EUROBASKET

Νίκη πρόκρισης για το Βέλγιο

Νίκη πρόκρισης για το Βέλγιο

Το Βέλγιο κέρδισε τον "τελικό πρόκρισης" απέναντι στην Ουκρανία (79-71), κάνοντας την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Πέντε παίκτες των νικητών είχαν διψήφιο αριθμό πόντων, με την Ουκρανία να τα περιμένει όλα από τον Κιρίλο Φεζένκο.

Στους "16" του Eurobasket προκρίθηκε το Βέλγιο ( εκ των υποψήφιων αντιπάλων μας ), μετά τη νίκη επί της Ουκρανίας (79-71) στον "τελικό πρόκρισης" του Δ' ομίλου. Η ομάδα του Έντι Κάστεελς επέστρεψε από το -4 του ημιχρόνου, για να πάρει το εισιτήριο για τους "16", έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Στην αντίπερα όχθη, οι "κυανοκίτρινοι" εγκλωβίστηκαν στην εξάρτησή τους από τον Κίριλο Φεζένκο (20 πόντοι, 11 ριμπάουντ), αφού όταν σταμάτησε να σκοράρει, δεν βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους για να προσεγγίσουν το βελγικό καλάθι.

Ο MVP

Μπορεί να ακουστεί ως κλισέ, αλλά η ομαδική δουλειά ήταν αυτή που έκανε το Βέλγιο να ξεχωρίσει. Για του λόγου το αληθές θα σας πούμε πως πέντε παίκτες (Βαν Ρόσομ 14, Ερβέλ 10, Σερόν 11, Ζιλέ 15, Ντε Ζέου 11) σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Το 10-0 σερί που έκανε το Βέλγιο στα τελευταία 1'16'' του πρώτου ημιχρόνου ήταν αυτό που έβαλε την ομάδα του Έντι Κάστεελς στο παιχνίδι της πρόκρισης. Άπαξ και πήγαν στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ μόλις με τέσσερις πόντους (39-35), είχαν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν στη νίκη. Κι επί του πρακτέου, δικαιώθηκαν!

Το στοιχείο που ξεχώρισε

Ο επιθετικός πλουραλισμός του Βελγίου, έναντι του... επιθετικού μονοπωλίου της Ουκρανίας ήταν το στοιχείο που έγειρε την πλάστιγγα προς τη μία πλευρά. Το σύνολο κέρδισε τον έναν (βλ. Κίριλο Φεζένκο).

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η Ουκρανία και το Βέλγιο κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να πετάξουν λευκή πετσέτα. Εξ ου κι οι διαρκείς εναλλαγές στο σκορ, με το +3 (9-12) του Βελγίου στο 7ο λεπτό, να μετατρέπεται σε +5 (19-14) για την Ουκρανία, με το δίδυμο των Τζερόμ Ραντλ και Μαξίμ Πουστοζβόνοφ να είναι αυτό που έκανε τη διαφορά σε τρία λεπτά.

Όταν ο Κιρίλο Φεζένκο μπήκε στην επιθετική εξίσωση των Ουκρανών, η διαφορά άρχισε να παίρνει την... ανιούσα (27-19 στο 13'). Ο Έντι Κάστεελς άλλαξε τρόπους αντιμετώπισης για τον θηριώδη σέντερ, αλλά τίποτα δεν έπιανε. Κι από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ήταν "μηδέν εις το πηλίκο", το προβάδισμα της Ουκρανίας συνέχισε να μεγαλώνει, για να φτάσουμε στο +14 (39-25) του 18ου λεπτού.

Μέσα σε 1'16'' όμως, η Ουκρανία φρόντισε να "γκρεμίσει" ό,τι "έχτιζε" για ένα ημίχρονο. Ή, αν προτιμάτε, το Βέλγιο άλλαξε τα δεδομένα, χάρη στο 10-0 σερί που "έτρεξε" σε αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να πάει στα αποδυτήρια, όντας πίσω στο σκορ με μόλις 4 πόντους (39-35).

Στο δεύτερο μέρος, η Ουκρανία έμεινε σε ρόλο οδηγού όσο... άντεχε ο Κίριλο Φεζένκο. Ο σέντερ της ομάδας του Εβγκένι Μουρζίν είχε βενζίνη στο ντεπόζιτό του μέχρι τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου, αφού έκτοτε δεν είχε δυνάμεις. Γι αυτό και στην πορεία του αγώνα, το Βέλγιο άρχισε να πατάει πιο γερά στα πόδια του. Με τα ποσοστά στα δίποντα να είναι ιδιαιτέρως υψηλά (56%), άλλωστε το Βέλγιο πήρε προβάδισμα 5 πόντων (54-59) στο 30ο λεπτό.

Όσο για τα τελευταία δέκα λεπτά; Οι Βέλγοι έφτασαν στο +14 (56-70) στο 33ο λεπτό, διαφορά που αποτέλεσε τη μέγιστη που είχαν μέχρι το φινάλε. Κι αν οι Ουκρανοί έκαναν μία τελευταία απόπειρα για τη νίκη, δεν τα κατάφεραν αφού το τρίποντο του Μαξίμ Πουστοζβόνοφ (στα 25'') βρήκε σίδερο, όπως εν γένει τα τελευταία έξι που επιχείρησαν στο παιχνίδι. Οι Βέλγοι από την άλλη ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών, "γράφοντας" το τελικό 79-71 της επικράτησής τους.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 39-35, 54-59, 71-79.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Μουρζίν): Πουστοζβόνοφ 3 (1), Ραντλ 9 (1), Μίσουλα 7 (1/9 τριπ.), Λουκάσοφ 3, Φεζένκο 20 (11 ριμπ.), Λιπόβι 10 (2), Κορνιγιένκο 8, Ζάιτσεφ 9 (1), Κρούτους 2.

ΒΕΛΓΙΟ (Κάστεελς): Βαν Ρόσομ 14 (1), Ερβέλ 10, Ταμπού 9 (2), Σερόν 11 (1), Μουκούμπου, Ζιλέ 15 (3), Ντε Ζέου 11 (1), Τούμπα, Σαλούμου, Λοτζέσκι 8 (2).

Τα στατιστικά της Ουκρανίας

Νίκη πρόκρισης για το Βέλγιο

Τα στατιστικά του Βελγίου

Νίκη πρόκρισης για το Βέλγιο
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ