EUROBASKET

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά

Η Ιταλία και η Σερβία τίθενται αντιμέτωπες στον τέταρτο προημιτελικό του Eurobasket (21:30), σε ένα παιχνίδι που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι άμυνες.

Η Σερβία και η Ιταλία δεν είναι “ξένες” στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν είναι καν “ξένες” φέτος, αφού είχαν τεθεί αντιμέτωπες στο τουρνουά “Ακρόπολις” τον Αύγουστο. Και αμφότερες γνωρίζουν ότι το σημερινό παιχνίδι αναμένεται κανονικά να είναι... “αίμα κι άμμος”.

Όταν γίνει το πρώτο τζάμπολ του αγώνα της Ιταλίας με την Σερβία (21:30, LIVE Blog από το Sport24.gr) θα ξεκινάει ο αγώνας ο οποίος – στην θεωρία – θα προσφέρει το... χειρότερο θέαμα στην προημιτελική φάση. Όχι γιατί λείπει το ταλέντο από τις δύο ομάδες, αλλά επειδή, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, έχουν επιλέξει να στηριχθούν στην άμυνα για να προχωρήσουν στο Eurobasket.

Από τη μύγα ξύγκι...

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στην διοργάνωση με πολλές απουσίες. Οι Ιταλοί ήρθαν χωρίς τον τραυματία Γκαλινάρι (έσπασε το χέρι του δίνοντας γροθιά σε φιλικό παιχνίδι), αλλά και τους – ευρισκόμενους σε αγωνιστική πτώση – Τζεντίλε και Μπαρνιάνι. Οι Σέρβοι βέβαια έσπασαν κάθε ρεκόρ απουσιών, αφού παρατάσσονται χωρίς τους Τεόντοσιτς, Νέντοβιτς, Κάλινιτς, Μπιέλιτσα, Γιόκιτς, Μιλουτίνοφ και Ραντούλιτσα!

Κι όμως, αυτές οι δύο ομάδες έφτασαν στα προημιτελικά του Eurobasket και βλέπουν ακόμα ψηλότερα. Γιατί; Επειδή, μέσα στην τρέλα που κουβαλάνε, είναι ΟΜΑΔΕΣ και... βγάζουν από τη μύγα ξύγκι, χτυπώντας κάθε αδυναμία του αντιπάλου και ξέροντας πότε να παίξουν τα δυνατά τους χαρτιά.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία και η Σερβία δεν έχουν και πολλές ομοιότητες, όπως και ότι οι Σέρβοι μοιάζει να έχουν το πλεονέκτημα. Αν έχει αποδείξει ωστόσο κάτι η φετινή Ιταλία είναι ότι καλό θα είναι να μην την υποτιμήσεις, γιατί διαφορετικά θα το πληρώσεις.

Κατενάτσιο και... τρίποντα

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά


Η Ιταλία έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης. Δεν φοβάται να ρίξει “ξύλο” και να παίξει – στον βαθμό του δυνατού – ένα μπασκετικό... κατενάτσιο. Και ο λόγος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η παρουσία ψηλών γκαρντ που παίζουν σκυλίσια άμυνα (Χάκετ, Αραντόρι, Φιλόι, Τσιντσιαρίνι) και ψηλών που που κυρίως... δέρνουν (Μπιλίγνκα, Κουζέν, Μπερνς).

Στην επίθεση, οι Ιταλοί κάνουν τα... απαραίτητα, ενώ είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία, αφού στους πρώτους έξι αγώνες τους έχουν επιχειρήσει περισσότερα τρίποντα από δίποντα! Κι όμως είναι αλήθεια! Στους πρώτους 6 αγώνες τους οι Ιταλοί έχουν επιχειρήσει 171 τρίποντα και 169 δίποντα!

Η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έχει σε πρώτο πλάνο την αξιοποίηση του Μάρκο Μπελινελι (17.8 πόντοι μέσο όρο), ο οποίος έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων ψάχνοντας το δικό του σουτ είτε έπειτα από Πικ Εν Ρολ, είτε βγαίνοντας από σκριν, είτε απλώς κατεβάζοντας τη μπάλα για να σουτάρει από τα 8 μέτρα! Υπάρχουν πάντως plays για τον Λουίτζι Ντατόμε (15 πόντοι ανά αγώνα), ενώ μία σχετική ελευθερία έχει και ο Άριελ Φιλόι (10.3 πόντοι ανά αγώνα). Η παρουσία του Ντάνιελ Χάκετ εξασφαλίζει ηρεμία και λίγο Πικ εν Ρολ, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι ο Νικόλο Μέλι έχει μικρότερο ρόλο στην επίθεση από αυτόν που θα περίμενε κάποιος, αλλά παραμένει ο... Νίκολο Μέλι.

Η μπάλα στους ψηλούς και στον Μπογκντάνοβιτς

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά


Η Σερβία έχει κι αυτή από την πλευρά της μία από τις πέντε καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης. Σε αντίθεση με την Ιταλία, πάντως, οι Σέρβοι δεν έχουν μόνο ψηλούς περιφέρειακούς. Έχουν μέγεθος σε κάθε θέση, κάνοντας δύσκολη την ζωή του αντιπάλου, αλλά και τέσσερις παίκτες με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα (Μαριάνοβιτς, Κούζμιτς, Στίματς, Μπίρσεβιτς).

Στην επίθεση πολλά περνάνε από τα χέρια του ξεκάθαρου σταρ της ομάδας, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (19.3 πόντοι ανά αγώνα). Το εναλλακτικό πλάνο της ομάδας ωστόσο είναι το διαρκές “τάισμα” των ψηλών και ειδικότερα των Κούζμιτς και Μαριάνοβιτς, οι οποίοι παίρνουν πολλές μπάλες με πλάτη στο καλάθι, αφού – ειδικά ο δεύτερος – δεν έχουν παίκτη στα μέτρα τους. Και σίγουρα στην Ιταλία δεν έχουν παίκτη στο δικό τους μέγεθος, αφού ο μόνος Ιταλός με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα είναι ο Κουζέν.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης στην περίπτωση των Σέρβων πάντως δεν είναι ο αργός ρυθμός που απολύτως λογικά ακολουθούν. Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για την ομάδα που επιχειρεί τα λιγότερα τρίποντα ανά αγώνα στην διοργάνωση (17.7 μέσο όρο), με τον Μπογκντάνοβιτς να επιχειρεί τα 7.3 από αυτά! Ένα γεγονός που οφείλεται – όσο ειρωνικό και αν ακούγεται αυτό για Σέρβους – τόσο στην απουσία αρκετών καλών σουτέρ στο ρόστερ, όσο και στην κυριαρχία τους κάτω από το καλάθι.

Αναμένεται... μάχη

Ιταλία-Σερβία: Της αμύνης τα παιδιά


Στα μάτια του περισσότερου κόσμου η Σερβία θα καταφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πάρει την πρόκριση. Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους στο Τουρνουά “Ακρόπολις” στο ΟΑΚΑ, οι Σέρβοι κέρδισαν με 72-65, με τον Μαριάνοβιτς να έχει 21 πόντους και 8 ριμπάουντ. Άλλο τα φιλικά και άλλο οι επίσημοι αγώνες θα πει κάποιος και θα έχει δίκιο. Ίσως όμως αυτός ο αγώνας να έδειξε και τον δρόμο για το σημερινό παιχνίδι.

Είναι δεδομένο ότι η Ιταλία θα προσπαθήσει να βγάλει τα... συκώτια του Μπογκντάνοβιτς, ενώ θα θελήσει να σταματήσει την τροφοδότηση των Κούζμιτς/Μαριάνοβιτς, διαφορετικά δεν θα έχει τύχη. Οι Σέρβοι από την πλευρά τους λογικά θα κάνουν... σκυταλοδρομία στο μαρκάρισμα του Μπελινέλι και θα προσπαθήσουν να στέλνουν τους Ιταλούς προς το “ζωγραφιστό” και τα... θηρία τους, αντί να τους αφήσουν να βρουν ρυθμό από την περιφέρεια.

Όπως και να έχει, ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να δει ένα παιχνίδι που θα μοιάζει με παιχνίδι σκάκι. Το θέαμα θα έχει τον δεύτερο – ή ίσως τον τρίτο – λόγο. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ