EUROBASKET

Γεωργία - Ολλανδία 72-73

Γεωργία - Ολλανδία 72-73

Η Ολλανδία ήρθε για να κάνει αισθητή την παρουσία της κι όχι για να συμπληρώσει τον όμιλο. Με ηγέτη τον Κλουφ οι "Οράνιε" -έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι- επικράτησαν με 73-72 της Γεωργίας στον αγώνα, που άνοιξε την αυλαία του Γ' ομίλου (vid).

Για περίπου 35 λεπτά η Ολλανδία έλεγχε το παιχνίδι, όμως στο τέλος λίγο έλειψε να δει τη νίκη να φεύγει μέσα από τα χέρια της. Με τον Σάρλον Κλουφ να σκοράρει 22 πόντους και να είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του οι "πορτοκαλί" έκαναν την έκπληξη κερδίζοντας με 73-72 την Γεωργία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ. Ο Κλουφ, ο οποίος θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά στην Α1 με τη φανέλα του ΑΓΟΡ στο τελευταίο δεκάλεπτο σκόραρε τους 8 από τους 15 πόντους της ομάδας του, ενώ έδωσε και την ασίστ σε ακόμα 2 καλάθια των συμπαικτών του.

Ο αγώνας

Από την αρχή οι Ολλανδοί έδειξαν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να παραδοθούν χωρίς να διεκδικήσουν κάθε πιθανότητα νίκης. Με τον Κλουφ να ηγείται επιθετικά οι "πορτοκαλί" προηγήθηκαν με 7-11 στο 5', όμως Σενγκέλια και Πατσούλια προσπάθησαν να φέρουν το παιχνίδι σε ισορροπία (15-13 στο 7'). Από τα αξιοπρόσεκτα του πρώτο δεκαλέπτου ήταν όταν ένα λεπτό πριν τη λήξη της περιόδου ο Ζάζα Πατσούλια αποχώρησε από το παρκέ έχοντας ματώσει κάτω από το μάτι έπειτα από φάουλ του Ντε Γιονγκ. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε τελικά με το σκορ στο 17-17 έπειτα από φόλοου του Γκιόργκι Σερμαντίνι.

Με τρίποντα από Άκερμπουμ και Μαρκοϊσβίλι ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο, όμως ο Ντε Γιονγκ είχε βρει ρυθμό επιθετικά και δεν άφησε για πολύ το παιχνίδι στα ίσια. Ο 27χρονος γκαρντ σημειώνοντας 8 πόντους μέσα σε 5 λεπτά κατάφερε να βάλει την ομάδα του μπροστά με 20-26 και να βάλει εκ νέου την πίεση στις πλάτες της Γεωργίας. Ο Σενγκέλια προσπάθησε να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του, όμως με τους αθλητές του Βαν Χέλφτερεν να τρέχουν και να "χτυπούν" στο ανοικτό γήπεδο έχοντας πιστέψει ότι μπορούν να μπουν με το δεξί στη διοργάνωση κάτι τέτοιο δεν φαινόταν εφικτό. Οι Γεωργιανοί έχοντας υποπέσει σε 9 λάθη και μετρώντας 2 τρίποντα σε 11 προσπάθειες δεν μπορούσαν να περιμένουν πολλά κι έτσι το 26-36 υπέρ των τυπικά φιλοξενούμενων έμοιαζε φυσιολογικό. Μάλιστα οι "πορτοκαλί" θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερη διαφορά εάν ήταν άστοχοι στις βολές (15/30).

Με zone press σε όλο το γήπεδο αμυντικά και με τους Πατσούλια, Τσιντσάτζε να σκοράρουν στην επίθεση η Γεωργία θέλησε να βάλει... δύσκολα στους Ολλανδούς που έδειξαν να αιφνιδιάζονται (35-42 στο 23'). Εντούτοις ό,τι έκαναν οι παίκτες του Κοκόσκοφ πήγαιναν στο καλάθι των αχρήστων, καθώς τα συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους άφησαν το περιθώριο στην Ολλανδία να ξαναπάρει διψήφια διαφορά (35-47 στο 26'). Τι κι αν οι Γεωργιανοί πάλευαν με τρίποντα να αντιστρέψουν την κατάσταση; Ο Ντε Γιονγκ και η παρέα του είχαν αντίθετη άποψη με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να μπουν στο τελευταίο δεκάλεπτο με το σκορ στο 48-58 (στο 30').

Δύο βολές του Πατσούλια, μία του Σανικίτζε και δύο τρίποντα από τους Πούλεν και Μαρκοϊσβίλι ήταν αρκετά για να βάλουν και πάλι "φωτιά" στο παιχνίδι. Οι παίκτες του Κοκόσκοφ έτρεξαν ένα σερί 9-0 μειώνοντας σε 57-60 (στο 33'). Η απάντηση των Ολλανδών ήρθε δια χειρός Κλουφ, καθώς όταν τα πάντα έδειχναν ρευστά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ρεθύμνου με τρίποντο έδωσε μία ανάσα στην ομάδα του (57-63).

Ο Ζάζα Πατσούλια, όμως ήταν και πάλι εκεί για να δώσει τις μάχες του, να κερδίσει φάουλ και να μειώσει σε 61-63 πριν ο Σανάτζε με τρίποντο βάλει την Γεωργία σε απόσταση αναπνοής (64-65 στο 36'). Αυτό ήταν και το κομβικό σημείο, καθώς οι Ολλανδοί ένιωσαν και πάλι την πίεση πάνω τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σκοράρουν και να βρεθούν από το +5 (58-63 στο 35') στο -5 (70-65 στο 37'). Με τον Κλουφ να είναι ο ηγέτης των "πορτοκαλί" οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 72-68.

Ο Κλουφ με τρίποντο στα 44 δευτερόλεπτα μείωσε σε 72-71 κι έπειτα από λάθος του Πατσούλια έδωσε την ασίστ στον Σμέλντερς για να κάνει βάλει και πάλι τους "Οράνιε" μπροστά με 72-73. Στην τελευταία επίθεση του αγώνα οι Πούλεν, Μαρκοϊσβίλι και Πατσούλια αστόχησαν κι έτσι η Ολλανδία έκανε την πρώτη της έκπληξη φτάνοντας στη νίκη με 73-72.

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 26-36, 48-58, 72-73.

Γεωργία: Πούλεν 7, Πατσούλια 16, Τσιντσάτζε 8, Σερμαντίνι 2, Σανάντζε 11, Μαρκοϊσβίλι 11, Πατσάτσια, Σανικίτζε 1, Σενγκέλια 16.

Ολλανδία: Ουίλιαμς, Ο. Ντε Γιονγκ 16, Κλουφ 22, Κεράζι 2, Άκερμπουμ 5, Σάφτεναρ 6, Ν. Ντε Γιονγκ 4, Σμέλντερς 8, Νόρελ 8, Σλάγκτερ 2.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ