EUROBASKET

Δέκα ομάδες για έξι θέσεις

Δέκα ομάδες για έξι θέσεις

Όλα τα σενάρια της τελευταίας ημέρας της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ. Δέκα ομάδες διεκδικούν τα τελευταία έξι "εισιτήρια".

Πέντε “εισιτήρια” έχουν ήδη πάει στους κατόχους τους. Άλλα έξι εκκρεμούν και δέκα ομάδες τα διεκδικούν. Απλό; Όχι και τόσο... Σήμερα διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2017 και η κατάσταση μοιάζει με γόρδιο δεσμό σε κάποιους ομίλους. Το Sport24 αναλύει πώς έχει η κατάσταση πριν από την έναρξη των κρίσιμων αγώνων.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στην τελική φάση (η οποία θα διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες το 2017) έχουν προκριθεί οι τέσσερις διοργανωτές: Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία. Επίσης, έχουν περάσει εννέα ομάδες μέσω της κατάταξης τους στο περσινό Ευρωμπάσκετ, η Ελλάδα, η Κροατία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σερβία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ιταλία.

Οι ομάδες που κυνηγούν την πρόκριση

Από εκεί και πέρα, μέσω της προκριματικής φάσης θα προκριθούν άλλες 11 ομάδες συνολικά. Οι επτά πρώτες κάθε ομίλου δηλαδή και οι τέσσερις καλύτεροι δεύτεροι. Εδώ αρχίζουν και τα μπλεξίματα, από τη στιγμή που δεν έχουν όλοι οι όμιλοι τον ίδιο αριθμό ομάδων και τα αποτελέσματα των “δεύτερων” με τις τελευταίες ομάδες δεν υπολογίζονται...

Πριν από την έναρξη της τελευταίας αγωνιστικής έχουν ήδη προκριθεί πέντε ομάδες. Ποιες είναι αυτές; Το Βέλγιο, η Ρωσία, η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία.

Εκκρεμούν λοιπόν έξι “εισιτήρια” για την τελική φάση και οι ομάδες που τα διεκδικούν είναι 10:

Η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βοσνία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μ. Βρετανία. Με άλλα λόγια, οι υπόλοιπες 12 ομάδες έχουν ήδη τεθεί νοκ άουτ. Αυτές είναι η Κύπρος, η Ελβετία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Σλοβακία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και το Λουξεμβούργο. Πάμε όμως και στο προκείμενο. Τα σενάρια...

1ος όμιλος

Η Ισλανδία είναι η μόνη ομάδα που “καίγεται” από τον 1ο όμιλο. Συγκεκριμένα, χρειάζεται νίκη επί του Βελγίου και ήττα της Ελβετίας (από την Κύπρο) προκειμένου να προκριθεί ΣΙΓΟΥΡΑ στην τελική φάση ως μία από τις (4) καλύτερες δεύτερες ομάδες, αφού θα ολοκληρώσει τον όμιλο με 3-1. Εάν η Ισλανδία νικήσει το Βέλγιο και ηττηθεί η Κύπρος από την Ελβετία, τότε η Ισλανδία θα έχει 2-2 και θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων ομίλων για να μάθει την τύχη της. Το ίδιο σενάριο θα ισχύσει και εφόσον ηττηθεί από το (αδιάφορο) Βέλγιο και νικήσει η Κύπρος. Εάν ηττηθεί από το Βέλγιο και χάσει και η Κύπρος, τότε θα αποκλειστεί.

2ος όμιλος

Μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας γίνεται η μάχη για τις πρώτες δύο θέσεις στον δεύτερο όμιλο. Οι δύο ομάδες αναμετρώνται μάλιστα στις 20:00, ωστόσο εξαρτώνται εμμέσως και από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα (Δανία-Αυστρία). Τα σενάρια έχουν κάπως έτσι:

* Η Ολλανδία σε περίπτωση νίκης θα προκριθεί ως πρώτη. Εφόσον ηττηθεί, πάντως, θα χρειαστεί νίκη της Δανίας επί της Αυστρίας για να τερματίσει τον όμιλο με 3-1 και να προκριθεί αυτομάτως, δίχως να περιμένει τα αποτελέσματα στους άλλους ομίλους. Εάν νικήσουν οι Αυστριακοί τους Δανούς, τότε οι Ολλανδοί θα τελειώσουν τον όμιλο με 2-2 και το εάν προκριθούν θα εξαρτηθεί από τα άλλα αποτελέσματα.

* Η Γερμανία χρειάζεται νίκη με 4 ή περισσότερους πόντους διαφορά για να προκριθεί ως πρώτη. Μπορεί πάντως να προκριθεί ακόμα κι αν νικήσει με 1-3 πόντους, εφόσον όμως νικήσει και η Αυστρία τη Δανία. Η Γερμανία θα τερματίσει δεύτερη με 2-2 εάν χάσει από την Ολλανδία και νικήσει η Αυστρία (τότε θα περιμένει τα άλλα αποτελέσματα), ενώ θα μείνει εκτός Ευρωμπάσκετ εάν ηττηθεί τόσο αυτή, όσο και η Αυστρία.

3ος όμιλος

Εδώ είναι απλά τα πράγματα. Η Βοσνία είναι σίγουρα δεύτερη αλλά έχει ρεκόρ 2-2 και θα πρέπει να περιμένει τι θα γίνει στους άλλους ομίλους, έχοντας απειροελάχιστες πιθανότητες. Ο λόγος είναι το -35 που έχει στο goal average.

4ος όμιλος

Ο πιο μπλεγμένος όμιλος. Τρεις ομάδες διεκδικούν την πρόκριση, με τις δύο εξ αυτών όμως να μπορούν να τερματίσουν πρώτες (Πολωνία και Εσθονία). Αναλυτικά διαβάστε τι θέλει η καθεμία.

* Η Πολωνία θα προκριθεί ως πρώτη είτε: 1) εάν νικήσει την Εσθονία, είτε 2) εάν ηττηθεί μέχρι και με 14 πόντους διαφορά αλλά νικήσει και η Πορτογαλία τη Λευκορωσία. Εάν ηττηθεί με περισσότερους από 14 πόντους, τότε θα έχει πιθανότητες πρόκρισης (ως δεύτερη) μόνο εάν νικήσει και η Πορτογαλία τη Λευκορωσία. Σε περίπτωση ήττας από την Εσθονία με +16 και νίκης της Λευκορωσίας, τότε αυτομάτως θα αποκλειστεί.

* Η Εσθονία χρειάζεται 1) νίκη επί της Πολωνίας με +15 για να προκριθεί ως πρώτη ή 2) νίκη με +13 και νίκη της Λευκορωσίας. Δεύτερη θα τερματίσει εάν 1) νικήσει την Πολωνία με 1-14 πόντους και νικήσει επίσης και η Πορτογαλία ή νικήσει με +9 και ηττηθεί η Πορτογαλία. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, βέβαια, θα έχει 2-2 και θα πρέπει να περιμένει τους άλλους ομίλους.

* Η Λευκορωσία μπορεί να έχει ελπίδες πρόκρισης ως 2η (με ρεκόρ 2-2) σε τρεις περιπτώσεις, οι οποίες πάντως προϋποθέτουν να νικήσει και η ίδια την Πορτογαλία. Παράλληλα θα πρέπει να συμβεί και κάτι από τα εξής: 1) να ηττηθεί η Εσθονία, 2) να νικήσει η Εσθονία την Πολωνία με +16 ή 3) να νικήσει η Εσθονία με 1 έως 8 πόντους διαφορά.

5ος όμιλος

Η Ουκρανία είναι η μόνη ομάδα που διεκδικεί κάτι στον 5ο όμιλο. Θα προκριθεί στην τελική φάση εάν νικήσει τη Σλοβενία, ανεξάρτητα με το εάν τερματίσει πρώτη (εφόσον νικήσει με +8) ή δεύτερη (εάν νικήσει με 1-7π.). Σε περίπτωση ήττας από τη Σλοβενία θα τελειώσει τον όμιλο με 2-2 και θα περιμένει τα άλλα αποτελέσματα.

6ος όμιλος

Το Μαυροβούνιο δεν έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο, ωστόσο έχει προκριθεί αυτομάτως επειδή ακόμα κι αν ηττηθεί, θα έχει ρεκόρ 3-1. Συνεπώς, η ομάδα που “καίγεται” είναι η Γεωργία, η οποία χρειάζεται μόνο νίκη για να προκριθεί είτε ως 1η (με +3), είτε ως 2η (με 1-2π.). Εάν ηττηθεί, θα πρέπει να περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

7ος όμιλος

Εδώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Η Μεγάλη Βρετανία είναι σίγουρα δεύτερη αλλά έχει ρεκόρ 2-2, οπότε θα πρέπει να περιμένει κάποιο “δώρο” από τους υπόλοιπους ομίλους για να περάσει στην τελική φάση.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ