EUROBASKET

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Ο 1ος όμιλος του Ευρωμπάσκετ μπαίνει στο "μικροσκόπιο" του Sport24.gr που σας παρουσιάζει τις 6 ομάδες που θα βρεθούν στην γραμμή εκκίνησης στο γήπεδο του Μονπελιέ

Με την παρουσία της πρωταθλήτριας και γηπεδούχου Γαλλίας να δεσπόζει στον όμιλο η κορυφή μοιάζει... καπαρωμένη, όμως το ενδιαφέρον για τις 3 εναπομείναντες θέσεις που οδηγούν στους "16" θα είναι μεγάλο μεταξύ των 6 διεκδικητών.

Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισραήλ, Βοσνία και Φινλανδία θα διεκδικήσουν τα 4 εισιτήρια που δίνει ο Α' όμιλος για τη φάση των "16" κι αυτό είναι το προφίλ τους:

ΓΑΛΛΙΑ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις βρέθηκε στο βάθρο οπότε τώρα δεν μπορεί να ζητήσει τίποτα λιγότερο από ένα μετάλλιο. Οι Γάλλοι έχουν επανέλθει για τα καλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και θέλουν να δώσουν για ακόμα μία φορά το στίγμα τους. Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας δεν ήταν ικανό να σβήσει την δίψα στον σπουδαίο Τόνι Πάρκερ κι έτσι η παρουσία του σε ακόμα μία διοργάνωση μπορεί να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του.

Ιστορία

Το 2011 τερμάτισε στην 2η θέση, όμως το 2013 τελείωσε αυτό που είχε ξεκινήσει, καθώς βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης. Η Γαλλία μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα Ευρωμπάσκετ από το 1935 μέχρι σήμερα, όμως έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2013 για να βρεθεί στον θρόνο του πρωταθλητή. Όλα αυτά τα χρόνια έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι χαρακτηριστικό ότι η 13η θέση το 1963 είναι η χειρότερη που έχει λάβει ποτέ.

Το ρόστερ

Ένα ρόστερ που μετρά 6 ΝΒΑερς κι ένας εξ αυτών ακούει στο όνομα Τόνι Πάρκερ μόνο ως εξόχως πλούσιο μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Τόνι Πάρκερ είναι το απόλυτο αστέρι και ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ο παίκτης των Σπερς κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα φέρνοντας την Γαλλία για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, όμως δεν αρκείται σε αυτό και δηλώνει εκ νέου παρών.

Ο ηγέτης μπορεί να είναι ο Πάρκερ, όμως μόνο αμελητέες ποσότητες δεν αποτελούν οι Μπατούμ, Ντιαό, Φουρνιέ, Γκομπέρ και Λοβέρν. Όλοι προέρχονται από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου κι έρχονται στην Ευρώπη για να οδηγήσουν την ομάδα τους στην back to back κατάκτηση του τροπαίου.

Τα κομμάτια του παζλ έρχονται να συμπληρώσουν οι Ευρωπαίοι μεν, άκρως ταλαντούχοι, δε, Ντε Κολό, Βέστερμαν, Ζελαμπάλ, Τζαϊτέ, Καουντί και Πιετρούς. Με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και με αρκετά... χιλιόμετρα στα πόδια τους είναι έτοιμοι να αποτελέσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα για να δουν την Γαλλία και πάλι στην κορυφή. Θα τα καταφέρουν; Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία

Θέση

Ομάδα

Νικολά Μπατούμ

2.03

27

Γκαρντ/φόργουορντ

Χόρνετς

Νάντο Ντε Κολό

1.95

28

Γκαρντ

ΤΣΣΚΑ

Μπορίς Ντιαό

2.05

33

Πάουερ Φόργουορντ

Σπερς

Λίο Βέστερμαν

1.97

23

Πόιντ γκαρντ

Λιμόζ

Εβάν Φουρνιέ

1.97

23

Σούτινγκ γκαρντ

Ορλάντο Μάτζικ

Μικαέλ Ζελαμπάλ

2.01

32

Γκαρντ/φόργουορντ

ΛεΜαν

Ρούντι Γκομπέρ

2.13

23

Σέντερ

Γιούτα Τζαζ

Μουχαμαντού Τζαϊτέ

2.08

21

Σέντερ

Ναντέρ

Τσαρλς Καουντί

1.99

29

Σμολ Φόργουορντ

ΛεΜαν

Τζόφρι Λοβέρν

2.09

24

Φόργουορντ/σέντερ

Νάγκετς

Τόνι Πάρκερ

1.88

33

Πόιντ γκαρντ

Σπερς

Φλοράν Πιετρούς

2.01

34

Πάουερ Φόργουορντ

Νανσί

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Από το 1998 όταν και αποφάσισε ο Βενσάν Κολέ να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να βάλει το κουστούμι του προπονητή έχει δει την καριέρα του να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Οι καλές σεζόν που είχε από το 2000 ως το 2008 με την Λε Μαν επιβραβεύθηκαν με την Γαλλική ομοσπονδία να του εμπιστεύεται το 2009 το τιμόνι της Εθνικής Γαλλίας. Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2013 και η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 στην Ισπανία αποτελούν αναμφίβολα τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής.

Απουσίες

Η απόφαση του Βενσάν Κολέ να αφήσει εκτός συνέχειας τον Τόμας Ερτέλ ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν στα κοψίματα όλων των προπονητών του Ευρωμπάσκετ. Ο Γάλλος τεχνικός προτίμησε να πάρει μαζί του τον Τσαρλς Καουντί "θυσιάζοντας" τον γκαρντ της Εφές, όμως δύο μέρες (3/9) πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ τα πάντα φάνηκε να αλλάζουν. Ο Αντουάν Ντιό τραυματίστηκε στον δεξιό μηρό κι έτσι ο Ερτέλ κλήθηκε να επιστρέψει στην ομάδα. Δεν έμελλε, όμως να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η Εφές αρνήθηκε να στείλει τον παίκτη της! Μόλις μία ημέρα πριν την πρεμιέρα (4/9) είχαμε εκ νέου αλλαγή. Ο Ερτέλ δεν γύρισε ποτέ στην Εθνική κι έτσι ο Κολέ κάλεσε εσπευσμένα τον Λίο Βέστερμαν της Λιμόζ!

Εκτός από το... σίριαλ Ερτέλ, λόγοι τραυματισμού κρατάνε εκτός διοργάνωσης τον Αλέξις Αζινσά, ενώ ο Γιοακίμ Νοά αποφάσισε ότι προτιμάει να ξεκουραστεί ενόψει της νέας σεζόν στο ΝΒΑ με τους Μπουλς. Αντουάν Ντιό

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται όλο και καλύτερη. Η Φινλανδία μαζεύει κάθε χρόνο εμπειρίες με στόχο να παρουσιάζεται ολοένα και πιο έτοιμη για την υπέρβαση. Η είσοδος στην οκτάδα μοιάζει να είναι πιο εφικτή μετά τις δύο συνεχόμενες 9ες θέσεις για τους παίκτες του Ντέτμαν.

Ιστορία

Αργά αλλά σταθερά επανέρχεται και εδραιώνεται στην πρώτη κατηγορία των Ευρωμπάσκετ. Από το 1995 όταν και έπαιξε για τελευταία φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια μέχρι να επανεμφανιστεί σε μία τελική φάση το 2011. Στις δύο τελευταίες της συμμετοχές τερμάτισε στην 9η θέση οπότε τώρα φιλοδοξεί ότι μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα και να βρεθεί μέσα στην πρώτη οκτάδα. Η καλύτερη θέση που έχει λάβει στην ιστορία της ήταν το 1967 όταν και βρέθηκε στην 6η θέση της Ευρώπης.

Το ρόστερ

Παίζοντας ένα ιδιαίτερο στυλ μπάσκετ η Φινλανδία δείχνει πάντα έτοιμοι να... σκοτώσει όποιον την υποτιμήσει. Το περιφερειακό σουτ είναι σήμα κατατεθέν αυτής της ομάδας, όμως δείχνει ότι αν χρειαστεί βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει κι από κοντά. Αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι είναι ο Πέτερι Κόπονεν, ο οποίος έχει στα χέρια του την μπαγκέτα για να οργανώνει μέσα στο πάρκε.

Ο γκαρντ της Χίμκι μπορεί να σκοράρει με άνεση, όμως όταν "κολλάει" οι Σαλίν, Χαφ και οι... Έλληνες Αχόνεν, Νουουτίνεν βρίσκουν τον τρόπο να μπαίνουν στα παπούτσια του. Από την ομάδα της Φινλανδίας θα έχουμε δύο εκπροσώπους και στην φετινή Α1, καθώς αυτό το καλοκαίρι αποκτήθηκαν από Κολοσσό και Αρκαδικό οι Αχόνεν και Νουουτίνεν αντίστοιχα, οπότε έχετε τα μάτια ανοικτά γιατί θα δείτε... σκηνές από τα προσεχώς.

Στη γραμμή των ψηλών φέτος δεν θα δούμε τον Χάνο Μότολα, για τον οποίο έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι αποχαιρέτησε στα 39 του χρόνια, όμως οι Ουίλσον, Μέρφι, Λι, Κότι, Καβέν και Καουνίστο ελπίζουν ότι θα βάλουν την απαραίτητη δύναμη για να διατηρηθεί αυτή η σκληροτράχηλη εικόνα που έχει η Φινλανδική φροντ λάιν.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία

Θέση

Ομάδα

Ρουπ Αχόνεν

1.87

25

Πόιντ γκαρντ

Κολοσσός

Τζόνας Καβέν

2.11

22

Πάουερ Φόργουορντ

-

Σον Χαφ

1.98

31

Σούτινγκ γκαρντ

Λούντβισγκμπουργκ

Βιλ Καουνίστο

2.04

33

Πάουερ Φόργουορντ

Κουβότ

Μίκο Κοϊβίστο

1.94

28

Γκαρντ/φόργουορντ

Μπίσονς

Πέτερι Κόπονεν

1.94

27

Πόιντ γκαρντ

Χίμκι

Τούκα Κότι

2.05

34

Πάουερ Φόργουορντ

Μπίσονς

Τζέραλντ Λι

2.08

28

Πάουερ Φόργουορντ

-

Έρικ Τζάι Μέρφι

2.08

25

Πάουερ Φόργουορντ

Μπεσίκτας

Μάτι Νουουτίνεν

2.00

25

Σούτινγκ γκαρντ

Αρκαδικός

Σάσου Σαλίν

1.91

24

Σούτινγκ γκαρντ

Γκραν Κανάρια

Τζαμάρ Ουίλσον

1.85

31

Σέντερ

-

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου
VILLE VUORINEN/BASKETBALLVIEWS.COM

Ο Χένρικ Ντέτμαν είναι ο απόλυτος αναμορφωτής του Φινλανδικού μπάσκετ και αναμφίβολα η Σκανδιναβική χώρα του χρωστά πολλά για την ανοδική παρουσία που έχει τα τελευταία χρόνια. Ο Φινλανδός κόουτς πριν αναλάβει το 2004 για δεύτερη φορά (ήταν και την περίοδο 1992-97) την Εθνική της χώρας του είχε βρεθεί για μία εξαετία στην άκρη της Γερμανίας. Με την "νάσιοναλμανσαφτ" έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας, καθώς την οδήγησε στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002 στην Ιντιανάπολις.

Απουσίες

Στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ τραυματίστηκε κι έχασε τη συνέχεια. Η Εθνική Φινλανδίας και ο Χάνο Μότολα είναι δύο έννοιες ταυτόσημες στο μυαλό πολλών, όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για τον 39χρονο πλέον σέντερ. Ο άλλοτε παίκτης του Άρη αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα και πλέον η Φινλανδία αλλάζει σελίδα στις θέσεις των ψηλών.

ΡΩΣΙΑ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Από τα χρόνια που τρόμαζε τείνει σιγά σιγά να δει την λάμψη της να ξεθωριάζει. Η 21η θέση στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ ήταν ένα πλήγμα για τους Ρώσους που τώρα θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όμως οι πολλές απουσίες τους δυσκολεύουν το έργο.

Ιστορία

Από το 1993 όταν και συμμετείχε για πρώτη φορά ως Ρωσία στη διοργάνωση συμμετέχει ανελλιπώς έχοντας να επιδείξει ένα χρυσό το 2007, μία 2η θέση το 1993 και δύο χάλκινα μετάλλια το 2011 και το 1997. Οι Ρώσοι μπορεί να έχουν μάθει να είναι πάντα πρωταγωνιστές, όμως το 2013 στο Ευρωμπάσκετ είδαν... τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους τερματίζοντας στην 21η θέση που είναι η χειρότερη που έλαβαν ποτέ.

Το ρόστερ

Οι πολλές απουσίες έχουν αδυνατίσει αισθητά το ρόστερ της Ρωσίας, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ελλείψει άλλων επιλογών ο Βιτάλι Φριντζόν χρίζεται ο ηγέτης αυτής της ομάδας και θα αναλάβει να οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο τουρνουά τους συμπαίκτες του. Ο σούτινγκ γκαρντ της ΤΣΣΚΑ προέρχεται από μία καλή χρονιά στην Euroleague όπου είχε 7.8 πόντους και 1.4 ασίστ κι ελπίζει να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και τώρα.

Μπορεί να λείπει ο σταρ, όμως από ταλαντούχους παίκτες με σημαντικούς ρόλους δεν έχει έλλειψη η Ρωσία. Αντόνοφ, Μπαμπούριν και Κβοστόφ είχαν φέτος ενεργό ρόλο στο ρόστερ της Νίζνι και βοήθησαν τα μέγιστα στην εξαιρετική πορεία που έκανε στην Ευρώπη. Έχοντας συλλέξει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τα πλάνα του Πασούτιν.

Στους ψηλούς η "αρκούδα" έχει αρκετές επιλογές, καθώς εκτός των έμπειρων Βοροντσέβιτς, Κουρμπάνοφ, Ζούμπκοφ προστέθηκε και το ύψος των Πατέεφ και Ντεσιατνίκοφ. Ο πρώτος με ύψος 2.13 μ. και ο δεύτερος βλέποντας την γη από τα 2.20μ. αναμένεται να υψώσουν τείχος σε όποιον επιχειρήσει να απειλήσει μέσα από το ζωγραφιστό.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία

Θέση

Ομάδα

Σεμέν Αντόνοφ

2.02

26

Πάουερ Φόργουορντ

Νίζνι

Εβγκένι Μπαμπούριν

1.90

28

Σούτινγκ γκαρντ

Νίζνι

Αντρέι Ντεσιατνίκοφ

2.20

21

Σέντερ

Ζενίτ

Βιτάλι Φριντζόν

1.95

30

Σούτινγκ γκαρντ

ΤΣΣΚΑ

Ντμίτρι Κβοστόφ

1.90

26

Πόιντ γκαρντ

Νίζνι

Νικίτα Κουρμπάνοφ

2.02

29

Σμολ Φόργουορντ

ΤΣΣΚΑ

Σεργκέι Μόνια

2.02

32

Σμολ Φόργουορντ

Χίμκι

Ρουσλάν Πατέεφ

2.13

25

Σέντερ

Χίμκι

Αντόν Πονκρασόφ

2.00

29

Σούτινγκ γκαρντ

Ούνιξ

Αντρέι Βοροντσέβιτς

2.07

28

Πάουερ Φόργουορντ

ΤΣΣΚΑ

Εγκόρ Βιάλτσεφ

1.93

30

Σούτινγκ γκαρντ

Χίμκι

Αντρέι Ζούμπκοφ

2.05

24

Πάουερ Φόργουορντ

Λοκομοτίβ Κουμπάν

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Ο Εβγκένι Πασούτιν είναι από τους πιο γνωστούς Ρώσους προπονητές στο ευρύ κοινό. Έχοντας δουλέψει στους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας του (ΤΣΣΚΑ, Σπάρτακ Αγίας Πετρούπολης, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ούνιξ Καζάν) θεωρείται ο καλύτερος προπονητής της Ρωσίας κι έτσι δεν είναι περίεργο που η ομοσπονδία απευθύνθηκε σε αυτόν ότι η Εθνική έμεινε εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014. Ο Πασούτιν στο παρελθόν ήταν από το 2004 έως το 2006 στο τιμόνι της U20, ενώ ήταν βοηθός του Ντέιβιντ Μπλατ στο Ευρωμπάσκετ του 2009 όπου η Ρωσία τερμάτισε στην 7η θέση.

Απουσίες

Είναι από τις ομάδες με τις περισσότερες σημαντικές απουσίες. Η Ρωσία θα παρουσιαστεί πολύ αποδυναμωμένη κι αυτό οφείλεται στις απουσίες των Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση αλλά και στην απόφαση του Αλεξέι Σβεντ να απέχει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Σαν να μην έφταναν οι πονοκέφαλοι για τον Πασούτιν ήρθε ο τραυματισμός του Τιμοφέι Μοζγκόφ να ολοκληρώσει το... μενού με τις σημαντικές απώλειες.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Είναι ακόμα σε φάση που ψάχνει τα πατήματα της, όμως πάντα η Πολωνία αποτελεί έναν άξιο αντίπαλο. Οι Πολωνοί ψάχνουν την υπέρβαση που θα στείλει το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι γύρισαν για τα καλά στις καλές θέσεις και γι αυτό έχουν σχηματίσει ένα αρκετά δυνατό ρόστερ.

Ιστορία

Από το 1939 μέχρι το 1967 μετρούσαν 1 ασημένιο μετάλλιο και 3 χάλκινα αποδεικνύοντας ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μπασκετικά τεκταινόμενα της Ευρώπης. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν με αποκορύφωμα μία δεκαετία (1997-2007) που δεν αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία. Από το 2007 η Πολωνία έχει επιστρέψει, όμως ακόμα δεν έχει βρει τη θέση που της αρμόζει. Η 21η θέση που τερμάτισε το 2013 σίγουρα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Το ρόστερ

Τώρα έχει και πάλι την ευκαιρία. Η Πολωνία μετά την απογοητευτική 21η θέση που τερμάτισε στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ μπορεί να βρεθεί και πάλι τουλάχιστον μέσα στην πρώτη 16άδα. Ο Μάρτσιν Γκορτάτ δηλώνει και πάλι παρών με στόχο να βοηθήσει την εθνική της χώρας του. Ο σέντερ των Ουίζαρντς αφήνει για λίγο τα παρκέ του ΝΒΑ με στόχο να ηγηθεί σε ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται από τη δύναμη στο physical game.

Από κοντά στο "Πολωνική σφυρί" θα βρίσκεται κι ένας παίκτης που ήταν από τις αποκαλύψεις της Euroleague και δεν είναι άλλος από τον Ντάμιαν Κούλιγκ, ο οποίος με την Τουρόφ έκανε σπουδαία πράγματα φέτος. Οι δύο τους αναμένεται να αποτελέσουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στη γραμμή των ψηλών.

Στην περιφέρεια συναντάμε έναν γνώριμο μας, καθώς η θέση του νατουραλιζέ δόθηκε στον Έι Τζέι Σλότερ. Ο μέχρι πρότινος γκαρντ του Παναθηναϊκού θα έχει την ευθύνη μαζί με τους Σκιμπνιέφσκι, Κόσζαρεκ και Βασίνσκι να δώσουν σκορ από την περιφέρεια αλλά και να τροφοδοτήσουν με μπάλες τους ψηλούς. Το πόσο καλά θα δέσει όλο το σύνολο είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία

Θέση

Ομάδα

Άαρον Σελ

2.00

28

Σμολ Φόργουορντ

Μονακό

Αλεκσάντερ Κζιζ

2.01

25

Πάουερ Φόργουορντ

Τουρόφ

Μάρτσιν Γκορτάτ

2.11

31

Σέντερ

Ουίζαρντς

Κάρολ Γκρουσζέτσκι

1.93

26

Φόργουορντ

Ζιελόνα Γκόρα

Πρέμισλαβ Καρνόφσκι

2.15

22

Σέντερ

Γκονζάγκα

Λούκας Κόσζαρεκ

1.87

31

Πόιντ γκαρντ

Ζιελόνα Γκόρα

Ντάμιαν Κούλιγκ

2.05

28

Πάουερ Φόργουορντ

Τραμπζονσπόρ

Ματέους Πονίτκα

1.96

22

Σμολ Φόργουορντ

Οστάνδη

Ρόμπερτ Σκιμπνιέφσκι

1.82

32

Πόιντ γκαρντ

Άνβιλ

Εϊ Τζέι Σλότερ

1.91

28

Σούτινγκ γκαρντ

Τραμπζονσπόρ

Άνταμ Βασίνσκι

1.99

26

Σούτινγκ γκαρντ

Ομπραντόιρο

Πρέμισλαβ Ζαμοΐσκι

1.93

29

Σμολ Φόργουορντ

Ζιελόνα Γκόρα

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου
VACLAV MUDRA

" Ο Μάικ Τέιλορ είναι ένας νέος και φιλόδοξος προπονητής από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ". Με αυτά τα λόγια περιέγραφε στις 29 Ιανουαρίου του 2014 το νέο προπονητή της Πολωνίας ο πρόεδρος της Πολωνικής ομοσπονδίας, Γκρέγκορζ Μπατσάνσκι. Ο Τέιλορ, ο οποίος εκτός από την αντρική ομάδα έχει υπό την επίβλεψη του και τις μικρότερες εθνικές της χώρας, ήταν το 2013 στον πάγκο της Εθνικής Τσεχίας κι έτσι η εμπειρία ενός Ευρωμπάσκετ δεν του είναι πρωτόγνωρη.

Απουσίες

Σε γενικές γραμμές η Πολωνία δεν βασανίζεται από πολλές απουσίες. Η παρουσία του Μάρτσιν Γκορτάτ στο ρόστερ ήταν αρκετή για να καλύψει οποιαδήποτε απουσία. Ο σέντερ των Ουίζαρντς, ωστόσο, χάνει το "Διόσκουρο" του, Ματσέι Λάμπε, ο οποίος δεν θα πάρει μέρος στη διοργάνωση λόγω τραυματισμού.

ΒΟΣΝΙΑ/ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου
ARNEJ MISIRLIC PHOTOGRAPHY ALL RIGHTS RESERVED

Τι κι αν έχει απουσίες πρωτοκλασάτων παικτών; Η Βοσνία φρόντισε να καλύψει το κενό δημιουργώντας μία πολύ σκληροτράχηλη και δυσκολοκατάβλητη ομάδα που στηρίζεται στην αμυντική προσήλωση και στις επαφές. Αν καταφέρουν να περάσουν στην επόμενη φάση θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά.

Ιστορία

Μετά από ένα διάλειμμα που έκανε από τις διοργανώσεις το 2007 και του 2009 η Βοσνία ψάχνει τον τρόπο για να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Η 13η και η 17η που έλαβε στα Ευρωμπάσκετ του 2013 και 2011 αντίστοιχα δεν βοήθησαν ιδιαίτερα. Η καλύτερη θέση που έχουν πάρει ποτέ οι Βόσνιοι είναι η 8η το 1993.

Το ρόστερ

Οι απουσίες των Νούρκιτς, Τελέτοβιτς και Ντζέντοβιτς την έχουν αποδυναμώσει αισθητά. Η Βοσνία θα παραταχθεί σε αυτό το Ευρωμπάσκετ με την μπαγκέτα του ηγέτη να βρίσκεται στα χέρια του νατουραλιζέ Άλεξ Ρένφρο. Ο Αμερικανός που πήρε τη θέση από τον Ζακ Ράιτ στο ρόστερ θα κληθεί να γίνει ο δημιουργός κι ο σκόρερ αυτής της ομάδας. Τα δείγματα γραφής που έδειξε στην Euroleague αγωνιζόμενος με την Άλμπα Βερολίνου ήταν θετικά, όμως είναι αυτά αρκετά; Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στο παρκέ.

Ο νυν παίκτης της Μπάγερν δεν θα είναι μόνος, καθώς θα έχει για συμπαραστάτη τον σταθερό Νεμάνια Γκόρντιτς αλλά και τον Έλμεντιν Κικάνοβιτς που εξελίσσεται σε κομβικό παίκτη στα χέρια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Το δικό τους ενεργό ρόλο αναμένεται να έχουν και οι... πρώην Έλληνες Μουχάμεντ Πάσαλιτς, και Έντιν Μπάβτσιτς. Ο πρώην γκαρντ του Άρη θα προσπαθήσει να αλλάξει το τέμπο όποτε του ζητηθεί, ενώ υπάρχει κι ο Έντιν Μπάβτσιτς που επίσης είδαμε στην Ελλάδα αγωνιζόμενο με Άρη και ΚΑΟΔ. Κι αν νομίζετε ότι τα γνωστά πρόσωπα στο ρόστερ της Βοσνίας τελειώνουν εδώ κάνετε λάθος, καθώς ο Μίλαν Μιλόσεβιτς της ΑΕΚ θα είναι εκεί για να εκπροσωπήσει την χώρα του.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία

Θέση

Ομάδα

Έντιν Μπάβτσιτς

2.05

31

Πάουερ Φόργουορντ

Πρίστινα

Νεντίμ Μπούζα

2.02

20

Σούτινγκ γκαρντ

Οστάνδη

Νεμάνια Γκόρντιτς

1.94

27

Πόιντ γκαρντ

Τσεντεβίτα

Έλμεντιν Κικάνοβιτς

2.10

27

Σέντερ

Άλμπα

Μίλαν Μιλόσεβιτς

2.00

30

Σμολ Φόργουορντ

ΑΕΚ

Μουχάμεντ Πάσαλιτς

1.94

28

Σούτινγκ γκαρντ

Κλουζ

Ντάλιμπορ Πέρσιτς

1.95

30

Σμολ Φόργουορντ

Τιμισοάρα

Άλεξ Ρένφρο

1.90

29

Πόιντ γκαρντ

Μπάγερν

Αντρίγια Στιπάνοβιτς

2.08

29

Σέντερ

Τραμπζονσπόρ

Μάρκο Σούταλο

1.93

32

Σούτινγκ γκαρντ

Ντιναμό Βουκουρεστίου

Ντράσκο Αλμπίγιανιτς

2.11

29

Σέντερ

Κόζουβ

Άντιν Βράμπατς

2.02

21

Σμολ Φόργουορντ

Τρίερ

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς σίγουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς η πορεία του στον χώρο του μπάσκετ από το 1994 όταν και πήρε την απόφαση να γίνει προπονητής είναι γεμάτη με επιτυχίες. Ο Μαυροβούνιος κόουτς, ο οποίος ήταν στον Παναθηναϊκό μέχρι τα μέσα της χρονιάς (απομακρύνθηκε στις 3 Μαΐου μετά την ήττα με 77-66 από τον Ολυμπιακό), ανέλαβε τις τύχες της Βοσνίας πέρσι και κατάφερε να την φέρει στο Ευρωμπάσκετ μέσα από τον προκριματικό γύρο. Η Βοσνία δεν είναι η πρώτη του Εθνική ομάδα, καθώς είχε προηγηθεί η Ελβετία από το 1997 μέχρι το 2000.

Απουσίες

Οι "πονοκέφαλοι" για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν πολλοί φέτος. Ο Γιουσούφ Νούρκιτς εξαρχής είχε πει ότι δεν σκοπεύει να ενισχύσει την Εθνική Βοσνίας, όμως το Μαΐο έκανε μία επέμβαση στο γόνατο που δεν άφηνε περιθώρια για να πειστεί να αλλάξει απόφαση. Η απώλεια του Νούρκιτς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς απόντες λόγω τραυματισμού είναι και οι Νιχάντ Ντζέντοβιτς, Μίρζα Τελέτοβιτς, οπότε η Βοσνία μετράει μία τριπλέτα πρωτοκλασάτων απωλειών. Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε με τον Μίροσλαβ Τόντιτς, ο οποίος τραυματίστηκε την Πέμπτη (3/9) και τέθηκε νοκ άουτ, με τον Ντράσκο Αλμπίγιανιτς να παίρνει τη θέση του.

ΙΣΡΑΗΛ

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι προ των πυλών. Οι... παλιοσειρές (Πνίνι, Χαλπερίν) δεν παίζουν κι έτσι μένει να αποδειχτεί πόσο μακριά μπορούν να πάνε την ομάδα οι υπόλοιποι. Στην προηγούμενη διοργάνωση τερμάτισε στη χειρότερη θέση της ιστορίας του, όμως τώρα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αλλάξει το κλίμα.

Ιστορία

Από το 1953 δεν έχει χάσει ποτέ τη θέση του ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι αυτό είναι κάτι που τρέφει την μπασκετική παράδοση του Ισραήλ. Η 2η θέση που κατέκτησε το 1979 φαντάζει πολύ μακρινή ειδικά τώρα που στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ τερμάτισε στην χειρότερη θέση της ιστορίας του (21η).

Το ρόστερ

Το όνομα του Όμρι Κάσπι ξεχωρίζει με διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα του Ισραήλ. Ο φόργουορντ των Σακραμέντο Κινκς αναμένεται για ακόμα μία σεζόν να έχει πολλή δουλειά και θα χρειαστεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ για να βοηθήσει την ομάδα του να περάσει στην επόμενη φάση.

Ποιότητα και πόντους δίπλα στον Κάσπι θα κληθούν να δώσουν οι Γκαλ Μέκελ, Λιόρ Ελιγιάχου και Γιόγκεβ Οχαγιόν. Αυτή η τριπλέτα έχοντας πολύτιμες παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο θα προσπαθήσουν να γίνουν οι παίκτες πλαισιώσουν τον 27χρονο προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να παίξει το παιχνίδι του.

Εκεί που οι Ισραηλινοί έχουν αρκετή εμπειρία μαζεμένη είναι στη θέση του σέντερ. Ο 34χρονος νατουραλιζέ Ντ' Ορ Φίσερ, που έκανε φέτος καλή χρονιά με την Ούνιξ Καζάν, θα συναντηθεί με τον 35χρονο Γιανίβ Γκριν και τον ύψους 2.17μ. Μπόρις Ρόθμπαρτ για να φτιάξουν μία τριπλέτα υψηλών προσδοκιών στη θέση του σέντερ.

Όνομα

Ύψος

Ηλικία Θέση Ομάδα
Γκαλ Μέκελ

1.90

27 Γκαρντ Ερυθρός Αστέρας
Γιογκέβ Οχαγιόν

1.91

28 Γκαρντ Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ραβίβ Λίμοναντ

1.91

31 Γκαρντ Χαπόελ Τελ Αβίβ
Ντάγκαν Γιβζόρι

1.93

30 Γκαρντ Μακάμπι Τελ Αβίβ
Μπαρ Τίμορ

1.91

23 Γκαρντ Χαπόελ Ιερουσαλήμ
Όμρι Κάσπι

2.04

27 Φόργουορντ Σακραμέντο Κινγκς
Λιόρ Ελιγιάχου

2.03

30 Φόργουορντ Χαπόελ Ιερουσαλήμ
Σον Ντόσον

1.93

22 Φόργουορντ Μακάμπι Ρισόν
Ελισάι Καντίρ

2.02

28 Φόργουορντ Χαπόελ Εϊλάτ
Ντ'Ορ Φίσερ

2.11

34 Σέντερ Χαπόελ Ιερουσαλήμ
Γιανίβ Γκριν

2.04

35 Σέντερ Yaniv Green
Μπόρις Ρόθμπαρτ

2.17

29 Σέντερ Χαπόελ Τελ Αβίβ

Προπονητής

Η ακτινογραφία του Α' ομίλου

Αφού αρχικά οδήγησε μέσα από τα προκριματικά το Ισραήλ στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τώρα βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Ο Έρεζ Έντελστεϊν βρέθηκε αρχικά στην Εθνική της χώρας του το 2009 ως συνεργάτης του Σβι Σερφ. Για να γίνει πρώτος προπονητής χρειάστηκε να απορρίψουν πρόταση συνεργασίας της Ισραηλινής ομοσπονδίας οι Ντέιβιντ Μπλατ, Πίνι Γκέρσον αλλά και ο Σβι Σερφ που αρνήθηκε να επιστρέψει. Πλέον έχοντας το χρίσμα θέλει να αποδείξει ότι άξιζε η επένδυση που έγινε πάνω του.

Απουσίες

Πως μπορεί να είναι η ζωή χωρίς του Γιοτάμ Χαλπερίν και Γκάι Πνίνι; Αυτό θα αναρωτηθεί ο Έρεζ Έντελστεϊν, καθώς για πρώτη φορά θα απουσιάσουν και οι δύο από την Εθνική του Ισραήλ αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην περιφέρεια. Χαλπερίν (μέση) και Πνίνι (ρήξη αχιλλείου) ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, όμως μένει να δούμε πόσο θα πονέσει το Ισραήλ χωρίς τους δύο τους.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ