EUROBASKET

Η επική νίκη της Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ένωσης το 1989

Η επική νίκη της Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ένωσης το 1989

Το 1987 η Ελλάδα είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της επί της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι την επόμενη, αυτή στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, δύο χρόνια αργότερα (VIDEO)...

Το Ευρωμπάσκετ του 1989 έχει μείνει στην Ιστορία για πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς επειδή ήταν το τελευταίο που διοργανώθηκε πριν από τη διάσπαση της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ένα γεγονός που άλλαξε για πάντα το χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κατά δεύτερον επειδή σε εκείνο το τουρνουά η Ελλάδα είχε σημειώσει μία από τις σπουδαιότερες νίκες της ιστορίας της. Ου μην και τη μεγαλύτερη όλων.

Ήταν 24 Ιουνίου 1989 όταν η Εθνική επικρατούσε με 81-80 τη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Όχι μέσα στο “σπίτι” της αυτή τη φορά. Όχι ενώπιον 15.000 Ελλήνων θεατών, αλλά σε ουδέτερο έδαφος, στο Ζάγκρεμπ. Με τη Σοβιετική Ένωση να έχει αυτή τη φορά τον Αρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή της και τους Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις, Βαλερί Τιχονένκο να είναι στα ντουζένια τους.

Η επική νίκη της Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ένωσης το 1989

Η ομάδα του Γκαράστας (που είχε αντικαταστήσει στον πάγκο τον Γκομέλσκι) ήταν υπερδύναμη το 1989. Ήταν ακόμα καλύτερη από την ομάδα που η Ελλάδα είχε νικήσει δύο φορές στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Οι Σοβιετικοί ήταν χρυσοί Ολυμπιονίκες πια (έχοντας νικήσει μέσα στο Λος Αντζελες τις ΗΠΑ το 1988), υποψιασμένοι, αλλά και διψασμένοι για εκδίκηση. Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν άλλαξε. Η Ελλάδα, με τον Νίκο Γκάλη να βάζει 45 πόντους με 18/33 σουτ, επικράτησε και πάλι, σε άλλο ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Λεπτομέρειες όπως το μεγάλο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου στο τελευταίο λεπτό, που έκανε το σκορ 81-80 ή τα βήματα του Βέτρα 2,9'' πριν από τη λήξη. Ναι, ακόμα και το... ιστορικό πάτημα του Γκάλη εκτός γηπέδου, λίγο πριν δώσει την πάσα που κατέληξε στο μεγάλο τρίποντο του “μπέμπη”. Κάπως έτσι πέτυχε η Εθνική τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. Μέχρι τότε, τουλάχιστον...

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Κιουμουρτζόγλου): Γκάλης 45, Παταβούκας, Γιαννάκης 6, Καμπούρης 2, Στεργάκος 9, Αγγελίδης, Φιλίππου, Ανδρίτσος, Φασούλας 7, Παπαδόπουλος, Χριστοδούλου 12.

Σοβιετική Ενωση (Γκαράστας): Βέτρα 2, Σοκ 2, Μπερεσνόι, Μαρτσιουλιόνις 11, Βολκόβ 11, Τιχονένκο 22, Κουρτινάιτις, Σαμπόνις 19, Γκαντάσεβ, Χομίτσιους 7, Μπελοστένι 6, Γκομπόροβ.

Υ.Γ.: Την επόμενη μέρα η Ελλάδα αντιμετώπισε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Γιουγκοσλαβία. Τη σπουδαιότερη εθνική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ στην Ευρώπη, μέσα στο γήπεδό της. Με Πέτροβιτς, Κούκοτς, Πάσπαλιε, Βράνκοβιτς, Ράτζα, Ντανίλοβιτς, Ζντοβτς. Ηττήθηκε με 98-77. Το “θαύμα” της, πάντως, το είχε ήδη κάνει.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον ιστορικό ημιτελικό:

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ