EUROBASKET

Ήξερες ότι ο πρώτος σκόρερ είναι από το Λουξεμβούργο;

Ήξερες ότι ο πρώτος σκόρερ είναι από το Λουξεμβούργο;

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ: where amazing happens. Πρώτος σκόρερ μετά από τέσσερα παιχνίδια ο Αλέξ Λορέν, ένας 23χρονος από το Λουξεμβούργο που δεν παίζει καν βασικός στο εγχώριο πρωτάθλημα της πατρίδα του!

Έχοντας διανύσει τα 2/3 των νεοσύστατων προκριματικών για το Eurobasket, μπορούμε να δούμε τους παίκτες που έχουν λάμψει ως τώρα με την παρουσία τους και από την άλλη να αναρωτηθούμε για την επιτυχία ή όχι της αλλαγής.

Επιθυμία της FIBA ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις χώρες να παρακολουθήσουν (ξανά) από κοντά τις εθνικές τους ομάδες. Αν μη τι άλλο, όμως, παρατηρείται η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις 24 ομάδες, αλλά και οι νέες ισορροπίες που δημιουργούνται. Αν πρέπει να σταθούμε, όμως, ως τώρα στην αναπάντεχη είδηση της διοργάνωσης, αυτή δεν είναι η πρώτη νίκη της Δανίας μετά από 3 χρόνια , αλλά το γεγονός ότι ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών είναι ένας 23χρονος από το Λουξεμβούργο. Που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ο λόγος για τον Άλεξ Λορέν. Έχει ύψος 1.98 και είναι γεννημένος το 1993. Μέχρι στιγμής μετράει 22.2 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ είναι εντυπωσιακότερο όλων το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει μοιράσει ούτε μια ασίστ! Μονοπωλεί μεν τις επιθέσεις της ομάδας του, αλλά από την άλλη το κάνει με εντυπωσιακά στατιστικά: έχει 63% στα δίποντα και 60% στο τρίποντο! Εκεί που τα... χαλάει είναι στις βολές όπου έχει 67% (μόλις).

Έκανε το καλύτερο του παιχνίδι σκοράροντας 30 πόντους απέναντι στην Μ. Βρετανία (με 13/17 σουτ), ενώ είχε άλλους 25 κόντρα στην ΠΓΔΜ με 10/15 σουτ. Εντυπωσιακός αν μη τι άλλο ο 23χρονος άσος της Αμικάλε. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η ομάδα του όχι μόνο δεν έχει πετύχει νίκη, αλλά η καλύτερη της εμφάνιση ήταν η εντός έδρας ήττα με 8 πόντους διαφορά από την ΠΓΔΜ το περασμένο Σάββατο.

Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι στην ομάδα του, στην Αμικάλε, δεν αγωνίζεται πάντα ως βασικός. Πέρσι ξεκίνησε στα 16 από τα 30 ματς του πρωταθλήματος. Συνολικά αγωνίζεται κάτω από ένα ημίχρονο (18.8 λεπτά) έχοντας 6.9 πόντους. Με 25% στο τρίποντο!

Οι άλλοι σκόρερ

Στην 10άδα των σκόρερ βρίσκουμε ακόμη τον παίκτη που αγωνίζεται στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας του, τον Ούγγρο Νταβίντ Βοϊβόντα της Ζλονόκι, ο οποίος σκοράρει 21.5 πόντους ανά παιχνίδι. Η διαφορά είναι ότι οι Ούγγροι βρίσκονται στην πρώτη θέση του γκρουπ, έχοντας το απόλυτο 4 στα 4. Στο Νο3 βρίσκεται ένας νατουραλιζέ: ο 32χρονος Αμερικάνος γκαρντ, Ρασόν Μπρόντους της αδύναμης Αλβανίας, που αγωνίζεται στην Πολωνία και στα προκριματικά σκοράρει 20.5 πόντους, μοιράζοντας και 2 ασίστ.

Στο Νο4 ξεχωρίζει ο Πορτογάλος Ζοάο Γκόμες (20.3 πόντοι), γνωστός και ως "Μπετίνιο" που βρίσκει τα τελευταία χρόνια συμβόλαια σε καλά πρωταθλήματα, όπως αυτά της Ισπανίας (Ανδόρα) και της Ιταλίας (του χρόνου στην Τρέντο), ενώ στο Νο5 φιγουράρει ένας ακόμη Ούγγρος, ο Άνταμ Χάνγκα. Ο φόργουορντ της Μπασκόνια είναι και ο πρώτος παίκτης της Euroleague στη λίστα με 19.8 πόντους ανά παιχνίδι.

Ήξερες ότι ο πρώτος σκόρερ είναι από το Λουξεμβούργο;

Ακολουθεί ο Σκοπιανός Βόινταν Στογιάνοβιτς (19.5 πόντοι) και ο πρώτος ΝΒΑer της λίστας, ο Βόσνιος σέντερ Γιουσούφ Νούρκιτς (18.7 πόντοι). Την 10άδα κλείνει ο νατουραλιζέ με το Κόσοβο, Τζάστιν Ντόλμαν (18.3), ο Ισλανδός Χάουκουρ Πάλσον (17.5) και ο επίσης NBAer, Μίρζα Τελέτοβιτς (17.5).

Ο Νούρκιτς είναι ο πρώτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης (14.7), ενώ ακολουθούν ο Ισλανδός Χλίνουρ Μπαέρινγκσον (9.0), ο Ζοάο Γκόμες (8.5), ο Γεωργιανός Τόρνικε Σενγκέιλα (8.5) και ο Πολωνός Μασέι Λάμπε (8.3). Όσο για τις ασίστ; Ο Γκόραν Ντράγκιτς των Μαϊάμι Χιτ μοιράζει 9.0 ανά παιχνίδι (!) και ακολουθούν ο Τσιτάντζε (6.5), ο Λο (6.0) και ο Λίποβι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο 2ος ριμπάουντερ των προκριματικών είναι και 5ος καλύτερος σε τελικές πάσες! Ο λόγος για τον Μπαέρινγκσον της Ισλανδίας (αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Σουηδίας) που έχει ακόμη 13 πόντους.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην παλιά δόξα του ΝΒΑ, ο Μπεν Γκόρντον (Νο3 του ντραφτ το 2004 και καλύτερος 6ος παίκτης του ΝΒΑ το 2005) που έχει 9.8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι ομάδες που ξεχωρίζουν

Οι αήττητες ομάδες ως τώρα είναι το Βέλγιο (4-0), η Ρωσία (3-0), η Πολωνία (4-0), η Σλοβενία (4-0), το Μαυροβούνιο (4-0) και η Ουγγαρία (4-0). Στη 2η θέση του γκρουπ βρίσκεται και η Γεωργία του Ηλία Ζούρου με ρεκόρ 3-1. Ηττήθηκε εντός έδρας από το Μαυροβούνιο του Τάνιεβιτς (και των Βούτσεβιτς, Ντούμπλιεβιτς, Ντάσιτς και Ιβάνοβιτς), αλλά μπορεί να διεκδικήσει την απευθείας πρόκριση εκτός έδρας, έχοντας ως στόχο να καλύψει και το -2 του πρώτου ματς.

Από εκεί και πέρα τα εύσημα ανήκουν στη Δανία που επικράτησε μετά από δύο παρατάσεις της Γερμανίας, η Ολλανδία που φιγουράρει πρώτη σ' αυτόν τον όμιλο (πίσω από τις σπουδαίες εμφανίσεις δύο πρώην "Κρητικών", των Κλουφ και Σάφτενααρ), αλλά και της Αυστρίας που έχει ρεκόρ 2-2.

Νίκη έχει πετύχει και η Κύπρος που επικράτησε εκτός έδρας της Ελβετίας, ενώ οι ομάδες που έχουν υποστεί τις πιο βαριές ήττες είναι η Σλοβακία (χάνουν με 22.7 πόντους διαφορά, έστω κι αν έχουν κάνει μια νίκη επί της Αλβανίας) και το Κόσοβο που χάνει με 20,8 πόντους διαφορά τους αγώνες που δίνει).

Οι δικοί μας

Στην Αγγλία αγωνίζονται οι Ατσάρα (6.8 πόντοι) και Μπόατενγκ (8.0 και .40 ριμπάουντ) που στο παρελθόν αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ίκαρο και το Περιστέρι αντίστοιχα. Στην ΠΓΔΜ παίζει ο πρώην σέντερ της Καβάλας, Μπόγιαν Κριστέφσκι που μετράει 2.0 πόντους σε 6 λεπτά (έχει παίξει μόνο σε ένα παιχνίδι). Την Αλβανία καθοδηγεί ο Κύπριος Τόνι Κωνσταντινίδης , ο οποίος την επόμενη σεζόν θα κάθεται στον πάγκο του Ρεθύμνου. Υπό τις οδηγίες του έχουν τεθεί και ένας παίκτης που μεγάλωσε μπασκετικά στην Ελλάδα και αγωνίζεται επί σειρά ετών σε εθνικές κατηγορίες, ο Ντένις Ντέντα που έχει 1.0 πόντο σε 12 λεπτά.

Ο Ιβάνοβιτς της ΑΕΚ έχει 8.0 πόντους και 1.5 ασίστ με το Μαυροβούνιο, ενώ ο Σανικίτζε του Άρη έχει 10.5 πόντους και 5.5 ριμπάουντ παίζοντας υπό τις οδηγίες του Ηλία Ζούρου στη Γεωργία. Συμπαίκτης του είναι και ένας πρώην παίκτης των Τρικάλων, ο Γκιόργκι Τσιντσάτζε που μετράει 7.5 πόντους και 6.5 ασίστ.

Ήξερες ότι ο πρώτος σκόρερ είναι από το Λουξεμβούργο;

Ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ, που κατέχει την ελληνική υπηκοότητα αλλά αγωνίζεται με τη Βουλιγαρία είναι ο πρώτος σκόρε της ομάδας του με 17.0 πόντους, έχοντας ακόμη 4.2 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ. Μαζί του αγωνίζεται και ο Κοστόφ που πέρασε από την Καβάλα (9.0 πόντοι).

Ως νατουραλιζέ στην Πολωνία παίζει ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ, ο οποίος μάλιστα είναι και ο 2ος σκόρερ της ομάδας με 12.8 πόντους. Με τη Σουηδία ο Πάμλαντ (πέρσι στον Απόλλωνα, φέτος στην Κύμη) έχει μικρή συμμετοχή (4 λεπτά), χωρίς να έχει σκοράρει ακόμη.

Δύο εκπροσώπους έχει και η Ισλανδία. Ο λόγος για τον Βίλιαμσον (πέρσι στα Τρίκαλα) που έχει 6.2 πόντους και για τον Σίγκουρντουρ Θορστέισον που πέρσι αγωνίστηκε στους Μαχητές Πεύκων και φέτος θα αγωνίζεται στη Λάρισα (Α2). Τέλος, όπως αναμενόταν, πολλοί παίκτες της Κύπρου έχουν εμπειρία από τα ελληνικά πρωταθλήματα. Όπως ο Άρης Κορωνίδης (ΠΑΟΚ, Απόλλων, Φάληρο, Πέραμα, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Πόλις, Πεύκη), ο Ανδρέας Σιζόπουλος (Νήαρ Ηστ, Παπάγου, Μίλωνα, Αρκαδικό, Ερυθραία, ΟΦΗ, Ρέθυμνο, Βέροια), ο Νίκος Στυλιανού (ΟΦΗ, Ρέθυμνο, Κόροιβος, Καβάλα) και ο Χριστόφορος Ραζής (ΟΦΗ).

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ