EUROBASKET

Ελλάδα-ΠΓΔΜ 85-65

Ελλάδα-ΠΓΔΜ 85-65
INTIME SPORTS

Πως να συγκριθούν οι δυο ομάδες; Οι μεν σούταραν τρίποντα από το σπίτι τους, οι δε προσπάθησαν και κατά διαστήματα έπαιξαν μπάσκετ. Οι Έλληνες δηλαδή, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ξεκινήσουν με νίκη (85-65) επί της ΠΓΔΜ

Φήμες λενε ότι ο σπίκερ της σκοπιανής τηλεόρασης που μεταδίδει τα ματς της ΠΓΔΜ στο Ευρωμπάσκετ σουτάρει πρώτα ένα τρίποντο! Οι αντίπαλοί μας το παράκαναν και η ελληνική ομάδα δεν είχε πολλά προβλήματα στο να ξεκινήσει με νίκη το Ευρωμπάσκετ με +20π (65-85)

Κατσικάρης: "Έτοιμοι για τη μάχη"

Σρμπινόφσκι: "Δίκαια νίκησε η Ελλάδα"

Η διαφορά δείχνει και ... τη διαφορά των δυο ομάδων. Θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν πέντε-έξι φορές δεν χανόταν η μπάλα σε σίγουρους αιφνιδιασμούς. Απέναντι, ωστόσο, σε μια ομάδα που παίζει ανορθόδοξο μπάσκετ, σουτάρει διαρκώς τρίποντα (σταμάτησε στα 30, ενώ σούταρε ... 33 δίποντα) έχει ημίψηλους και κυρίως αντιτουριστικούς παίκτες, η εθνική θα ήταν πολύ δύσκολο να μη κερδίσει.

Προφανώς έχει πράγματα να διορθώσει, έχει θεματάκια να λύσει, είναι όμως στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε, όπως ήθελε, με νίκη στην πρεμιέρα. Τα υπόλοιπα θα τα βρει στην πορεία αρχής γενομένης από το ματς με την Κροατία, την Κυριακή το βράδυ.

Οι Σκοπιανοί μας εκνεύρισαν αρκετά τόσο στην εξέδρα (αποδοκίμασαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο) όσο και στο παρκέ (με το ανορθόδοξο στυλ μπάσκετ) ωστόσο στο τέλος έφυγαν όπως αναμενόταν. Ηττημένοι. Η ήττα τους έκανε ακόμη πιο σημαντικό τον θρίαμβο της Ολλανδίας επί της Γεωργίας, καθώς με μια δεύτερη νίκη, σήμερα, κάνει βήμα πρόκρισης!

Ο MVP : Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν μακράν ο κορυφαίος της Εθνικής, ο πιο σταθερός σε απόδοση. Έχασε μόλις ένα σουτ, δεν τον σταμάτησαν ούτε οι πόνοι στην μέση, που τον κράτησαν περισσότερη ώρα στα αποδυτήρια στη διάρκεια της ανάπαυλας. Από κάτι τέτοια, ο Γιώργος δεν χαμπαριάζει. Επέστρεψε δριμύτερος, έβαλε μάλιστα 7 σερί πόντους και επί της ουσίας άνοιξε οριστικά το δρόμο για το ... ξεφούσκωμα της σαμπρέλας των Σκοπιανών. Τελείωσε με 18π, σε ενα από τα καλύτερα του παιχνίδια με την Εθνική. Μόνο, τρεις φορές, άλλωστε, έχει βάλει περισσότερους.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην Ευρώπη, που να μπορεί να αλλάζει τον ρυθμό, όπως ο Κώστας Σλούκας. Το έκανε για άλλη μια φορά στην εντέλεια.Και στο πρώτο ημίχρονο και όταν ξαναμπήκε στο δεύτερο. Μοναδικός στο είδος του, αλλά και τόσο χρήσιμος για την ομάδα, ολοκλήρωσε τα θαύματά του με 9 πόντους, ολόσωστη στατιστική (3/3δ, 1/1τρ) 3 ασίστ και 0 λάθη. Πιο πολύ, όμως, ήταν ο ρυθμός και το καθαρό στην περιφέρεια της ομάδας, που τον έκαναν για μια ακόμη φορά στη καριέρα του κλειδί μιας σημαντικής νίκης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Καμιά ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να κερδίσει σουτάροντας ... μόνο τρίποντα. Οι φίλοι μας οι Σκοπιανοί το παράκαναν, σουτάροντας όλο το βράδυ. Συνολικά είχαν 12/30 τρίποντα. Ποσοστό 40%. Καλό θα σκεφτεί κανείς. Ναι, αλλά είχαν μόλις 10/33 δίποντα. Και το πιο σημαντικό: Η Ελλάδα είχε 40π μέσα στο ζωγραφιστό (με 57%) έναντι μόλις ... 12 των αντιπάλων μας (6/25, δηλαδή 24%). Το +20 των Ελλήνων φαίνεται πολύ λογικό...

Έτσι περιέγραψε τη νίκη της Ελλάδας ο Sport24 Radio 103.3

Ο ΑΓΩΝΑΣ: Η ελληνική ομάδα ανάγκασε τον Κατσικάρη να πάρει γρήγορα τάιμ-άουτ καθώς την είδε να χανει με 7-1 στο ξεκίνημα. Μόλις η μπάλα κυκλοφόρησε καλά, βγήκαν δυο-τρεις φάσεις, τα προβλήματα άρχισαν να λύνονται. Ο Καλάθης έδωσε ρυθμό, ο Μπουρούσης πόντους μέσα στη ρακέτα και με ένα 9-2 η Εθνική μπήκε μπροστά, μένοντας επικεφαλής ως το τέλος. Ακόμη καλύτερη ήταν η συνέχεια, όταν άρχισαν να βγαίνουν και άμυνες και αιφνιδιασμοί. Το επί μέρους σκορ ήταν 11-0, το ταμπλό έγραψε 19-9 και όλα έδειχναν ένα ωραίο απόγευμα σοτ Ζάγκρεμπ.

Η αλήθεια είναι ότι από το 16-23 του 10 πήγαμε στο 25-27 του 15. Τα λάθη ήταν συνεχόμενα, κυρίως από τον Σπανούλη. Ο Κατσικάρης αγχώθηκε βλέποντας εκτός παιχνιδιού και τον Παπανικολάου, έδωσε χρόνο στον Ζήση αλλά εν τέλει τις λύσεις του έδωσε ο Σλούκας. Αυτός ηρέμησε και μαζί με τον Καλάθη, μοίρασαν σωστά την μπάλα, ώστε η Ελλάδα να ξαναπάρει διαφορά (31-38) που της επέτρεπε να ελέγχει το ματς.

Καθώς οι Σκοπιανοί επέμεναν να σουτάρουν διαρκώς για σουτ τριών πόντων, η Ελλάδα ήθελε απλα να ηρεμήσει. Ο Πρίντεζης της έδωσε την πρώτη ευκαιρία με τους 7 σερί πόντους, που έβαλαν την ομάδα για πρώτη φορά στο +10. Αυτή τη φορά ο Σπανούλης που άρχισε να σκοράρει, έψαχνε τους συμπαίκτες του με ...ηρεμία, η μπάλα πέρναγε στους ψηλούς (κυρίως στον Μπουρούση) και οι αντίπαλοι μας άρχισαν να μένουν από βενζίνη.

Η είσοδος του Σλούκα, ενώ ο Κατσικαρης δοκίμαζε διάφορα (έπαιξε με τρεις κοντούς, έβαλε τον Αντετοκούμπο στο "4" κλπ) ήταν ξανά καταλυτική, η Εθνική έκανε ένα 12-0, πέρασε 79-57 και όλα τελείωναν ήρεμα και καλά. Επαναλαμβάνουμε, έχουμε να λύσουμε μερικά θέματα. Να βρούμε ακόμη μεγαλύτερη χημεία, να γίνουν πιο ευδιάκριτοι οι ρόλοι, αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Η άμυνα ήταν καλή. Η επίθεση ορθολογική κι αν δεν είχαμε εύκολα λάθη θα μιλούσαμε για το ιδανικό ξεκίνημα. Μη τα θέλουμε, όμως, και όλα δικά μας. Ή καλύτερα, ας παίρνουμε μερικά πραγματάκια παιχνίδι, με το παιχνίδι.

Σκόπια - Ελλάδα 65-85

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 31-38, 50-59, 65-85

Σκόπια: Mπρτσκοφ, Ιλιέφσκι 5 (1), Σοκόλοφ, Κοστόσκι 20 (4), Στογιανόφσκι Β. 13 (2),Στογιανόφσκι Ντ. 5 (1), Σιμονόφσκι 6 (2), Μπλαντενόφσκι, Τραϊκόφσκι 6 (2), Γκουρτόσκι 3, Χέντριξ 2, Σαμαρτζίσκι 5.

Ελλάδα: Μπουρούσης 16 (10 ριμπ.), Ζήσης 3 (1), Σπανούλης 10, Καλάθης 7 (1 τρίπ., 8 ασ.), Περπέρογλου, Σλούκας 9 (1), Καϊμακόγλου 2, Κουφός 11 (11 ριμπ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 9.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ