EUROBASKET

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Το buzzer beater του J.R. Χόλντεν στον τελικό του Eurobasket 2007 ήταν, για πολλούς τρίτους, η σημασία της δικαιοσύνης στον πολιτισμένο μπασκετικό κόσμο και το Sport24.gr αναλύει το φαινόμενο των νατουραλιζέ (PHOTOS, VIDEO).

Ο J.R. Χόλντεν ήταν ο βασικός υπαίτιος για το come back της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή σκηνή με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Palacio de Deportes της Μαδρίτης το 2007, απέναντι στην εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.

Ο αστικός μύθος αναφέρει πως το προξενιό ανάμεσα στον Αμερικανό και την ομοσπονδία της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε όταν ο βετεράνος γκαρντ παρακολουθούσε την προπόνηση, στο πλευρό του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν! "Πως σου φαίνεται η ομάδα μας;" ρώτησε ο Πούτιν τον παίκτη της ΤΣΣΚΑ. "Καλή", απάντησε ο Χόλντεν. "Μας λείπει όμως ένα πόιντ γκαρντ, θα ήθελες να παίξεις;" ήταν η πρόταση του Ρώσου προέδρου που ενέκρινε την έκδοση του διαβατηρίου με συνοπτικές διαδικασίες!

Ο Χόλντεν και η Μεγάλη Αικατερίνη

Έτσι, λοιπόν, ο Χόλντεν αγωνίστηκε με την εθνική Ρωσίας σε δυο Eurobasket (2005, 2007) καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Εν συνεχεία το ρώσικο περιοδικό Ogonek συμπεριέλαβε τον Χόλντεν στο TOP-10 των ξένων που όχι μόνο μετακόμισαν στη χώρα και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, αλλά εξελίχθηκαν σε εθνικά σύμβολα! Στη σχετική λίστα συμπεριλήφθηκαν ονόματα όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, ο Ραμόν Μερκαντέρ και η Μεγάλη Αικατερίνη. Η περίπτωση του νυν scout των Detroit Pistons είναι η πιο χαρακτηριστική μεταξύ των νατουραλιζέ με τη μεγαλύτερη επιρροή στις εθνικές ομάδες. Κι όλα αυτά ενώ ο Αντρέι Βοροντσέβιτς είχε ταχθεί ανοικτά κατά της συγκεκριμένης επιλογής, παραμονές του Eurobasket 2011! "Είναι σπουδαίο που η ομάδα που θα παίξει στο Eurobasket δεν θα έχει καθόλου νατουραλιζέ παίκτες στο ρόστερ της. Μέχρι πρότινος, οι λεγεωνάριοι ήταν τα πάντα για την ομάδα και οι Ρώσοι παίκτες έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό ήταν λάθος".

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Νατουραλιζέ, στο 54.1%

Πάμε, λοιπόν, και στα του Eurobasket 2015. Περισσότερες από τις μισές ομάδες, για την ακρίβεια οι 13 από τις 24 που θα συμμετάσχουν στη διευρυμένη διοργάνωση του Μονπελιέ, του Βερολίνου, του Ζάγκρεμπ, της Ρίγα και της Λιλ διαθέτουν στις τάξεις τους έναν νατουραλιζέ. Έτσι κάνουν χρήση του δικαιώματος της FIBA για τη χρησιμοποίηση ενός μη γηγενή παίκτη που έχει διαβατήριο της χώρας. Ο αριθμός θα ήταν αυξημένος αν δεν είχε κολλήσει το ζήτημα απόκτησης διαβατηρίου Σλοβενίας από τον Μπράιαντ Ντάνστον . Ο εθνικός κόουτς Γιούρι Ζντόβτς είχε συμπεριλάβει τον πρώην σέντερ του Ολυμπιακού και νυν της Αναντολού Εφές στην προεπιλογή της Σλοβενίας όμως η διαδικασία δεν προχώρησε στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι εξαιρέσεις και ο Τσακαλίδης

Ο αριθμός των νατουραλιζέ στο διευρυμένο Eurobasket 2015 είναι ο ίδιος με την προ διετίας διοργάνωση στη Σλοβενία. Οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στον A' όμιλο, εκεί όπου οι 4/6 ομάδες έχουν… εξωτερική βοήθεια. Σε γενικές γραμμές, μόνο δυο χώρες, η Ισπανία (Νίκολα Μίροτιτς) και η Γερμανία (Αντόν Γκαβέλ), επέλεξαν μη Αμερικανούς παίκτες, με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες να προτιμούν αθλητές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Αντίθετα, απέχει από αυτή τη διαδικασία μετά τον Ιάκωβο Τσακαλίδη, ο οποίος "βαπτίστηκε" Έλληνας και συμμετείχε στο Μουντομπάσκετ του 1998, το Eurobasket του 1999 και του 2003. Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης, Τσαγκρώνης δήλωσε κατά τη διάρκεια του Eurobasket 2011 στη Λιθουανία ότι "η Ελλάδα είναι ομάδα του μέλλοντος και αποτελεί ευτύχημα για εμάς που δεν έχουμε νατουραλιζέ στη σύνθεσή μας! Αυτό δείχνει ότι δουλεύουν τα ταλέντα μας, αυτό φαίνεται στην τωρινή Εθνική και θα φανεί στο μέλλον".

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Το βέτο του Τεόντοσιτς

Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε πως το 2013 υπήρξε η φήμη ότι η Ισπανία ζήτησε από τη FIBA να αλλάξει ο κανονισμός και να επιτραπούν οι δυο ξένοι, ώστε να χωρέσουν στην ίδια ομάδα τόσο ο Σερζ Ιμπάκα, όσο και ο Νίκολα Μίροτιτς! Ειρήσθω εν παρόδω, το συγκεκριμένο δίλημμα ήταν το μεγάλο πρόβλημα της "φούρια ρόχα" στις τελευταίες διεθνείς διοργανώσεις, με τον Μαυροβούνιο των Bulls να κερδίζει φέτος τον Κονγκολέζο των Thunder. Να θυμίσουμε, επίσης, τη δήλωση του Μίλος Τεόντοσιτς παραμονές του ημιτελικού του Final Four με τον Ολυμπιακό, ότι "αν η Σερβία αποφασίσει να φέρει έναν ξένο στην ομάδα, θα ήθελα να σταματήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν θα με ενδιέφερε πια, ούτε ως θεατή!". Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Σάσα Τζόρτζεβιτς. "Η άποψή μου για τους ξένους στην εθνική ομάδα είναι γνωστή εδώ και καιρό. Έχω τονίσει αρκετές φορές ότι δεν με ενδιαφέρει να καλέσω νατουραλιζέ στη Σερβία!".

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Η ξεχωριστή περίπτωση του Γκαβέλ

Η ατελείωτη λίστα των νατουραλιζέ ενισχύθηκε φέτος με παίκτες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα γήπεδα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κροατίας και της Λετονίας, με την περίπτωση του Αντόν Γκαβέλ να ξεχωρίζει. Ο λόγος; Ο 30χρονος γκαρντ της Μπάγερν Μονάχου γεννήθηκε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας ενώ έχει συμμετάσχει σε πέντε διοργανώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του: Eurobasket Β' κατηγορίας 2005, 2007, 2009, 2011 και στον προκριματικό γύρο του Eurobasket 2013. Φέτος, όπως, αλλάζει εθνόσημο αφού θα αγωνιστεί με τη Γερμανία, στο πλευρό του Ντιρκ Νοβίτσκι! Η FIBA έδωσε το ΟΚ κι έτσι ο Γκαβέλ, ο οποίος είναι κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου, τέθηκε στη διάθεση του Κρις Φλέμινγκ.

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Άλλαξε όνομα, για τον Μοχάμεντ Άλι

Στα της Τουρκίας, ο Άντριου Γκάουντλακ αρνήθηκε αρχικά την πρόσκληση να γίνει διεθνής αφού προτίμησε να ξεκουραστεί κι έτσι ο Μπόμπι Ντίξον πέρασε στο Νο1 των υποψηφιοτήτων για τη θέση του νατουραλιζέ. Μαζί με την υπηκοότητα, ο Αμερικανός πρώην γκαρντ της πρωταθλήτριας Καρσίγιακα και νυν της Φενέρμπαχτσε άλλαξε και το όνομα, λόγω του θαυμασμού που τρέφει για τον Μοχάμεντ Άλι, ενημερώνοντας πως θέλει να ονομαστεί "Αλί Μοχάμεντ". Οι Τούρκοι αντέδρασαν γρήγορα, ολοκληρώνοντας τις σχετικές διαδικασίες και εξασφαλίζοντας το διαβατήριο με το νέο όνομα στον Αμερικανό. Ποια είναι, όμως, η σχέση του Ντίξον με την Τουρκία; Αγωνίζεται στην TBL από το 2012 ενώ ο ίδιος είπε εξήγησε πως θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο της Τουρκίας για οικογενειακούς λόγους.

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Out o Λαφαγιέτ, in o Ντρέιπερ

Η Κροατία είναι μια χώρα με τεράστια μπασκετική παράδοση ωστόσο θα παραταχθεί με νατουραλιζέ σε τέταρτη σερί διεθνή διοργάνωση. Αρχική πρόθεση του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ήταν να πλαισιώσει τους NBAers Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Ντάμιαν Ρούντεζ, Μάριο Χεζόνια και τον πύργο της Μπαρτσελόνα, Άντε Τόμιτς, με τον Όλιβερ Λαφαγιέτ. Παρ' όλα αυτά, ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού και νυν της Αρμάνι Μιλάνο τραυματίστηκε στο γόνατο κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης με τη Γερμανία κι εν συνεχεία υποβλήθηκε σε επέμβαση, υποχρεώνοντας τον Περάσοβιτς να αλλάξει τα πλάνα του. Έτσι, λοιπόν, ο Ντοντέι Ντρέιπερ κλήθηκε στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας κι έτσι θα ενισχύσει τη "Hrvatska" στα επίσημα, αρχής γενομένης από τον όμιλο του Ζάγκρεμπ.

Είμαστε όλοι… Ευρωπαίοι!

Οι νατουραλιζέ του Eurobasket 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΖΕ ΘΕΣΗ ΥΨΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Πολωνία Έι Τζέι Σλότερ SG 1.91 Λούιβιλ (ΗΠΑ)
Βοσνία-Ερζεγοβίνη Άλεξ Ρένφρο PG 1.90 Τζόρτζια (ΗΠΑ)
Ισραήλ Ντ' Ορ Φίσερ C 2.11 Πενσιλβάνια (ΗΠΑ)
Φινλανδία Τζαμάρ Ουίλσον G 1.85 Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
Γερμανία Αντόν Γκαβέλ PG 1.88 Κόζιτσε (Σλοβακία)
Ισπανία Νίκολα Μίροτιτς C 2.08 Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο)
Τουρκία Αλί Μοχάμεντ PG 1.78 Ιλινόι (ΗΠΑ)
Γεωργία Τζέικομπ Πούλεν PG 1.83 Ιλινόι (ΗΠΑ)
Σκόπια Ρίτσαρντ Χέντριξ PF 2.03 Αλαμπάμα (ΗΠΑ)
Κροατία Ντοντέι Ντρέιπερ PG 1.80 Βαλτιμόρη (ΗΠΑ)
Τσεχία Μπλέικ Σιλμπ SF 1.98 Ιλινόι (ΗΠΑ)
Βέλγιο Ματ Λοτζέσκι SF 1.98 Ουισκόνσιν (ΗΠΑ)
Ουκρανία Τζερόμ Ραντλ PG 1.78 Ιλινόι (ΗΠΑ)

Twitter @Giannis_Stavr

ΒΟΝUS: Το buzzer beater του Χόλντεν που ξέρανε τους Ισπανούς

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ