EUROBASKET

Σαμπόνις: "Θαυμάζω τον Αντετοκούνμπο!"

Σαμπόνις: "Θαυμάζω τον Αντετοκούνμπο!"

Ο Ντομάντας Σαμπόνις δεν... αγχώνεται από το επώνυμο, βαρύ σαν ιστορία. Τουναντίον, αναρωτιέται τι θα συμβεί αν η Λιθουανία αποκλειστεί στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι κι εξηγεί στο Sport24.gr τους λόγους που η Lietuva ανυπομονεί για το αποψινό (29/8, 21:15) ματς με την Ελλάδα.

Ίσως η μεγαλύτερη έκφραση ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τον πατέρα από τα παιδιά του να είναι η δημόσια συνάντηση με το έργο του.

Όπως, ακριβώς, συμβαίνει με τον Ντομάντας Σαμπόνις, το next big thing της Lietuva, ο οποίος δείχνει ικανός να αφήσει εποχή στην εθνική ομάδα της πατρίδας του και δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο παίκτης που έχει επηρεάσει περισσότερο το παιχνίδι του είναι ο ίδιος ο πατέρας του. Ο τεράστιος Άρβιντας! Το ''θαύμα της φύσης'' σημάδεψε γενιές ολόκληρες με τη φαντασία και το πλούσιο ρεπερτόριο των κινήσεών του κοντά στο καλάθι. Πλέον είναι πρόεδρος στη λιθουανική ομοσπονδία και καμαρώνει (διακριτικά) για τον 19χρονο γιο του, ο οποίος θα ενισχύσει τη Lietuva στο Eurobasket 2015 ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα για το 27ο Διεθνές Τουρνουά "Ακρόπολις".

Χθες (28/8) ο νεαρός πάουερ φόργουορντ - σέντερ (2μ.08) του Gonzaga τελείωσε το ματς κόντρα στην Ολλανδία με 4 πόντους (2/2 δίποντα) κι 1 ριμπάουντ σε 13'07'' για τη Λιθουανία, που παρεμπιπτόντως επικράτησε με 94-72 και σημείωσε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας λογίζεται ως ένα εκ των φαβορί για μετάλλιο στο Eurobasket. Η αρχή την βρίσκει στη Ρίγα, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Ουκρανία (5/9), Λετονία (6/9), Βέλγιο (7/9), Εσθονία (9/9) και Τσεχία (10/9) στην Arena Riga για τον Δ' όμιλο με τον οποίο διασταυρώνεται η Ελλάδα στο πρώτο χιαστί ματς.

"Σύμφωνοι, ο κόσμος λέει ότι είμαστε το φαβορί. Τι θα γίνει, όμως, αν αποκλειστούμε στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι; Μάλλον ο κόσμος θα έχει… άδικο! Θα πρέπει, λοιπόν, να δείξουμε στο γήπεδο πως είμαστε οι καλύτεροι. Αν δεν κάνω λάθος, έχουμε δώσει ήδη 9 φιλικά προετοιμασίας. Ο κόουτς Καζλάουσκας μας εξηγεί συνεχώς ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πνευματικά. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όμως δεν ξέρουμε ακόμα τι θα συμβεί στο Eurobasket" παραδέχτηκε στο Sport24.gr ο Σαμπόνις junior κι ενώ ο πατέρας του, Άρβιντας, απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ.

Σαμπόνις: "Θαυμάζω τον Αντετοκούνμπο!"

Η Λιθουανία του Σαμπόνις θα αντιμετωπίσει απόψε (29/8, 21:15) την Ελλάδα στο τελευταίο δυνατό τεστ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πριν από το εναρκτήριο τζάμπολ του τουρνουά με τα Σκόπια (5/9, 19:00). Πρόκειται για το ένατο φιλικό προετοιμασίας για την ελληνική ομάδα, αυτή τη φορά κόντρα στην ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας. Του τελευταίου κόουτς που οδήγησε την Ελλάδα σε μετάλλιο, το 2009 στην Πολωνία! "Ανυπομονούμε για αυτό το παιχνίδι, αφού η Ελλάδα είναι όντως ένα από τα φαβορί. Μια πραγματικά καλή ομάδα, με σπουδαίους παίκτες. Θέλουμε να δούμε κι εμείς πόσο καλοί είμαστε απέναντι στην ελληνική ομάδα, έναν τόσο δυνατό αντίπαλο". Ζητήσαμε από τον Ντομάντας Σαμπόνις να μας αποκαλύψει τους Έλληνες διεθνείς που τον έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο. "Ο Αντετοκούνμπο. Τον θαυμάζω! Μου αρέσουν ο Αντετοκούνμπο και ο Σπανούλης".

Ο Ντομάντας γεννήθηκε το 1996 στο Πόρτλαντ, εκεί όπου αγωνίστηκε ο πατέρας του. Διαθέτει αμερικάνικο και λιθουανικό διαβατήριο, πέρσι άφησε την Ουνικάχα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Gonzaga κι εν συνεχεία να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ ενώ τα προηγούμενα 12 χρόνια ζούσε στη Μάλαγα. Έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο το 2012 στο Eurobasket U16, έχοντας 14.1 πόντους, 14.4 (!) ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μ.ό. Στις 29 Ιουλίου 2015 έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Ανδρών της Λιθουανίας στον αγώνα κόντρα στην Αυστραλία, τελειώνοντας το ματς με 4 πόντους και 7 ριμπάουντ. Τι είναι, λοιπόν, η εθνική ομάδα για τον μικρό Σαμπόνις; "Σημαίνει τα πάντα! Παίζω για την εθνική κάθε καλοκαίρι, από τότε που ήμουν παιδί. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα". Αγχώνεται, άραγε, βλέποντας τον πατέρα του λίγο πιο πέρα από τον πάγκο; "Όχι! Ξέρω ότι παρακολουθεί συνεχώς το παιχνίδι μου και το έχω συνηθίσει".

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ