EUROBASKET

Το πάρτι του Πάρκερ και τα δώρα των Πολωνών

Το πάρτι του Πάρκερ και τα δώρα των Πολωνών

Το πάρτι του Τόνι Πάρκερ (έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ) βρήκε νικήτρια και αήττητη τη Γαλλία, μετά το 69-66 επί των Πολωνών και το "δώρο" του Καζίνσκι στον σούπερ-σταρ των "τρικολόρ".

Το ντέρμπι κορυφής βάφτηκε κόκκινο-μπλε και άσπρο. Οι Γάλλοι αναδείχτηκαν νικητες πετυχαίνοντας την τρίτη νίκη τους σε ισάριθμα ματς.

Οι βαθμολογίες του Eurobasket

Το πρόγραμμα του Eurobasket

Το κατάφεραν πίσω από τους 16 πόντους του Πάρκερ, αλλά και την υποστήριξη των ΝτεΚολό, Τζελαμπάλ και Γκομπέρ, που για ακόμη ένα παιχνίδι έπαιξε το ρόλο του σκιάχτρου.

Πρώτος σκόρερ ο Καζίνσκι με 18 πόντους. Ξύπνησε στο τέλος ο Σλότερ (9 πόντοι) και παραλίγο να φέρει τα πάνω κάτω απέναντι στη γαλλική ομάδα, που ήταν νωθρή και άστοχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν 2/13 τρίποντα σε όλο το παιχνίδι. Και τα δύο τα πέτυχε ο Νάντο Ντε Κολό.

MVP

Ήταν η βραδιά του Πάρκερ. Μπορεί στο τέλος να αστόχησε σε δύο βολές, αλλά αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ των Γάλλων (16 πόντοι), πέτυχε το καλάθι που έκοψε τα φτερά των Πολωνών και κατάφερε 3' μετά το τζάμπολ να σηκώσει το γήπεδο στον αέρα, καθώς έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ .

Το σημείο που κρίθηκε το παιχνίδι

Το ρολόι έδειχνε 1.28'. Οι Πολωνοί είχαν ανατρέψει την διαφορά και βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής (67-64) Κατάφεραν μάλιστα να βγάλουν την άμυνα και είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Σε μια ανύποπτη φάση, όμως, ο καλύτερος τους παίκτης, ο Βασίζνκι δεν συνεννοήθηκε καλά με τον Έι Τζέι Σλότερ και πέταξε τη μπάλα απευθείας άουτ από την επαναφορά. Οι Γάλλοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και σκοράροντας με τον Πάρκερ πήραν την ανάσα που χρειαζόντουσαν για να φτάσουν στην τελική επικράτηση.

Το πάρτι του Πάρκερ και τα δώρα των Πολωνών

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Το νούμερο 1046. Ο Τόνι Πάρκερ στο προηγούμενο ματς κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη και με τους 16 πόντους που πέτυχε έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ.

Ο αγώνας

Η Πολωνία φάνηκε να πιάνει στον ύπνο τους Γάλλους και βρέθηκε να προηγείται στο μεγαλύτερο διάστημα στου πρώτου δεκαλέπτου, το οποίο τελικά έκλεισε ισόπαλο. Οι Πολωνοί βρήκαν μάλιστα την ευκαιρία να ξεκουράσουν τον Γκορτάτ στο πρώτο μέρος, αλλά αυτο δεν τους εμπόδισε χάρις στην καλή τους άμυνα να προηγηθούν ακόμη και με 7 πόντους (16-23) στο 15'. Ηταν το σημείο που ο Πάρκερ κάθισε στον πάγκο και χρειάστηκε να επιστρέψει στο παρκέ ο Ρουντί Γκομπέρ για να αλλάξει τα δεδομένα στην αναμέτρηση. Ο σέντερ-φόβητρο των "τρικολόρ" διαφοροποίησε την εικόνα του αγώνα, σκεπάζοντας τα καλάθια. Κάπως έτσι και με πρωταγωνιστή στην άλλη πλευρά του παρκέ τον Νάντο Ντε Κολό οι παίκτες του Βενσάν Κολέ πήγαν στα αποδυτηρια με ισχνό προβάδισμα (30-28).

Μετά από ένα κλειστό τρίτο δεκάλεπτο φτάσαμε στο μικρό ξέσπασμα των Γάλλων που βρέθηκαν να προηγούνται με διαφορές που άγγιζαν το διψήφιο πλατό στην αρχή της τέταρτης περιόδου. Οι Πολωνοί, ωστόσο, δεν τα παράτησαν. Με πρωταγωνιστή τον Βασίζνκι ροκάνισαν τη διαφορά και έφτασαν σε απόσταση τριών πόντων χάρις στο τρίποντο του Σλότερ 89 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Ακολούθησε το τραγικό λάθος του Βασίνζκι στην επαναφορα, το καλάθι του Παρκερ και οι απέλπιδες προσπάθειες των Πολωνών. Ο Γκορτάτ μείωσε άμεσα σε 67-64 και ο Τόνι Πάρκερ με 2/4 βολές στα τελευταία 48'' τους επέτρεψε να ελπίζουν. Ο Σλότερ αρχικά ήταν αυτος που μείωσε σε 68-66 με προσωπικό καλάθι απέναντι στον σούπερ-σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ στη συνέχεια ο Γκορτάτ αποδειχτηκε ο μοιραίος. Οι Γάλλοι παροτι προηγήθηκαν με 69-66 στα 16''επέλεξαν να μην κάνουν φάουλ. Έπαιξαν καλή άμυνα στον Σλότερ, εκείνος βρήκε εντελώς αμαρκάριστο τον Γκορτάτ στο τρίποντο, αλλά αυτός αστόχησε από τη γωνία και απέτυχε να στείλει το ματς στην παράταση. Το αποτέλεσμα; Η τρίτη νίκη των Γάλλων σε ισάριθμα παιχνίδια, με το 69-66 να παραμένει αναλλοίωτο.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 30-28, 52-49, 69-66

Γαλλία (Κολέ): Βέστερμαν, Μπατούμ 4, Λαβέρν 2, Καουντί 2, Πάρκερ 16, Φουρνιέ 2, Πιετρίς 2, Ντε Κολό 12 (2), Ντιό 9, Τζελαμπάλ 12, Γκομπέρτ 8.

Πολωνία (Τέιλορ): Σελ 4 (1), Σλότερ 9 (1), Κούλιγκ 5, Πονιτκα 10, Βασίνζκι 18 (4), Κόζαρεκ 4, Γκορτάτ 10, Ζαμοισκι 3, Καρνόφσκι 3, Γκρουζέφσκι.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ