EUROBASKET

Η Ρωσία του ασταμάτητου Σβεντ στο δρόμο της Εθνικής

Η Ρωσία του ασταμάτητου Σβεντ στο δρόμο της Εθνικής

Με τον Αλεξέι Σβεντ σε τρομακτική φόρμα, η Ρωσία έκανε πλάκα απέναντι στην Κροατία και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket 2017 όπου θα αντιμετωπίσει (το απόγευμα της Τετάρτης) την Εθνική Ελλάδας.

Ο Κώστας Μίσσας είχε πει το βράδυ του Σαββάτου πως προτιμά τη Ρωσία και ο Αλεξέι Σβεντ δεν του χάλασε χατήρι. Με μια "μαγική" εμφάνιση από τον σούπερ σταρ της Χίμκι, η "Αρκούδα" ποδοπάτησε την Κροατία στο Sinan Erdem Dome (101-78), προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket και εκεί θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα με φόντο την τετράδα και τους αγώνες των μεταλλίων. Οι Κροάτες έδειξαν σε ακόμα μία διοργάνωση πολύ άσχημο πρόσωπο σε έναν πολύ κρίσιμο αγώνα, ο Ντάριο Σάριτς ήταν αποκαρδιωτικός, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς πάλευε μόνος και η ομάδα του Άτσο Πέτροβιτς δεν μπόρεσαν ποτέ να διεκδικήσουν την πρόκριση στους οκτώ.

O MVP

Ο Αλεξέι Σβεντ παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και αποδεικνύει πως όχι μόνο έχει ανέβει επίπεδο, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε μία από τις κορυφαίες μορφές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ο ηγέτης της Ρωσίας και αυτός που ΔΙΕΛΥΣΕ την Κροατία με μια ολοκληρωτική εμφάνιση. Έβαλε 27 πόντους με 4/7 δίποντα, 3/9 τρίποντα και 10/12 βολές, μάζεψε 4 ριμπάουντ, μοίρασε 12 ασίστ, έκλεψε μία μπάλα και έκανε μόλις ένα λάθος στα 32 λεπτά που αγωνίστηκε, πριν κρατήσει χαμηλούς τόνους εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με την Ελλάδα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Οι 23 ασίστ της Ρωσίας, που έκανε μόλις επτά λάθη σε 40 λεπτά αγώνα είναι αν μη τι άλλο μια εντυπωσιακή επίδοση σε έναν αγώνα τέτοιας κρισιμότητας. Εντυπωσιακό είναι και το stat-line του Ντάριο Σάριτς, αλλά με αρνητική χροιά, καθώς ο άσος των Philadelphia 76ers είχε 3/14 σουτ, μόλις 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 φάουλ και 3 λάθη στα 36 λεπτά που αγωνίστηκε.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην τρομερή συγκέντρωση του Αλεξέι Σβεντ που ξεκίνησε με 11 πόντους, συνέχισε με μοίρασμα παιχνιδιού, πριν σκοράρει ξανά κατά ριπάς και διαλύσει κάθε, μα κάθε αμυντικό πλάνο των Κροατών. Μπορεί το "one man show" να έχει "πεθάνει" στο σύγχρονο μπάσκετ, όμως αυτή η παράσταση του Ρώσου γκαρντ ήταν εκπληκτική.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Ρωσία του ασταμάτητου Σβεντ στο δρόμο της Εθνικής

Με τον Σβεντ να είναι σε δαιμονισμένη κατάσταση από το ξεκίνημα του αγώνα και να σκοράρει 11 πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο, η Ρωσία έδειξε έτοιμη γι' αυτό το κρίσιμο παιχνίδι. Με 3/3 δίποντα, 3/5 δίποντα και 4/5 βολές στο πρώτο δεκάλεπτο (23-25) έδειξε εξαιρετική συγκέντρωση και ισορροπία, την ώρα που ο Μπογκντάνοβιτς πάλευε πραγματικά ολομόναχος. Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο και στη δεύτερη περίοδο, με τον Σβεντ να φτιάχνει φάσεις, τον Ζούμπκοφ να τραβά πολύ κουπί στο σκοράρισμα και το ημίχρονο να κλείνει στο 46-42 για την ομάδα του Μπαζάρεβιτς που κράτησε τον Σάριτς χωρίς ριμπάουντ και ασίστ στο πρώτο μισό του παιχνιδιού.

Κουρμπάνοφ και Μοζγκόφ φορτώθηκαν με φάουλ στις αρχές της τρίτης περιόδου κι αυτό ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για τους Ρώσους, που όμως βρέθηκαν στο +10 (48-58) και άρχισαν να νιώθουν ακόμη πιο δυνατοί. Κι όταν ο Σβεντ έβαλε τρίποντο για το 49-61, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο "σκούρα" για τους Κροάτες που χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος απογοητεύθηκαν και βρέθηκαν και στο -16 (51-67) στο 27'. Ήταν ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν και δεν επέστρεψαν. Όσο περνούσε η ώρα, τόσο πιο κυρίαρχοι ήταν οι Ρώσοι, με τον Κβοστόφ να γράφει το 62-84 στο 34' και να δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του.

Οι διαιτητές: Βάσκεζ, Λαντσαρίνι, Ρόσο

Τα δεκάλεπτα: 23-25, 42-46, 57-72, 78-101

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Κρούσλιν, Πόποβιτς 4 (1), Σιμόν, Σάριτς 13 (3/14 σουτ), Ούκιτς 2, Ζόριτς 11, Πλάνινιτς 6, Μπέντερ 2, Μπούβα, Ράμλιακ 6, Τόμας 6 (1), Μπογκντάνοβιτς 28 (7/10 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 5/7 βολές)

ΡΩΣΙΑ (Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 27 (4/7 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 10/12 βολές, 4 ριμπάουντ, 12 ασίστ), Μπαμπούριν, Φριτζόν 13 (1), Ίβλεφ, Αντόνοφ, Ζούμπκοφ 14 (1), Κβοστόφ 6 (2), Μοζγκόφ 10, Βοροντσέβιτς 8, Ντ. Κουλάγκιν 14 (2), Μ. Κουλάγκιν, Κουρμπάνοφ 9

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ