EUROBASKET

"Καθάρισε" (πάλι) ο Μπογκντάνοβιτς για τη Σερβία

"Καθάρισε" (πάλι) ο Μπογκντάνοβιτς για τη Σερβία

Με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να "μιλάει" στην τελευταία περίοδο, η Σερβία πήρε μεγάλη νίκη επί της Τουρκίας (80-74) και έμεινε "ζωντανή" στη μάχη για την πρωτιά στον Δ' Όμιλο. Μεγάλη εμφάνιση (και) από τον Στέφαν Γιόβιτς.

Η πορεία της Σερβίας στο Eurobasket θα κριθεί από την παρουσία του Μπόγκνταν Μπογκάντοβιτς, κάτι που επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά, στο ντέρμπι με την Τουρκία. Το νέο αστέρι των Sacramento Kings έκανε τη διαφορά στην τελευταία περίοδο, πέτυχε μαζεμένα μεγάλα καλάθια και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της σερβικής πλευράς, για να έρθει η νίκη (80-74) επί των διοργανωτών, οι οποίοι έχασαν ένα ακόμη ντέρμπι -μετά από εκείνο με τη Ρωσία.

Κάπως έτσι, πήγε στράφι η πολύ καλή εμφάνιση των Τσεντί Οσμάν και Μελίχ Μαχμούτογλου για την τουρκική ομάδα, η οποία γύρισε από το -10 στη δ' περίοδο, αλλά δεν είχε τις δυνάμεις (και τις λύσεις) για να ολοκληρώσει το έργο της.

Ο MVP

Μπορεί μέχρι το 30ο λεπτό να ήταν... εξαφανισμένος, αλλά όταν άρχισαν να ζορίζουν τα πράγματα, έκανε την εμφάνισή του. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πέτυχε 8 πόντους μέσα σε ένα λεπτό (!) στα μισά της τελευταίας περιόδου, κι ενώ η Τουρκία είχε επιστρέψει στο παιχνίδι, κάνοντας τη διαφορά για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Πέραν αυτού, στα 32'16'' που αγωνίστηκε, είχε 17 πόντους (με 3/5 δίπ., 3/7 τρίπ., 2/2 βολ.), 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη και 1 τάπα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με 5'33'' για το τέλος του αγώνα, η Τουρκία βρέθηκε μπροστά στο σκορ (60-61) χάρη στα μαζεμένα τρίποντα των Τσεντί Οσμάν και Μελίχ Μαχμούτογλου. Τότε ήταν που ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ανέλαβε δράση, σημειώνοντας οκτώ σερί πόντους μέσα σε ένα λεπτό. Η Σερβία βρέθηκε στο +5 (68-63) με 4'19'' για το φινάλε, σκοτώνοντας τις ελπίδες των γηπεδούχων για νίκη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το 8-0 του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μέσα σε 1'14'' ήταν κάτι εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πέτυχε δύο σερί τρίποντα, στην ίδια ουσιαστικά κατοχή. Βλέπετε, μόλις σηκώθηκε για να εκτελέσει (σωστά) το πρώτο, σφυρίχτηκε φάουλ μακριά από την μπάλα, οπότε η σερβική ομάδα είχε μία έξτρα επίθεση. Πήρε πάλι την μπάλα, την έστειλε συστημένη στο διχτάκι και... τέλος.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με την επίθεση να λειτουργεί υποδειγματικά, η Σερβία πήρε από νωρίς το προβάδισμα, φτάνοντας μέχρι το +14 (27-13 στο 12'). Ο Στέφαν Γιόβιτς "ντύθηκε" Μίλος Τεόντοσιτς και έκανε όλη τη δημιουργική δουλειά για την ομάδα του, την ώρα που οι ψηλοί της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς είχαν... τον τρόπο τους απέναντι σε αυτούς των γηπεδούχων.

Με εμφανή έλλειψη λύσεων από τον πάγκο, ο Ουφούκ Σαρίτσα εμπιστεύτηκε τους Τσεντί Οσμάν και Μελίχ Μαχμούτογλου, οι οποίοι συνεισέφεραν στη μίνι ανατροπή του σκορ. Το -5 (36-31) με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια οι παίκτες της Τουρκίας έμοιαζε εξαιρετικό (βάσει εικόνας), αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκούσε, αφού η νίκη ήταν απαραίτητη.

Το μοτίβο του αγώνα δεν άλλαξε στη γ' περίοδο, με τη Σερβία να διατηρεί το προβάδισμα δίχως ουσιαστικό πρόβλημα. Η άμυνα έκανε αυτό που έπρεπε, οι "όρλοβι" παρέμεναν σε θέση οδηγών, δίχως να πιεστούν και κάπως έτσι το +8 (53-45) του 30ου λεπτού τούς έδινε τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Οι γηπεδούχοι δεν ήταν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν, κάτι που φάνηκε στην πράξη. Με συνεχόμενα τρίποντα, η Τουρκία έφερε τα πάνω κάτω στο παιχνίδι, πήρε κεφάλι στο σκορ (60-61 στο 35') και ο κόσμος άρχισε να μπαίνει στην εξίσωση. Μόλις τα πράγματα ζόρισαν για τη Σερβία όμως, ο πιο... ζόρικος τύπος στο ρόστερ, έκανε ένα βήμα μπροστά.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πέτυχε οκτώ μαζεμένους πόντους μέσα σε 1'14'' δράσης για να επαναφέρει την ομάδα του σε θέση οδηγού, βάζοντας πρόωρο τέλος στις τουρκικές ελπίδες για νίκη. Οι "όρλοβι" επανήλθαν, διατήρησαν τα ηνία μέχρι τέλους και πήραν το αποτέλεσμα που έψαχναν (80-74), για να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της πρωτιάς στον Δ' Όμιλο, εν αντιθέσει με την Τουρκία που καλείται πλέον να παίξει (απέναντι στο Βέλγιο) για την πρόκριση στους "16".

Τα δεκάλεπτα: 21-13, 36-31, 53-45, 80-74.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 8, Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Λούσιτς 7 (1 τρίπ., 9 ριμπ.), Μιλοσάβλιεβιτς 8, Μπίρσεβιτς 7, Στίματς 5, Λάζιτς, Μίσιτς 2, Γιόβιτς 15 (2 τρίπ., 9 ασ.), Μαριάνοβιτς 6.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Σαρίτσα): Βεϊσέλογλου 2, Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 8, Οσμάν 15 (3), Ερσέκ, Ερντέν 13, Μαχμούτογλου 19 (5), Σανλί, Κορκμάζ 11 (1), Σιπάχι 6 (2), Κοκσάλ.

Photo Credits: FIBA

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ