EUROBASKET

Η Ιταλία γλίτωσε το κάζο από την Ισλανδία στο φινάλε

Η Ιταλία γλίτωσε το κάζο από την Ισλανδία στο φινάλε

Αφού πέρασαν δια πυρός και σιδήρου και γλίτωσαν το κάζο στα τελευταία δύο λεπτά οι Ιταλοί πήραν την πρώτη τους νίκη στο τουρνουά, επικρατώντας με 71-64 της μαχητικής Ισλανδίας. Τραυματίστηκε ο Ντατόμε.

Μετά την ήττα στην πρεμιέρα οι Ιταλοί είχαν να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική πίεση, αλλά ακόμη την μαχητικότητα και το ιδιόρρυθμο στυλ των Ισλανδών, που λίγο έλειψε να πετύχουν μια ιστορική νίκη: την πρώτη τους στη διοργάνωση. Θα το είχαν καταφέρει αν στα τελευταία 3.20' που προηγήθηκαν με 62-59, διατηρούσαν την ψυχραιμία τους και σταματούσαν την περιφερειακή γραμμή των Ιταλών.

Τελικά αυτοί που επικράτησαν ήταν οι "ατζούρι" χάρις στο μεγάλο παιχνίδι του Αλεσάντρο Τζεντίλε και την καθοριστική συμμετοχή των Αραντόρι και Μπελινέλι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άσος του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Χάκετ, έπαιξε λίγο (19 λεπτά) έχοντας 5 πόντους (2/5 σουτ) και 2 λάθη, χωρίς να μοιράσει ασίστ. Όσο για τον Τζίτζι Ντατόμε; Αποχώρησε μετά από 10 λεπτά συμμετοχής με τραυματισμό και παρακολούθησε το υπόλοιπο παιχνίδι από τον πάγκο.

Στα ρηχά έμειναν οι δύο ψηλοί NBAer των Ιταλών με τον Γκαλινάρι να έχει 4 πόντους (μετά το ρεκόρ καριέρας που σημείωσε κόντρα στην Τουρκία) και τον Μπαρνιάνι να μένει στους 5. Τέλος, ο νέος παίκτης των Τρικάλων, Βιλγιάλμσον, είχε 5 πόντους.

MVP

Ο Τζεντίλε ήταν αυτός που στάθηκε από την αρχή της αναμέτρησης ως το τέλος στο ύψος του. Αποτέλεσε τη σταθερή απειλή για το ισλανδικό καλάθι, αλλά και αυτός που πέτυχε το καθοριστικό καλάθι που ολοκλήρωσε το ιταλικό 10-0 στα τελευταία λεπτά, έκανε το 62-69 και σφράγισε την πρώτη νίκη της ομάδας του στη διοργάνωση. Ο άσος του Μιλάνο είχε 21 πόντους με 5/12 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 5/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 33' συμμετοχής.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Το τελευταίο 3λεπτο της αναμέτρησης. Όταν οι Ιταλοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 3 πόντους (62-59), απάντησαν αμέσως με 3/3 βολές του Μπελινέλι (φάουλ στο τρίποντο) και στη συνέχεια με γκολ-φάουλ του Αραντόρι. Ακολούθησαν άλλες δύο βολές του συγκεκριμένου παίκτη και το καλάθι του Τζεντίλε, που ολοκλήρωσαν ένα επιμέρους 10-0 (62-69) και έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Τα 45 ριμπάουντ της Ιταλίας. Αν δεν είχε εξασφαλίσει τις δεύτερες ευκαιρίες (13 επιθετικά) και δεν κυριαρχούσε συνολικά στους "αιθέρες" η Ιταλία θα είχε σοβαρό πρόβλημα απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε πολύ σκληρά και σούταρε το ένα τρίποντο, μετά το άλλο (9/27).

Ο αγώνας

Οι Ισλανδοί έδειξαν από νωρίς τα δόντια τους. Επέβαλαν το δικό τους ρυθμό, έκαναν βουτιές για τη μπάλα, σούταραν διαρκώς τρίποντα ακόμη και στον αιφνιδιασμό και με τις αλλαγές στα σκριν, κατάφεραν να χαλάσουν το ρυθμό (σ.σ που δεν είχαν ούτως ή άλλως) οι Ιταλοί. Το δεκάλεπτο (21-22) ήταν ουσιαστικά ένα μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. Με πρωταγωνιστή τον Πόλσεν και 7/11 τρίποντα οι πρωτάρηδες της διοργάνωσης κατάφεραν να προηγηθούν ακόμη και με 6 πόντους (37-31 στο 17').

Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να διατηρήσουν αυτό το προβάδισμα, καθώς οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζάνι αντέδρασαν αμέσως χάρις στον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Αρχικά έτρεξαν ένα σερί 10-0, που έκανε το 37-41 του ημιχρόνου και στη συνέχεια διεύρυναν αυτό το επιμέρους σκορ σε 14-0 (37-45). Οι Ισλανδοί, ωστόσο, δεν θα τα παρατούσαν. Με το μεγάλος τους αστέρι, τον Τζον Στέφανσον, να οδηγεί την αντεπίθεση όχι μόνο ισορρόπησαν το σκορ, αλλά πέρασαν και μπροστά με ένα δικό τους 9-0 (46-45), για να λήξει τελικά το δεκάλεπτο με μικρό ιταλικό προβάδισμα (48-52).

Στην τέταρτη περίοδο το ντέρμπι συνεχίστηκε. Παρά την αστοχία τους (μετά το 7/11 είχαν 2/16 στο υπόλοιπο παιχνίδι) οι μαχητικοί Ισλανδοί βρήκαν τον τρόπο χάρις στον Μπέρινγκσον να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Προηγήθηκαν στο 36' (62-59), αλλά στο τέλος η κλάση των Ιταλών αποδείχτηκε απροσπέλαστη.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-22, 37-41, 48-52, 64-71

Ισλανδία: Χέρμανσον 4, Κάρασον, Ναθανέιλσον, Σίγκουρντσον 7 (1), Μπέρινγκσον 14 (2), Στέφανσον 11 (1), Μάγκουνσον, Βίλγιαλμσον 5 (1), Γκούναρσον 4, Ερμολίνσκι 2, Πάλσον 17 (4), Στεΐναρσον.

Ιταλία: Ντε Λα Βάλε, Μπελινέλι 12 (2), Αραντόρι 5, Τζεντείλε 21 (2), Γκαλινάρι 4, Μπαρνιάνι 5, Κουζέν 6, Ντατόμι 7, Μέλι 2, Τσιντσιαρίνι 4, Χάκετ 5, Πολονάρα.

Η Ιταλία γλίτωσε το κάζο από την Ισλανδία στο φινάλε
Η Ιταλία γλίτωσε το κάζο από την Ισλανδία στο φινάλε
TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ