EUROBASKET

Πήρε την πρόκριση το Ισραήλ

Πήρε την πρόκριση το Ισραήλ

Σε ένα δραματικό παιχνίδι το Ισραήλ έκαμψε με 75-73 την αντίσταση της Πολωνίας και σφράγισε την πρόκριση του στην επόμενη φάση

Ο νικητής θα κέρδιζε από νωρίς την παρουσία του ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι αυτό ήταν αρκετό για να γίνει ένα δραματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ισραήλ και Πολωνία. Στις λεπτομέρειες και στην ψυχραιμία του Μέκελ κέρδισε τελικά με 75-73 το Ισραήλ κι έτσι επιστρέφει στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

O MVP

Η ψυχραιμία του Γκαλ Μέκελ στα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν μνημειώδης. Ο γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα με τη μπάλα να ζυγίζει πολλά... κιλά πήγε 3 φορές στη γραμμή των βολών και όλες ήταν συνεπής. Συνολικά ο Μέκελ τελείωσε τον αγώνα έχοντας σκοράρει 18 πόντους (οι 6 στο τελευταίο λεπτό) και μοιράζοντας 5 ασίστ.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Σε ολόκληρο το παιχνίδι ήταν εκτός ρυθμού, όμως στα κρίσιμα τελευταία λεπτά αφυπνίστηκε. Ο Γιόγκεβ Οχαγιόν πέτυχε όλους τους πόντους του (7) στο τέταρτο δεκάλεπτο, όμως οι πιο σημαντικοί ήταν οι τρεις που σημείωσε 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Με αυτό το τρίποντο οι Ισραηλινοί πήραν μια διαφορά 4 πόντων (65-69) που τους έβαλε μπροστά στο σκορ σε ένα εξαιρετικά σημαντικό χρονικό σημείο.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 17 (!) φορές άλλαξε η ομάδα που είχε τα ηνία του σκορ στα χέρια της. Το παιχνίδι ήταν κλειστό και η μεγαλύτερη διαφορά που σημειώθηκε σε ολόκληρο το ματς ήταν οι 5 πόντοι (21-16 στο 8', 30-35 στο 19') όσες δηλαδή κι οι φορές που το σκορ ήταν ισόπαλο.

Πήρε την πρόκριση το Ισραήλ

Το ματς

Από το πρώτο κιόλας λεπτό της αναμέτρησης ήταν φανερό ότι το παιχνίδι θα είναι για... γερά νεύρα. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν συνεχώς στο σκορ και κάθε καλάθι που σημείωναν αμέσως έβρισκε απάντηση. Καμία δεν μπορούσε να χτίσει κάποια διαφορά και να πάρει μία διαφορά ασφαλείας κι έτσι το δεκάλεπτο έκλεισε με το αντιπροσωπευτικό της εικόνας του ματς, 24-22 (στο 10').

Τα ηνία στο σκορ άλλαζαν συνέχεια χέρια και στη δεύτερη περίοδο. Ο Μάρτσιν Γκορτάτ από τη μία πλευρά κι οι Ντ' Ορ Φίσερ, Όμρι Κάσπι από την άλλη ήταν οι ηγέτες των ομάδων τους, όμως αυτό δεν φαινόταν να είναι αρκετό για να ξεφύγουν από τον αντίπαλο τους. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του πρώτου ημιχρόνου ήταν ότι οι Πολωνοί κατάφερναν να μένουν σε απόσταση αναπνοής παρότι είχαν δώσει 14 πόντους στους Ισραηλινούς από λάθη τους, την ίδια ώρα που αυτοί είχαν πάρει μόλις 5. Τελικά το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 32-35 (στο 20').

Το Ισραήλ απειλούσε αποκλειστικά κοντά από το καλάθι κι έψαχνε πόντους από μέση και κοντινή απόσταση κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η ομάδα του Έντελστεϊν τελείωσε το τρίτο δεκάλεπτο έχοντας σε όλο το παιχνίδι μόλις 3 προσπάθειες για τρίποντο (2/3, 66% ποσοστό ευστοχίας). Στην αντίπερα όχθη οι Πολωνοί εμπιστεύονταν περισσότερο το χέρι τους από τα 6.75μ., όμως το 5/14 δεν τους έδινε τη δυνατότητα να πάρουν τους πόντους που θα μεταφράζονταν σε διαφορά (50-51 στο 10').

Όπως στα προηγούμενα δύο δεκάλεπτα έτσι και στο τέταρτο οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο και η εναλλαγή στο σκορ συνέχισε να είναι συνεχής. Με τέσσερις συνεχόμενους πόντους από τον -άποντο μέχρι εκείνο το σημείο- Οχαγιόν το Ισραήλ μπόρεσε να ξεφύγει με 54-58 (στο 33'), όμως και πάλι κάτι τέτοιο δεν ήταν αρκετό, καθώς οι Πολωνοί επέστρεψαν και ξαναμπήκαν μπροστά με 61-60 (στο 35'). Οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 65-69 έπειτα από τρίποντο του Οχαγιόν, όμως και πάλι τα πάντα ήταν ανοικτά. Στα 52 δευτερόλεπτα ο Βασίνσκι με 2/2 βολές μείωσε σε 67-69, όμως ο Μέκελ στα 29'' απάντησε από το ίδιο σημείο (67-71). Στα 18 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε από τη... γραμμή της φιλανθρωπίας ο Βασίνσκι ήταν και πάλι ψύχραιμος (69-71), όμως το ίδιο ίσχυσε και με τον Μέκελ (69-73, στα 15''). Με 9 δευτερόλεπτα για το τέλος ο Βασίνσκι αστόχησε σε προσπάθεια για τρεις, όμως ο Πονίτσκα ήταν εκεί και σκόραρε για το 71-73. Στα 7 δευτερόλεπτα ο Μέκελ πήγε και πάλι στη γραμμή των βολών όπου έχοντας εκ νέου 2/2 έκανε το 71-75. Στο χρόνο που απέμενε ο Σλότερ αστόχησε σε τρίποντο και ο Πονίτκα πάλι με φόλοου έγραψε απλά το τελικό 73-75.

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 32-35, 50-51, 73-75.

Πολωνία (Τέιλορ): Κζιζ, Σελ 6 (2), Σλότερ 9, Κούλιγκ 13 (3), Πονίτκα 6, Βασίνσκι 13 (1), Γκορτάτ 11, Κόζαρεκ 4, Ζαμοΐσκι 5, Καρνόφσκι 4, Γκρουσζέτσκι 2.

Ισραήλ (Έντελστεϊν): Γιβζόρι, Ντόουσον, Μέκελ 18, Ελιγιάχου 4, Κάσπι 14 (2), Λίμοναντ 9 (1), Καντίρ 8, Οχαγιόν 7 (1), Γκριν, Φίσερ 15.

Τα στατιστικά του αγώνα

Η κατάταξη των ομίλων

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ