EUROBASKET

Οι Ουκρανοί “αδειάζουν” τους... Ουκρανούς

Οι Ουκρανοί “αδειάζουν” τους... Ουκρανούς

Την ημέρα που η διοργανώτρια επιτροπή του Ευρωμπάσκετ 2015 ζήτησε να μεταφερθεί αλλού η διοργάνωση, η ομοσπονδία της χώρας ενημέρωσε πως όλα είναι μια χαρά. Επίσκεψη της FIBA Europe στην Ουκρανία, στις 22/3.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία σαφέστατα και δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2015 και έτσι προέκυψαν διάφορες ομοσπονδίες (με τελευταία αυτή της Γαλλίας -επίσης. οι Πολωνία, Σερβία, Ελλάδα, Φινλανδία -σε συνεργασία με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία- και Γερμανία είναι επίσης έτοιμες να τοποθετηθούν επί του θέματος), για να δηλώσουν πρόθυμοι... να σώσουν την κατάσταση.

Πάντα πρόχειρες είναι και οι λύσεις της Ισπανίας και της Τουρκίας, όπου θα διεξαχθούν τα Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών και γυναικών, φέτος.

Σήμερα (19/3), η διοργανώτρια επιτροπή του Ευρωμπάσκετ 2015 ενημέρωσε, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του προέδρου της, Μαρκιγιάν Λιμπκίβσκι πως οι προετοιμασίες για το τουρνουά δεν μπορούν να συνεχιστούν βάσει προγράμματος. Ως εκ τούτου -σημείωσαν- είναι αδύνατη η διεξαγωγή του πανευρωπαϊκού σε αυτά τα εδάφη και άρα πρέπει να μεταφερθεί κάπου αλλού.

Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα, αν σκεφτείτε πως λίγες ώρες αργότερα, ο ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας (παρεμπιπτόντως, τα αρχικά της είναι FBI), Βαλερί Κοντρατίεφ “άδειασε” τους εκπροσώπους της LOC, εξηγώντας πως “ έχουν γίνει πολλές αναφορές στον Τύπο, σχετικά με αίτημα της Ουκρανίας να δοθεί κάπου αλλού το Ευρωμπάσκετ του 2015, ώστε να διοργανώσουμε αυτό του 2017. Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη. Οι δικές μας πληροφορίες θέλουν τις προετοιμασίες να συνεχίζονται κανονικά. Στις 22 του Μάρτη έχουμε συνάντηση με τη FIBA Europe, όπου θα ξεκαθαριστούν όλα. Άρα θεωρούμε πως είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για αναβολή ή μετακόμιση της διοργάνωσης.

Ναι, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το κράτος. Ο ιδιωτικός χορηγός μας όμως, έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του στο έπακρο.

Τα έργα για την ανοικοδόμηση γηπέδων στο Ντνεπροπέτροβσκ, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οντέσα συνεχίζονται. Έχουμε ακόμα χρόνο για να τα ολοκληρώσουμε εγκαίρως. Ελπίζουμε πως έως το 2015 θα έχουμε σταθερότητα, πολιτική και οικονομική. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε στη μέση την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Ελπίζουμε πως η FIBA θα πάρει αντικειμενική απόφαση και ότι οι φαν θα είναι σε θέση να μας επισκεφτούν, κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού”.

Τι τιτίβισε η FIBA Europe

Το σχόλιο της FIBA Europe για όλα τα παραπάνω ήλθε μέσω του Twitter, όπου στον επίσημο λογαριασμό της ομοσπονδίας διαβάσαμε ότι “ οι πληροφορίες που θέλουν την Ουκρανία να εγκαταλείπει το Ευρωμπάσκετ 2015 δεν είναι αληθείς. Η FIBA Europe δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα. Όλα τα δημοσιεύματα αφορούν την προσωπική άποψη του κ. Λουμπκίβσκι (της επιτροπής διοργάνωσης) και όχι της ομοσπονδίας της χώρας, όπως διαβεβαιώνει η τελευταία, με επίσημη δήλωση”.

Tι ισχύει

Όπως και στην περίπτωση της Σλοβενίας (των ουκ ολίγων αναφορών για αδυναμία να φέρει εις πέρας την αποστολή του Ευρωμπάσκετ 2013) θα εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια. Η FIBA Europe θα επισκεφτεί την Ουκρανία στις 22 Μαρτίου και το πιθανότερο είναι να εκδώσει μετά ανακοίνωση, στην οποία θα λέει πως όλα πηγαίνουν βάσει πλάνου. Ο χορηγός της διοργάνωσης είναι τράπεζα που έως τώρα είναι συνεπής, αλλά η γενικότερη αναταραχή στη χώρα δεν επιτρέπει την εξεύρεση άλλων λύσεων -στην παρούσα φάση. Για αυτό και οι καθ' ύλην αρμόδιοι έχουν ήδη σκεφτεί εναλλακτικά πλάνα, όπως κάνουν πάντα όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα, για τα οποία σας έχουμε ενημερώσει ήδη.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ