EUROBASKET

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η Ισπανία επέστρεψε στον θρόνο του Πρωταθλητή Ευρώπης, επικρατώντας στο "Πιέρ Μορουά" της Λιθουανίας (80-63). Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Πάου Γκασόλ, που οδήγησε τη "φούρια ρόχα" στην κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού μεταλλίου.

Το θεάρεστο έργο του ολοκλήρωσε ο Πάου Γκασόλ στο φετινό Eurobasket, αφού οδήγησε την Ισπανία στην επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο επικράτησε δίχως ιδιαίτερα προβλήματα της Λιθουανίας με 80-63 στον τελικό του "Πιέρ Μορουά", για να κατακτήσει το τρίτο χρυσό μετάλλιο στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις. Από την άλλη, η Λιθουανία πήρε το δεύτερο σερί ασημένιο μετάλλιο σε Eurobasket.

Το μεγαλείο του Πάου Γκασόλ σε συνδυασμό με την... αστοχία των Λιθουανών αρκούσαν για να φέρουν τη "φούρια ρόχα" στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με τον 35χρονο φόργουορντ/σέντερ να είναι -ξανά- ο κορυφαίος της ομάδας του. Μέσα σε όλα άλλωστε, ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία των Eurobasket.

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Ο MVP

Δεν τίθεται θέμα, ούτε αμφιβολία επ αυτού. Ο Πάου Γκασόλ ολοκλήρωσε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του σε αυτό το Eurobasket, με μία ακόμη εντυπωσιακή παράσταση. Ήταν ο κορυφαίος των Πρωταθλητών Ευρώπης, αφού είχε 25 πόντους (8/17 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 6/8 βολές), 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 τάπες και 10 κερδισμένα φάουλ σε 32'29'' συμμετοχής.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Η Ισπανία βασίστηκε εν πολλοίς στο παιχνίδι της κοντά στο καλάθι, όπου κυριάρχησε με τους Πάου Γκασόλ και Νίκολα Μίροτιτς. Η "φούρια ρόχα" είχε 57.9% στα δίποντα, για να είναι σταθερά μπροστά στο σκορ, παρά τις όποιες προσπάθειες των Λιθουανών να πλησιάσουν.

Το κλειδί του αγώνα

Όσες ελπίδες κι αν είχε για νίκη στον τελικό η Λιθουανία, με 37.2% στα δίποντα και 31.8% στα τρίποντα δεν μπορούσε να απειλήσει την ισπανική ομάδα.

Ο αγώνας

Από τα πρώτα λεπτά του τελικού, η Ισπανία κατέστησε σαφές πως δεν επρόκειτο να... παίξει. Ήθελε το χρυσό μετάλλιο και το κατέδειξε μετά από μόλις 2'30'' αγώνα, όταν απέκτησε προβάδισμα έξι πόντων (8-2), έχοντας 4/4 δίποντα. Από την άλλη, η Λιθουανία πάλευε να βρει ρυθμό, αλλά όσο τα σουτ των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας έβρισκαν σίδερο, τόσο έβρισκε την ευκαιρία η "φούρια ρόχα" να μεγαλώσει το προβάδισμά της.

Σε τέτοιο βαθμό που δεν άργησε να "χτίσει" το +11 (15-4) στο 5ο λεπτό, με τους αντιπάλους της να μετρούν πολύ γρήγορα πέντε λάθη και πολλά άστοχα σουτ. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η διαφορά ήταν κοντά στους δέκα πόντους (πότε πάνω, πότε κάτω), με το πρώτο δεκάλεπτο να βρίσκει την Ισπανία στο +11 (19-8), την ώρα που είχε 9/16 εντός παιδιάς, εν αντιθέσει με τα 4/14 της Λιθουανίας.

Η "λιέτουβα" επιχείρησε να αντιδράσει στη δεύτερη περίοδο, αλλά όσο εύκολα σκόραρε εξίσου εύκολα δεχόταν το καλάθι. Ακόμη κι όταν η διαφορά έπεφτε, ο Νίκολα Μίροτιτς φρόντισε να βάλει τους δικούς του κανόνες, αφού με δικά του τρίποντα η διαφορά έφτασε στο +16 (34-18) στο 17ο λεπτό. Την ίδια ώρα, ο Πάου Γκασόλ σκόραρε με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό, για να ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του Eurobasket .

Παρόλ' αυτά, δύο σερί τρίποντα από τον Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις κι ένα ακόμη από τον Γιόνας Ματσιούλις στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσαν στη Λιθουανία τη δυνατότητα να ελπίζει, αφού το -8 (41-33) της ανάπαυλας, άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Σε τέτοιο βαθμό που η Λιθουανία έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει, ειδικά από τη στιγμή που ο Γιόνας Βαλαντσιούνας χρεώθηκε με το τρίτο προσωπικό του φάουλ (21'30''). Μ' αυτά και μ' αυτά, η Ισπανία προηγήθηκε με +18 (60-42) στο 30ο λεπτό, βάζοντας τέλος σε όλα τα σενάρια περί κατάκτησης του τίτλου.

Πλέον το μείζον ήταν μόνο ένα. Να δούμε αν ο Πάου Γκασόλ θα ξεπεράσει τον Ντιρκ Νοβίτσκι και θα "αναρριχηθεί" στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ. Με τρίποντο που πέτυχε στο 38'36'' έφτασε στο -8 από τον Γερμανό σούπερ σταρ,, αλλά στο τελευταίο 1'24'' του τελικού δεν σκόραρε ξανά. Κανένα πρόβλημα πάντως. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο τον απέσυρε με 19.4'' για το φινάλε, αποθεώθηκε με standing ovation από τους 27.372 φιλάθλους που βρέθηκαν στο "Πιέρ Μορουά" και κάπως έτσι η Ισπανία επικράτησε με 80-63, επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

Τα δεκάλεπτα: 19-8, 41-33, 60-42, 80-63.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 25 (1), Φερνάντεθ 11 (1), Ροντρίγκεθ 4, Ερνανγκόμεθ, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 8, Κλαβέρ 7 (1), Σαν Εμετέριο, Γιούλ 12 (2), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8 (2), Βίβες.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 13 (3), Γκαΐλιους, Ματσιούλις 8 (1), Σεϊμπούτις 13 (2), Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4, Γιανκούνας 3, Γιαφτόκας, Βαλαντσιούνας 10, Κουζμίνσκας 8, Μιλάκνις 3 (1), Λεκαβίτσιους.

Τα στατιστικά της Ισπανίας

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Τα στατιστικά της Λιθουανίας

Η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης

Σε βίντεο τα highlights του τελικού:

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ