EUROBASKET

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Πλην των 12 διεθνών του Φώτη Κατσικάρη, οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν κι άλλους λόγους για να ασχολούνται με το Eurobasket 2015. Πάμε να δούμε την απόδοση των ξένων που θα αγωνιστούν στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ 2015-16.

Το 39ο Eurobasket είναι το πρώτο (κι ενδεχομένως το τελευταίο) που διεξάγεται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Σύμφωνοι, η Κροατία και η επιβλητική Arena Zagreb είναι το επίκεντρο για τον ελληνικό μπασκετικό κόσμο έως το βράδυ της Πέμπτης και το τελευταίο ματς του Γ' ομίλου με την Ολλανδία (10/9, 22:00) όμως οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν κι άλλους λόγους για να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε Μονπελιέ, Ρίγα και Βερολίνο!

Η α' φάση ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ και το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων των ξένων που από τη νέα σεζόν θα βγάζουν το ψωμί τους στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ και αυτές τις μέρες εκπροσωπούν τις εθνικές ομάδες τους στο Eurobasket.

Τα παιδιά του Σάλε

Η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι η εθνική ομάδα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε ό,τι έχει να κάνει με τους ξένους που θα αγωνιστούν στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ 2015-16. Και για να ολοκληρωθεί, η... σατανική σημειολογία, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο Όγκνιεν Κούζμιτς και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποκτήθηκαν όλοι τους αυτό το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα προοριζόταν για βασικός σέντερ στη Σερβία (σ.σ. από τη στιγμή που το Σαν Αντόνιο μπλόκαρε τη συμμετοχή του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς), οι Κούζμιτς και Μιλουτίνοφ διεκδικούσαν τις υπόλοιπες θέσεις στην front line, μαζί με τον Βλάντιμιρ Στίματς. Εν τέλει, ο πρώην σέντερ της Μπάγερν έμεινε εκτός, αντί των δυο σέντερ των "αιωνίων".

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Ο Ραντούλιτσα, ο οποίος έκανε θραύση στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, έχει αγωνιστεί και στα δυο παιχνίδια των Σέρβων κόντρα στην Ισπανία και τη Γερμανία ενώ μετράει 5.5 πόντους και 5 ριμπάουντ μ.ό. σε 18'. Από 'κει και πέρα, ο πρώην ΝΒΑer Όγκνιεν Κούζμιτς έχει 2 πόντους και 4.5 ριμπάουντ μ.ό σε 13' ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αγωνίστηκε μόλις 3' στην τελευταία αναμέτρηση με τη Γερμανία, εκεί όπου ο Νέμανια Μπιέλιτσα χάρισε τη νίκη στη Σερβία με ένα απίστευτο buzzer beater !

Λοτζέσκι, ο λυτρωτής!

Το Βέλγιο υποχρέωσε τη Λιθουανία στην πρώτη της ήττα στο Eurobasket 2015, με τον Ματ Λοτζέσκι να εξελίσσεται σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής για τα "λιοντάρια"! Ο Σαμ Βαν Ρόσομ έκανε το coast-to-coast στα πέντε δευτερόλεπτα για τη λήξη , το σουτ που δοκίμασε ύστερα από μπάσιμο δεν ήταν καλό, αλλά εκεί ο κορυφαίος της αναμέτρησης, Λοτζέσκι, έδωσε τη νίκη στους Βέλγους με φόλοου σε "νεκρό" χρόνο! Ήταν ένα buzzer beater που... μπέρδεψε τους διαιτητές , οι οποίοι κατέφυγαν στο instant replay πριν αποφανθούν υπέρ του Βελγίου.

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Ο 30χρονος φόργουορντ είναι ένας από τους 13 νατουραλιζέ που αγωνίζονται σε αυτό το Eurobasket, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά του στην επίθεση ανά αγώνα!Για την ακρίβεια, είχε 11 πόντους με τη Λετονία, 16 με την Εσθονία και 22 κόντρα στη Λιθουανία. Παράλληλα, βοηθάει και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, έχοντας 4 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και μόλις 0.3 λάθη μ.ό. σε 3 ματς!

Οι Κρητικοί της Ολλανδίας

Η Ολλανδία έχει ρεκόρ 1-1 στον Γ' όμιλο του Eurobasket και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της στις 16 καλύτερες ομάδες του τουρνουά, 26 χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή στη διοργάνωση. Οι "τουλίπες" στηρίζουν πολλά σε δυο παίκτες του Ρεθύμνου. Τον παλιό Ρόλαντ Σάφτενααρ και τον νέο Σάρλον Κλουφ, έναν τύπο που δεν το βάζει κάτω κι έχει εξελιχθεί σε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του θεσμού! Ο 25χρονος γκαρντ σκόραρε 22 πόντους στο 73-72 επί της Γεωργίας ενώ μένει στο παρκέ για 28' μ.ό., έχοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 ξένων που παίζουν στο Eurobasket και θα τους δούμε στα μέρη μας τη νέα σεζόν.

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Αναφορικά στον Σάφτενααρ, ο 27χρονος σέντερ προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με το Ρέθυμνο (σ.σ. παρά το γεγονός ότι έμεινε εκτός δράσης για τρεις μήνες έπειτα από επέμβαση στο μάτι) ενώ μετράει 6 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μ.ό. σε 21.5' συμμετοχής στα δυο ματς των Ολλανδών. Παρεμπιπτόντως, ήταν αυτός που εξήγησε στην κάμερα του Sport24.gr ότι "η Ελλάδα είναι μια ομάδα που αξίζει να τη δεις" ,

Ο ρόλος του Χάκετ

Η Ιταλία ηττήθηκε στην πρεμιέρα του τουρνουά από την Τουρκία, κέρδισε με δυσκολία την Ισλανδία ενώ θα δώσει τις κρίσιμες αναμετρήσεις για την πρόκριση στους "16" κόντρα στις Ισπανία (8/9, 22:00), Γερμανία (9/9, 18:45) και Σερβία (10/9, 15:30) χωρίς τον Λουίτζι Ντατόμε, ο οποίος χάνει το υπόλοιπο Eurobasket λόγω τραυματισμού στον προσαγωγό. Η "σκουάντρα ατζούρα" στηρίζει πολλά στην τριπλέτα των Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι και Μπελινέλι ενώ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι έχει και ο Ντάνιελ Χάκετ, με δεδομένο ότι ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι τον κρατά στο παρκέ για 24' μ.ό. (29' με Τουρκία, 19' με Ισλανδία).

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Ο νεοαποκτηθείς γκαρντ των "ερυθρόλευκων" σκοράρει 5 πόντους ανά αγώνα ενώ μοίρασε 4 ασίστ κόντρα στους Τούρκους.

Τρίκαλα, Ρόδος και Τρίπολη στο Eurobasket

O Xόρντουρ Βίλιαμσον έγινε ο πρώτος ξένος των Τρικάλων για τη νέα σεζόν ενώ αυτές τις μέρες εκπροσωπεί την αξιόμαχη Ισλανδία στην πρώτη της συμμετοχή σε Eurobasket. O 27χρονος γκαρντ (1μ.94) πραγματοποίησε θετικές εμφανίσεις, έχοντας 8 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μ.ό. κόντρα σε Γερμανία και Ιταλία! Από 'κει και πέρα, ο προπονητής του Κολοσσού, Άρης Λυκογιάννης, έχει στραμμένη την προσοχή του στον όμιλο του Μονπελιέ, εκεί όπου αγωνίζεται ο Ρουπ Άχονεν. Ο νεοαποκτηθείς γκαρντ των "θαλασσί" έχει αγωνιστεί και στα τρία ματς της Φινλανδίας, με 0.7 πόντους και 0.3 ασίστ μ.ό. σε 3.7'. Στη Φινλανδία αγωνίζεται, επίσης, και ο Μάτι Νουουτίνεν. Ο 25χρονος σμολ φόργουορντ του Αρκαδικού μετράει 6 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ μ.ό. σε 3 αγώνες.

Out ο Ζήσης, in ο Μίλαν

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος ήταν ο πρώτος διεθνής που "κόπηκε" από τον Φώτη Κατσικάρη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής όμως η ΑΕΚ δεν έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στο Eurobasket. Βλέπετε, ο Μίλαν Μιλόσεβιτς συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή της Βοσνίας κι εν τέλει κλήθηκε στην τελική 12άδα από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Οι Βόσνιοι έχουν τα... θέματά τους ως μπασκετικό έθνος, από τη στιγμή που ο Γιουσούφ Νούρκιτς, ο Μίρζα Τελέτοβιτς και ο Νιχάντ Τζέντοβιτς δεν ταξίδεψαν στο Μονπελιέ κι έτσι ο Ιβάνοβιτς κατέφυγε στις σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις.

Οι "Έλληνες" του Eurobasket

Ο 30χρονος φόργουορντ της ΑΕΚ μετράει 4.3 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ μ.ό. σε 16.7' μ.ό., έχοντας ρόλο στο rotation των Βόσνιων που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση, μετά τα δυο buzzer beater του Ελμεντίν Κικάνοβιτς κόντρα στο Ισραήλ.

Οι "Έλληνες" του Eurobasket με αριθμούς

ΧΩΡΑ

ΟΝΟΜΑ

ΟΜΑΔΑ

ΑΓ.

ΧΡ.

Π.

Ρ.

ΑΣ.

Λ.

ΚΛ.

ΚΟΨ.

Σερβία

Μίροσλαβ Ραντούλιτσα

Παναθηναϊκός

2

18'

5.5

5

-

2

0.5

-

Σερβία

Όγκνιεν Κούζμιτς

Παναθηναϊκός

2

13'

2

4.5

0.5

0.5

0.5

0.5

Σερβία

Νίκολα Μιλουτίνοφ

Ολυμπιακός

1

3'

-

-

-

-

-

-

Ολλανδία

Ρόλαντ Σάφτενααρ

Ρέθυμνο

2

21.5'

6

4.5

2

0.5

-

-

Ολλανδία

Σάρλον Κλουφ

Ρέθυμνο

2

28'

15.5

4

2.5

3

1

0.5

Φινλανδία

Ρουπ Άχονεν

Κολοσσός

3

3.7'

0.7

0.3

-

-

-

-

Φινλανδία

Μάτι Νουουτίνεν

Αρκαδικός

3

14.7'

6.3

0.7

0.3

0.3

-

Ισλανδία

Χόρντουρ Βίλιαμσον

Τρίκαλα

2

26.5'

8

4.5

2

1.5

1

-

Ιταλία

Ντάνιελ Χάκετ

Ολυμπιακός

2

24'

5

0.5

2

2.5

1

-

Βέλγιο

Ματ Λοτζέσκι

Ολυμπιακός

3

26.3'

16.3

4

3.3

0.3

1

0.3

Βοσνία

Μίλαν Μιλόσεβιτς

ΑΕΚ

3

16.7'

4.3

4

1

0.3

1

-

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ