EUROBASKET

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Το Sport24.gr αναλύει τον 3ο Όμιλο του Eurobasket. Αυτόν που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ. Αυτόν της Εθνικής μας ομάδας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνιστεί με αντιπάλους την ΠΓΔΜ, την Γεωργία, την Ολλανδία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της:

Γεωργία

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Βήμα-βήμα. Η Γεωργία κάνει αργά, αλλά σταθερά βήματα προς την καταξίωση. Σε κάθε διοργάνωση γίνεται ολοένα και πιο έμπειρη και συνάμα πιο έτοιμη για να κάνει το βήμα παραπάνω. Αυτό της υπέρβασης. Πρόκειται για μια ομάδα που παίζει το δικό της στυλ και η οποία είναι ικανή για μεγάλες ζημιές, ειδικά τώρα που έχει όλα τα μεγάλα αστέρια της παρόντα.

Ιστορία

Προστέθηκε στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το2009 αγωνιζόταν στη... δεύτερη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ και από το 2009 μπήκε στην "ελίτ", χωρίς όμως να έχει κάνει ακόμη το μπαμ. Το 2011 ήταν 11η και το 2013 τερμάτισε στην 17η θέση.

Το ρόστερ

Έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας, θα τεθούν κανονικά στη διάθεση του Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο λόγος για τον 31χρονο Ζάζα Πατσούλια και τον Τόκο Σενγκέλια. Ο πρώτος προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, έχοντας 8.3 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ παίζοντας μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς. Αυτές οι εμφανίσεις του χάρισαν και ένα νέο συμβόλαιο στο Ντάλας. Ο Σενγκέιλα που παίζει στις θέσεις των φόργουορντ και φημίζεται για την ικανότητα του "ένας-εναντίον-ενός" επέστρεψε πέρσι στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Λαμποράλ Κούτσα (9.5 πόντοι στην Euroleague).

Παρών και οι τρεις παλιοσειρές της ομάδας, οι παίκτες που έχουν τραβήξει το κουπί όλα αυτά τα χρόνια: ο Βίκτορ Σανικίτζε (παρτενέρ του Καϊμακόγλου στην Ούνιξ Καζάν), ο Μανουτσάρ Μαρκοϊσβίλι που έφυγε από την ΤΣΣΚΑ και ο Γκιόργκι Τσιντσάτζε. Σ' αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τον γνωστό μας από το "αιώνιο" πέρασμα του, Γκιόργκι Σερμαντίνι, που κάλυψε την απουσία του Πατσούλια το 2013.

Ο Κοκόσκοφ έδειξε εμπιστοσύνη στον κορμό της ομάδας, επιλέγοντας ουσιαστικά ένα μόνο νέο πρόσωπο. Κι αυτός είναι ο νατουραλιζέ Τζέικομπ Πούλεν, έναν γκαρντ με ιδιαίτερο επιθετικό ταλέντο και μεγάλη ικανότητα στο σουτ. Ο Πούλεν συστήθηκε πέρσι φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ενώ τη σεζόν που μας πέρασε μοίρασε τη χρονιά στην Καχασόλ και στην ιταλική Μπρίντιζι.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Μπέκα Μπουριανίτζε PF 2.03 21 Κορούνα (LEB)
Μπεσίκ Λεζχάβα SG 1.92 29 Ντιναμό Τμπίλισι
Μανουτσάρ Μαρκοϊσβίλι SF 1.96 29 Νταρουσάφακα
Νίκα Μετρεβέλι PF 2.11 24 ΜΙΑ Ακάντεμι
Ζάζα Πατσούλια C 2.10 31 Ντάλας Μάβερικς
Λέβαν Πατσάτσια SF 1.98 27 Νίζνι
Τζέικομπ Πούλεν PG 1.83 26 Τσεντεβίτα
Ντούντα Σανάτζε SF 1.96 23 Σαν Ντιέγκο
Βίκτορ Σανικίτζε PF 2.03 29 Τεντ Κολέιγ
Τόκο Σενγκέιλα PF 2.07 24 Λαμποράλ Κούτσα
Γκιόργκι Σερμαντίνι C 2.16 26 Ανδόρα
Γκιόργκι Τσιτσάτζε PG 1.92 29 ΜΙΑ Ακάντεμι

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Ο Σέρβος Ιγκόρ Κοκόσκοφ, μπορεί να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο είναι ένας προπονητής που έχει αξιοσημείωτη πορεία. Αλλά και ιστορία, όπως την έχει παρουσιάσει το Sport24.gr. Ένα μεγάλο ταλέντο που δεν έπαιξε ποτέ λόγω τροχαίου. Ένας προπονητής που ξεκίνησε από μικρός να λάμπει: ο πρώτος Ευρωπαίος ασίσταντ κόουτς που δούλεψε στο ΝΒΑ, πρωταθλητής με τους Πίστονς, ο άνθρωπος που βοήθησε τον Στιβ Νας και βελτίωσε τον Γκόραν Ντράγκιτς (τον οποίο θα αντιμετωπίσει στο τουρνουά). Βρίσκεται στον πάγκο των Γεωργιανών από το 2009.

Απουσίες

Οι Γεωργιανοί σ' αυτό το Ευρωμπάσκετ (με δεδομένες τις επιστροφές Πατσούλια και Σενγκέιλα) είναι πλήρεις. Η μόνη "αλλαγή" ήταν στον νατουραλιζέ παίκτη. Επιλέχτηκε ο Πούλεν, αντί του Ρίκι Χίκμαν.

Ολλανδία

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Οι Ολλανδοί καλούνται να δικαιώσουν τον όρο "ιπτάμενοι" σε μια ιστορική για αυτούς συμμετοχή, με την κροατική πρωτεύουσα να παίζει ξεχωριστό ρόλο. Στη σύνθεση τους έχουν αρκετούς παίκτες που παίζουν εκτός των συνόρων, γνήσια τέκνα της ολλανδικής μπασκετικής σχολής και τη φιλοδοξία να μην είναι οι απλοί "κομπάρσοι" του ομίλου.

Η ιστορία

Οι "Οράνιε" επιστρέφουν στην τελική φάση ενός Ευρωμπάσκετ μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, με την τελευταία τους παρουσία να ανατρέχει πίσω στο Ευρωμπάσκετ του '89, που είχε γίνει ξανά στο Ζάγκρεμπ. Τότε στην ομάδα αγωνιζόταν ο πατέρας του Φράνκε. Εξάλλου το μπάσκετ είναι όλο μια οικογενειακή υπόθεση, καθώς και ο Άκερμπουμ έχει πατέρα που έχει γράψει ιστορία στο ολλανδικό μπάσκετ. Η σημειολογία του θέματος ίσως να ήταν και διαφορετική αν δεν είχε κοπεί ο 19χρονος Ντέρικ Αντριάνους Έντουαρντ Σμιτς, πατέρας του οποίου είναι ο διασημότερος Ολλανδός μπασκετμπολίστας, ο Ρικ Σμιτς.

Ρόστερ

Το αστέρι της Ολλανδίας δεν είναι άλλος από τον ύψους 2.14 Χενκ Νόρελ, που αγωνίστηκε πέρσι στη Lega Edensa με τα χρώματα της Σαραγόσα. Ο Νορέλ έχει γίνει ντραφτ (Νο47) στο ΝΒΑ, αν και ποτέ δεν έπαιξε εκεί. Είναι ωστόσο ο "πύργος" της ομάδας και ο παίκτης στα χέρια του οποίου ακουμπούν περισσότερες φορές τη μπάλα. Οι δύο "υπαρχηγοί" της ομάδας, είναι δύο παίκτες που θα είναι συμπαίκτες την επόμενη σεζόν στο Ρέθυμνο. Ο λόγος για τον Ρόλαντ Σάφτενααρ που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις πέρσι (μέχρι να αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μάτι) και ο ταχύτατος Κάρλον Κλουφ, ο οποίος έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο τουρνουά Ακρόπολις.

Ο Άκερμπουμ αποτελεί τον "μπόμπερ" της ομάδας, ξεχωρίζοντας για το φονικό μακρινό του σουτ, ενώ οι Ουόρθι Ντε Γιονγκ, Ρόμπιν Σμόλντρες και Λούις Ουίλιαμς αποτελούν τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και δίνουν ενέργεια και λύσεις.

Στο ρόστερ της Ολλανδίας υπάρχουν αρκετοί παίκτες που αγωνίζονται εντός των τειχών (την ιστορική Ντεν Μπός και την Λέινεν), υπάρχουν όμως και παίκτες που κάνουν διεθνή καριέρα. Πέρα από τους δύο "Κρητικούς" και τον Νορέλ σ' αυτή την κατηγορία ανήκει ο Νίκολας Ντε Γιονγκ που έπαιξε στη γαλλική Σολέ και ο Ρόμπιν Σμόλντερς που αγωνίστηκε στη Μπουντεσλίγκα με την Όλντεμπουργκ.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Κις Άκερμπουμ SF 2.00 32 Ντεν Μπος
Νίκολας Ντε Γιονγκ C 2.09 27 Σολέ
Ουόρθι Ντε Γιονγκ SF 1.94 27 Λέιντεν
Ραλφ Ντε Πάγκτερ PF 2.02 26 Ντεν Μπος
Μοχάμεντ Χεράζι PF 2.00 25 Λέιντεν
Κάρλον Κλοφ G 1.88 25 Ρέθυμνο
Χενκ Νορέλ C 2.14 28 Σαραγόσα
Ρόλαντ Σάφτενααρ PF 2.10 27 Ρέθυμνο
Άρβιν Σλάγκτερ G 1.91 29 Ντεν Μπος
Ρόμπιν Σμόλντερς C 2.08 28 Όλντενμπουργκ
Λίον Ουίλιαμς PG 1.82 24 Ντεν Μπος
Γιανίκ Φράνκε SG 1.95 19 Γκρόνιγκεν

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Ο Τουν Βαν Χέλφτερεν αποτελεί ένα πρόσωπο με ένδοξη ιστορία στο ολλανδικό μπάσκετ. Παλιός διεθνής παίκτης και νυν προπονητής. Από το 2008 βρίσκεται στον πάγκο της Λέιντεν με την οποία έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματος και άλλους τέσσερις τίτλους του προπονητή της χρονιάς. Βρίσκεται στον πάγκο των "οράνιε" από το 2013, οδηγώντας στην ιστορική πρόκριση μετά από 25 χρόνια σε τελική φάση.

Απουσίες

Οι Ολλανδοί έχουν στη διάθεση τους όλους τους παίκτες που αποτελούν τον κορμό αυτής της ομάδας. Για παράδειγμα ο πιο διάσημος εν ενεργεία Ολλανδός, ο Νταν Γκάτζουριτς, δεν είχε φορέσει ποτέ τη φανέλα με το εθνόσημο.

ΠΓΔΜ

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Η ομάδα που το 2011 είχε κάνει το μεγάλο "μπαμ", κατακτώντας την 4η θέση, αλλάζει σελίδα. Με νέο προπονητή (ο Πίπαν είχε διαδεχτεί τον επιτυχημένο Ντοζουκόφσκι) και χωρίς ΜακΚάλεμπ οι Σκοπιανοί κατεβαίνουν με τα "δεύτερα" για να κάνουν μια ακόμη έκπληξη.

Ιστορία

Η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ομάδας ήταν η 4η θέση του 2011. Ήταν παράλληλα και η μοναδική παρουσία της στην 8άδα της διοργάνωσης. Το 2013 καταποντίστηκε τερματίζοντας στην 21η θέση, ενώ το 2009 είχε τερματίσει 9η. Η φετινή θα είναι μόλις η 5η συμμετοχή της σε τελική φάση μετά το 1999, αλλά και η 4η συνεχόμενη.

Ρόστερ

Ο παλιότερος και εμπειρότερος παίκτης αυτής της ομάδας είναι ο Βλάντο Ιλιέφσκι. Ο αριστερόχειρας γκαρντ που έχει φάει την Ευρωλίγκα με το κουτάλι και πλέον αγωνίζεται στην Ιταλία (Ορλαντίνα), είναι μαζί με τον σουτέρ Στογιανόφσκι και τον πανύψηλο Σαμαρτζίσκι οι μοναδικοί παίκτες με βασικό ρόλο που έχουν απομείνει από την ομάδα του 2011. Θα είναι και αυτοί που θα τραβήξουν το κουπί στη διοργάνωση.

Μαζί με τον Ρίτσαρντ Χέντριξ που αντικατέστησε στη θέση του νατουραλιζέ τον Μπο ΜακΚάλεμπ. Ο πρώην παίκτης της Λοκομοτίβ και νυν της Ουνικάχα Μάλαγα, θα παίξει στο "5" και στο "4", δίνοντας λύσεις στην περιορισμένη φροντ-λάιν των Σκοπιανών.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Βλάντο Ιλιέφσκι PG 1.87 35 Κάπο Ντ' Ορλάντο
Ντάρκο Σοκόλοφ PG 1.90 29 Σόκολι
Αλεξάντερ Κοστόσκι PG 1.88 27 Κουμανόβο
Βόινταν Στογιανόφσκι SG 1.94 28 Ανδόρα
Ντάμιαν Στογιανόφσκι SG 1.96 28 MZT
Λιούμπομιρ Μλαντενόφσκι C 2.07 20 MZT
Μάρκο Σιμονόφσκι SG 1.92 26 MZT
Μπόγιαν Τραϊκόφσκι SF 1.97 29 Πρίστινα
Στόγιαν Γκιουρόσκι PF 2.02 24 Βαρντάρ
Ρίτσαρντ Χέντριξ PF 2.03 29 Μάλαγα
Πρέντραγκ Σαμαρτζίσκι C 2.15 29 MZT
Βλάντιμιρ Μπρτσκοφ SF 1.97 26 Κοζούφ

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Ο 41χρονος Μάριαν Σρμπινόφσκι βρισκόταν στον πάγκο της ΠΓΔΜ και το 2013, αλλά από τη θέση του άμεσου συνεργάτη του Αλές Πιπάν. Αυτό θα είναι το ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση.

Απουσίες

Ο Μπο ΜακΚάλεμπ αποχώρησε. Το ίδιο και οι Άντιτς-Γκετσέφσκι-Τσεκόφσκι, οι παλιοσειρές της ομάδας.

Κροατία

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Στο σύγχρονο μπάσκετ το "Κροάτης" δεν είναι εθνικότητα. Είναι συνώνυμο του under achiever. Του ταλαντούχου, που δεν πετυχαίνει. Το 2013 οι Κροάτες έκαναν την αρχή με την 4η θέση που κατέκτησαν στη Σλοβενία. Πέρσι και μετά την κακή παρένθεση του Παγκόσμιο Κυπέλλου, ετοιμάζονται πιο "γεμάτοι" και πιο ταλαντούχοι από ποτέ να επιστρέψουν στο βάθρο μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Με νέο προπονητή, αλλά με ένα ρόστερ που... βγάζει φλόγες θέτουν ένα ακόμη καλοκαίρι τον πήχη ψηλά.

Ιστορία

Πέρσι η Κροατία αντιμετωπίζοντας πολλά εσωτερικά προβλήματα έφτασε ως τους "16", όπου έχασε μετά από ένα κλειστό ματς από τη Γαλλία. Είχε προηγηθεί η πολύ καλή πορεία του 2013 και η κατάκτηση της 4ης θέσης, που ισοδυναμεί με την μοναδική τους διάκριση από το μακρινό 1995, όταν είχε αποχαιρετήσει η χρυσή φουρνιά των Ράτζα-Κούκοτς. Τότε η Κροατία είχε τέσσερα συνεχόμενα μετάλλια (ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 1992, χάλκινο το 1993, χάλκινο στο Μουντομπάσκετ του 1994 και χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας), γράφοντας όμως ένα άτυπο τέλος εποχής. Έκτοτε οι Κροάτες παρότι ξεκινούσαν κάθε καλοκαίρι με προσδοκίες αγνοούσαν την επιτυχία: 13οι το 2011, 6οι το 2009, 6οι το 2007, 7οι το 2005, 11οι το 2003, 7οι το 2001, 11οι το 1999, 11οι το 1997.

Να σημειωθεί ότι η Κροατία αναμετρήθηκε με την Εθνική μας ομάδα πέρσι στην Ισπανία, γνωρίζοντας την ήττα με 76-65. Οι δύο ομάδες είχαν κοντραριστεί και στο Ευρωμπάσκετ του 2013, με τους Κροάτες να κερδίζουν μετά από δύο παρατάσεις με 92-88.

Ρόστερ

Ο Περάσοβιτς έχει στη διάθεση του ένα πλήρες ρόστερ. Την καλύτερη γενιά της σύγχρονης κροατικής σχολής. Παίκτες με τεράστιο επιθετικό ταλέντο όπως ο βιρτουόζος σέντερ της Μπαρτσελόνα, Άντε Τόμιτς, το παιδί-θαύμα των Ορλάντο Μάτζικ Μάριο Χεζόνια και ο σουτέρ Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που από πέρσι αγωνίζεται στο ΝΒΑ και τους Μπρούκλιν Νετς. Αυτοί οι τρεις αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της Κροατίας, που διαθέτει παράλληλα και αρκετή εμπειρία από την Ευρωλίγκα.

Η... μεταγραφή της τελευταίας στιγμής ήταν ο Ντοντάϊ Ντρέιπερ, που θα πάρει τη θέση του τραυματία Όλιβερ Λαφαγιέτ. Με τον Ντρέιπερ μάλιστα στη σύνθεση τους οι Κροάτες είχαν κάνει το καλύτερο πλασάρισμα των τελευταίων ετών. Στη σύνθεση τους βρίσκεται ακόμη ο σουτέρ Ρούντεζ, που βγάζει το παντεσπάνι του στο ΝΒΑ, οι ψηλοί Μπίλαν και Ζόριτς, ο 21χρονος πάουερ-φόργουορντ της Εφές, Ντάριο Σάριτς, αλλά και ο δαιμόνιος Ρόκο Στίπτσεβιτς της Σάσαρι.

Τη σύνθεση συμπληρώνει ο πολύπειρος Κρούνοσλαβ Σιμόν που το καλοκαίρι έφυγε από τη Λοκομοτίβ για να μετακομίσει στο Μιλάνο.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Άντε Τόμιτς C 2.17 28 Μπαρτσελόνα
Ντάμιεν Ρούντεζ F 2.08 29 Μινεσότα Τίμπεργουλβς
Ροκ Στίπτσεβιτς PG 1.85 29 Σάσαρι
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς SG 2.00 26 Μπρούκλιν Νετς
Ντάριο Σάριτς PF 2.08 21 Εφές
Μάρκο Τόμας SF 2.06 29 Τεντ Κολέιγ
Ρόκο Ούκιτς PG 1.96 31 ΚΚ Σπλιτ
Κρούνοσλαβ Σιμόν SG 1.97 30 Μιλάνο
Ντοντάι Ντρέιπερ PG 1.80 32 Λοκομοτίβ Κουμπάν
Μάριο Χεζόνια SF 2.01 20 Ορλάντο Μάτζικ
Μίρο Μπίλαν C 2.15 26 Τσεντεβίτα
Λούκα Ζόριτς C 2.11 31 Τσεντεβίτα

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαΐους σουτέρ με θητεία στη Γιουγκοπλάστικα και στην Ισπανία (Ταουγκρές, Φουενλαμπράδα). Μετά το τέλος της καριέρας του κάνει εξίσου εντυπωσιακή προπονητική καριέρα: Τσιμπόνα, Εφές, Λαμποράλ και πέρσι με τη Βαλένθια με την οποία κατέκτησε το Eurocup. Φέτος, κάνει νέο ξεκίνημα τόσο στον πάγκο της εθνικής (διαδέχτηκε τον Ρέπεσα που είχα προβλήματα με τους παίκτες στην τελευταία διοργάνωση), επιστρέφοντας παράλληλα στον πάγκο της Λαμποράλ Κούτσα.

Απουσίες

Ο Όλιβερ Λαφαγιέτ ήταν ο εκλεκτός του Περάσοβιτς, ο οποίος τον γνώριζε καλά από τη συνεργασία τους στη Βαλένθια. Ο φιναλίστ της Euroleague και πρωταθλητής Ελλάδος με τον Ολυμπιακό τραυματίστηκε και έδωσε τη θέση του στον Ντρέιπερ. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες χτυπητές απουσίες, μα παραπάνω κοψίματα μετά από απόφαση του προπονητή, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους.

Σλοβενία

Η ακτινογραφία του Γ' Ομίλου

Η Σλοβενία κρατά τον πήχη χαμηλά. Κάτι η απουσία του Γκόραν Ντράγκιτς, κάτι η προσπάθεια για ανανέωση και αλλαγή σελίδας, έχει φέρει την εθνική ομάδα σε μια μεταβατική περίοδο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς, αλλά και του δικού μας, Στέφανου Δέδα, έκανε μια αξιοπρόσεκτη πορεία μέχρι να πέσει πάνω στην εθνική των ΗΠΑ. Φέτος, φιλοδοξεί χωρίς μεγάλα λόγια, να κάνει ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.

Ρόστερ

Ο Ζόραν Ντράγκιτς που επέστρεψε από το ΝΒΑ στην Ευρώπη (για λογαριασμό της Κίμκι) είναι το μεγάλο αστέρι των Σλοβένων. Τον πλαισιώνουν έμπειροι παίκτες όπως ο "πασπαρτού" Γιοξίμοβιτς, καθώς και οι ψηλοί σουτέρ Μπάλαζιτς και Σλόκαρ, αλλά και αρκετοί νεαροί. Ένας από αυτούς είναι ο δυναμικός -πλην ωμός- σέντερ Άλεν Όμιτς, ο σουτέρ Πρέπελιτς και ο Γιάκα Μπλάζιτς του Ερυθρού Αστέρα.

Το πρόβλημα των Σλοβένων, που παραδοσιακά βασίζονται στην ομαδικότητα και στο καλό περιφερειακό σουτ, είναι στους ψηλούς. Ο ποιοτικός Ζάγκορατς επιστρέφει στην εθνική ομάδα μετά την εξαιρετική χρονιά που έκανε στο πρωτάθλημα, κάνοντας δίδυμο με τον Μίχα Ζούπαν, γνωστός μας από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα Τρίκαλα. Ο Ζούπαν έχει γράψει ιστορία ως ο πρώτος κωφός παίκτης που αγωνίστηκε στην Euroleague, αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Όνομα Θέση Ύψος Ηλικία Ομάδα
Νεμπόισα Γιοξίμοβιτς SG 1.93 34 Κρκα
Λούκα Ρούπνικ PG 1.86 22 Ολίμπια
Κλέμεν Πρέπελιτς PG 1.91 23 Ολίμπια
Γιάκα Μπλάζιτς SG 1.96 25 Ερ. Αστέρας
Μίτια Νίκολιτς SF 2.04 24 Ολίμπια
Ζόραν Ντράγκιτς SG 1.96 26 Κίμκι
Μίχα Ζούπαν PF 2.05 33 Ούσακ
Γιούρε Μπάλαζιτς PF 2.04 35 Ρόγιαλ Χάλι
Σάσα Ζάγκορατς C 2.06 31 Ολίμπια
Ούρος Σλόκαρ PF 2.10 32 Καχασόλ
Άλεν Όμιτς C 2.15 23 Γκραν Κανάρια
Γιάκα Κλόμπουτσαρ PG 1.98 28 Ουλμ

Προπονητής

Slovenia's coach Zdovc Jure gestures during the 2014 FIBA World basketball championships group D match Korea VS Slovenia at the Gran Canaria Arena in Gran Canaria on September 2, 2014.   AFP PHOTO/ GERARD JULIENGERARD JULIEN/AFP/Getty Images
Slovenia's coach Zdovc Jure gestures during the 2014 FIBA World basketball championships group D match Korea VS Slovenia at the Gran Canaria Arena in Gran Canaria on September 2, 2014. AFP PHOTO/ GERARD JULIENGERARD JULIEN/AFP/Getty Images AFP/GETTY IMAGES

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται μια παλιά δόξα της Σλοβενίας, ο Γιούρι Ζντοβτς. Το "Ξανθό σκυλί" όπως ήταν το παρατσούκλι του τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ελλάδα (Ηρακλής, Πανιώνιος), είχε αναλάβει χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού το 2009. Επέστρεψε στον σλοβένικο πάγκο το 2014, όταν έκλεισε ο κύκλος του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Τα τελευταία χρόνια κοουτσάρει παράλληλα την τουρκική Γκάνζιαντεπ. Στο πλευρό του τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι κάθεται ο Στέφανος Δέδας.

Απουσίες

Μια και καλή. Σε σχέση με την τελευταία διοργάνωση ο κορμός είναι ίδιος. Πλην ενός παίκτη, βέβαια, που κάνει όλη τη διαφορά. Ο λόγος για τον Γκόραν Ντράγκιτς, το μεγάλο αστέρι του σλοβένικου μπάσκετ, που πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στο ΝΒΑ (πλέον με τη φανέλα των Χιτ).

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ