EUROBASKET

Επιστροφή στην κορυφή

Επιστροφή στην κορυφή

Οι Λετονοί έκαναν την πρώτη έκπληξη στη φάση των "16" και επικρατώντας με 73-66 της Σλοβενίας πέρασαν στους "8" της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2001!

Το ήθελαν κι αυτό φάνηκε. Η Λετονία ήταν μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση και δεν άφησε την ευκαιρία να της φύγει μέσα από τα χέρια. Οι παίκτες του Άιναρς Μπάγκατσκις επικράτησαν με 73-66 της Σλοβενίας και προκρίθηκαν στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2001. Πλέον η ομάδα από τη Βαλτική θα περιμένει το νικητή του ζευγαριού Γαλλία - Τουρκία για να μάθει αν το... όνειρο έχει και συνέχεια.

O MVP

Η επιθετική πολυφωνία της Λετονίας φαίνεται από το γεγονός ότι όποιος πάτησε παρκέ έβαλε και το όνομα του στους σκόρερ. Η πολυφωνία, όμως δεν αρκεί, καθώς χρειάζεται και κάποιος ηγέτης κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Για 30 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα η Λετονία ήταν μπροστά στο σκορ και η Σλοβενία κυνηγούσε στο σκορ. Όταν για τόση ώρα βρίσκεσαι πίσω έστω και με μικρή διαφορά δεν θέλει πολύ κάτι να μην βγει όπως το έχεις υπολογίσει και η διαφορά ξαφνικά να ξεφύγει. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των Σλοβένων που στο πιο κρίσιμο σημείο χρειάστηκε να ανατρέψουν την μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα (67-57).

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Όταν έχεις 39% (16/41) στα δίποντα τότε δεν μπορείς να ζητάς και πολλά από ένα παιχνίδι. Η Σλοβενία είδε πολλές φορές φαινομενικά εύκολα καλάθια να γίνονται ριμπάουντ για τον αντίπαλο κι αυτό την ανάγκασε να κυνηγάει τη Λετονία στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Επιστροφή στην κορυφή

Το ματς

Το επιθετικό ταλέντο των δύο ομάδων υπερίσχυε των πιο... χαλαρών αμυνών στην αρχή του αγώνα. Η Σλοβενία με τον Ζόραν Ντράγκιτς σε ρόλο ηγέτη δεν άφηνε ούτε στιγμή τους αντιπάλους της να ξεφύγουν στο σκορ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανε ο Γιάνις Στρέλνιεκς και ο Ρόνλαντ Φρεϊμάνις. Ο αγώνας ήταν μοιρασμένος κι αυτό φάνηκε στο σκορ με το οποίο έκλεισαν την περίοδο η δύο ομάδες (20-20).

Το σκηνικό έμοιαζε ίδιο και στη δεύτερο δεκάλεπτο, όμως ένα σερί 9-0 από την Λετονία άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα. Οι παίκτες του Μπάγκατσκις μετέτρεψαν το εις βάρος τους 27-29 (15') στο 36-29 (16'). Η σλοβενική απάντηση δεν άργησε να έρθει και μάλιστα έγινε με... καταιγισμό τριπόντων. Κλόμπουτσαρ και Πρέπελιτς φρόντισαν να απομακρύνουν την πίεση από τις πλάτες των συμπαικτών τους (36-35 στο 17'). Τα πράγματα είχαν βρει και πάλι την ισορροπία τους κι έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στο ημίχρονο με το σκορ στο εύθραυστο 42-40 έπειτα από σουτ του Μπλουμς στη λήξη του χρόνου.

Με λετονικό επιμέρους 6-2 άρχισε η τρίτη περίοδος (48-42 στο 22') κι αυτό ήταν ενδεικτικό των προθέσεων που είχε η ομάδα από τη Βαλτική. Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο πλέον και οι δύο ομάδες είχαν ρίξει όλο το βάρος τους στην άμυνα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να χάσει το ρυθμό του και να κυριαρχήσει ένα πιο physical game. Αυτό αρχικά μπορεί να φάνηκε ότι ευνοεί τους Λετονούς (50-44 στο 26'), όμως τελικά το δεκάλεπτο έκλεισε με το σκορ στο 55-52.

Η Λετονία διατηρούνταν συνεχώς οριακά μπροστά στο σκορ, όμως ένα σερί 8-0 με τρίποντα από τους Μπέρζινς και Γιανισένοκς της έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγει ακόμα και με 10 πόντους (67-57 στο 35'). Η Σλοβενία ήταν πλέον με τη πλάτη στον τοίχο και καλούνταν να τρέξει για να προλάβει μία μεγάλη ανατροπή πριν τελειώσει ο χρόνος που απέμενε στην κλεψύδρα. Στο τελευταίο λεπτό οι δύο ομάδες μπήκαν με τη διαφορά να είναι στους έξι πόντους δίνοντας σαφές προβάδισμα στους Λετονούς (71-65). Με 1/2 βολές ο Νίκολιτς μείωσε σε 71-66 στα 47'', όμως ο Τίμμα απάντησε πιο ψύχραιμα από το ίδιο σημείο (73-66). Το παιχνίδι είχε κριθεί και το τελικό 73-66 απλά σφράγισε την επιστροφή της Λετονίας στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μετά από 24 χρόνια απουσίας.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 42-40, 55-52, 73-66

Λετονία (Μπάγκατσκις):Μέγερις 8, Φρεϊμάνις 8, Μπλουμς 4, Μπερτάνς 8 (2), Τίμμα 4, Γιανισένοκς 8 (2), Στρέλνιεκς 17 (1), Μπερζίνς 13 (1), Μέιερς 3.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς, Πρέπελιτς 7 (1), Μπλάζιτς 8, Νίκολιτς 3, Ντράγκιτς 17 (3), Ζούπαν 5 (1), Μπάλαζιτς 9 (1), Όμιτς 7, Κλόμπουτσαρ 6 (2), Σλόκαρ 4.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ