EUROBASKET

"Το όνομά μου είναι Χουάν Κάρλος"

"Το όνομά μου είναι Χουάν Κάρλος"

Η FIBA επέλεξε έναν ιδιαίτερο και συγκινητικό τρόπο να πει "adiós" στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που θα φορέσει σήμερα για τελευταία φορά τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας.

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας για πρώτη φορά σε επίπεδο εφήβων, το 1998. Ήταν ακόμα 18 ετών και παρότι φόρτωνε τα καλάθια του Eurobasket U18 με 18,2 πόντους κατά μέσο όρο εκείνη την εποχή, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τη μεγάλη καριέρα που θα είχε μπροστά του. Σχεδόν 20 χρόνια μετά ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έφτασε στο τέλος του δρόμου. Με την Εθνική Ισπανίας τουλάχιστον.

Ο "Bomba", ένας από τους κορυφαίους σκόρερς που "γέννησε" το ευρωπαϊκό και δη το ισπανικό μπάσκετ την τελευταία 20ετία, θα φορέσει σήμερα για τελευταία φορά τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας στον μικρό τελικό του Eurobasket. Η FIBA επέλεξε λοιπόν να τον αποχαιρετήσει με ένα γράμμα. Από τον Χουάν Κάρλος στον μελλοντικό "Bomba"...

Διαβάστε το γράμμα που σκαρφίστηκε η FIBA για τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο:

" Η οικογένειά σουείναι τα πάντα. Στην οικογένειά σου θα βρίσκεις καταφύγιο στις καλές και τις κακές στιγμές που θα βρεις στη ζωή σου. Εκείνοι αλλά καιοι αληθινοί φίλοιείναι αυτοί που δεν θα σε αφήσουν ποτέ μόνο. Πάντα να τους εμπιστεύεσαι όταν τους χρειάζεσαι περισσότερο.

Δεύτερον, να ευχαριστείς όσους ξεκίνησαν να σου μαθαίνουν πράγματα γύρω από το μπάσκετ και ειδικάτον μεγάλο αδερφό σου. Είναι αυτός που θα σου μεταλαμπαδεύσει το πάθος για το άθλημα. Θα είναι ο καθρέπτης, τον οποίο θα κοιτάς και θα βλέπεις τον εαυτό σου. Όλα αυτά θα συμβούν πολύ νωρίς, όταν θα είσαι μόνο8 ετών.

"Το όνομά μου είναι Χουάν Κάρλος"
INTIME SPORTS

Όταν θα φύγεις από την ομάδα της γειτονιάς σου και πας στηνΜπαρτσελόνα, τίποτα δεν θα αλλάξει αν είσαι ο εαυτός σου. Ποτέ να μη φύγεις από αυτό το μονοπάτι. Αν είσαιαυθεντικός, θα γίνεις ένα αστέρι του μπάσκετ αλλά να μην ξεχνάςτις ρίζες σου, επειδή αυτό θα σε κάνει ακόμη μεγαλύτερο.

ΗΜπάρτσαθα σου αλλάξει τη ζωή. Θα περάσεις από όλα τα τμήματα υποδομής. Θα απολαύσεις όλους τουςπροπονητέςκαι θα τους ευχαριστείς για ό,τι έμαθαν σε εσένα και τους συμπαίκτες σου. Ανάμεσα σε αυτούς, θα βρεις και ένα πολύ ψηλό παιδί με μεγάλα αυτιά, ο οποίος δεν θυμίζει μπασκετμπολίστα, τονΠάου. Μαζί του θα ζήσεις πολύ καλές στιγμές αλλά πρώτα θα κάνεις το ντεμπούτο σου στην πρώτη ομάδα τηςΜπάρτσα, αφού έχεις προοδεύσει στα τμήματα υποδομής τη σεζόν1996-97.

Το ντεμπούτο σου θα γίνει στις23 Νοεμβρίου 1997. Θα φοράς το νούμερο5και ο κόουτς,Χοάν Μόντες,θα σου δώσει την ευκαιρία. Το ντεμπούτο σου θα γίνει εναντίον της Γρανάδα και θα σκοράρεις10πόντους, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις “βόμβες” σου, την ταχύτητα και το θάρρος σου.

Στα19σου, θα νικήσεις στον τελικό τουΜουντομπάσκετ Νέων. Εκεί θα ξεκινήσεις να γράφεις την ιστορία σου σε διεθνές επίπεδο. Θα πάρεις τοχρυσόστη Λισαβόνα, νικώντας τιςΗΠΑστον τελικό. Στην ομάδα αυτή, θα περάσεις υπέροχα δίπλα σε σημαντικούς παίκτες όπως ο Πάου Γκασόλ, ο Φελίπε Ρέγιες, ο Ραούλ Λόπεθ, ο Μπέρνι Ροντρίγκεθ και ο Χέρμαν Γκάμπριελ.

"Το όνομά μου είναι Χουάν Κάρλος"

Τη σεζόν2000-01, θα ζήσεις την “έκρηξη” ενός εκ των καλύτερων φίλων σου: ΤουΠάου Γκασόλ. Θα κερδίσει τοΚόπα Ντελ Ρέιστον τελικό εναντίον της Ρεάλ. Δυστυχώς, οΠάουθα πάει στιςΗΠΑγια να παίξει στοNBA, όπου και θα γίνει ένας εκ των κορυφαίων σέντερ στον πλανήτη.

Έπειτα από αρκετές σεζόν, έχοντας κερδίσει πολλούς τίτλους, θα δοκιμάσεις την αμερικανική εμπειρία. Θέλεις να μάθεις πώς είναι να παίζεις στο NBA. ΟιΜέμφις Γκρίζλις τουΠάου Γκασόλσε περιμένουν. Θα είσαι έναςαπό τους καλύτερους ρούκιτης χρονιάς, όντας ο 6ος ή ο 7ος παίκτης στο rotation της ομάδας. Αυτό το είδος μπάσκετ δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό και όταν οΠάουανταλλαχθεί μέσα στη σεζόν στουςΛέικερς, θα αρχίσεις να σκέφτεσαι την επιστροφή στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του2008θα κερδίσεις τοασημένιομετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δύο χρονιά μετά την κατάκτηση τουΜουντομπάσκετστην Ιαπωνία, ένα ιστορικό επίτευγμα για τηνΕθνική Ισπανίας.

ΗΒαρκελώνηείναι το σπίτι σου. Η ομάδα θα σου δώσει την ευκαιρία να επιστρέψεις, σε μια ομάδα που θα καθοδηγείται από τονΤσάβι Πασκουάλ, ο οποίος ήταν βοηθός του Ιβάνοβιτς. Τη σεζόν2008-09, ηΜπάρτσαθα κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ισπανία μετά από 5 χρόνια. Η ομάδα έχει ανανεωθεί, με παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Άντερσεν, ο Βίκτορ Σάδα και ο Λούμπος Μπάρτον.

"Το όνομά μου είναι Χουάν Κάρλος"

Στις8,5 σεζόνπου οΠασκουάλθα κοοουτσάρει την Μπάρτσα, θα απολαύσεις πολλές σπουδαίες στιγμές. Αν και τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων τουΠασκουάλστην ομάδα δεν θα είναι καλά, τα πρώτα θα είναι ανίκητα, καθώς η ομάδα θα κατακτήσει για δεύτερη φορά τηνΕυρωλίγκαστο Παρίσι, νικώντας τονΟλυμπιακόστον τελικό. Θα είσαι οMVP του Final Four και θα πανηγυρίσεις με παίκτες όπως ο Πιτ Μάικλ, ο Τζιανλούκα Μπαζίλε, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Έραζεμ Λόρμπεκ και ο Ρότζερ Γκριμάου.

Όλον αυτόν τον καιρό θα συνεχίσεις να γράφεις την ιστορία σου στις διοργανώσεις τηςFIBA. Στην εθνική ομάδα, θα κερδίσεις δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, ασημένιοστους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου καιχάλκινοστους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Από τον κόσμο του παγκόσμιου μπάσκετ, ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις “La Bomba!".

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ