EUROBASKET

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Η Σλοβενία πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου της μεταλλίου, με τους Γκόραν Ντράγκιτς & Λούκα Ντόντσιτς να κάνουν τη διαφορά, αλλά κι αρκετούς ακόμα να κάνουν σπουδαία δουλειά, έστω κι αν δεν έχουν τα φλας πάνω τους.

Στον ημιτελικό Ισπανία - Σλοβενία υπήρχε φαβορί. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από τους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2015. Η Σλοβενία ήταν μεν αήττητη στη διοργάνωση, έχει τον Γκόραν Ντράγκιτς σε εξαιρετική κατάσταση, ωστόσο οι περισσότεροι περίμεναν πως θα παλέψει στον μικρό τελικό για το πρώτο της μετάλλιο. Κι όμως. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Η Σλοβενία ήταν εντυπωσιακή απέναντι στην Ισπανία κι έριξε στο καναβάτσο το φαβορί, με 20 πόντους διαφορά ( 92-72 )! Ο Γκόραν Ντράγκιτς μέτρησε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Λούκα Ντόντσιτς μέτρησε 11 πόντους με 12 “σκουπίδια” και 8 τελικές πάσες, ωστόσο υπήρχαν αρκετοί ακόμα παίκτες που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Βλέπετε, εκτός από το σπουδαίο “δίδυμο” στα γκαρντ, η επιτυχία της Σλοβενία οφείλεται ακόμα στην εξαιρετική καθοδήγηση του coach Κοκόσκοφ , αλλά και στις θετικές εμφανίσεις που πραγματοποιούν παίκτες οι οποίοι δεν έχουν πάνω τους τα φλας, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σημαντικοί για τη Σλοβενία.

Προφανώς, ένας εξ αυτών είναι ο Άντονι Ράντολφ. Ωστόσο, τον Αμερικανό φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης τον… περιμέναμε και οι 11.8 πόντοι - 5.4 ριμπάουντ που έχει κατά μέσο όρο στο τουρνουά δεν είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση. Γνωρίζαμε την ποιότητα του. Αντίθετα, οι παρακάτω παίκτες έχουν εξελιχθεί σε “εργάτες πολυτελείας” κι ο Κοκόσκοφ… τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Δεν έχουν ξεπεταχτεί από το πουθενά -καθώς άπαντες είναι γνωστοί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ-, αλλά αυτά που κάνουν στο παρκέ λίγοι τα περίμεναν...

#7 Κλέμεν Πρέπελιτς

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Στα 24 του χρόνια, δεν έχει βρεθεί παρά μόνο μία χρονιά στη Euroleague (σεζόν 2012-13 με την Ολίμπια), αλλά το ταλέντο του κι η σπουδαία του ικανότητα στο μακρινό σουτ, είναι στοιχεία γνωστά και δεν χρίζουν αμφισβήτησης. Ο Πρέπελιτς (1.91 μέτρα) -που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Λιμόζ και πήρε μεταγραφή για την Παρί Λεβαλουά- μετράει 12.9 πόντους κατά μέσο όρο στο Eurobasket 2017, με το εξαιρετικό 42.5% στα σουτ τριών πόντων. Μένει στο παρκέ για 24.6 λεπτά ανά παιχνίδι και όταν οι άμυνες κλείνουν στους Ντόντσιτς και Ντράγκιτς, εκείνος είναι πάντα εκεί για να… σκοτώσει τον αντίπαλο με το εξαιρετικό του σουτ! Το έκανε και στον ημιτελικό με την Ισπανία, όπου μέτρησε 13 πόντους με 3/4 πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Παράλληλα, δίνει πολλές λύσεις με την περιφερειακή του άμυνα.

#6 Αλεξέι Νίκολιτς

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Ο 22χρονος γκαρντ (1.91 μέτρα) δεν είχε σημαντικό ρόλο στο ροτέισον της Μπάμπεργκ τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά πρόκειται για έναν παίκτη με αρκετό ταλέντο, με προοπτική, που μοιάζει ικανός να βοηθήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό ακριβώς κάνει στην Εθνική Σλοβενίας και γι’ αυτό ο ρόλος του είναι σημαντικός. Πρόκειται ουσιαστικά για τον παίκτη που δίνει ανάσες στους Ντράγκιτς & Ντόντσιτς. Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν (3.4 πόντοι σε 10.7 λεπτά) είναι, όμως, από τους παίκτες που χρειάζεται κάθε προπονητής και στον ημιτελικό με την Ισπανία αποδείχθηκε καθοριστικός, καθώς μέτρησε 7 πόντους στα 13 αγωνιστικά λεπτά που έμεινε στο παρκέ.

#31 Βλάτκο Τσάντσαρ

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Ο ρόλος του στο Eurobasket 2017 είναι συμπληρωματικός, αλλά τα επόμενα χρόνια προορίζεται για πρωταγωνιστής. Ο 20χρονος φόργουορντ (2.01 μέτρα) ήταν No.49 στο φετινό NBA draft, επιλέχθηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς κι έχει την προοπτική να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Στο τουρνουά έχει 2.8 πόντους σε 15.1 λεπτά κατά μέσο όρο και όταν μπαίνει στο παρκέ, κάνει καλά αρκετές δουλειές, καθώς δίνει λύσεις και στις δύο μεριές του παρκέ. Η Σλοβενία θα ποντάρει περισσότερα σε αυτόν τα επόμενα χρόνια.

#14 Γκάσπερ Βίντμαρ

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Δεν είναι άγνωστος στο ευρύ μπασκετικό κοινό. Στα 30 του χρόνια (2.11 μέτρα) έχει περάσει από αρκετές ομάδες -κυρίως στην Τουρκία- και θεωρείται ως μία αξιόπιστη λύση. Ωστόσο, πριν από το τουρνουά οι περισσότερες θεωρούσαν την παρουσία του μειονέκτημα για τη Σλοβενία, διότι δεν έμοιαζε ικανός να τα βάλει με τους αντίπαλους ψηλούς που αγωνίζονται στο NBA ή στη Euroleauge. Η θέση του σέντερ έμοιαζε να… πονάει τους Σλοβένους, αλλά ο Βίντμαρ έχει ανατρέψει όλα τα προγνωστικά! Κάνει σπουδαίο τουρνουά με 9.4 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής, έχει πάνω 60% στα δίποντα και στην άμυνα τα έχει καταφέρει ιδανικά απέναντι σε πιο ποιοτικούς παίκτες. Στον ημιτελικό με την Ισπανία φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 12 πόντους και τα πήγε εξαιρετικά απέναντι στα αδέρφια Γκασόλ. Το πάθος που βγάζει στο παρκέ καλύπτει τις όποιες αγωνιστικές του αδυναμίες. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε φάσεις όπως το κλέψιμο που έκανε στον Πάου στη σπουδαία νίκη επί της Ισπανίας…

#8 Έντο Μούριτς

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Από τους βασικούς παίκτες του Ιγκόρ Κοκόσκοφ στο Eurobasket 2017. Στον ημιτελικό με την Ισπανία δεν έπαιξε, διότι έτσι έκρινε ο προπονητής του (σ.σ. παίζει “4άρι” σε κοντά σχήματα κι αυτό δεν μπορούσε να γίνει απέναντι στα αδέρφια Γκασόλ). Είναι, όμως, σημαντικός. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αγωνίζεται 19.8 λεπτά κατά μέσο όρο, δίνοντας πολλές λύσεις στην άμυνα, αλλά και στα ριμπάουντ (3.6 μ.ο.). Επιθετικά κινείται σε ρηχά νερά (4.7 πόντοι), αλλά δεν είναι αυτή η βασική του δουλειά. Κάνει άλλες δουλειές στο παρκέ και τις κάνει καλά. Γι’ αυτό και πριν από μερικές ημέρες ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς τον πήρε στην Εφές. Ο Μούριτς είναι 25 ετών κι έχει ύψος 2.02 μέτρα.

#11 Γιάκα Μπλάζιτς

Οι… εργάτες της Σλοβενίας

Ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ (1.96 μέτρα) έχει αρκετές παραστάσεις από τη Euroleague και βοηθάει σε μεγάλο βαθμό με την εμπειρία του και το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 (σ.σ. φέτος πήρε μεταγραφή στην Ανδόρα) και στο Eurobasket 2017 μένει στο παρκέ 12.9 λεπτά κατά μέσο όρο. Μετράει 6.3 πόντους ανά παιχνίδι κι έχει 50% στα σουτ τριών πόντων (5/10 έως τώρα).

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ