EUROBASKET

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Το 1999 o Γιώργος Διαμαντόπουλος κέρδιζε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Πάου Γκασόλ ήταν τέταρτος ψηλός στην Ισπανία και ο Φελίπε Ρέγιες πήγε τους συμπαίκτες του σε… sex shop (PHOTOS, VIDEOS)!

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Πάου Γκασόλ να φιγουράρει πλέον στην τέταρτη θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ και ο Φελίπε Ρέγιες να μετράει οκτώ μετάλλια με την εθνική ανδρών της Ισπανίας, πρέπει να γυρίσουμε 16 χρόνια πίσω.

Ο τελικός του Μουντομπάσκετ Νέων στο "Pavilhão Atlântico" της Λισαβόνας το 1999, ανάμεσα στην Ισπανία και τις ΗΠΑ ήταν ο επίλογος μιας φανταστικής όπερας που θα μπορούσε να ονομαστεί "Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά''. Παιδιά που εξελίχτηκαν σε σταρ των παρκέ με ταλέντο και μπασκετική ευφυΐα. Παίκτες που, εν συνεχεία, κατέκτησαν τον κόσμο! Όχι πως έχει σημασία, αλλά η ιστορία της πιο πετυχημένης εθνικής ομάδας των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη ξεκίνησε με μια ιδιαίτερη πρόβλεψη. Βλέπετε, για τον Κάρλος Σάινθ ντε Άχα δεν ετίθετο ζήτημα. Ο εθνικός κόουτς των (τότε) 19χρονων Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Φελίπε Ρέγιες ξεστόμισε τη… μεγάλη κουβέντα. "Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μετάλλιο! Σε καμία περίπτωση! Θα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο τουρνουά. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι δεν θα φοβηθούμε κανέναν, αν είμαστε υγιείς". Η ζωή είναι ωραία με τις αναμνήσεις και η φωτογραφία των Ισπανών πιτσιρικάδων που ψάχνουν χρυσό για τις ανάγκες του περιοδικού "Gigantes del Basket" συνιστά πάντα μια ωραία εικόνα.

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Γκασόλ: "Δεν υπήρχα στον χάρτη!"

Οι Ίβηρες τιμούν κάθε χρόνο την 25 Ιουλίου 1999 κι εκείνη τη "χρυσή" γενιά του '80. Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Μπέρνι Ροντρίγκεθ, Πάου Γκασόλ, Κάρλος Καμπέθας, Φελίπε Ρέγιες, Χερμάν Γκαμπριέλ, Ραούλ Λόπεζ, Φρανθέσκο Καμπέθα, Χούλιο Γκονζάλεθ, Σουλεϊμάν Ντράμετς, Αντόνιο Μπουένο και Φέλιχ Εράιθ επικράτησαν των ΗΠΑ με 94-87 στον τελικό του Μουντομπάσκετ Νέων κι έριξαν… προειδοποιητική για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει προσεχώς. Δυο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια (2008, 2012), ένα χρυσό στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας (2006) και δυο χρυσά (2009, 2011), δυο ασημένια (2003, 2007) και δυο χάλκινα (2001, 2013) μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ. Καθόλου άσχημα, έτσι; "Συγκλονίστηκα όταν δέχτηκα την πρόσκληση της ισπανικής ομοσπονδίας! Ουδείς με είχε παρατηρήσει μέχρι τότε! Δεν υπήρχα, καν, στον χάρτη! Σίγουρα δεν ήμουν ο καλύτερος" παραδέχτηκε εν συνεχεία ο Πάου Γκασόλ, ο οποίος ξεκίνησε ως… τέταρτος ψηλός της Ισπανίας σε εκείνο το τουρνουά. Πλέον είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της "φούρια ρόχα" με 2.895 πόντους, πίσω μόνο από τον θρύλο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (3.330)!

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Όταν τους κέρδισε ο Διαμαντόπουλος

Παρεμπιπτόντως, οι Ισπανοί είχαν ηττηθεί από την Ελλάδα με 78-68 (45-34 ημίχ.) στη β' φάση εκείνης της διοργάνωσης, με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο (25π. με 2/5 βολές, 4/8 δίποντα, 5/10 τρίποντα) να κερδίζει τη μάχη με τον Ναβάρο (15π.)! Τη 12άδα της ελληνικής ομάδας αποτελούσαν οι Παναγιώτης Μαντζάνας, Μανώλης Παπαμακάριος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Πετρόπουλος, Περικλής Δορκοφίκης, Νίκος Πέττας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης Υφαντής, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Αγαδάκος και Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Ήταν η μοναδική ήττα στο τουρνουά για την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, που ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με ρεκόρ 7-1!

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

- Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αντιμετώπισε τους Ισπανούς στο Μουντομπάσκετ Νέων, το 1999

Το καλοκαίρι πριν από το Μουντομπάσκετ Νέων, ο Πάου προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μάλιστα για χάρη των "μπλαουγκράνα" διέκοψε τις σπουδές του στην ιατρική στο πρώτο έτος, αφού δεν προλάβαινε! "Είχα πάντα επαφή με την ιατρική λόγω των γονιών μου. Ήμουν 11 χρονών όταν άκουσα για τον Μάτζικ Τζόνσον και τον HIV. Προβληματίστηκα, προσπάθησα να καταλάβω τι σημαίνει αυτή η αρρώστια και τι μπορώ να κάνω εγώ για να σώσω τον κόσμο! Είναι από εκείνες τις στιγμές που μένουν για πάντα στο μυαλό σου και σε ακολουθούν για μια ζωή'' θα αναφέρει αργότερα στο Sports Illustrated.

"Killer" από τα 14 ο Ναβάρο!

Σε ό,τι αφορά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο "La Bomba" μετρούσε ήδη δυο χρονιές στην Μπαρτσελόνα (σ.σ. έκανε το ντεμπούτο του στην ACB στις 23 Νοεμβρίου 1997, κόντρα στη Γρανάδα). "Ο Ναβάρο ήταν ένας killer από τα 14 του! Σκόραρε τρίποντα από τα οκτώ μέτρα! Θυμάμαι πως στο Μουντομπάσκετ Νέων ήταν εντυπωσιακός στο ένας εναντίον ενός, είχε ταχύτητα και το χάρισμα ενός σπουδαίου παίκτη" τονίζει ο Κάρλος Καμπέθας, μέλος της Ισπανίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Μουντομπάσκετ κόντρα στην Ελλάδα και νυν γκαρντ της Μούρθια του Φώτη Κατσικάρη. Πάμε και στον Φελίπε Ρέγιες. Την "εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ" όπως τον είχε αποκαλέσει ο Όντι Νόρις σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Diario Sevilla. O capitán της Ρεάλ, ο αντιστάρ στη "Βασίλισσα" του Ρούντι, του Ροντρίγκεθ και του Γιουλ μετράει πλέον οκτώ μετάλλια με την εθνική Ισπανίας! Ένας τύπος ανθεκτικός στις κακουχίες, πιο σκληρός, πιο δυνατός πνευματικά από πολλούς παίκτες που πέρασαν από τη Μαδρίτη τα τελευταία χρόνια, επειδή ακριβώς χρειάστηκε να τα εξασκήσει όλα αυτά για να κάνει καριέρα.

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Τα πούρα και το... sex shop

Ποιο ήταν, όμως, το μυστικό εκείνης της πιτσιρικαρίας που έμελλε να κατακτήσει τα πάντα στον διάβα της τα επόμενα χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή; "Παίζαμε χωρίς πίεση, απλώς για την πλάκα μας. Είχαμε, επίσης, έναν προπονητή ο οποίος ήταν σαν δεύτερος πατέρας για εμάς" εξηγεί ο νυν φόργουορντ-σέντερ της Ουνικάχα Μάλαγα, Χερμάν Γκαμπριέλ. "Σχεδόν όλοι μας ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά (σ.σ. χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket U-18 της Βουλγαρίας). Ήμασταν μια μεγάλη παρέα, από την πρώτη μέρα που μαζευτήκαμε στη Μαδρίτη. Θυμάμαι ακόμα ότι ο Φελίπε μας είχε πάει για πλάκα σε ένα sex shop! Σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω πώς μας άφησαν να μπούμε αφού κάποια από τα παιδιά δεν ήταν ακόμα ενήλικες. Φαντάζομαι ότι αυτό έγινε επειδή μας είδαν ψηλούς!" επισημαίνει ο Πάου ενώ ο Γκαμπριέλ αναπολεί τη βραδιά του τελικού με τις ΗΠΑ των Νικ Κόλισον, Κέισι Τζέικομπσεν και Κέιον Ντούλινγκ. "Ουδείς από εμάς κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ. Φέραμε κάποια πούρα και ψαρικά στα δωμάτια, για να στήσουμε φιέστα!".

Από τη Λισαβόνα, στη Λιλ

Έπειτα, λοιπόν, από 16 ολόκληρα χρόνια κι εκείνον τον τελικό στη Λισαβόνα ο Πάου Γκασόλ και ο Φελίπε Ρέγιες συνεχίζουν να αγωνίζονται με το εθνόσημο. Στην… παρέα θα ήταν κι ο Ναβάρο ωστόσο η επέμβαση στο πέλμα προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε όλη τη χρονιά, κράτησε off τον αρχηγό της Ισπανίας. Στις 17 Ιουνίου, ο Πάου ομολόγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα αρχηγεία της Banco Popular de Madrid (χορηγός της εθνικής Ισπανίας, έως το 2019) ότι το σκέφτηκε πολύ καλά πριν καταλήξει πως θέλει να αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ. "Το σκέφτηκα πάρα πολύ, γιατί όποια απόφαση έπαιρνα τώρα, θα επηρέαζε όλη μου την καριέρα" δεδομένης της ηλικίας και της καταπόνησης του σώματος, "τελικά, κατέληξα πως θα είμαι διαθέσιμος στο Πανευρωπαϊκό, ώστε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Μαζί του και ο Φελίπε Ρέγιες, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα πέρσι με τη Ρεάλ, ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Euroleague με 10.7 πόντους και 5.1 ριμπάουντ σε 30 αγώνες ενώ υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στη "Βασίλισσα" ως τα 37 του!

Όταν κανείς δεν υπολόγιζε τον Πάου!

Οι Ισπανοί έζησαν μια "τεράστια απογοήτευση" πέρσι τον Σεπτέμβριο, όπως είπε και ο πάουερ φόργουορντ των Bulls στην ιστοσελίδα της FIBA, πριν προσθέσει "θα ήταν εκπληκτικό να κερδίσουμε τον τίτλο των πρωταθλητών κόσμου, μπροστά στους φιλάθλους μας. Να μοιραστούμε μαζί τους αυτή τη μοναδική στιγμή". Αυτό όμως, δεν έγινε "γιατί παίξαμε το χειρότερο παιχνίδι μας κόντρα στη Γαλλία, τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Αλλά τώρα δεν έχει κανένα νόημα να τα θυμόμαστε αυτά. Πρέπει να προχωρήσουμε". Οι Ίβηρες προχώρησαν. Χθες (12/9) ξεπέρασαν το εμπόδιο της Πολωνίας και πλέον θα βρεθούν απέναντι στην Εθνική Ελλάδας, με μπροστάρηδες δυο 80άρηδες. Τον Φελίπε Ρέγιες και τον Πάου Γκασόλ, ο οποίος προέρχεται από ένα τρίποντο... παραλήρημα κόντρα στην Πολωνία και θέλει να φέρει ξανά την Ισπανία στην κορυφή, μετά την περσινή αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα τα καταφέρουν;

ΥΓ: Η "δικαίωση" των 80άρηδων φαίνεται στους παρακάτω πίνακες. Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Πάου Γκασόλ και Φελίπε Ρέγιες έπαιξαν μαζί στην εθνική Νέων και πλέον φιγουράρουν στα TOP-5 της "φούρια ρόχα", ανάμεσα σε θρύλους όπως ο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και ο Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ!

Οι κορυφαίοι σε συμμετοχές

ΟΝΟΜΑ

ΕΘΝΙΚΗ

ΑΓΩΝΕΣ

ΠΟΝΤΟΙ

1. Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο

1979-1994

239

3.330

2. Νίνο Μπουσκατό

1959-1973

224

1.947

3. Χουάν Κάρλος Ναβάρο

2000- ...

223

2.671

4. Φελίπε Ρέγιες

2001- ...

211

1.533

5. Ουέιν Μπράμπεντερ

1969-1982

190

2.861

Οι κορυφαίοι σκόρερ

ΟΝΟΜΑ

ΕΘΝΙΚΗ

ΠΟΝΤΟΙ

ΑΓΩΝΕΣ

Μ.Ο.

1. Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο

1979-1994

3.330

239

13.9

2. Πάου Γκασόλ

2001- ...

2.895

162

17.3

3. Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ

1959-1971

2.879

177

16.3

4. Ουέιν Μπράμπεντερ

1969-1982

2.861

190

12.7

5. Χουάν Κάρλος Ναβάρο

2000- ...

2.671

233

12

Πηγές: Marca, As, Gigantes del Basket, feb.es, acb.com

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ