EUROBASKET

"O Νοβίτσκι είναι μέντορας, σύμβουλος και φιλαράκι"

"O Νοβίτσκι είναι μέντορας, σύμβουλος και φιλαράκι"

Ο Ντένις Σρέντερ και ο Τίμπορ Πλάις μιλούν για τον Ντιρκ Νοβίτσκι, το... καθεστώς της Γερμανίας στο "γκρουπ του θανάτου", του προσεχούς Eurobasket και το ΝΒΑ.

Στα 21 του, ο Ντένις Σρέντερ είναι point guard των Atlanta Hawks. Στα 25 του, ο Τίμπορ Πλάις ετοιμάζεται να γίνει μέλος του πιο θεαματικού πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, ως παίκτης των Utah Jazz. Αμφότεροι, είχαν αυτό το καλοκαίρι την ευκαιρία να μάθουν από τον καλύτερο, από εκείνον που δεν έχει κάτι να αποδείξει -δεν έχει μείνει κάτι που δεν έχει αποδείξει: τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Οι δυο... μαθητές μίλησαν για τον δάσκαλο, αλλά και την πρώτη φορά που η Γερμανία θα εμφανιστεί σε Eurobasket με τρεις ΝΒΑers.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη δήλωση του εθνικού κόουτς, Κρις Φλέμινγκ κατά την οποία οι Σρέντερ και Πλάις μπορούν να κυριαρχήσουν σε επίπεδο εθνικής την προσεχή δεκαετία. Αν αγχώνονται; " Αυτό που θέλει περισσότερο από όλα, είναι να είμαι υγιής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο πως με ενδιαφέρει πολύ να γίνω αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής, να δημιουργήσουμε όσοι είμαστε εδώ κάτι καλό για το μέλλον", εξήγησε ο Σρέντερ, με τον Πλάις να προτιμά να μιλήσει για κάτι πιο άμεσο: " Χωρίς αμφιβολία, είμαστε στο "γκρουπ του θανάτου", σε αυτό το Eurobasket (εκεί όπου ανήκει η Ιταλία, η Σερβία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ισλανδία). Θα πρέπει να δώσουμε πραγματική μάχη, για να περάσουμε από την πρώτη φάση. Προφανώς και θέλουμε να επιτύχουμε κάτι καλό, δεδομένου και ότι ο όμιλος μας θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, μπροστά στον κόσμο μας. Εξυπακούεται εν τω μεταξύ, και ότι οι στόχοι μας δεν περιορίζονται στο να διαγράψουμε μια αξιοπρεπή πορεία στην πρώτη φάση".

"Μου αρέσει που είμαστε αουτσάιντερ"

Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; "Να φτάσουμε σε μια θέση που θα μας δώσει το δικαίωμα να παίξουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο", εξηγεί ο σέντερ των "Μορμόνων", " οι Αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Η συμμετοχή στη μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου, είναι καταξίωση για κάθε αθλητή. Αυτό που θέλουμε από το Πανευρωπαϊκό, είναι να μπούμε στην ελίτ και έχουμε εξαιρετικό κίνητρο". Ο Σρέντερ πρόσθεσε πως " το να παίζεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για τη χώρα σου, είναι η μεγαλύτερη τιμή που υπάρχει στα σπορ. Μας ενδιαφέρει να επιβιώσουμε του ομίλου μας και μετά να μπούμε στην επτάδα. Έως εκεί βέβαια, έχουμε μακρύ δρόμο και θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε καλή ομάδα, που παίζει καλή άμυνα. Να σας πω και κάτι; Μου αρέσει που είμαστε αουτσάιντερ. Θέλω να αποδείξουμε σε όλους πόσο λάθος έχουν!".

"Mπάσκετ παίζουμε. Δεν κάνουμε αγώνες bodybuilding"

Οι "κατάσκοποι" του ΝΒΑ έγραψαν στα μπλοκάκια τους για την πρόοδο που σημείωσε ο Πλάις στην Μπαρτσελόνα, για να σημειώσουν επίσης ότι έχει ακόμα δρόμο στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης και της... οικοδόμησης σώματος. " Βέβαια, τα ίδια έλεγαν και για τον Νοβίτσκι, όταν ήταν 17. Φυσικά και θα συνεχίσω να δουλεύω το σώμα μου, αλλά παίζω εδώ και χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, εναντίον των πιο δυνατών παικτών και έχω επιβιώσει. Επιπροσθέτως, μπάσκετ παίζουμε. Δεν κάνουμε αγώνες bodybuilding. Είμαι πολύ ευέλικτος για το ύψος μου, κάτι που δεν θα ισχύει πια αν πάρω 10-20 κιλά. Με ενδιαφέρει να γίνω πιο δυνατός. Αυτή είναι μια διαδικασία που κάνεις βήμα, βήμα".

Τι γίνεται όμως, με τον Νοβίτσκι, ο οποίος ξεκάθαρα φέτος είναι συμπαίκτης των υπολοίπων, αλλά και ο δάσκαλος τους, μαζί και αυτός που τους έχει τρελάνει στο πείραγμα -για να τους αποφορτίσει; "Ο Ντιρκ δείχνει σε όλους μας πώς πρέπει να γίνει η δουλειά. Δεν παραλείπει να μας λέει τι κάνουμε καλά και τι όχι", ενημερώνει ο Σρέντερ, " δηλαδή, αν μια μέρα δεν τα δώσουμε όλα, θα είναι εκεί να το επισημάνει. Είναι απίστευτα τα όσα έχει επιτύχει στην καριέρα του και κάθε μέρα τον παρακολουθώ προσεκτικά, στην προπόνηση για να μάθω από αυτόν. Ως πόιντ γκαρντ, είμαι ο κόουτς στο παρκέ, αλλά αν ο Ντιρκ μου πει πως πρέπει να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο, δουλειά μου είναι να κάνω το play που έχει σκεφτεί πραγματικότητα. Από την πρώτη μέρα μου είπε ότι είναι μαζί μου όλη η ομάδα, πως εγώ είμαι ο ηγέτης. Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτό;". Μετά τον τραυματισμό του Τσίρπες που τον έθεσε εκτός Eurobasket, ο Πλάις θα μοιραστεί τη θέση "5" με τον Νοβίτσκι. " Ο Τίμπορ παίζει με τον τρόπο που θέλουμε και μας δίνει συνέπεια στα ριμπάουντ" έχει σχολιάσει ο σταρ του έθνους, με τον... νέο στο ΝΒΑ να λέει ότι " ξέρω πως κάποιοι -ενδεχομένως λόγω ύψους,- με συγκρίνουν με τον Ντιρκ. Αν αισθάνομαι πίεση; Όχι, γιατί εγώ είμαι ο Τίμπορ και θέλω να φτιάξω το δικό μου όνομα".

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ