EUROBASKET

Το ουγγρικό "έπος" και ο... Μπόγκνταν ΜακΓκρέιντι

Το ουγγρικό "έπος" και ο... Μπόγκνταν ΜακΓκρέιντι

Η πρώτη νίκη της Ουγγαρίας από το 1969, το αρνητικό σερί της Ρουμανίας και η... μονόλεπτη παράσταση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ξεχωρίζουν στη στατιστική ανασκόπηση της 5ης ημέρας του Eurobasket.

Η Ουγγαρία έζησε μεγάλες στιγμές το απόγευμα της Δευτέρας. Η νίκη επί των Τσέχων δεν κράτησε μόνο "ζωντανή" την ομάδα του Στόγιαν Ίβκοβιτς στο κυνήγι της πρόκρισης στους "16" της διοργάνωσης, αλλά ήταν και η πρώτη σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια. Η πρώτη νίκη των Ούγγρων από το 1969 ήταν φυσιολογικά λοιπόν το γεγονός της ημέρας από ιστορικής και στατιστικής πλευράς. Δεν ήταν βέβαια το μόνο.

Διαβάστε στην στατιστική ανασκόπηση της 5ης ημέρας για το μεγαλύτερο τρέχων σερί ηττών στο Eurobasket (που ανήκει πια στη Ρουμανία), για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που μιμήθηκε τον... Τρέισι ΜακΓκρέιντι και τον Ρέτζι Μίλερ, το απότομο "ξύπνημα" του Ανταμ Χάνγκα, τον βομβαρδισμό των Λετονών πίσω από τα 6,75μ. και την αρνητική επίδοση ενός Βρετανού, του Μπεν Μόκφορντ.

56

Τόσα δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς για να γίνει... Τρέισι ΜακΓκρέιντι (είχε βάλει 13 πόντους σε 35'' το 2004 σε αγώνα των Ρόκετς με τους Σπερς) και να σημειώσει οκτώ πόντους στη νίκη των Σέρβων επί των Τούρκων ! Δύο τρίποντα και ένα δίποντο έβαλε ο σούπερ σταρ της Σερβίας, που είχε εννέα πόντους στα υπόλοιπα 39 λεπτά της αναμέτρησης.

48

Τόσα χρόνια παρήλθαν από την τελευταία νίκη που σημείωσε η Ουγγαρία σε Eurobasket, πριν καταβάλει την Τσεχία με 85-73 . Για την ακρίβεια, σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1969 στον αγώνα με τη Σουηδία (92-76). Έκτοτε μεσολάβησαν συνολικά επτά ήττες: δύο στο Eurobasket του 1969, τρεις σε αυτό του 1999 και άλλες δύο στο φετινό. Η Ουγγαρία δεν συμμετείχε άλλη φορά σε τελική φάση Eurobasket όλα αυτά τα χρόνια.

32

Η Ουγγαρία το έσπασε το ρόδι. Η Ρουμανία ακόμα περιμένει όμως ... Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια αγνοούν τη νίκη σε Eurobasket οι Ρουμάνοι και συγκεκριμένα από τις 12/6/1985, όταν είχαν νικήσει την Ολλανδία 90-87 στη Στουτγκάρδη. Στο μεσοδιάστημα έχασαν 11 συνεχόμενα παιχνίδια και συμμετείχαν μόνο σε ένα Eurobasket, σε αυτό του 1987 στην Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία νίκη επί της Ισπανίας επιτεύχθηκε το 1971. Έκτοτε έχουν χάσει επτά συνεχόμενα παιχνίδια.

31

Όσοι αναρωτιούνται πόσο σημαντικός είναι ο Ανταμ Χάνγκα για την Ουγγαρία, προφανώς πήραν την απάντησή τους στη νίκη επί της Τσεχίας. Ο σμολ φόργουορντ της Μπαρτσελόνα πέτυχε 31 πόντους με 10/16 σουτ και είχε ακόμα 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ , +34 στον δείκτη efficiency και +9 στο “+/-”. Στις δύο ήττες που έκαναν οι Ούγγροι στα άλλα δύο παιχνίδια ο Χάνγκα είχε συνολικά 13 πόντους, 5/17 σουτ, 1 ριμπάουντ, 7 ασίστ, +7 στο efficiency και -6 στο “+/-”.

17

Οι Λετονοί... βομβάρδιζαν ανηλεώς στον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία . Η ομάδα του Άιναρς Μπαγκάτσκις ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ της Ιταλίας για εύστοχα τρίποντα σε έναν αγώνα (17/34), ενώ είχε 10/19 στο πρώτο ημίχρονο και 16/29 μέχρι τη λήξη της τρίτης περιόδου!

-37

Θυμάστε το -24 στον δείκτη “+/-” που έβγαλε ο Τόμας Ερτέλ στον αγώνα της Γαλλίας με τη Φινλανδία; Ε, δεν είναι τίποτα μπροστά στον απολογισμό που είχε χθες ο Μπεν Μόκφορντ στην ήττα της Μεγάλης Βρετανίας από τη Λετονία . Ο 28χρονος γκαρντ πάτησε το παρκέ 20'51'' και σε αυτό το χρονικό διάστημα η ομάδα του έχανε με... 37 πόντους διαφορά!

Ο Μόκφορντ έχει πλέον συνολικά -40 στο “+/-” στο Eurobasket, αλλά δεν είναι ο χειρότερος στην ομάδα του. Αυτός είναι ο -θεωρητικά- κορυφαίος Βρετανός παίκτης, ο Νταν Κλαρκ (-50)! Όσο για τον χειρότερο σε όλο το τουρνουά; Αυτός είναι ο Ισλανδός Μάρτιν Χέρμανσον με -67!

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ