EUROBASKET

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

Ο Przemek Karnowski έχει για μεγαλύτερο οπαδό τον Marcin Gortat. Είναι ο τύπος που έχει μπροστά του το next best thing της Πολωνίας, στη θέση "5". Είναι και πολλά ακόμα. Διαβάστε.

Ο Przemek Karnowski κυκλοφορεί στα τεφτέρια των απανταχού ειδικών, από όταν ήταν 16 χρόνων. Από τότε, του λένε να χάσει κιλά. Εκείνος επιμένει να περπατά στο δικό του δρόμο. Έως τώρα, τον έχει "βγάλει" στη βασική θέση σέντερ στο Gonzaga University και στην εθνική Πολωνίας, πίσω από τον Marcin Gortat. Ο τελευταίος παρεμπιπτόντως, λέει τα καλύτερα για τον 21χρονο (γεννήθηκε στις 8/11 του 1993) παίκτη, ύψους 2.15... που σίγουρα δεν θυμίζει πολλούς.

Το 2010 ήταν στη λίστα της FIBA Europe, με τους 15 υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη. Δεν πήρε το βραβείο. Σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις, με την U17, στο Παγκόσμιο που είχε διεξαχθεί στο Αμβούργο (2/7-11/7) και οι Πολωνοί είχαν τερματίσει δεύτεροι. Πίσω από τις ΗΠΑ (111-80), των Bradley Beal, Michael Kidd-Gilchrist, Andre Drummond, Anthony Wroten, Marquis Teague, James McAdoo και Adonis Thomas. Ο άνθρωπος μας είχε μπει και στην καλύτερη πεντάδα, έχοντας "κατεβάσει" 88 ριμπάουντ και φυσικά αναδείχθηκε "καλύτερος σέντερ" του τουρνουά.

Κάθισε 1-2 μέρες και μετά πήγε στο Eurobasket U18, που διεξήχθη στο Vilnius της Λιθουανίας (22/7-1/8). Οι Πολωνοί τερμάτισαν στην 6η θέση (έχασαν από την Κροατία στον αγώνα κατάταξης, 77-92, με τους Σέρβους να τους αφήνουν εκτός μεταλλίων). Σε 9 ματς, είχε 83π. (9.2 ανά αγώνα), 62 ριμπ. (6.9), 9 ασίστ (1), 17 λάθη (1.3), σε 235 συμμετοχής. Τα ποσοστά του ήταν 45,7% στα δίποντα και 57,6% στις βολές. Στις ενδιαφέρουσες συναντήσεις του, ήταν αυτή με τον Jonas Valanciunas.

" Ξέρει να τοποθετείται κάτω από το καλάθι, ενώ είναι εξαιρετικός στο ποστάρισμα, με πολύ καλό τελείωμα και αξιοπρεπέστατο fade away σουτ, με το οποίο νικά την όποια απόπειρα για τάπα. Η δυνατότητα στις πάσες είναι ξεκάθαρα το καλύτερο στοιχείο του. Τις κάνει στο σωστό timing, ενώ "έχει" και το σουτ από τη μέση απόσταση. Οι αθλητικές του ικανότητες, είναι πάνω του μετρίου, ενώ χρειάζεται να βελτιώσει την πλευρική ταχύτητα, για να μπορεί να μένει μπροστά από πιο αθλητικούς αντιπάλους, που του επιτίθενται όταν δεν έχει την μπάλα. Θα ήταν επίσης, χρήσιμο να αδυνατίσει και να μειώσει το ποσοστό λίπους στο σώμα του, που φτάνει το 16.3%. Είναι έξυπνος, έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να μάθει. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ", έγραψε μετά το event το Draft Express. Ένα χρόνο μετά, είχε χάσει 20 κιλά. Είχε φτάσει στα 126. Είχε περάσει και μια σεζόν στην... Α1 της πατρίδας του, με την Siarka Jezioro Tarnobrzeg και σε 35 ματς, είχε 10.1π., 4.4 ριμπ. και 1.2 τάπες κατά μ.ο., για να αναδειχθεί "ρούκι της χρονιάς".

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

αγοράζω παπούτσια μόνο από το Internet και έχω μια σχετική δυσκολία στο να βρω ρούχα. Επίσης, έχω βαρεθεί να σκύβω, για να ακούω τι μου λένε (γελάει)". Στο σπορ ωστόσο, που είχε διαλέξει το σώμα του ήταν το πλεονέκτημα του.

Κατέληξε στο μπάσκετ, στα 13 του

Μολονότι η ιστορία θέλει τους τύπους του μεγέθους του, θα χάνονται κάπου στα χρόνια, δηλώνοντας αδυναμία να ακολουθήσουν το ρυθμό του αγώνα, εκείνος είπε να κάνει την έκπληξη. Δούλεψε πολύ τα πόδια του και έγινε ανέλπιστα αποτελεσματικός. Το γεγονός δε, ότι είναι και αριστερόχειρας, δημιουργούσε ένα επιπλέον πρόβλημα στους αντιπάλους του. "Προφανώς, σε όλα αυτά, βοήθησε το γεγονός ότι το μπάσκετ δεν ήταν το πρώτο σπορ, με το οποίο ασχολήθηκα. Είχα δοκιμαστεί στο ice hockey στην TKH, μετά στο ποδόσφαιρο στην Pomorzaninie, ενώ πέρασα και από την κολύμβηση. Μετά, άρχισα να ψηλώνω και έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω, τελικά. Το βόλεϊ ήταν μια επιλογή, δοκίμασα, αλλά δεν ένιωσα όπως, όταν ασχολήθηκα με το μπάσκετ", στα 13 του.

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

Τον Αύγουστο του 2012 είχε έλθει η ώρα να αποφασίσει πού θέλει να φοιτήσει -και να παίξει μπάσκετ- στις ΗΠΑ. Είχε ξεκινήσει την περιοδεία στα κολέγια που τον ήθελαν, από τον Απρίλιο. Είχε πάει στην California, το Duke, το Kansas, το Ohio State και διάφορα άλλα. "Όλοι με ρώτησαν αν θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω το πρόγραμμα τους. Η απάντηση μου ήταν η ίδια: "Εσείς που γράψατε πως με θέλετε πριν δυο εβδομάδες. Το Gonzaga είναι σε επαφή μαζί μου, δυο χρόνια". Εκεί, θα γινόταν γνωστός ως "Big P.", γιατί όταν προσπαθούσε να εξηγήσει πώς προφερόταν το όνομα του, συνήθως χρειαζόταν κανά τρίλεπτο ( Πσεμέσουαφ Καρνόφσκι).

LAS VEGAS, NV - MARCH 11:  Przemek Karnowski #24 of the Gonzaga Bulldogs cuts the net after the Bulldogs defeated the Saint Mary's Gaels 65-51 in the championship game of the West Coast Conference Basketball tournament at the Orleans Arena March 11, 2013 in Las Vegas, Nevada.  (Photo by David Becker/Getty Images)
LAS VEGAS, NV - MARCH 11: Przemek Karnowski #24 of the Gonzaga Bulldogs cuts the net after the Bulldogs defeated the Saint Mary's Gaels 65-51 in the championship game of the West Coast Conference Basketball tournament at the Orleans Arena March 11, 2013 in Las Vegas, Nevada. (Photo by David Becker/Getty Images) GETTY IMAGES

Η φήμη του Tommy Lloyd, ασίσταντ κόουτς στους Bulldogs, για την ικανότητα του να προσελκύει τους καλύτερους νέους (είχε προϊστορία με τους Ronny Turiaf, Elias Harris και άλλους) προηγείτο του ιδίου. Οπότε ήξερε τι να κάνει με τον Κarnowsk -για πρώτη φορά τον πλησίασε το 2010, στο Παγκόσμιο που λέγαμε. Το άλλο μισό, για να "κλείσει" η συμφωνία, αφορούσε την απόφαση του βασικού σέντερ, Robert Sacre να αφήσει το κολέγιο και να δηλώσει συμμετοχή στο ΝΒΑ draft (τον διάλεξαν οι Lakers). Οπότε, θα είχε και θέση. " Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή, γιατί θα μπορούσα να παίξω". Ήξερε πως το Gonzaga δεν τον είχε διαλέξει μόνο για το ύψος του (2.15), αλλά και γιατί είχε ήδη αναπτύξει κάποιες ικανότητες, που επρόκειτο να εξελίξει εκεί. Είχε ήδη μετάσχει σε πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων και δυο παγκόσμια. Είχε ήδη παίξει εναντίον των καλύτερων του είδους, στην ηλικία του. Χρειαζόταν μια νέα πρόκληση.

Σε αντίθεση με το παρουσιαστικό του, ήταν ένα πολύ ταπεινό, ντροπαλό παιδί, ένας ήρεμος και χαλαρός τύπος. Τι ήθελε να επιτύχει; " Ξέρω ότι οι αντίπαλοι μου θα είναι πιο δυνατοί. Θέλω να γίνω ο καλύτερος που μπορώ και να βοηθήσω την ομάδα μου να γίνει καλύτερη. Αρχικά, βέβαια θέλω να χάσω κιλά! Να γίνω πιο γρήγορος, πιο δυνατός". Όταν μετακόμισε στην άλλη ακτή του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στο Spokane της Washington, θα είχε μαζί του έναν... σύντροφο στις δοκιμασίες των Nike Hoop Summit, τον Καναδό Kevin Pangos. " Είχαμε γνωριστεί στο Παγκόσμιο του Αμβούργου και μετά κρατήσαμε επαφή. Είναι πάντα ωραίο, να έχεις ένα φίλο στη νέα σου ομάδα", είχε εξηγήσει. Έκτοτε είναι συγκάτοικοι και οι καλύτεροι φίλοι.

Ο Gortat μιλά για τον Karnowski

Σαφέστατα και ο David Hein τον είχε ρωτήσει, σε συνέντευξη που του είχε πάρει το 2012, οπότε για πρώτη φορά κλήθηκε σε προετοιμασία της εθνικής ανδρών, αν ένας από τους στόχους είναι να βρει στο ίδιο παρκέ τον Marcin Gortat και στο ΝΒΑ. Τι απάντησε; " Οι μάχες μας στην προπόνηση της εθνικής, είναι πάντα ενδιαφέρουσες. Είναι πραγματικά δύσκολο να τον έχω απέναντι μου. Είναι πιο δυνατός, πιο γρήγορος από εμένα. Μου μαθαίνει τόσα πολλά κάθε μέρα. Τον ευχαριστώ". Τι του έλεγε συνήθως; " Να χαμηλώνω τα πόδια, να βελτιώσω τα πόδια μου". Το 2013 ήταν μαζί στο Eurobasket του 2013 που δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο για τη χώρα του. Εκείνος όμως, μελετούσε τις κινήσεις του σέντερ των Wizzards, κάτω από το καλάθι, το πώς ρόλαρε, πώς απέφευγε τον αντίπαλο.

Από τότε, ο Gortat έγινε ο άνθρωπος στον οποίον στρεφόταν, κάθε φορά που ένιωθε πως χρειάζεται βοήθεια. "Τον ξέρω χρόνια" δηλώνει σήμερα στο Fibaeurope.com ο star της Πολωνίας "είμαστε σε διαρκή επαφή, μιλάμε στα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι σε μια δύσκολη φάση, φέτος. Είναι αρκετά καλός για να παίξει ως βασικός, αλλά... έχει εμένα μπροστά του, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστεί με το ρόλο της ρεζέρβας. Φέτος έχει μια ευκαιρία, να μάθει να δει τι χρειάζεται για να παίξεις στο υψηλότερο επίπεδο. Το μεγαλύτερο προσόν του, είναι πως είναι πολύ έξυπνο παιδί. Παρακολουθεί αυτά που του δείχνεις, ακούει αυτά που του λες. Παρατηρεί κάθε βράδυ όσα γίνονται. Σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ καλός παίκτης. Το πιο σημαντικό για εκείνον, αυτή την ώρα, είναι να χάσει κιλά". Ο... μαθητής διαβεβαίωσε ότι "σέβομαι απόλυτα τον Marcin. Είναι ο μέντορας μου. Ξέρω ότι κάθε φορά που χρειάζομαι βοήθεια, μπορώ να στραφώ σε εκείνον. Όσα γίνονται στις προπονήσεις, όπου τον βρίσκω απέναντι μου, με κάνουν καλύτερο". Όχι. Για τα κιλά δεν είπε κάτι.

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

Στο NCAA, την πρώτη χρονιά τα πράγματα δεν ήταν απλά. Είχε μπροστά του τους Harris και Kelly Olynuk. "Οι έχοντες γνώση, μου είχαν πει ότι η rookie σεζόν είναι η μεταβατική. Σίγουρα του χρόνου (2013-14) θα είναι δύσκολο να επαναλάβουν το 32-3 (αποκλείστηκαν στους 32, από το Wichita State που έφτασε έως το Final Four), αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως μπορούμε να ξαναπάρουμε τον τίτλο της καλύτερης άμυνας στην περιφέρεια και να πάμε στο NCAA Tournament". Από το... σεφτέ του (5.4 π.., 2.6 ριμπ., σε 10.7'' συμμετοχής) κράτησε το γεγονός ότι " αρχικά είχα εκνευριστεί λίγο, με το γεγονός ότι ήμουν όλο στον πάγκο. Μετά όμως, συνειδητοποίησα πώς δουλεύει η ιστορία και περίμενα με υπομονή, να έλθει η σειρά μου. Ξέρω πως του χρόνου θα είμαι στην πεντάδα". Αν ήταν;

Οι Bulldogs απέκτησαν για starter στη θέση "5", έναν τύπο που... δεδομένων των συνθηκών έτρεχε μια χαρά το γήπεδο, ενώ στο ρόστερ τους είχαν προσθέσει και τον Domantas Sabonis να κάνει παρέα στον Karnowski στη ρακέτα. Τα λεπτά συμμετοχής του αυξήθηκαν κατά 150%, έγινε σημείο αναφοράς στην επίθεση (και έδινε 16.5 π., ανά 40' με 59% στα δίποντα -όπως ενημέρωνε το Synergy Sports Technology). Έμαθε να... ανοίγει το χώρο γύρω του, ώστε να μπορεί να πάρει την μπάλα, έμαθε να παίζει με πλάτη στο καλάθι, με δύναμη και να τελειώνει σωστά τις φάσεις. Πρόσθεσε στο μενού και τα τζαμπ σουτ, γνώσεις στο pick and roll, συνέχισε να παίζει άμυνα -λίγο πιο γρήγορα-, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα με τα εύκολα φάουλ που έκανε. Έφτιαξε και το σώμα του. Δεν αδυνάτισε. Έκανε όμως, -κάποιο από- το λίπος, μύες, με τη ζυγαριά να γράφει 138 κιλά.

Przemek Karnowski: Πολλά κιλά μπάσκετ

Φέτος έπαιξε σε 38 ματς, στα 37 ήταν starter και ήταν στο παρκέ για 24.5'' ανά ματς. Τι έδωσε; 11π. και 5.8 ριμπ., ανά αγώνα, με 62.2% στα εντός πεδιάς και 50.9% στις βολές. Είχε και από 1.3 ασίστ και έφτασε στο Νο5 της ιστορικής λίστας του Gonzaga Univeristy, με τους μπλοκέρ (έχει 112 στο σύνολο). Στα 21 του, υψώνεται στα 215 εκατοστά και ετοιμάζεται για την τελευταία του χρονιά στο NCAA. Τι χρειάζεται να κάνει, ώστε να ακούσει το όνομα του το βράδυ του ΝΒΑ draft, το 2016; Να κάνει κάτι καλύτερο στις βολές, να γίνει πιο σκληρός, όπως προσπαθεί να κατοχυρώσει το χώρο του, να μην βάζει πολύ την μπάλα στο παρκέ, να πηγαίνει πιο επιθετικά στο επιθετικό ριμπάουντ και να βελτιώσει την άμυνα στο pick and roll -όλα αυτά, βάσει του hoopshabit.com, που κατέληξε στο ότι η θέση "5" στο ΝΒΑ γίνεται όλο και πιο αθλητική, στοιχείο που ο ίδιος στερείται και αυτό είναι στα μείον του. Άρα... πρέπει να χάσει κιλά. Αν δεν τα χάσει, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου... κάπου θα βρει δουλειά.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ