EUROBASKET

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Ισπανία vs Σερβίας και Ιταλία vs Τουρκίας! Όχι, δεν προβλέπουμε τους προημιτελικούς ή τους ημιτελικούς του Eurobasket. Πρόκειται, απλώς, για τα δυο από τα τρία ματς στην πρεμιέρα του Β' ομίλου (PHOTOS, VIDEOS)!

Η δευτεραθλήτρια κόσμου Σερβία, η Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι, ο πληγωμένος εγωισμός των Ισπανών, οι "Big Three" της Ιταλίας και η Τουρκία που (κατά τα λεγόμενα του Εργκίν Αταμάν) "βλέπει" μετάλλιο συνθέτουν το σκηνικό του Β' ομίλου, μαζί με την Ισλανδία.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες που συμπληρώνουν τον όμιλο του "θανάτου" στο Eurobasket 2015...

Τουρκία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η προετοιμασία της Τουρκίας ενόψει Eurobasket 2015 σημαδεύτηκε από τις απειλές του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, Αζίζ Γιλντιρίμ, προς την ομοσπονδία σχετικά με το… ασυμβίβαστο του Εργκίν Αταμάν, εξηγώντας ότι ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ δεν δύναται να εκτελεί, συγχρόνως, χρέη εθνικού κόουτς. "Ουδείς μπορεί να καταστρέψει τη χημεία μας και την ομάδα μου!" εξήγησε ορθά κοφτά ο 49χρονος τεχνικός στο Sport24.gr ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε ανακωχή για το καλό της εθνικής ομάδας.

Ιστορία

Η καλύτερη επίδοση των Τούρκων στη διοργάνωση σημειώθηκε το 2001, όταν κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο "δικό" τους Eurobasket απέναντι στη Γιουγκοσλαβία των Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς και Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Από την άλλη πλευρά, η προ διετίας 17η θέση συνιστά τη χειρότερη για τους "γείτονες", ωθώντας σε παραίτηση τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.

Ρόστερ

Ο Αταμάν κάλεσε, αρχικώς, 20 παίκτες στην προεπιλογή της Τουρκίας, εξηγώντας πως "σε σύγκριση με το ρόστερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπάρχουν αλλαγές. Κάποιοι από τους παίκτες - κλειδιά συνεχίζουν, άλλοι όχι. Έχουμε δυο στόχους: το μετάλλιο στο Εurobasket και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Η αποστολή για το Βερολίνο αναχώρησε με 13 παίκτες. Μεταξύ αυτών, ο Φουρκάν Κορκμάζ , ο οποίος είχε ένα "γεμάτο" καλοκαίρι με τις μικρές εθνικές, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Εφήβων του Ηρακλείου και το ασημένιο στο Eurobasket U-18 του Βόλου! Eν τέλει, αυτός που "κόπηκε" τελευταίος ήταν ο Μπιρκάν Μπατούκ .

Στην αποστολή της Τουρκίας δεσπόζουν δυο ΝΒΑers. Οι Ερσάν Ιλιασόβα των Pistons και Φουρκάν Αλντεμίρ των Sixers καθώς και οι παλιοσειρές της εθνικής ομάδας, όπως ο Σινάν Γκιουλέρ και ο Ογκούζ Σαβάς. Θέση νατουραλιζέ κατέχει ο… πρώην Μπόμπι Ντίξον και νυν Αλί Μοχάμεντ . Μαζί με την υπηκοότητα, ο Αμερικανός γκαρντ της Φενέρμπαχτσε άλλαξε και το όνομα, λόγω του θαυμασμού που τρέφει για τον Μοχάμεντ Άλι.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Μπιρκάν Μπατούκ SG 1.96 25 Αναντολού Εφές
Τσέντι Οσμάν SG 2.01 20 Αναντολού Εφές
Φουρκάν Κορκμάζ SG 2.00 18 Αναντολού Εφές
Χουσείν Κοκσάλ SG 1.95 24 Νταρουσάφακα
Καρτάλ Οζμιζράκ PG 1.89 20 Εσκίσεχιρ
Ογκούς Σαβάς C 2.11 28 Νταρουσάφακα
Σεμίχ Ερντέν C 2.11 29 Νταρουσάφακα
Μελίχ Μαχμούτογλου SG 1.90 25 Φενέρμπαχτσε
Σινάν Γκιουλέρ SG 1.92 32 Γαλατάσαραϊ
Μπαρίς Ερσέκ PF 2.07 27 Φενέρμπαχτσε
Αλί Μουχάμεντ PG 1.78 32 Φενέρμπαχτσε
Ερσάν Ιλιασόβα PF 2.08 28 Pistons
Φουρκάν Αλντεμίρ PF 2.07 24 Sixers

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Στις 22/03/2014 η ομοσπονδία της Τουρκίας ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Εργκίν Αταμάν για τα επόμενα τρία χρόνια, αντί του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Ο 49χρονος προπονητής έχει κάτσει στον πάγκο των μεγαλύτερων συλλόγων στη χώρα του (Εφές, Ούλκερ, Μπεσίκτας, Γαλατάσαραϊ) ενώ πέρσι οδήγησε την εθνική ομάδα στην όγδοη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Ισπανία. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι Τούρκοι θα παλέψουν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Απουσίες

Ο Ομέρ Ασίκ ήταν εκ των τριών Τούρκων NBAers που κλήθηκαν στην προεπιλογή της Τουρκίας για το Eurobasket όμως η ομοσπονδία ενημέρωσε πως ο σέντερ των Pelicans δεν θα ενισχύσει την εθνική ομάδα λόγω προβλημάτων στη μέση. Εκτός τουρνουά τέθηκε ο Ντόγκους Μπαλμπάι, ο οποίος υπέστη διάστρεμμα β' βαθμού κατά τη διάρκειας της προετοιμασίας.

Ιταλία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η Ιταλία βρίσκεται εκτός βάθρου σε διεθνή διοργάνωση τα τελευταία 11 χρόνια, όταν η ομάδα των Τζιανλούκα Μπαζίλε, Μάσιμο Μπουλέρι και Ντένις Μαρκονάτο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004! Παράλληλα, ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πιο "γεμάτα" ρόστερ των τελευταίων χρόνων! "Ουδείς από εμάς έχει κερδίσει κάτι με την εθνική Ιταλίας. Επομένως, θα πρέπει να αποδείξουμε κάποια πράγματα, να σεβαστούμε τη φανέλα που φοράμε και να κάνουμε σπουδαία πράγματα" υπενθυμίζει ο Λουίτζι Ντατόμε.

Ιστορία

Η "σκουάντρα ατζούρα" κατέκτησε την πρώτη θέση στις διοργανώσεις του 1983 και του 1999 ενώ έχει επίσης τέσσερα ασημένια (1937, 1946, 1991, 1997) και ισάριθμα χάλκινα (1971, 1975, 1985, 2003) μετάλλια σε Eurobasket! Στην προηγούμενη διοργάνωση της Σλοβενίας κατετάγη 8η.

Ρόστερ

Ο Ντανίλο Γκαλινάρι (Nuggets) και ο Αντρέα Μπαρνιάνι (Nets) έμειναν εκτός Eurobasket 2013, φέτος όμως επέστρεψαν δημιουργώντας μια πανίσχυρη τριπλέτα απευθείας από το ΝΒΑ, στο πλευρό του Μάρκο Μπελινέλι (Sacramento Kings). Στο πλευρό τους βρίσκεται ο Αλεσάντρο Τζεντίλε, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα. "Το να κατακτάς τίτλους με την εθνική ομάδα της χώρας σου δεν συγκρίνεται με τίποτα! Ο Μπουλέρι μου εξήγησε το πως ένιωσε όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι στιγμές που σε ακολουθούν στο υπόλοιπο της ζωής σου και θέλω να τις ζήσω''.

Στο supporting cast της εθνικής Ιταλίας δεσπόζει ο Ντάνιελ Χάκετ του Ολυμπιακού ενώ υπάρχει και ο Ντατόμε, ο οποίος αποχώρησε φέτος από το ΝΒΑ για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το ρόστερ της Ιταλίας είναι πολύ δυνατό στα χαρτιά αλλά το ζήτημα είναι αν θα καταφέρει ο Πιανιτζιάνι να βρει τις ισορροπίες και τους σωστούς ρόλους στην ομάδα.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Αμεντέο Ντέλα Βάλε SG 1.92 24 Ρέτζιο Εμίλια
Μάρκο Μπελινέλι SG 1.96 29 Kings
Πιέτρο Αραντόρι SG 1.94 27 Ρέτζιο Εμίλια
Αλεσάντρο Τζεντίλε SF 2.00 23 Αρμάνι
Ντανίλο Γκαλινάρι SF 2.05 27 Nuggets
Αντρέα Μπαρνιάνι C 2.13 30 Nets
Μάρκο Κουζίν C 2.11 30 Κρεμόνα
Λουίτζι Ντατόμε PF 2.03 28 Φενέρμπαχσε
Νικολό Μέλι PF 2.05 24 Μπάμπεργκ
Αντρέα Τσιντσιαρίνι PG 1.93 29 Αρμάνι
Ντάνιελ Χάκετ PG 1.99 28 Ολυμπιακός
Ακίλε Πολονάρα PF 2.03 24 Ρέτζιο Εμίλια

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι οδήγησε την Ιταλία στην τελική φάση του Eurobasket 2015 μέσω προκριματικού γύρου, σημειώνοντας ρεκόρ 3-1. Πρόκειται για το τρίτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο οποίο θα κοουτσάρει τη "σκουάντρα ατζούρα" μετά τις διοργανώσεις του 2011 και του 2013, όταν οδήγησε την Ιταλία στην 20η και την 8η θέση, αντίστοιχα. Σε συλλογικό επίπεδο, ο 46χρονος προπονητής έχει κάτσει στους πάγκους των Σιένα (2006-2012) και Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (2012-13).

Απουσίες

Η Ιταλία θα παραταχθεί με όλα της τα αστέρια στο Eurobasket, αρχής γενομένης από τον όμιλο του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο 29χρονος γκαρντ της Κρεμόνα, Λούκα Βιτάλι, τέθηκε εκτός διοργάνωσης για τη "σκουάντρα ατζούρα" λόγω τραυματισμού στο αριστερό γόνατο.

Ισπανία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Μετά το κάζο στο "δικό" της Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και τον πρόωρο αποκλεισμό στα προημιτελικά από τη Γαλλία, η Ισπανία θέλει τη ρεβάνς! Σύμφωνοι, η "φούρια ρόχα" του Σέρτζιο Σκαριόλο θα παραταχθεί με πολλές απουσίες ενώ για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ξεκινά χωρίς την ταμπέλα του φαβορί να τη συνοδεύει. Παρ' όλα αυτά, ποιος μπορεί να ξεγράψει την ομάδα που θέλει να επιστρέψει στην κορυφή μετά τους back2back τίτλους (2011 & 2013), εξασφαλίζοντας έτσι την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

Ιστορία

Πρόκειται για την πιο πετυχημένη εθνική ομάδα της τελευταίας 15ετίας στη διοργάνωση. Ασημένιο μετάλλιο το 1999, χάλκινο το 2001, ασημένιο το 2003 και το 2007, χρυσό το 2009 και το 2011, χάλκινο το 2013 με σύνθεση ανάγκης! Αμφιβάλει κανείς για τη "φούρια ρόχα";

Ρόστερ

Ο Νίκολα Μίροτιτς ολοκλήρωσε εντυπωσιακά τη σεζόν στο ΝΒΑ με 10.2 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ μ.ό., συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα των Rookies κι εν συνεχεία κλήθηκε στην 12άδα της εθνικής Ισπανίας ως νατουραλιζέ, αντί του Σερζ Ιμπάκα . Ηγέτης της "φούρια ρόχα" είναι αναμφίβολα ο Πάου Γκασόλ, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη οκτώ μετάλλια με τους Ίβηρες! Πέντε σε Eurobasket, δυο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το χρυσό στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, το 2006.

Μάλιστα στο πρόσφατο φιλικό με τη Βενεζουέλα, ο φόργουορντ-σέντερ των Μπουλς έφτασε τους 2.887 πόντους και ξεπέρασε τον Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ (2.879) στη δεύτερη θέση της λίστας των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική! Στην κορυφή φιγουράρει ο Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο (3.330). Κατά τα άλλα, η φετινή βερσιόν της Ισπανίας στηρίζεται κυρίως στους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Σκαριόλο να ξεκινά στη βασική πεντάδα τους Σέρχιο Γιούλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Ρούντι Φερνάντεθ και Φελίπε Ρέγιες, στο πλευρό του Γκασόλ.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Πάου Γκασόλ PF 2.15 35 Bulls
Ρούντι Φερνάντεθ F 1.95 30 Ρεάλ
Σέρχιο Ροντρίγκεθ PG 1.90 29 Ρεάλ
Ουίλι Ερνανγκόμεθ C 2.09 21 Ρεάλ
Πάου Ρίμπας PG 1.90 28 Μπαρτσελόνα
Φελίπε Ρέγιες C 2.06 35 Ρεάλ
Βίκτορ Κλαβέρ PF 2.05 27 Λοκομοτίβ
Φερνάντο Σαν Εμετέριο F 1.99 31 Βαλένθια
Σέρχιο Γιούλ PG 1.91 28 Ρεάλ
Νίκολα Μίροτιτς C 2.08 24 Bulls
Πάμπλο Αγκιλάρ PF 2.02 26 Γκραν Κανάρια
Γκιγιέμ Βίβες PG 1.91 22 Βαλένθια

Προπονητής

Related content

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο επέστρεψε στην εθνική Ισπανίας μετά τους back2back τίτλους (2009, 2011) ως αντικαταστάτης του Χουάν Αντόνιο Ορένγκα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας και μέλος στο Δ.Σ. της FIBA Europe, Λουίς Σάεθ, εξήγησε ότι ο Ιταλός κόουτς ήταν προτεραιότητα για τους Ίβηρες, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κανονισμός της Liga Endesa δεν επιτρέπει τους διπλοθεσίτες.

Απουσίες

Η Ισπανία θα παραταχθεί χωρίς τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ρίκι Ρούμπιο, Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν, Μαρκ Γκασόλ και τον Άλεξ Αμπρίνες, ο οποίος χάνει το Eurobasket λόγω της πελματιαίας απονευρωσίτιδας που τον ταλαιπωρεί.

Σερβία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η Σερβία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ολοκληρώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις με την πρόκριση στον τελικό απέναντι στις ΗΠΑ ενώ νωρίτερα απέκλεισε διαδοχικά τις Ελλάδα, Βραζιλία και Γαλλία! Πλέον οι "Αετοί" θα παραταχθούν στο Eurobasket 2015 με τον τίτλο των δευτεραθλητών κόσμου να τους συνοδεύει και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο και τίποτα λιγότερο!

Ιστορία

Εκείνα τα μπινελίκια του Ντάρκο Μίλιτσιτς (τον οποίον οι Σέρβοι προπονητές χρησιμοποιούν πλέον ως παράδειγμα προς αποφυγή) στο EuroBasket 2007, έβγαλαν την ομοσπονδία από τη δύσκολη θέση. Οι ''Αετοί'' δεν πήγαν στο Πεκίνο το 2008, έδωσαν τα ''κλειδιά'' στον Ντούσαν Ίβκοβιτς και όλοι εκείνοι που είχαν χαμένο το μυαλό τους πήραν πόδι από την εθνική ομάδα για να δοθεί το χρίσμα στη νέα γενιά! Κάπως έτσι η Σερβία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση του 2009, για να ακολουθήσουν η 8η (2011) και η 7η (2013) θέση.

Το ρόστερ

Ο Νέμανια Ντάνγκουμπιτς και ο Βλάντιμιρ Στίματς ήταν οι τελευταίοι που "κόπηκαν" από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος θα παρατάξει τη Σερβία με 100% "ελληνική" front line, αφού συμπεριέλαβε στην τελική 12άδα τους Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Όγκνιεν Κούζμιτς (Παναθηναϊκός) και Νίκολα Μιλουτίνοφ (Ολυμπιακός). Κατά τα άλλα, ο "Σάλε" στηρίζει πολλά στον MVP της regular season στην περσινή Euroleague, Νέμανια Μπιέλιτσα.

Με δεδομένη την αποχώρηση του Νέναντ Κρστιτς, ο Μίλος Τεόντοσιτς ανέλαβε χρέη αρχηγού στην εθνική ομάδα για πρώτη φορά στην καριέρα του ενώ στο ρόστερ της Σερβίας δεσπόζουν και οι Νίκολα Κάλινιτς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ο Κάλινιτς… συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με εκείνο το μεγαλοπρεπέστατο in your face κάρφωμα στον Γιάννη Μπουρούση ενώ από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Φενέρμπαχτσε, που έβγαλε από τα ταμεία της 1 εκατομμύριο ευρώ για να τον αγοράσει από τον Ερυθρό Αστέρα.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Μίλος Τεόντοσιτς PG 1.95 28 ΤΣΣΚΑ
Στέφαν Μάρκοβιτς PG 1.95 27 Μάλαγα
Νέμανια Νέντοβιτς G 1.92 24 Μάλαγα
Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς SG 1.98 23 Φενέρμπαχτσε
Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς GF 1.98 26 Άλμπα
Νίκολα Κάλινιτς SF 2.02 24 Φενέρμπαχτσε
Μάρκο Σιμόνοβιτς SF 2.01 29 Ορτέζ
Νέμανια Μπιέλιτσα F 2.09 27 Timberwolves
Ζόραν Έρτσεγκ PF 2.10 30 -
Μίροσλαβ Ραντούλιτσα C 2.13 27 Παναθηναϊκός
ΌγκνιενΚούζμιτς PF 2.06 25 Παναθηναϊκός
Νίκολα Μιλουτίνοφ C 2.12 21 Ολυμπιακός

Ο προπονητής

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε τη σκυτάλη από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς τον Νοέμβριο του 2013, με τον τότε αντιπρόεδρο της σέρβικης ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, να εκφράζει με κάθε τρόπο τον εμπιστοσύνη του στον νέο εθνικό κόουτς. Η συνεργασία του με την ομοσπονδία θα συνεχιστεί και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού επέκτεινε το συμβόλαιό του για άλλα τέσσερα χρόνια.

Απουσίες

Το απαγορευτικό των San Antonio Spurs στον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς προκειμένου να μην επιβαρύνει το αριστερό του πόδι προκάλεσε αναστάτωση κι εν τέλει στέρησε από τη Σερβία τον κορυφαίο σέντερ της περσινής Euroleague . Ο Μαριάνοβιτς είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα, έγινε ο νέος κάτοχος double-double στη διοργάνωση κι έριξε από το Νο1 της λίστας με τους έχοντες περισσότερα ριμπάουντ σε μια σεζόν, τον Μιρσάντ Τουρκσάν.

Γερμανία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η τελευταία φορά που ο Ντιρκ Νοβίτσκι φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο, ήταν στο Eurobasket 2011. Έκτοτε απείχε, εστιάζοντας στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Αυτό άλλαξε φέτος, με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του, η χώρα του διοργανώνει ένα μεγάλο τουρνουά. Η Γερμανία, λοιπόν, φιλοξενεί τον Β' όμιλο, με αρχικό στόχο να αφήσει εκτός συνέχειας κάποια εκ των Ισπανίας, Τουρκίας, Σερβίας και Ιταλίας. Ακολούθως, ό,τι ήθελε προκύψει.

Ιστορία

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς ήταν ο προπονητής που οδήγησε τη Γερμανία στην κορυφή της Ευρώπης, το 1993. Ήταν η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της "νασιοναλμανσάφτ" που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Eurobasket 2005, εκεί όπου αντιμετώπισε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης. Στη διοργάνωση της Σλοβενίας, το 2013, οι Γερμανοί τερμάτισαν 17οι.

Το ρόστερ

Μόλις έκανε γνωστή την απόφαση του ο Ντιρκ Νοβίτσκι να επιστρέψει στις τάξεις της εθνικής ομάδας, ακολούθησε η ενημέρωση πως στις υπηρεσίες του Κρις Φλέμινγκ θα τεθεί ένας ακόμα NBAer. Ο λόγος για τον Ντένις Σρέντερ , τον νεαρό γκαρντ των Atlanta Hawks, ο οποίος μέτρησε 10.4 πόντους, 4.1 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ μ.ό. ανά αγώνα φέτος στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο και τη διαδρομή ως τους τελικούς της Ανατολής. Ο Σρέντερ έκανε θραύση στα φιλικά προετοιμασίας της "νασιοναλμανσάφτ". Στο πλευρό του θα έχει τον Τίμπορ Πλάις, ο οποίος θα ενισχύσει τη Γερμανία κι εν συνεχεία θα μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ, ως μέλος των Utah Jazz.

Κατά τα άλλα, η FIBA έδωσε το "ΟΚ" κι έτσι ο Σλοβάκος Αντόν Γκαβέλ, ο οποίος είναι κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου από το 2013, θα τεθεί στη διάθεση του Κρις Φλέμινγκ! Θυμίζουμε πως ο 31χρονος γκαρντ γεννήθηκε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές διοργανώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του: Eurobasket Β' κατηγορίας 2005, 2007, 2009, 2011 και στον προκριματικό γύρο του Eurobasket 2013!

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Ρόμπιν Μπένζινγκ SF 2.08 26 Σαραγόσα
Αντόν Γκαβέλ PG 1.88 31 Μπάγερν
Πολ Ζίπσερ SG 2.02 21 Μπάγερν
Νιλς Γκιφάι SF 2.00 24 Άλμπα
Άλεξ Κινγκ SF 2.01 30 Άλμπα
Μαόντο Λο PF 1.92 23 Columbia (ΝCAA)
Ντιρκ Νοβίτσκι PF 2.13 37 Mavericks
Τίμπορ Πλάις C 2.18 26 Jazz
Χέικο Σαφάρτζικ PF 1.83 31 -
Ντένις Σρέντερ PG 1.89 22 Hawks
Κάρτσεν Τάντα SG 1.90 27 Μπάμπεργκ
Γιόχαν Βόιγκτμαν C 2.11 23 Σκάιλαϊνερς

Ο προπονητής

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Η Γερμανία εξασφάλισε το εισιτήριο για το Eurobasket 2015 μέσω προκριματικών το περασμένο καλοκαίρι, με τον Εμίρ Μουταπτσίτς στον πάγκο της (σ.σ. βοηθός του Πέσιτς στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου). Εν συνεχεία η ομοσπονδία έδωσε το χρίσμα στον Κρις Φλέμινγκ, ο οποίος υπέγραψε μέχρι το 2016 και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Απουσίες

Ο διεθνής σέντερ του Ερυθρού Αστέρα, Μάικ Τσίρμπες, χτύπησε στον αριστερό αστράγαλο κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης με τη Λετονία στο πλαίσιο του "Ergo Supercup" και θα μείνει εκτός δράσης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης ο Κρις Κέιμαν δεν θα ενισχύσει τη Γερμανία λόγω του τραυματισμού που υπέστη στο χέρι και της ανάγκης που έχει να ξεκουραστεί.

Ισλανδία

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Οι Ισλανδοί εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του Eurobasket 2015 μέσω προκριματικού γύρου και πλέον ετοιμάζονται να απολαύσουν το πρώτο σπουδαίο τουρνουά στην μπασκετική τους ιστορία! Οι αντίπαλοι στον όμιλο του Βερολίνου δεν αφήνουν περιθώριο για υπέρβαση, με δεδομένο ότι η Ισλανδία θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία και Τουρκία. Έτσι, λοιπόν, το ζητούμενο σε αυτή τη διοργάνωση είναι τουλάχιστον οι αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

Ιστορία

Η Ισλανδία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Eurobasket.

Το ρόστερ

Ο Τζον Στέφανσον είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ισλανδία σε αυτό το Eurobasket. Γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου 1982, ο 32χρονος γκαρντ-φόργουορντ αγωνίστηκε πέρσι στην Euroleague και την Liga Endesa με την Ουνικάχα Μάλαγα ενώ το 2005 κατέκτησε το FIBA EuroCup με την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Επίσης έχει φορέσει τις φανέλες των Νάπολι, Βαλένθια, Ρόμα, Μπένετον, Γρανάδα και Σαραγόσα ενώ υπήρξε μέλος των Dallas Mavericks τη σεζόν 2003-04 ωστόσο δεν αγωνίστηκε σε κάποιο παιχνίδι με τους Τεξανούς.

Κατά τα άλλα, ο Ράγκναρ Ναθαναέλσον (2μ.18) είναι η… ατραξιόν των Ισλανδών, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν εκ των υψηλότερων παικτών της διοργάνωσης. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κρεγκ Πέντερσεν κατέληξε σε ένα κράμα έμπειρων και νεαρών παικτών. Μεταξύ αυτών, ο νεοαποκτηθείς φόργουοντ των Τρικάλων, Χοερντούρ Βίλιαμσον .

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Μάρτιν Χέρμανσον PG 1.90 21 LIU (NCAA)
Άξελ Κάουρασον SF 1.92 32 Vaerlose
Ράγκναρ Ναθανάελσον C 2.18 24 Θορ Θορλ
Γιάκομπ Σιγκούρνταρσον PG 1.92 33 Σάντσβαλ Ντράγκονς
Χλίνουρ Μπάιρινγκσον PF 2.00 33 Σάντσβαλ Ντράγκονς
Τζον Στέφανσον G 1.96 33 -
Χέλγκι Μάγκνουσον SF 1.92 33 ΚR
Χοερντούρ Βίλιαμσον PF 1.90 27 Τρίκαλα
Λόγκι Γκούναρσον SG 1.92 24 Νάρντβικ
Πάβελ Ερμολίνσκι PF 2.02 28 ΚR
Χάουκουρ Πάουλσον SF 1.97 23 LF Basket
Άιγκιρ Στέιναρσον PG 1.82 24 Σάντσβαλ Ντράγκονς

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Β' Ομίλου

Ο Κρεγκ Πέντερσεν θα κοουτσάρει στο πρώτο Eurobasket της καριέρας του ωστόσο αναγνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης. "Η πρόκριση στο Eurobasket ήταν μια τεράστια επιτυχία για την εθνική ομάδα της Ισλανδίας. Ο όμιλος είναι πολύ δύσκολος όμως θα μαζέψουμε εμπειρίες που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον" επισήμανε ο προπονητής των Ισλανδών.

Απουσίες

Όλοι οι διαθέσιμοι παίκτες της Ισλανδίας τέθηκαν υπό τις οδηγίες του κόουτς Πέντερσεν.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ