EUROBASKET

Γίρι Βελς: Διεθνής από τον... προηγούμενο αιώνα!

Γίρι Βελς: Διεθνής από τον... προηγούμενο αιώνα!

Ο Γίρι Βελς ετοιμάζεται για το 7ο Eurobasket της καριέρας του, έχοντας ένα σπάνιο ρεκόρ: Είναι ο μοναδικός παίκτης της φετινής διοργάνωσης που είχε αγωνιστεί στο τελευταίο Eurobasket του 20ου αιώνα, το μακρινό 1999!

Ο Γίρι Βελς είναι o γηραιότερος παίκτης του Eurobasket 2017. Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου 1980, ο βετεράνος γκαρντ/φόργουορντ έχει γράψει την δική του ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Και ετοιμάζεται να προσθέτει ακόμα ένα “παράσημο” στο βιογραφικό του.

Ο άλλοτε “ιπτάμενος” γκαρντ ετοιμάζεται για το 7ο Eurobasket της καριέρας του. Η είδηση βέβαια δεν είναι αυτή. Η είδηση είναι ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε Eurobasket πριν από 18 χρόνια (!), το μακρινό 1999, όταν ήταν μέλος της ομάδας της Τσεχίας που κατέκτησε την 12η θέση στο τουρνουά που είχε διεξαχθεί στην Γαλλία.

Το γεγονός αυτό από μόνο του σαφώς και δείχνει μία συνέπεια, αφού δεν είναι τόσο σύνηθες ένας παίκτης να έχει τέτοια συνέπεια. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι άλλο: Ο Βελς είναι ο μοναδικός παίκτης από τους 288 που θα συμμετάσχουν στο φετινό Eurobasket ο οποίος αγωνίστηκε στο Eurobasket του 1999! Κοινώς, είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει παίξει σε επίπεδο ανδρών στην διοργάνωση της FIBA τον 20ο αιώνα!

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι υπάρχουν ακόμα τρεις παίκτες που έχουν γεννηθεί το 1980 και θα μπορούσαν να έχουν αγωνιστεί στην ίδια διοργάνωση: Οι “διόσκουροι” της εθνικής Ισπανίας, Πάου Γκασόλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο – οι οποίοι όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή της χώρας τους – και ο Φινλανδός Τέμου Ράνικο, ωστόσο η χώρα του δεν είχε καταφέρει τότε να πάρει την πρόκριση.

Άξιο αναφοράς είναι ακόμα ένα γεγονός, το οποίο πάντως στους παλαιότερους “ξυπνάει” άσχημες μνήμες: Το Eurobasket του 1999 ήταν η διοργάνωση που η Ελλάδα πάτησε πάτο (χωρίς εισαγωγικά), αφού αποκλείστηκε από την 1η φάση, γνωρίζοντας 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στην φάση των ομίλων, κατακτώντας την 16η (τελευταία) θέση στο τουρνουά. Η μία από αυτές τις ήττες μάλιστα είχε ως “θύτη” την Τσεχία του Βελς (!), με τις άλλες δύο να έρχονται από την Γερμανία στην πρεμιέρα και την Λιθουανία στην 3η αγωνιστική.

Είτε ξυπναέι άσχημες αναμνήσεις στην Ελλάδα είτε όχι, ο Βελς ετοιμάζεται για ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως όταν συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτή την διοργάνωση, το 1999, οι Λούκα Ντόνσιτς (Σλοβενία) και Ντίνο Ράντονσιτς (Μαυροβούνιο) ήταν μόλις μερικών μηνών και ο Γκόγκα Μπιτάτζε (Γεωργία) δεν είχε ακόμα γεννηθεί!

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ