EUROBASKET

Μάρκο Μπελινέλι: Ο… αδικημένος σταρ του Eurobasket 2017

Μάρκο Μπελινέλι: Ο… αδικημένος σταρ του Eurobasket 2017

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τη Σερβία (13/09, 21:30) στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του Eurobasket 2017 κι ο Μάρκο Μπελινέλι θέλει να οδηγήσει την ομάδα του στη ζώνη των μεταλλίων. Ο… Ιταλός Κόμπι Μπράιαντ είναι ο αδικημένος σταρ του τουρνουά.

Τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Ντένις Σρέντερ, τον Αλεξέι Σβεντ, τον Κρίσταπς Πορζίνγκις και τον Γκόραν Ντράγκιτς. Δεν είναι παράλογο, ωστόσο υπάρχει κι ο Μάρκο Μπελινέλι, που έχει πάρει από το χέρι την Ιταλία και προσπαθεί να την οδηγήσει όσο πιο ψηλά μπορεί στο Eurobasket 2017.

Στις 28 Αυγούστου, ο νέος γκαρντ των Ατλάντα Χοκς είχε δηλώσει πως αυτό ίσως είναι το τελευταίο τουρνουά της καριέρας του με την Εθνική ομάδα. Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανό να μην έχει άλλη ευκαιρία για ένα μετάλλιο. Κάνει, λοιπόν, ό,τι περνάει από το χέρι του για να φτάσει ψηλά με την Ιταλία. Μία ομάδα που φάνηκε να χάνει το δρόμο της μετά το σοκ του τραυματισμού του Ντανίλο Γκαλινάρι. Οι προβλέψεις δεν ήταν υπέρ των… γειτόνων κι η αλήθεια είναι πως μετά τις εμφανίσεις τους στη φάση των Ομίλων (σ.σ. 3η θέση) πολλοί περίμεναν πως η Ιταλία θα αποκλειστεί στα νοκ άουτ. Κι όμως. Κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο τη Φινλανδία (70-57) και μπροστά της έχει τον προημιτελικό με τη Σερβία.

Στο πρώτο χιαστί απέναντι στη Φινλανδία, εκείνος που έκανε εκ νέου τη διαφορά ήταν ο Μάρκο Μπελινέλι. Ο… Ιταλός Κόμπι Μπράιαντ, όπως έχει χαρακτηριστεί. Ο 31χρονος σουτέρ (1.96 μέτρα) μέτρησε 22 πόντους με 5/8 τρίποντα και δεν άφησε πολλά περιθώρια στην αντίπαλη ομάδα, καθώς κάθε φορά που έκανε προσπάθεια για να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης, εκείνος έβρισκε το στόχο πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων.

Η εμφάνιση του Μάρκο Μπελινέλι στη φάση των “16” δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Είναι σταθερά ο κορυφαίος παίκτης της ιταλικής ομάδας. Στη νίκη της πρεμιέρας με αντίπαλο το Ισραήλ (69/48) είχε 18 πόντους με 6/8 τρίποντα, στο 78-66 επί της Ουκρανίας μέτρησε 26 με 6/12 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, κόντρα στη Λιθουανία (73-78) έμεινε στους 14 με 1/3, στην ήττα από τη Γερμανία (55-61) σημείωσε 12 πόντους με 2/9 -στη χειρότερη βραδιά του έως τώρα- ενώ στο θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Γεωργία (71-69) πέτυχε 15 πόντους με 3/5 τρίποντα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μάρκο Μπελινέλι μετράει 17.8 πόντους κατά μέσο όρο στο Eurobasket 2017 με 51.5% στα σουτ τριών πόντων. Ευστοχεί σε 3.8 σουτ ανά 7.5 προσπάθειες κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, όταν είναι σε καλή βραδιά, η Ιταλία έχει μία τύχη παραπάνω για το θετικό αποτέλεσμα και μοιάζει ικανή να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο.

Μάρκο Μπελινέλι: Ο… αδικημένος σταρ του Eurobasket 2017

Την ικανότητα του Ιταλού στο σκοράρισμα, όπως και το γεγονός ότι είναι σεσημασμένος σουτέρ, είναι στοιχεία που γνωρίζαμε. Μην ξεχνάτε πως έχουμε να κάνουμε με το No.18 του NBA draft 2007, με σταθερά γεμάτες χρονιές στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη (644 συμμετοχές σε regular season, 48 σε playoffs), 9.6 πόντους κατά μέσο όρο και 37.7% στα τρίποντα! Χαρακτηριστικό είναι πως το 2014, όταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς κατέκτησαν ακόμα ένα πρωτάθλημα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Μπελινέλι είχε 43% στα σουτ τριών πόντων στην κανονική διάρκεια και πάνω από 42% στην postseason.

Μόνο που φέτος, ο 31χρονος αποδεικνύει ότι μπορεί να ηγηθεί κι ενός συνόλου που -κακά τα ψέματα- στερείται ποιότητας και παραστάσεων από το υψηλότερο επίπεδο. Η ιταλική ομάδα έχει αρκετά κενά στο ρόστερ της, η απουσία του Ντανίλο Γκαλινάρι την κατέβασε τουλάχιστον ένα επίπεδο, ωστόσο ο Μπελινέλι έχει βγει μπροστά και κατάφερε να φτάσει την ομάδα του μέχρι την 8άδα. Προφανώς δεν είναι μόνος του. Έχει δίπλα του τον Τζίτζι Ντατόμε, ο οποίος μετράει 15 πόντους και 4.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, αλλά κι ένα σύνολο παικτών που ναι μεν δεν γεμίζουν το… μάτι, ωστόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους και βγάζουν πάθος στο παρκέ. Μην ξεχνάτε πως η Ιταλία είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα του τουρνουά, με παθητικό κάτω από 65 πόντους κατά μέσο όρο.

Παράλληλα, υπάρχει και το τεράστιο πλεονέκτημα που προσφέρει η παρουσία του Ετόρε Μεσίνα στην άκρη του πάγκου. Όλα, όμως, θα ήταν διαφορετικά δίχως τον Μάρκο Μπελινέλι...

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ