EUROBASKET

Να χα χίλια μάτια, για τη Σερβία

Να χα χίλια μάτια, για τη Σερβία
INTIME SPORTS

Η Σερβία επικράτησε της Φινλανδίας (94-81), συνεχίζοντας να προκαλεί... τρόμο με τις εμφανίσεις της στο Eurobasket. Απίστευτα ποσοστά από τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Αντίπαλος στα προημιτελικά η Τσεχία.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει σαφής ορισμός για το "ωραίο μπάσκετ", αλλά είναι βέβαιο πως η Σερβία μπορεί εύκολα να καυχιέται πως παίζει πραγματικά ωραίο μπάσκετ. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών (30 ασίστ), ή αποτελεσματικότητας (26/36 δίποντα) αυτό που τους έδωσε τη νίκη - πρόκριση επί της Φινλανδίας (94-81). Είναι πολλά περισσότερα!

Είναι η δημιουργία του Μίλος Τεόντοσιτς (9 ασίστ), η ικανότητα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να τελειώνει τις φάσεις στη ρακέτα (27 πόντοι με 11/12 δίποντα), είναι το πολυσύνθετο παιχνίδι του Νέμανια Μπιέλιτσα (19 πόντοι, 14 ριμπάουντ), είναι οι βοήθειες που δίνει ο "παγκίτης" Ζόραν Ερτσέγκ (13 πόντοι με 3/3 δίποντα και 2/3 τρίποντα). Είναι αυτά κι άλλα τόσα...

Οι "όρλοβι" ξεπέρασαν δίχως προβλήματα το εμπόδιο της Φινλανδίας και προετοιμάζονται για τη μονομαχία με την Τσεχία, με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά του Eurobasket. Όσο για το... ταβάνι τους; Δεν το έχουν ανακαλύψει ούτε οι ίδιοι προς το παρόν...

Ο MVP

Ποιον να διαλέξεις; Τον Μίλος Τεόντοσιτς των 8 πόντων και των 9 ασίστ; Τον Νέμανια Μπιέλιτσα των 19 πόντων και των 14 ριμπάουντ; Ή τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα των 27 πόντων με 11/12 δίποντα; Η "Αγία Τριάδα" της Σερβίας έκανε ξανά τη δουλειά της στο Eurobasket.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Κι εδώ υπάρχει ένα δίλημμα: Το 72.2% (ήτοι 26/36) της Σερβίας στα δίποντα ή οι 30 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Διαλέξτε και πάρτε...

Το κλειδί του αγώνα

Στα μισά της τέταρτης περιόδου, με τη Φινλανδία να κάνει την τελευταία της προσπάθεια για την ανατροπή, δύο "παγκίτες" έδωσαν τη λύση. Ο Μάρκο Σιμόνοβιτς (δις) και ο Ζόραν Ερτσέγκ ευστόχησαν από τα 6μ75, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +19 (91-72) για τους "ορλόβι" με κάτι παραπάνω από τρία λεπτά να μένουν στο παιχνίδι

Να χα χίλια μάτια, για τη Σερβία
INTIME SPORTS

Ο αγώνας

Το πρώτο μέρος δεν ήταν εύκολο για τη Σερβία. Όσο οι παίκτες του Χένρικ Ντέτμαν έβρισκαν τον στόχο από την περιφέρεια, μετέφεραν την πίεση στην άλλη πλευρά. Για παράδειγμα, θα σας πούμε ότι ξεκίνησαν το παιχνίδι με 4/5 τρίποντα, για να προηγηθούν με +7 (13-20) στο 7ο λεπτό. Έκτοτε όμως, σαν κάτι να άλλαξε.

Κυρίως γιατί δεν ήταν εξίσου εύστοχοι πίσω από τη γραμμή των 6μ75, αφού ακολούθησαν μόλις 1/9 τρίποντα. Ήτοι 5/14 επί συνόλου στο πρώτο ημίχρονο, με τη Σερβία να βρίσκει τον τρόπο να πάρει το προβάδισμα (48-43). Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής; Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος είχε 15 πόντους με 6/7 δίποντα.

Μόλις οι ομάδες επέστρεψαν από τα αποδυτήρια, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έκριναν σκόπιμο να καταστήσουν σαφές πως δεν επρόκειτο να... διαπραγματευτούν τα της πρόκρισης. Συνέχισαν να "σφυροκοπούν" τη φινλανδική άμυνα εκ των έσω, ο σέντερ του Παναθηναϊκού τελείωνε όλες τις φάσεις κοντά στο καλάθι, ενώ οι περιφερειακοί έβαζαν το δικό τους λιθαράκι, όποτε ήταν απαραίτητο (71-64).

Κι αν η Φινλανδία είχε μία (μικρή) πιθανότητα για να κάνει την ανατροπή, αυτή κατέληξε στο κενό. Για δύο λόγους. Αφενός επειδή ο Πέτερι Κόπονεν τραυματίστηκε στον αστράγαλο και πήγε εσπευσμένα στον πάγκο, αφετέρου γιατί το δίδυμο των Ζόραν Ερτσέγκ και Μάρκο Σιμόνοβιτς (δις) ευστόχησε σε τρία διαδοχικά τρίποντα, για να εκτοξεύσει τη διαφορά στο +19 (91-72) του 37ου λεπτού.

Παρεμπιπτόντως, οι Σέρβοι ξεκίνησαν το τέταρτο δεκάλεπτο με 8/8 σουτ, την ώρα που οι αντίπαλοί τους έψαχναν τρόπους για να αμυνθούν. Μάταια όμως, αφού δεν είχαν τα μέσα για να τα καταφέρουν. Κάπως έτσι, η νίκη κατέληξε στα χέρια των "όρλοβι" (94-81), οι οποίοι στα προημιτελικά θα βρουν απέναντί τους την Τσεχία.

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 48-43, 71-64, 94-81.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 8 (2 τρίπ., 9 ασ.), Σιμόνοβιτς 6 (2), Κούζμιτς, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Μπιέλιτσα 19 (14 ριμπ.), Μάρκοβιτς, Κάλινιτς 5, Νέντοβιτς 4, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Ραντούλιτσα 27 (11/12 δίπ.), Ερτσέγκ 13 (2), Μιλουτίνοφ.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Χαφ 6, Λι 2, Σαλίν 26 (4), Κοτί 7 (7 ριμπ.), Κόπονεν 11, Νουουτίνεν 2, Καουνίστο, Καβέν, Άχονεν, Ουίλσον 15 (1), Μέρφι 11 (1).

Τα στατιστικά της Σερβίας

Να χα χίλια μάτια, για τη Σερβία

Τα στατιστικά της Φινλανδίας

Να χα χίλια μάτια, για τη Σερβία

Οι καλύτερες φάσεις του αγώνα

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ