EUROBASKET

EuroBasket U18: Το προφίλ της Τουρκίας

EuroBasket U18: Το προφίλ της Τουρκίας

Η σημερινή (4/8, 14:30) αντίπαλος της Εθνικής Εφήβων, Τουρκία, έρχεται με τις δάφνες της 2ης θέσης στο Μουντομπάσκετ Παίδων το 2016, αλλά και 3 σημαντικές απουσίες. Παραμένει ωστόσο το φαβορί.

Οι Τούρκοι αποτελούν μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις στις μικρές ηλικίες. Έχοντας μεγάλα κορμιά και μπόλικο ταλέντο, οι γείτονές μας βρίσκουν πάντα τον τρόπο να βρίσκονται κοντά στα μετάλλια. Κι εκεί θέλουν να βρεθούν και στο EuroBasket U18 της Σλοβακίας, κάτι που δείχνει ότι το έργο της Εθνικής Εφήβων σήμερα (4/8, 14:30, LIVE Blog από το Sport24) θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν θα είναι όμως και ακατόρθωτο.

Η ομάδα που έχουν παρατάξει οι Τούρκοι σε αυτό το τουρνουά είναι δυνατή, για αυτό εξάλλου και δεν έχει γνωρίσει την ήττα ακόμα. Δεν είναι όμως και η καλύτερη που μπορούσαν να παρατάξουν. Από την ομάδα των 99αρηδων που αναδείχθηκε πέρυσι 2η στον κόσμο στο Μουντομπάσκετ Παίδων της Σαραγόσα απουσιάζουν οι δύο καλύτεροι παίκτες της και ο δεύτερος καλύτερος παίκτης τους που έχει γεννηθεί το 2000. Ο λόγος για τον Ονουράλπ Μπιτίμ (1.96 μέτρα - ίσως ο πιο αθλητικός και ταλαντούχος περιφερειακός που έχει βγάλει η χώρα μετά τον Φουρκάν Κορκμάζ), τον Αχμέτ Νουράν (2.06 μέτρα - με διαφορά ο πιο έξυπνος ψηλός στην ηλικία του στην Ευρώπη και πραγματικό “τέρας” κάτω από το καλάθι) και ο Μερτ Κονούκ (1.94 μέτρα, γεννημένος το 2000 και ένας από τους καλύτερους σκόρερ της γενιάς του). Είναι αποδυναμωμένοι. Παραμένουν βέβαια μία από τις πιο δυνατές ομάδες του τουρνουά.

Δύναμή της οι ψηλοί της

EuroBasket U18: Το προφίλ της Τουρκίας


Όσοι έχουν προλάβει ως παίκτη τον Σερκάν Ερντογάν ξέρουν ότι ήταν ένας από τους πιο τρελούς σουτέρ που έχουν εμφανιστεί στα Ευρωπαϊκά γήπεδα την περασμένη δεκαετία. Τώρα πλέον αυτός ο τρελός σουτέρ είναι προπονητής της εθνικής εφήβων των Τούρκων. Και, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, ως προπονητής είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που ήταν ως παίκτης!

Ο Ερντογάν έχει βάλει ξεκάθαρες αρχές στην ομάδα του. Δεν αφήνει πολλές πρωτοβουλίες και ζητάει επισταμένως να περνάει η μπάλα κοντά στο καλάθι, εκεί που κυριαρχούν ο - λίγο άτεχνος, αλλά - εξαιρετικά αποτελεσματικός Ρατζίπ Μπερκέ Ατάρ (2.10 μέτρα, σέντερ) και ο ταλαντούχος - με ικανότητα να παίζει κοντά και μακριά από το καλάθι - Γιτζικάν Σεϊμπίρ (2.01 μέτρα, πάουερ φόργουορντ).

Οι δύο τους σημειώνουν παρέα τους 36.8 από τους 80 πόντους των Τούρκων, με τον Ατάρ να αριθμεί 19.8 πόντους και 8.3 ριμπάουντ μέσο όρο και τον Σεϊμπίρ 17 πόντους και 5.5 ριμπάουντ! Είναι ξεκάθαρο ότι ο περιορισμός κυρίως του Ατάρ – ο οποίος βρίσκεται στα μπλοκάκια των σκάουτερ του ΝΒΑ από το περσινό Παγκόσμιο όταν και “ξεπετάχθηκε” – είναι απαραίτητος για να έρθει η νίκη. Αυτό από μόνο του όμως δεν θα είναι αρκετό. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι δεν είναι ομάδα δύο παικτών.

Μία “καλή” εφτάδα και 5... παρατηρητές

EuroBasket U18: Το προφίλ της Τουρκίας

Δίπλα στους δύο εξαιρετικούς ψηλούς του, ο Ερντογάν έχει μία πλειάδα καλών περιφερειακών, ικανούς για όλες τις δουλειές. Οι γεννημένοι το 2000 Μερτ Ακάι (1.90 μέτρα) και Εράι Ακιούζ (1.89 μέτρα) καλύπτουν παρέα την θέση του πόιντ γκαρντ, με τον πρώτο να μοιράζει 6 ασίστ ανά αγώνα. Ο Σέμους Χάζερ (1.90 μέτρα) είναι ο τρίτος σκόρερ της ομάδας (10.5 πόντοι ανά αγώνα) δίνοντας λύσεις όποτε χρειαστεί. Και, τέλος, υπάρχουν και δύο ακόμα περιφερειακοί με ταλέντο. Η ψυχή της ομάδας – και καλύτερος περιφερειακός αμυντικός και σουτέρ στο τουρνουά – Εργκίν Σενέλ (1.91 μέτρα), 9.5 πόντοι ανά αγώνα με 58.3% στα τρίποντα) και ο πολυσύνθετος Μουγιαχίμ Μουσταφά (1.95 μέτρα), ένας πολύ αθλητικός γκαρντ/φόργουορντ με τεράστια άκρα που κάνει λίγο από όλα, αριθμώντας 7.8 πόντους και 3.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Αυτοί οι 7 παίκτες πρακτικά “τραβάνε όλο το κουπί” για τους Τούρκους, αφού από τους υπόλοιπους 5 παίκτες της 12αδας ο μόνος που έχει σημαντικό χρόνο συμμετοχής είναι ο άγουρος Εμρέ Τανισάν (2.06 μέτρα), ο οποίος έχει ως αποστολή να ξεκουράζει τον Ατάρ και βρίσκεται στο παρκέ 10 λεπτά ανά αγώνα, έχοντας 3.3 πόντους και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Οι Τούρκοι είναι το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι, ακόμα και λόγω προϊστορίας, αφού το 2015 είχαν διαλύσει την εθνική μας σε επίπεδο παίδων στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με 87-63. Από τότε όμως έχουν περάσει δύο χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Οι Τούρκοι έχουν απουσίες και το ρόστερ της δικής μας Εθνικής είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Για να έρθει η υπέρβαση ωστόσο θα χρειαστούν βοήθειες από όλους. Θα πρέπει δηλαδή και οι περιφερειακοί να αντέξουν την πίεση των Τούρκων και – το κυριότερο – οι ψηλοί να βρουν έναν τρόπο να αντέξουν κόντρα στην πανίσχυρη frontline των αντιπάλων μας. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Όλοι οι αγώνες της Τουρκίας στο Ευρωμπάσκετ:







TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ