EUROBASKET

Ταμίρ Μπλατ: Εις το όνομα του πατρός

Ταμίρ Μπλατ: Εις το όνομα του πατρός

Ο Ταμίρ Μπλατ ήταν πάντα “ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ”. Σιγά-σιγά ωστόσο έχει καταφέρει με τον τρόπο του – και το παιχνίδι του – να πείσει τον κόσμο ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό: Είναι ένας καλός παίκτης.

Το Ισραήλ έκανε τη μεγάλη έκπληξη την δεύτερη ημέρα του Ευρωμπάσκετ Νέων και κέρδισε την Λιθουανία με 94-88 . Και στη μέση όλων αυτών βρισκόταν ένας τύπος με ύψος 1.84 μέτρα (βασικά είναι 1.80 μέτρα). Το όνομά του; Ταμίρ Μπλατ.

Ο βραχύσωμος γκαρντ λοιπόν πραγματοποίησε με διαφορά την καλύτερη εμφάνιση που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο τουρνουά. Βασικά, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει γενικά φέτος στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους με 7/15 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 35 λεπτά συμμετοχής!

Ποιος όμως είναι αυτός ο 20χρονος γκαρντ, ο οποίος έχει διαλύσει τα πάντα στον δρόμο του αυτή τη στιγμή, έχοντας στους πρώτους 2 αγώνες 22.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 11.5 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο με 52% στα τρίποντα; Μα, ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ φυσικά!

Κουβαλώντας ένα βαρύ όνομα

Ταμίρ Μπλατ: Εις το όνομα του πατρός

Ο Ταμίρ Μπλατ ξέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει από την σκιά του πατέρα του. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο πατέρας του είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη και ο πρώτος Ευρωπαίος κόουτς που κάθισε στον πάγκο ομάδας του ΝΒΑ και ήταν προπονητής του LeBron James!

Η “σκιά” που απλώνει ένα όνομα σαν του Ντέιβιντ Μπλατ είναι μεγάλη. Ειδικά για ένα παιδί που θέλει απλώς να παίξει μπάσκετ και όπου πηγαίνει ακούει διαρκώς να λένε “αυτός είναι ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ”. Για να αντέξει κάποιος όλη αυτή την πίεση πρέπει να έχει δυνατό χαρακτήρα. Ευτυχώς λοιπόν για τον Ταμίρ Μπλατ έχει πάρα πολύ δυνατό χαρακτήρα. Και για αυτό ακριβώς θεωρείται ένας από τους καλύτερος πόιντ γκαρντ στην ηλικία του στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Και δεν του κάνει κανείς χάρη όταν το υποστηρίζει αυτό.

O Μπλατ δεν είναι ψηλός. Δεν είναι αθλητικός. Όλα όσα χάνει σε σωματικά προσόντα όμως τα κερδίζει με το μυαλό του και το πείσμα του. Πρόκειται για ένα πραγματικό μαμούνι στην άμυνα, το οποίο “βγάζει τα συκώτια” στον αντίπαλο πόιντ γκαρντ. Στην επίθεση, δε, χαρακτηρίζεται για την οργανωτική του ικανότητα, το γεγονός ότι παίζει εξαιρετικά το πικ εν ρολ, το "φονικό" του σουτ, αλλά και ότι δεν φοβάται να τα βάλει με οποιονδήποτε.

Επαγγελματίας από τα 17 του χρόνια και έτοιμος για όλα

Ταμίρ Μπλατ: Εις το όνομα του πατρός


Ο Μπλατ ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη με τον πατέρα του όταν ήταν μικρός. Ξεκίνησε από το Ισραήλ, πήγε στην Ιταλία, την Ρωσία, την Τουρκία, την Ελλάδα. Υπάρχει όμως ένα μέρος που δεν πήγε μαζί του: Τις ΗΠΑ. Γιατί; Ήθελε να μείνει στο Ισραήλ και να παίξει μπάσκετ. Και δεν άργησε να ξεχωρίσει.

Παίζοντας στην Χαποέλ Χασαρόν σε μικρή ηλικία, οδήγησε την ομάδα του σε δύο πρωταθλήματα σε επίπεδο παιδικού πρωταθλήματος, σημειώνοντας μάλιστα triple-double στον τελικό της δεύτερης χρονιάς! Στα 17 του χρόνια υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Χαποέλ Τελ Αβίβ. Και δεν θα αργούσε να κάνει το ντεμπούτο του, αφού ήταν εξαιρετικός παίζοντας στην θυγατρική ομάδα του συλλόγου στην 2η κατηγορία του Ισραήλ. Δύο χρόνια αργότερα, την σεζόν που ολοκληρώθηκε δηλαδή, βρέθηκε να παίζει 25.5 λεπτά ανά αγώνα στην 1η κατηγορία, έχοντας 7.4 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 5.4 ασίστ μέσο όρο με 42.3% στα τρίποντα. Ήταν μάλιστα αρκετά καλός ώστε κέρδισε μία πρόσκληση για το EuroCamp του Τρεβίζο που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, καταφέρνοντας να σταθεί αξιοπρεπώς κόντρα σε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Πριν μερικές ημέρες, δε, υπέγραψε συμβόλαιο στην Χαποέλ Χολόν, αφού έλαβε την υπόσχεση ότι θα είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας. Και μετά ήρθε το Ευρωμπάσκετ της Κρήτης.

Στους δύο πρώτους αγώνες του τουρνουά ο Μπλατ κάνει πράγματα και θαύματα. Είναι από τους καλύτερους γκαρντ του τουρνουά και ο ξεκάθαρος ηγέτης του Ισραήλ, που ελπίζει ότι στο πρόσωπό του βρήκε τον επόμενο μεγάλο γκαρντ. Τον άνθρωπο που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την χώρα. Αυτό είναι πολύ μεγάλο βάρος για έναν 20χρονο τον οποίο πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν έναν “απλώς συμπαθητικό παίκτη με χαμηλό ταβάνι”.

Αυτή την φράση βέβαια ο Μπλατ την ακούει σε όλη την ζωή του, “σπάζοντας” συνεχώς τα ταβάνια που βάζουν οι άλλοι για αυτόν. Επόμενος στόχος του είναι κάποια στιγμή να πάψει απλά αν είναι “ο γιος του Ντέιβιντ Μπλατ” και να γίνει απλώς ο... Ταμίρ Μπλατ. Και αν συνεχίσει έτσι, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ