EUROBASKET

Ο άθλος της Γεωργίας και η πρωτιά του Ζούρου

Ο άθλος της Γεωργίας και η πρωτιά του Ζούρου

Η πρόκριση ήταν μια σπουδαία επιτυχία για την Γεωργία, αλλά παράλληλα μια μεγάλη δικαίωση για τον Ηλία Ζούρο, που παράλληλα πετυχαίνει και ένα μοναδικό επίτευγμα! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες.

Την ώρα που ο Δημήτρης Ιτούδης είναι Πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας προπονητής της Μπαρτσελόνα, οι μετοχές των Ελλήνων προπονητών συνεχώς ανεβαίνουν. Όλο και περισσότερο, όλο και πιο ραγδαία. Πάντα είχαμε καλούς τεχνικούς, πλέον το γνωρίζουν και στην Ευρώπη. Και γι' αυτό εμπιστεύονται τους συμπατριώτες μας, με στόχο να πανηγυρίσουν και να ξεπεράσουν τα όριά τους.

Η Γεωργία είναι το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο εκτιμούν οι Ευρωπαίοι τον "Ελληνα προπονητή". Μόνο που η Εθνική Γεωργίας έκανε χθες μια πραγματικά πολύ μεγάλη υπέρβαση, καθώς νίκησε το Μαυροβούνιο εκτός έδρας, ανέτρεψε τη διαφορά από το ματς του πρώτου γύρου και κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου της.

Οι Γεωργιανοί είχαν ηττηθεί στο γήπεδό τους (74-76) από την παρέα του NBAer Nikola Vucevic, αλλά ταξίδεψαν στο Μπαρ, την πατρίδα του νεαρού center των Orlando Magic και έκαναν την μίνι-έκπληξη. Επικράτησαν με 90-84 σε ένα συναρπαστικό ματς και τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους.

Ο άθλος της Γεωργίας και η πρωτιά του Ζούρου

Το έργο του Ηλία Ζούρου, στέφθηκε με επιτυχία. Οι Γεωργιανοί με συνολικό ρεκόρ 5-1 πήραν την πρώτη θέση και μαζί το εισιτήριο για το Eurobasket του 2017, που ήταν και ο μεγάλος στόχος. Η επιτυχία, ωστόσο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για δύο λόγους. Αφενός γιατί επιτεύχθηκε στην έδρα του αντιπάλου και αφετέρου, διότι εντέλει αποδείχτηκε ότι το Μαυροβούνιο ήταν ο δυσκολότερος πιθανός αντίπαλος, καθώς κατά γενική ομολογία ήταν η πιο ποιοτική ομάδα από όλες των προκριματικών, μαζί ενδεχομένως με τη Ρωσία και τη Σλοβενία.

Για του λόγου το αληθές οι Μαυροβούνιοι είχαν κάτι κάνει συστράτευση. Στο τιμόνι τους βρισκόταν ο πολύπειρος Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, ο οποίος είχε "υπογράψει" στο παρελθόν τις μεγάλες επιτυχίες με την εθνική Τουρκίας. Στο ρόστερ πέρα από το μεγάλο αστέρι των 18.8 πόντων και των 8.2 ριμπάουντ με τη φανέλα των Magic (Nikola Vucevic), υπήρχε ακόμη ο Τοντόροβιτς (Χίμκι), ο Ντούμπλιεβιτς (Βαλένθια), ο Ντάσιτς (Μπουντούτσνοστ), ο νατουραλιζέ Ντέρεκ Νίντχαμ (Ρετζιάνα), αλλά κι ο Νίκολα Ιβάνοβιτς που από την επόμενη σεζόν θα φορά τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η Γεωργία του Ηλία Ζούρου ήταν, όμως, αυτή που είπε την τελευταία κουβέντα κάνοντας ένα σπουδαίο "διπλό", πίσω από τα 7/10 του Μάικλ Ντίξον, ενός προσώπου που θα απασχολήσει ιδιαιτέρως την Ελλάδα, μιας και από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται (κι αυτός) στην ΑΕΚ. Ο πρώην πόιντ-γκαρντ της Νίμπουργκ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλη την προκριματική φάση (16.6 πόντοι, 4.2 ασίστ με το εκπληκτικό 52% στα τρίποντα, μετρώντας 3.2 εύστοχες προσπάθειες), μαζί με τον πιο αναγνωρίσιμο παίκτη της Γεωργίας, τον NBAer, Ζάζα Πατσούλια. Ο έμπειρος σέντερ είχε 15.2 πόντους, 7.7 ριμπάουντ, αλλά και 4.4 ασίστ!

Την γραμμή πυρός της Γεωργίας συνέθεσαν ακόμη ο streaky πλέι-μέικερ Γκιόργκι Τσιτσάντζε (παλιός παίκτης των Τρικάλων) που ήταν και ο πρώτος σε τελικές πάσες (6.3), αλλά κι ο νυν φόργουορντ του Άρη, Βίκτορ Σανικίτζε (11.2 πόντοι και 6.2 ριμπάουντ).

Ο άθλος της Γεωργίας και η πρωτιά του Ζούρου

Και να φανταστεί κανείς ότι στο τελευταίο και κρισιμότερο παιχνίδι ο Ηλίας Ζούρος δεν είχε στη διάθεση του τον πρώτο σκόρερ της ομάδας (ως εκείνη τη στιγμή) και τον μοναδικό που αγωνίζεται στην Euroleague, τον Τόρνικε Σενγκέιλα (Λαμποράλ Κούτσα), που ήταν τραυματίας στερώντας από την ομάδα του τους 17.2 πόντους και τα 8.0 ριμπάουντ που μετρούσε στα πρώτα 5 ματς.

Συνολικά η Γεωργία ολοκλήρωσε την προκριματική φάση έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση (87.3 πόντους) και την καλύτερη άμυνα (67.0), ενώ επίσης τερμάτισε 3η στα ριμπάουντ (42.0), 2η στις ασίστ (20.7), αλλά και πρώτη στο efficiency (108.2).

Να σημειωθεί ότι μαζί με τη Γεωργία προκρίθηκαν το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ρωσία, η Σλοβενία και η Ουκρανία. Αυτές οι ομάδες συμπληρώνουν την 24άδα μαζί με τις "οικοδέσποινες" Φινλανδία, Ισραήλ, Ρομανία, Τουρκία και τις Κροατία, Γαλλία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Σερβία και Ισπανία που προκρίθηκαν μέσω της προηγούμενης διοργάνωσης.

Η πρωτιά του Ζούρου

Η πρόκριση της Γεωργίας σημαίνει ότι ο Ηλίας Ζούρος θα γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που καθοδηγεί αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξένης χώρας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (σε επίπεδο ανδρών). Παράλληλα θα γίνει και ο 2ος που έχει συμμετοχή με δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης. Ο πρώτος ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης (Ελλάδα, Κίνα). Σε επίπεδο γυναικών έχει πετύχει και τα δύο παραπάνω επιτεύγματα ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος (Λετονία. Ελλάδα).

Υπάρχουν, βέβαια και άλλοι προπονητές που έχουν πάρει μέρος σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης, αλλά το έκαναν στους Πανασιατικούς Αγώνες. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Γιαννάκη (Κίνα), τον Βασίλη Φραγκιά (Κατάρ) και τον Βαγγέλη Αλεξανδρή (Ιορδανία).

Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ξένης εθνικής ομάδας ήταν ο Κώστας Φλεβαράκης, όταν κάθισε στον πάγκο της Σουηδίας στα προκριματικά του Eurobasket.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ