EUROBASKET

Γλύτωσε το... έμφραγμα η Σλοβενία

Γλύτωσε το... έμφραγμα η Σλοβενία

Η Ολλανδία έδειξε ότι ήταν επτάψυχη μέσα στον αγώνα, όμως στο τέλος η Σλοβενία πήρε τη νίκη επικρατώντας με 81-74 και κάνοντας σημαντικό βήμα πρόκρισης αλλά και... καλού πλασαρίσματος

Στην αρχή όλα έδειχναν ότι θα έρθει μία εύκολη επικράτηση από πλευράς Σλοβενίας, όμως στο τέλος η Ολλανδία έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Ζντοβτς που χρειάστηκε μία υπέρβαση για να κερδίσει με 81-74. Ενδεχόμενη επικράτηση των "πορτοκαλί" θα ήταν δώρο για την Ελλάδα, καθώς θα ήταν με το ένα πόδι στην κορυφή του ομίλου, όμως πλέον η πρώτη θέση θα κριθεί στο αυριανό (8/9) ματς.

Ο ΜVP

Πρώτος σκόρερ ήταν ο Πρέπελιτς, ο οποίος με τους 16 πόντους που σημείωσε και την ψυχραιμία που έδειξε στο τέλος στις βολές βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του. Θα ήταν άδικο, ωστόσο, να μην γίνει μία αναφορά και στον Ζόραν Ντράγκιτς, ο οποίος πέτυχε τους 5 από τους 13 πόντους του στο τελευταίο λεπτό όταν τα πάντα ήταν ρευστά.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Η ομαδικότητα της Σλοβενίας έφερε σε αρκετά σημεία του αγώνα εύκολους πόντους. Οι 20 ασίστ έναντι 8 των Ολλανδών και τα 4 λιγότερα λάθη ήταν ικανά να γείρουν την πλάστιγγα προς της πλευρά των "δράκων", οι οποίοι ευτύχισαν να ξεκινήσουν τον αγώνα έχοντας μία διαφορά 12 πόντων.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Ο Σάρλον Κλουφ φαινόταν ότι ήταν σε κακή ημέρα, καθώς έπειτα από είκοσι λεπτά αγώνα είχε συνεισφέρει μόλις 2 πόντους στο... ολλανδικό σακούλι. Τα πάντα, όμως άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο όταν και έγινε η αντεπίθεση των "πορτοκαλί". Ο νέος γκαρντ του ΑΓΟΡ πέτυχε 23 πόντους και ήθελε λίγο ακόμα για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη.

Γλύτωσε το... έμφραγμα η Σλοβενία

Ο αγώνας

Με αφηνιασμένο τρόπο ξεκίνησε η Σλοβενία που με το... καλημέρα έτρεξε ένα σερί 12-0 κρατώντας την αντίπαλο της για περισσότερο από πέντε λεπτό χωρίς πόντο (12-0 στο 6'). Οι Ολλανδοί αδυνατούσαν να βρουν τρόπο να σκοράρουν και έχοντας 0/10 προσπάθειες είδαν από νωρίς να χάνουν την επαφή με το σκορ. Εντούτοις Σμέλντερς και Ουόρθι Ντε Γιονγκ είχαν αντίθετη άποψη, καθώς οδήγησαν τους "οράνιε" σε ένα επιμέρους 9-3 μειώνοντας σε 15-9 (στο 7'). Τελικά το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 23-15.

Με 6 συνεχόμενους πόντους δια χειρός Νόρελ ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος κι έτσι η Ολλανδία έδειξε για τα καλά ότι έκλεισε την κακή παρένθεση των πρώτων λεπτών (25-21 στο 13'). Οι Σλοβένοι, όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να απολέσουν το δώρο που είχαν λάβει και με τον Άλεν Όμιτς σε ρόλο μπομπέρ έκλεισαν το ημίχρονο μπροστά με 41-19 (στο 20').

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με Ολλανδική ομοβροντία. Οι "Οράνιε" με τον Ουόρθι Ντε Γιονγκ να μοιάζει ασταμάτητος έτρεξαν ένα επιμέρους 14-2 ισοφαρίζοντας για πρώτη φορά σε 43-43 (στο 25') και βάζοντας "φωτιά" στο ματς. Ο Ζντοβτς πήρε εσπευσμένα τάιμ άουτ κι αυτό φάνηκε να έχει θετικές επιπτώσεις στους Σλοβένους που με πόντους του Κλόμπουτσαρ έτρεξαν ένα σερί 8-0 ξεφεύγοντας και πάλι με 51-43 (στο 27'), όμως το τέλος της περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες σε απόσταση 5 πόντων έπειτα από τρίποντο του Πρέπελιτς στη λήξη του χρόνου (57-52).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο τα πάντα έμοιαζαν να κρέμονται σε μία λεπτή κλωστή, όμως η καλή Σλοβένικη άμυνα σε συνδυασμό με κάποιους πόντους από τους Πρέπελιτς, Ζούπαν και Μπλάζιτς έγειραν την πλάστιγγα προς την πλευρά των τυπικά γηπεδούχων (67-57 στο 35'). Και πάλι, όμως ο Κλουφ κι η παρέα του είχαν αντίθετη άποψη κι έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 72-70. Στα 58 δευτερόλεπτα ο Ντράγκιτς "οπλίζει" για το 75-70, όμως στα 49'' ο Σμέλντερ θα σκοράρει παίρνοντας και το φάουλ, όμως δεν θα βρει στόχο από τη βολή (75-72). Στα 30 δευτερόλεπτα με ωραίο ντράιβ ο Ντράγκιτς θα σκοράρει ξανά στέλνοντας και πάλι τη διαφορά στους 5 (77-72). Είκοσι τρία δευτερόλπετα πριν το φινάλε ο Κλουφ θα πάει στις βολές κι όντας ψύχραιμος θα κάνει το 77-74. Τη σκυτάλη στις βολές πήρε ο Πρέπελιτς, ο οποίος μιμήθηκε το γκαρντ του Ρεθύμνου κάνοντας το 79-74. Στην επόμενη επίθεση των Ολλανδών ο Κλουφ έκανε λάθος πάσα κι έτσι ο Πρέπελιτς που έκλεψε την μπάλα πήγε στη γραμμή των βολών. Ο σούτινγκ γκαρντ της Ολίμπια Λιουμπλιάνας ήταν και πάλι εύστοχος γράφοντας το τελικό 81-74.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-29, 57-52, 81-74.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς 3 (1), Ρούπνικ, Πρέπελιτς 16 (3), Μπλάζιτς 13 (3), Νίκολιτς 2, Ντράγκιτς 13 (1), Ζούπαν 3 (1), Μπάλαζιτς 7 (1), Ζάγκορατς, Όμιτς 11, Κλόμπουτσαρ 9, Σλόκαρ 4.

Ολλανδία (Βαν Χέλφτερεν): Ουίλιαμς, Ο. Ντε Γιονγκ 19 (1), Κλουφ 25 (3), Κχεράζι, Άκερμπουμ 2, Σάφτενααρ 2, Ν. Ντε Γιονγκ 6, Σμέλντερς 14, Νόρελ 6, Σλάγκτερ.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ