EUROBASKET

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

Η Σλοβενία διαπρέπει με τους Ντράγκιτς και Ντόντσνιτς να είναι ασταμάτητοι. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, όμως, πιστώνεται στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ο οποίος άλλαξε τον χαρακτήρα της ομάδας. Το Sport24 γράφει για τον head coach της Εθνικής Σλοβενίας, που είχε ταλέντο παρόμοιο με του Κούκοτς αλλά ένα ατύχημα του άλλαξε τη ζωή.

Η Σλοβενία βρίσκεται στην 4άδα του Eurobasket 2017 κι απόψε (14/09, 21:30) θα αντιμετωπίσει την Ισπανία. Είναι το αουτσάιντερ, αλλά ποιος μπορεί να την ξεγράψει; Πρόκειται για ομάδα που σκοράρει κοντά στους 90 πόντους κατά μέσο όρο και παραμένει αήττητη στο τουρνουά, έχοντας κάνει το 7/7. Στη φάση τον Ομίλων η Σλοβενία έριξε στο καναβάτσο ομάδες όπως η Ελλάδα & η Γαλλία, ενώ στον προημιτελικό απέκλεισε τη Λετονία έπειτα από ένα μυθικό ματς (103-97)!

Οι περισσότεροι στέκονται στην εξαιρετική απόδοση των Γκόραν Ντράγκιτς και Λούκα Ντόντσιτς. Όχι άδικα. Οι δύο γκαρντ κάνουν σπουδαίο τουρνουά και οι εμφανίσεις τους εντυπωσιάζουν. Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η πολύ καλή πορεία της Σλοβενίας κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο 45χρονος τεχνικός ανέλαβε το 2016 την ομάδα κι έχει καταφέρει να βελτιώσει αγωνιστικά, αλλά και να της περάσει μία διαφορετική νοοτροπία. Μία νοοτροπία νικητή, που δεν αποκλείεται να την οδηγήσει για πρώτη σ’ ένα μετάλλιο.

Βλέπετε, η Σλοβενία πάντα είχε ταλέντο. Και μάλιστα μπόλικο. Πάντα, όμως, κάτι της έλειπε. Γι’ αυτό και δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανέβει στο βάθρο. Ταβάνι της είναι η 4η θέση το 2009, όταν στον μικρό τελικό έχασε από την Ελλάδα. Ωστόσο, με τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ στον πάγκο η κατάσταση μοιάζει διαφορετική. Κι ο Γκόραν Ντράγκιτς το δήλωσε χωρίς να κρυφτεί: “Γιατί να μην νικήσουμε την Ισπανία;”

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

Η Σλοβενία είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διοργανώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, κάτι που πάντως ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε, καθώς ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ μόνο τυχαίος προπονητής δεν είναι… Το παρουσιαστικό του και το γεγονός πως είναι μόλις 45 ετών, ξεγελάει. Ωστόσο, πρόκειται για τεχνικό με μεγάλη εμπειρία. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην OKK Μπέγκραντ. Από το 1992 εργάστηκε στα τμήματα υποδομής, εν συνεχεία πήρε… προαγωγή στην ανδρική ομάδα κι έπειτα ανέλαβε χρέη head coach.

Ακολούθως, έκανε το άλμα και βρέθηκε στην Παρτιζάν, ενώ παράλληλα δούλεψε στις μικρές Εθνικές της -τότε- Γιουγκοσλαβίας. Σε ηλικία 24 ετών, έγινε ο νεαρότερος προπονητής στην ιστορία του γιουσκοσλάβικου μπάσκετ. Κι η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού εκτίμησαν τις ικανότητες του κι επειδή γνώριζε καλά αγγλικά, δεν δίστασαν να του δώσουν δουλειά. Κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Το 1999 συμφώνησε με το Missouri κι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που παίρνει θέση σε προπονητικό τιμ ομάδας της πρώτης κατηγορίας του NCAA!

Προφανώς, δεν σταμάτησε εκεί. Από τη στιγμή που έκανε το ταξίδι για τις ΗΠΑ, στόχος του ήταν να βρεθεί στο NBA και τα κατάφερε σχετικά γρήγορα. Σε μία εποχή δύσκολη για τους Ευρωπαίους προπονητές, που δεν ήταν όπως έχουμε συνηθίσει σήμερα. Ο Κοκόσκοφ, όμως, τα κατάφερε γι’ ακόμα μία φορά. Εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ των Λος Άντζελες Κλίπερς κι έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός τεχνικός που αναλαμβάνει χρέη assistant coach στο NBA.

Από το 2000 συνεχίζει σταθερά στην κορυφαία βιομηχανία μπάσκετ του πλανήτη. Το 2003 μετακόμισε στους Ντιτρόιτ Πίστονς -πανηγυρίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή το 2004- το 2008 πήγε στους Σανς, το 2013 συμφώνησε με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και το 2015 εντάχθηκε στους Ορλάντο Μάτζικ. Από τον Ιούλιο του 2015 εργάζεται στους Γιουτα Τζαζ και στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 πήρε την πρώτη του νίκη ως head coach. Βλέπετε, ο Κουίν Σνάιντερ ήταν άρρωστος και δεν κάθισε στον πάγκο κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς. Ο Κοκόσκοφ κάλυψε το κενό του και οδήγησε τους Τζαζ στη νίκη με 107-101. Εκτός όλων των άλλων, το 2006 έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός assistant που παίρνει μέρος στο All Star Game!

Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΓΚΑΡΝΤ

Ο Κοκόσκοφ είναι πολύ καλός προπονητής, ωστόσο ειδικεύεται στους γκαρντ. Οι ικανότητες του μνημονεύονται από σπουδαίους παίκτες, ενώ κι ο ίδιος ο Κουίν Σνάιντερ τον είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα κορυφαία “επιθετικά” μυαλά στο NBA, πριν τον καλέσει να δουλέψουν μαζί (σ.σ. οι δύο τους γνωρίζονταν από τις εποχές του κολεγίου). Αυτός, προφανώς, είναι κι ο λόγος που βλέπουμε τόσο εντυπωσιακές εμφανίσεις από το δίδυμο των Ντράγκιτς-Ντόντσιτς. Εξάλλου, με τον πρώτο έχουν συνεργαστεί και στους Σανς. Ο Κοκόσκοφ έχει δουλέψει -μεταξύ άλλων- με τον Στιβ Νας, ενώ πέρυσι είχε υπό την εποπτεία του τον Τζορτζ Χιλ στους Γιούτα Τζαζ. Και το παιχνίδι του τελευταίου βελτιώθηκε αισθητά υπό τον 45χρονο τεχνικό.

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΤΣ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι χειμώνες του Ιγκόρ Κοκόσκοφ ήταν… γεμάτοι. Ο ίδιος, όμως, προτίμησε να μην ξεκουράζεται τα καλοκαίρια και ήταν σχεδόν πάντα στον πάγκο κάποιας Εθνικής ομάδας. Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το 2005 στο Eurobasket, ο Κοκόσκοφ ήταν συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην -τότε- Σερβία-Μαυροβούνιο. Το 2008 ανέλαβε για πρώτη φορά χρέη head coach σε Εθνική ομάδα. Εκείνη που τον εμπιστεύτηκε ήταν η Γεωργία, την οποία οδήγησε σε τρία Eurobasket. Το 2011 (11η θέση), το 2013 (17η θέση) και το 2015 (15η θέση).

Για μία χώρα όπως η Γεωργία, το γεγονός ότι κατάφερε να είναι σταθερά παρούσα στις τελικές φάσεις, ήταν κάτι σπουδαίο. Ο Κοκόσκοφ λατρεύτηκε στη χώρα και ο πρόεδρος, Μικχέιλ Σαακασβίλι, τον τίμησε με το βραβείο “Order of Honour” τον Δεκέμβριο του 2011. Πρόκειται για ύψιστη τιμή πολίτη στη Γεωργία.

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ

Διαβάζοντας την πορεία του Ιγκόρ Κοκόσκοφ και γνωρίζοντας πως είναι γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου του 1971, ίσως σας κάνει εντύπωση ότι δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ κι έγινε απευθείας προπονητής. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Ο Κοκόσκοφ έπαιζε μπάσκετ και μάλιστα στα… νιάτα του ήταν από τα μεγάλα ταλέντα της Γιουγκοσλαβίας κι είχε την ίδια προοπτική που είχαν παίκτες όπως ο Βλάντε Ντίβατς κι ο Τόνι Κούκοτς. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν όταν ο νυν head coach της Σλοβενίας ήταν 18 ετών. Τότε, είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο, το οποίο λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στον θάνατο. Γλίτωσε, αλλά το γόνατο του καταστράφηκε. Κι από τις πρώτες στιγμές στο νοσοκομείο, είχε καταλάβει ότι οι ημέρες που έπαιζε μπάσκετ είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν το έβαλε κάτω κι αποφάσισε να μείνει στο μπάσκετ. “Ήμουν ακόμα έφηβος. Το ατύχημα μου άλλαξε τη ζωή. Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να παίξω μπάσκετ ξανά. Αλλά αγαπούσα τόσο πολύ το άθλημα, που είπα στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω στο άθλημα. Και δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρω με κάποιο τρόπο…”

Ο Βλάντε Ντίβατς, είχε δηλώσεις για τον Κοκόσκοφ: “Θα μπορούσε να γίνει σπουδαίος παίκτης. Ήταν εξαιρετικός πριν τραυματιστεί. Χαίρομαι που είναι στο NBA. Ξέρει πολύ καλά το άθλημα. Είμαστε καλοί φίλοι, είναι σημαντικό κεφάλαιο του σερβικού μπάσκετ και είμαι περήφανος γι’ αυτόν.”

ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία είναι αήττητη στο Eurobasket 2017. Την ίδια ώρα, ο Κοκόσκοφ δεν έχει ακόμα χάσει επίσημο παιχνίδι με την συγκεκριμένη Εθνική! Βλέπετε, εκτός από το φετινό 7/7, έκανε και το 6/6 πέρυσι το καλοκαίρι στην προκριματική φάση του Eurobasket. Δείτε αναλυτικά τα έως τώρα αποτελέσματα:

Προκριματικά Eurobasket 2017:
Σλοβενία - Κόσοβο 113-68
Βουλγαρία - Σλοβενία 78-83
Σλοβενία - Ουκρανία 84-77
Κόσοβο - Σλοβενία 81-91
Σλοβενία - Βουλγαρία 85-63
Ουκρανία - Σλοβενία 69-80

Τελική φάση του Eurobasket 2017:
Σλοβενία - Πολωνία 90-81
Φινλανδία - Σλοβενία 78-81
Σλοβενία - Ελλάδα 78-72
Ισλανδία - Σλοβενία 75-102
Σλοβενία - Γαλλία 95-78
Σλοβενία - Ουκρανία 79-55
Σλοβενία - Λετονία 103-97

Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ άλλαξε τη Σλοβενία

ΓΙΑΚΑ ΛΑΚΟΒΙΤΣ, Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Πάντα χρειάζεται κι ένα καλό team δίπλα στον εκάστοτε προπονητή κι αυτό το γνωρίζει ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ, αφού αυτή είναι η δουλειά του στο NBA. Στην Εθνική, το κατάλληλο πρόσωπο είναι ο Γιάκα Λάκοβιτς. Ο 39χρονος άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν εκεί στις αποτυχίες της Σλοβενίας και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να αλλάξει για να φτάσει η Εθνική ομάδα της πατρίδας του στο βάθρο. Προπονητικά, τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι, όμως, το ιδανικό πρόσωπο για να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους παίκτες και το προπονητικό team, συνεπώς η προσφορά του είναι εξαιρετικά σημαντική.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ