EUROBASKET

Γκασόλ και Άγιος ο Θεός

Γκασόλ και Άγιος ο Θεός
INTIME SPORTS

Ο Πάου Γκασόλ έκανε πάλι... τα δικά του, οδηγώντας την Ισπανία στη νίκη - πρόκριση επί της Πολωνίας (80-66). Δείτε τι έκανε ο 35χρονος φόργουορντ που έδωσε το σύνθημα εν όψει Ελλάδας (vids).

Η Ισπανία θα βρεθεί στον δρόμο της Εθνικής ομάδας στα προημιτελικά του Eurobasket, μετά τη νίκη της επί της Πολωνίας (80-66). Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο δυσκολεύτηκε για τρία δεκάλεπτα, αλλά στην τελευταία περίοδο "πάτησε το γκάζι" παίρνοντας το εισιτήριο για τους "8" της διοργάνωσης, εκεί όπου περιμένει... η Ελλάδα.

Η "φούρια ρόχα" επικράτησε πολύ πιο δύσκολα απ ότι δείχνει το τελικό σκορ, κι αν δεν είχε σε -τόσο- καλή κατάσταση τον Πάου Γκασόλ, ίσως είχε φύγει ηττημένη από το γήπεδο. Ο 35χρονος φόργουορντ/σέντερ πέτυχε 30 πόντους με 6/7 τρίποντα (!) και μαζί με τον Φελίπε Ρέγιες (σ.σ.: έκανε όλη τη "βρώμικη" δουλειά), ήταν αυτοί που κράτησαν την Ισπανία "όρθια" όταν η Πολωνία έδειχνε ικανή για την έκπληξη.

Ο MVP

Ό,τι κι αν καταφέρει σε αυτή τη διοργάνωση η Ισπανία, θα το χρωστάει εξ ολοκλήρου στον Πάου Γκασόλ. Αφού οδήγησε τη "φούρια ρόχα" στους "16", απόψε (12/9) ήταν η ώρα να δώσει την πρόκριση στα προημιτελικά. Ο 35χρονος φόργουορντ/σέντερ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 30 πόντους (5/7 δίποντα, 6/7 τρίποντα, 2/4 βολές), 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη και 1 τάπα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Η ευστοχία του Πάου Γκασόλ πίσω από τα 6μ75. Ο αρχηγός της Ισπανίας σούταρε με ποσοστά... γκαρντ από την περιφέρεια, αφού είχε 6/7 τρίποντα.

Το κλειδί του αγώνα

Το +3 (52-59) της Πολωνίας μετατράπηκε σε... +12 (69-57) για την Ισπανία, μετά από 6'03'' σε τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο. Η "κατάρρευση" της ομάδας του Μάικ Τέιλορ είχε βέβαια εξήγηση. Τον Πάου Γκασόλ.

Γκασόλ και Άγιος ο Θεός
INTIME SPORTS

Ο αγώνας

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με την Ισπανία να έχει το πάνω χέρι, αλλά να μην μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό της. Βλέπετε, οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο δεν πατούσαν γερά στα πόδια τους. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι έμοιαζαν να έχουν θέμα αυτοπεποίθησης, το οποίο ενδεχομένως να πήγαζε κι από την ξαφνική απουσία του Ρούντι Φερνάντεθ από την αναμέτρηση .

Ακόμη κι έτσι, πάντως το +5 (25-20) της πρώτης περιόδου θεωρούταν καλό προβάδισμα. Όσο όμως ο Πάου Γκασόλ θα ήταν ο μοναδικός παίκτης που απειλούσε το πολωνικό καλάθι, η Ισπανία είχε θέμα. Όχι ότι οι Πολωνοί "έβγαζαν μάτια". Απλά, να, είχαν περισσότερη ενέργεια, διάθεση και όρεξη να κυνηγήσουν μέχρι τέλους την έκπληξη. Παρά το γεγονός πως ο Μαρτσίν Γκορτάτ κάθε άλλο παρά... ηγετικός ήταν.

Ο NBAer των "κόκκινων" έμοιαζε εκτός ρυθμού αγώνα. Οι περιφερειακοί τους πάντως έκαναν αρκετά καλή δουλειά, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως στο "ένας εναντίον ενός" οι αντίπαλοί τους έπαιρναν βαθμό κάτω του μετρίου. Με την ομαδική δουλειά να αποτελεί το όπλο της, η Πολωνία προηγήθηκε με +3 (52-55) στο 29ο λεπτό, δείχνοντας τα δόντια της. Αυτό ήταν! Από εκείνο το σημείο και μετά "έπεσε" ο γενικός.

Ο Πάου Γκασόλ συνέχισε να θυμίζει Χουάν Κάρλος Ναβάρο από τα 6μ75 (είχε 6/7 τρίποντα), ο Φελίπε Ρέγιες έπαιζε άμυνα και γι αυτόν και κάπως έτσι η Ισπανία άρχισε να "χτίζει" το προβάδισμά της. Μέσα σε 6'03'' μετέτρεψε το -3 (52-55) σε +12 (69-57) στο 35ο λεπτό, βάζοντας κάπου εκεί τέλος στις όποιες πολωνικές ελπίδες για νίκη.

Οι παίκτες του Μάικ Τέιλορ έμοιαζαν "άδειοι" από ενέργεια και ψυχικά αποθέματα, την ώρα που αυτοί του Σέρτζιο Σκαριόλο έκαναν τα αυτονόητα, για να διατηρήσουν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα. Εν τέλει, η νίκη κατέληξε σε ισπανικά χέρια (80-64), με το επόμενο εμπόδιο για τους Ίβηρες να έχει γαλανόλευκο χρώμα.

Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα στον πρώτο προημιτελικό, το απόγευμα της Τρίτης (15/9), οκτώ χρόνια ακριβώς μετά τη μονομαχία των δύο ομάδων στο Eurobasket του 2007. Τότε, η "φούρια ρόχα" είχε επικρατήσει. Τώρα;

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 41-39, 55-55, 80-66.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 30 (6/7 τρίπ., 7 ριμπ.), Ροντρίγκεθ 8 (1), Ερνανγκόμεζ 1, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 4, Κλαβέρ 5 (1), Σαν Εμετέριο, Γιούλ 12 (1), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 15 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Βίβες.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Τέιλορ): Τσιζ 2, Τσελ 5 (1), Σλότερ 9 (1/6 τρίπ., 6 ασ.), Κούλιγκ 10 (1), Πόνιτκα 9 (1), Βαζίνσκι 9, Γκορτάτ 9, Κόζαρεκ, Ζαμοΐσκι 5 (1), Καρνόφσκι 6, Γκρουσέτσκι, Σκιμπνιέφσκι 2.

Τα στατιστικά της Ισπανίας

Γκασόλ και Άγιος ο Θεός

Τα στατιστικά της Πολωνίας

Γκασόλ και Άγιος ο Θεός

Δείτε τις καλύτερες φάσεις από το παιχνίδι

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ