EUROBASKET

Σόου Αρμπέτ και πρώτη νίκη για την Εσθονία

Σόου Αρμπέτ και πρώτη νίκη για την Εσθονία

Την πρώτη τους νίκη στο Eurobasket πανηγύρισαν οι Εσθονοί, επικρατώντας με 78-71 της Ουκρανίας. Σόου από τον "δικό" μας Γκρέγκορι Αρμπέτ, αλλά και καθοριστική συμμετοχή του Στεν Σοκ που έκανε περήφανο τον πατέρα του.

Με αυτό το αποτέλεσμα οι Ουκρανοί που έχασαν προ μηνων το Eurobasket, χάνουν και το εισιτήριο για τους "8". Με 0/3 δεν έχουν ελπίδες πρόκρισης και απογοητεύουν δύο χρονια μετά την υπέρβαση που εκαναν επί σλοβενικού εδάφους.

Οι βαθμολογίες του Eurobasket

Το πρόγραμμα του Eurobasket

Οι Εσθονοί από την άλλη, χάρις στην ανατροπή που σημείωσαν στην τρίτη περίοδο, έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στο Λιλ.

MVP

Ο πρώην παίκτης του Ρεθύμνου και της Καβάλας, Γκρέγκορι Αρμπέτ, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Πέτυχε 13 πόντους στην τρίτη περίοδο και είχε συνολικά 26 πόντους (3/4 βολές, 4/5 δίποντα, 5/9 τρίποντα), πραγματοποιώντας μεγαλειώδη εμφάνιση.

Το σημείο που έκρινε το παιχνίδι

Αφενός το 20-3 των Εσθονών στην τρίτη περίοδο που τους έφερε από το -10 στο +7 και αφετέρου το κρεσέντο του Στεν Σοκ στο φινάλε. Ο μικρός γιος του ομοσπονδιακού προπονητή (και άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού) Τιτ Σοκ, είχε ένα κλέψιμο, το καθοριστικό τρίποντο και τις βολές που καθάρισαν το παιχνίδι.

Σόου Αρμπέτ και πρώτη νίκη για την Εσθονία

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Τα 11 τρίποντα που πέτυχαν οι Εσθονοί (σε 32 προσπάθειες) ήταν ένας παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ειδικά από τη στιγμή που οι Ουκρανοί είχαν σχεδόν τα μισά, εκ των οποίων τα δύο στο τελευταίο λεπτό που κυνηγούσαν το σκορ.

Ο αγώνας

Η Εσθονία από το πρώτο δεκάλεπτο έδειξε να αιφνιδιάζει την Ουκρανία. Το περιφερειακό της παιχνίδι και οι γρήγοροι ψηλοί έβγαλαν εκτός ματς τον Φεζένκο και ετσι βρέθηκαν να προηγούνται με μια μικρή διαφορά. Μάλιστα δεν θα είχαν χάσει το προβάδισμα στο τέλος της πρώτης περιόδου (15-14), αν δεν είχε φέρει τα πάνω-κάτω ο Ραντλ. Ο νατουραλιζέ των Ουκρανών ήρθε από τον πάγκο και με 16 πόντους ως το ημίχρονο, άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα. Ουσιαστικά ηταν αυτός που οδήγησε την ομάδα του στο διψήφιο προβάδισμα ακριβώς με τη λήξη του ημιχρόνου (38-28).

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ωστόσο, η Εσθονία έκανε την ολική επαναφορά. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αρμπέτ που πέτυχε 13 πόντους στην περίοδο έτρεξε ένα επιμέρους 20-3, που της επέτρεψε όχι απλά να μειώσει τη διαφορά, αλλά να προηγηθεί και με 7 πόντους (41-48), πριν γίνει το 44-50 του 30'. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι παίκτες του Τιτ Σοκ μπήκαν σε θέση οδηγού και βρέθηκαν να προηγουνται με 55-44 χάρις στην αφύπνιση του Κριστιάν Κανγκούρ.

Οι Ουκρανοί, ωστόσο, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με τον Ραντλ να παραμένει ασταμάτητος και τον Φεζένκο να κερδίζει τις μονομαχίες μες στις ρακέτες οι παρολίγον οικοδεσπότες του Ευρωμπάσκετ αντέδρασαν άμεσα μειώνοντας σε 53-55. Και πάλι, όμως, δια χειρος Αρμπέτ οι Εσθονοί ξέφυγαν με 66-58. Ακολούθησε η απέλπιδα προσπάθεια της Ουκρανίας μετά το γρήγορο καλάθι του Ραντλ και το αντιθλητικό φάουλ του Σοκ, που έδωσε στον Μίσκουλα από τις βολές και τον Ζάιτσεφ από το τρίποντο να μειώσουν σε 65-66.

Ήταν, όμως, η τελευταία φάση που διεκδίκησαν τη νίκη. Ο Κανγκούρ είχε 1/2 βολές, ο Ραντλ έκανε ένα λάθος και ενα άστοχο τρίποντο, με τον Στεν Σοκ να βάζει ταφόπλακα με ένα καθοριστικό τρίποντο και δύο βολές που σφράγισαν την πρωτη εσθονική νίκη στο τουρνουά (78-71).

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 38-28, 44-50, 71-78

Ουκρανία: Πουστόζβονοφ 4, Ραντλ 22 (1), Μίσουλα 11 (3), Λουκασόφ, Φεζένκο 6, Σίζοφ, Τιμοφεγένκο 3, Λίποβι 7 (1), Κορνιγιένκο 8, Ζάιτσεφ 10 (1).

Εσθονία: Βέιντεμαν 15 (1), Σοκ 5 (1), Ταλτς 10, Αρμπέτ 26 (5), Βένε 5, Τουμ 3 (1), Κανγκούρ 9 (2), Κούρμπας 5.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ