από πέντε λεπτά, οι Λιθουανοί είχαν ξανά το προβάδισμα 83-76 ωστόσο συνέχισαν χωρίς τον Σαμπόνις, μετά το 5ο φάουλ στον Ζάρκο Πάσπαλ! Εκεί χάθηκε ο έλεγχος, Σαμπόνις και Μαρτσουλιόνις χρεώθηκαν με τεχνική ποινή, όπως και ο κόουτς Βλάντας Γκαράστας. Ακολούθησαν... όμορφες στιγμές! 20.000 Έλληνες να φωνάζουν "Λιέτουβα - Λιέτουβα" ενώ οι παίκτες της Λιθουανίας αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα και επέστρεψαν στον πάγκο! Την ίδια στιγμή, ο Ντίβατς και ο Τζόρτζεβιτς προσπαθούσαν να τους πείσουν να επιστρέψουν ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενη τιμωρία. Εν τέλει οι Λιθουανοί επέστρεψαν στο παρκέ, με τον Μποντιρόγκα να αποβάλλεται στα 59" για τη λήξη.

Το σόου του Τζόρτζεβιτς κόντρα στη Λιθουανία

Ντανίλοβιτς και Τζόρτζεβιτς πανηγυρίζουν τον θρίαμβο στην Αθήνα

Το σόου του "Sale Nazionale"

Ο Ντανίλοβιτς έκανε το 95-90 στα 32" με 2/2 βολές ενώ ο Πάσπαλ διαμόρφωσε το τελικό 96-90, από τη γραμμή. Το τέλος του αγώνα βρήκε τους Γιουγκοσλάβους να πανηγυρίζουν έξαλλα και τον Μαρτσουλιόνις να κυνηγάει τον Αμερικανό διαιτητή Τζορτζ Τόλιβερ! Ήρωας της βραδιάς ήταν ο νυν κόουτς της εθνικής Σερβίας, Αλεκσάνταρ Τζόρτζεβιτς! Ο "Sale Nazionale" όπως τον φώναζαν οι συμπατριώτες του ή "Μέγας Αλέξανδρος" όπως τον αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής τελείωσε το ματς με 41 πόντους (10/12 βολές, 2/3 δίποντα, 9/12 τρίποντα) σε 40', υποχρεώνοντας στο μεταξύ τον Γκαράστας να αλλάζει διαρκώς τα μαρκαρίσματα πάνω του! Ξεκίνησε με τον Κουρτινάιτις κι ακολούθησαν ο Χομίτσιους, ο Μαρκιαβίτσους, ο Λουκμίνας και ο Κράπικας!

"Η Λιθουανία είναι πάντα ένας σπέσιαλ αντίπαλος! Θυμάμαι το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι ένα κεφάλαιο της καριέρας μου για το οποίο είμαι περήφανος. Ήταν η καλύτερη εθνική Λιθουανίας όλων των εποχών. Για όλη τη γενιά μου, αυτό το αποτέλεσμα θα μείνει στην ιστορία" εξήγησε ο "Σάλε" με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση.

Στο "Πιέρ Μορουά" ο Σαμπόνις παρευρίσκεται ως πρόεδρος της λιθουανικής ομοσπονδίας. Θα έχει μπροστά του και θα βλέπει τον "Σάλε" να κοουτσάρει τη δική του Σερβία απέναντι στους Λιθουανούς! Σίγουρα θα έχει πολλά πράγματα να θυμάται.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ