EUROBASKET

Η Εθνική είναι ακόμη ζωντανή και στους 16 του Eurobasket!

Η Εθνική είναι ακόμη ζωντανή και στους 16 του Eurobasket!

Η παρτίδα σώθηκε. Η Ελλάδα νίκησε το πρώτο... νοκ-άουτ, "πήρε" την Πολωνία (95-77), προκρίθηκε στους 16 του Eurobasket 2017 και θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να παλέψει το Σάββατο με τη Λιθουανία.

Στο πιο "ζόρικο" καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας της, η Εθνική "φλέρταρε" με την απόλυτη καταστροφή. Τρεις σερί ήττες από τη Γαλλία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία την έφεραν κοντά στη διάλυση, όμως στο κρίσιμο σημείο οι προσωπικότητες αυτής της ομάδας βγήκαν μπροστά. Πρίντεζης, Σλούκας, Καλάθης, Μπουρούσης έπαιξαν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες, οι υπόλοιποι τους ακολούθησαν και όσο φιλόδοξη, επίμονη και σκληρή κι αν ήταν η Πολωνία, στο τέλος δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια αξιοπρεπή ήττα. Ειδικά από τη στιγμή που δεν είχε μαζί της τον ΕΪ Τζέι Σλότερ που είχε τραυματιστεί στο ματς με τη Φινλανδία.

Το τελικό 95-77 γέμισε με το αίσθημα της ανακούφισης κάθε γωνιά των ελληνικών αποδυτηρίων και έκρυψε τα δεκάδες προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Ελπίζουμε μια για πάντα, ό,τι κι αν γίνει από εδώ και στο εξής στο τουρνουά. Προς το παρόν η Ελλάδα θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει το απόγευμα του Σαββάτου την πάντα αξιόλογη Λιθουανία με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket 2017. Αν "λυγίσει" την αντίσταση της "Lietuva", τότε θα έχει δεχθεί μια ισχυρή τονωτική ένεση. Κι από εκεί και πέρα, όλα γίνονται.

O MVP

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÐÏËÙÍÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - POLAND (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÐÏËÙÍÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - POLAND (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Θα μοιράσουμε το βραβείο στα δυο. Στον ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Νικ Καλάθη που έκανε ρεκόρ καριέρας με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας (24 πόντοι, 6/9 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 10 ασίστ σε 37 λεπτά) και στον ηγέτη Κώστα Σλούκα που επίσης έκανε ρεκόρ καριέρας με τη γαλανόλευκη (26 πόντοι, 3/7 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 5/5 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 34 λεπτά συμμετοχής). Το δίδυμο των γκαρντ ήταν απολαυστικό, έβαλε τα σουτ και "έπνιξε" ξανά και ξανά τις ελπίδες των Πολωνών που έμεναν κοντά, αλλά κάποια στιγμή συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η επίδοση του διδύμου Καλάθη - Σλούκα (50 πόντοι με 9/13 τρίποντα και 13 ασίστ) είναι συναρπαστική, όμως εξίσου σημαντικό, σπουδαίο, φανταστικό είναι και το 65% με το οποίο σούταρε η ομάδα πίσω από τη γραμμή των 6μ.75. Με 13/20 τρίποντα, δεν γίνεται να χάσεις. Η Εθνική χρειαζόταν μια τέτοια εμφάνιση για να "ξεμπουκώσει" και την έκανε στο πιο κρίσιμο σημείο της σύγχρονης ιστορίας της.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η Εθνική είναι ακόμη ζωντανή και στους 16 του Eurobasket!

Στην επιμονή που είχαν οι διεθνείς, όσο δεν μπορούσαν να πάρουν μια διαφορά ασφαλείας από τους Πολωνούς. Ο Κώστας Μίσσας στηρίχθηκε στην τετράδα των Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη, έκλεισε το rotation, άφησε τη μπάλα στα χέρια των δυο "μαέστρων" του στην περιφέρεια και δικαιώθηκε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να απογοητευθεί όσο ο φανταστικός Ντάμιαν Κούλιγκ την σφυροκοπούσε, δεν το έκανε και στο τέλος χάρισε και θέαμα για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Σλούκα, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Αγραβάνη στη βασική πεντάδα, η Ελλάδα προσπάθησε να "θολώσει" τα νερά, να αιφνιδιάσει τους Πολωνούς, να μπει με περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Και το έκανε, με τον Σλούκα να βάζει δυο γρήγορα τρίποντα για το 8-4, αλλά την άμυνα να μην έχει απαντήσεις και να δέχεται 15 πόντους σε τέσσερα λεπτά! Μερικές αργές αντιδράσεις έβαλαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε ρόλο κυνηγού, με τον Κούλιγκ να σκοράρει τρίποντο για το 14-20 στο 7' και τον Μίσσα να παίρνει το πρώτο τάιμ-άουτ, χωρίς πάντως να αλλάζει κάτι μέχρι το τέλος της περιόδου (23-29), της χειρότερης αμυντικά πρώτης περιόδου που έκανε η Ελλάδα στο τουρνουά. Με 3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 3/4 βολές και κανένα λάθος, οι Πολωνοί έκαναν το τέλειο δεκάλεπτο απέναντι σε έναν αντίπαλο που πίεζε χωρίς αποτέλεσμα.

Καλάθης και Παπαγιάννης ισορρόπησαν το ματς στο 12' (29-29), καθώς οι Πολωνοί έγιναν πιο αργοί με τον Καρνόφσκι στην πεντάδα τους και κρατούσαν τον Σλότερ στον πάγκο μαζί με τον Κούλιγκ. Ο Παπανικολάου έβαλε το πρώτο του τρίποντο στη διοργάνωση (!) για το προσπέρασμα (32-29) και έβαλε και δεύτερο πριν σκοράρει και στον αιφνιδιασμό για το 37-31 στο 15'. Η επίθεση είχε αρχίσει να λειτουργεί καλά, η άμυνα είχε όμως μεγάλο πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Κούλιγκ που κράτησε όρθια την ομάδα του όταν επέστρεψε στο παρκέ. Ένα "ζόρικο" τρίποντο του Παππά (44-37 στο 18') κράτησε την Ελλάδα μπροστά με μια μικρή διαφορά και το γκολ-φάουλ του Σλούκα βοήθησε για να κλείσει το ημίχρονο στο 49-43. Με 62% στην επίθεση και 7/10 τρίποντα, η Εθνική είχε διανύσει το μισό δρόμο για να προκριθεί στις 16 κορυφαίες ομάδες του Eurobasket 2017.

Η Εθνική είναι ακόμη ζωντανή και στους 16 του Eurobasket!

Με τον Κούλιγκ να συνεχίζει να κυριαρχεί στην επίθεση, οι Πολωνοί ισοφάρισαν στο 51-51 στις αρχές της τρίτης περιόδου, όμως ο Σλούκας και ο Πρίντεζης είχαν βρει ρυθμό και ήταν αυτοί που κράτησαν το προβάδισμα για την Ελλάδα μαζί με τον Καλάθη που μοίραζε ιδανικά το παιχνίδι. Μόνο που οι παίκτες του Τέιλορ είχαν επίσης βρει τα πατήματά τους χωρίς τον τραυματία Σλότερ, με τον Κούλιγκ να σκοράρει τρίποντο για το 64-65 και τον πάγκο να ξεσπά με τρομερό ενθουσιασμό. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα για την Εθνική, όμως ο Νικ Καλάθης ήταν σε ΤΡΟΜΕΡΟ απόγευμα! Σκόραρε ξανά και ξανά, έβαλε και τρίτο τρίποντο για το 77-71 στο 33' και έφτασε τους 21 πόντους με αποτέλεσμα να κάνει και ρεκόρ καριέρας με τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Ο Σλούκας πήρε τη σκυτάλη από τον Καλάθη για να βάλει κι αυτός τρίποντο για το 80-71, σημείο στο οποίο όλα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν. Το άλει-ουπ κάρφωμα του Παπαγιάννη που έκανε το 84-75 ήταν η μαχαιριά στην καρδιά των Πολωνών, που δεν είχαν άλλο κουράγιο. Εκαναν μια εξαιρετική πορεία στο Ελσίνκι, ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες από τη Γαλλία και τη Φινλανδία, άξιζαν να προκριθούν στα νοκ-άουτ παιχνίδια, όμως ήταν άτυχοι γιατί στο κρισιμότερο παιχνίδι βρήκαν μπροστά τους το πληγωμένο θηρίο που φορούσε τη γαλανόλευκη.

Οι διαιτητές: Μαράνιο, Γκλίσιτς, Ομπράντοβιτς

Τα δεκάλεπτα: 23-29, 49-43, 70-67 , 95-77

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 24 (4/7 τρίποντα, 10 ασίστ), Μπουρούσης 10, Σλούκας 26 (5/6 τρίποντα), Παππάς 3 (1), Παπαγιάννης 8 (8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (2), Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο

ΠΟΛΩΝΙΑ (Τέιλορ): Σοκολόφσκι 2, Σελ, Κούλιγκ 26 (3), Ζαμόισκι 5 (1), Πονίτκα 8, Βαστζίνσκι 17 (1), Κόζαρεκ 12 (2), Γκίελο, Καρνόφσκι 7.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ