EUROBASKET

Το θέμα είναι να... τρουπώσει

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ήττα πονάει, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Εθνική ήταν κανονική ομάδα με τη Σλοβενία. Το ζητούμενο παραμένει η πρόκριση στους 16. Κι αν η Ελλάδα ταξιδέψει στην Τουρκία, μπορεί να κάνει περισσότερα απ' όσα φανταζόμαστε τούτη τη στιγμή...

Ισως ακούγεται παράξενο, όμως αυτή η Εθνική που παρουσιάστηκε απέναντι στην Σλοβενία είναι ικανή να ανατρέψει την κατάσταση στο Eurobasket 2017. Φυσικά και δεν υπάρχει ήττα που να συγκρίνεται με νίκη, η Ελλάδα έχασε κι αυτό δεν αρέσει σε κανέναν μας. Βαδίζει πλέον σε τεντωμένο σχοινί, έχει μπει σε περιπέτειες, αλλά στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται καν στα μισά του δρόμου.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική ομάδα βελτιώθηκε. Ηταν πραγματικά η Εθνική Ελλάδας που θέλουμε να βλέπουμε, τουλάχιστον για ένα 20λεπτο. Με άλλα λόγια η πρόοδος πλέον είναι καθημερινή, επί της ουσίας αυτή η ομάδα έχασε τη μισή προετοιμασίας μέχρι να κατασταλάξει στο ρόστερ της και χρησιμοποιεί τα ματς του ομίλου για να γίνεται καλύτερη. Να βρίσκει ρόλους και να είναι έτοιμη στα νοκ άουτ.

Ποια νοκ άουτ θα πείτε; Πράγματι. Η Εθνική μετράει μόλις μία νίκη, έχει χάσει από Γαλλία και Σλοβενία και ουδείς ελάχιστοι πλέον την πιστεύουν. Εχουν το δίκιο τους, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να χρυσώσουμε το χάπι, άλλωστε τα αποτελέσματα δεν μπορεί να τα κρύψει κανείς. Αλλά είδαμε και τι έγινε στις προηγούμενες φορές που η Ελλάδα έφευγε αήττητη από τη φάση των ομίλων. Είχε 5 στα 5 στο Παγκόσμιο του 2014 και έχασε από τη Σερβία στους "16". Είχε 6 στα 6 στο Eurobasket 2015 και ηττήθηκε από την Ισπανία στους "8".

Το θέμα, λοιπόν, είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Αυτός είναι ο στόχος στο Ελσίνκι, όλα τα άλλα έχουν δευτερεύουσα σημασία τούτη τη στιγμή. Η Εθνική πρέπει να πετύχει τουλάχιστον άλλη μία νίκη προκειμένου να συνεχίσει στο Eurobasket 2017 και έπονται τα ματς με την Φινλανδία και την Πολωνία. Οπως όλα δείχνουν το τελευταίο ματς της πρώτης φάσης θα είναι σαν τελικός, θα κρίνεται η πρόκριση, αλλά και γι αυτό θα χρειαστεί να περιμένει η ελληνική ομάδα. Οπως και να έχει, πάντως, η πρόκριση στους "16" είναι ακόμα στο χέρι της, συνεπώς οτιδήποτε άλλο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Κι αν φτάσει ως εκεί, όποιος κι αν αντιμετωπίσει από τον όμιλο του Ισραήλ μπορεί να τον κερδίσει. Μπορεί και να χάσει, βέβαια, αλλά καταδικασμένη δεν είναι σε καμία περίπτωση.
Βλέπουμε, άλλωστε, ένα Eurobasket 2017 με πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η Γεωργία που νίκησε τους Λιθουανούς, έχασε από Γερμανία και Ουκρανία! Η Σερβία μετράει ήδη μια ήττα, το ίδιο και η Γαλλία. Ολα είναι ρευστά, με εξαίρεση την Ισπανία που μοιάζει προς το παρόν ανίκητη.

Ας φτάσουμε, λοιπόν, στους "16" και όλα μπορούν να αλλάξουν. Δεν υπάρχει καμία νότα αισιοδοξίας στο κείμενο, είναι η αλήθεια. Η Εθνική που είδαμε κόντρα στην Σλοβενία είχε και επιθετικό και αμυντικό πλάνο. Πάνω απ' όλα είχε παίκτες που έδωσαν όχι μόνο την ψυχή τους, αλλά έδειξαν πως έχουν και μεγάλη αξία. Κάτι που κοντεύαμε να ξεχάσουμε. Ο Κώστας Σλούκας βγήκε μπροστά και ηγήθηκε της προσπάθειας, ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τη μεγάλη Εθνική, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν το κομπιούτερ της ομάδας, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Ιωάννης Παπαπέτρου τα έδωσαν όλα για το σύνολο και άφησαν πίσω τον εαυτό τους.
Μαζί με τους έμπειρους Πρίντεζη και Μπουρούση έδωσαν και την ψυχή τους, ο Καλάθης θα βοηθούσε περισσότερο αν δεν φορτωνόταν με φάουλ.

Η Εθνική έπαιξε άμυνα, είχε μυαλό και απλά και είναι ξεκάθαρο ότι οι διεθνείς αρχίζουν να πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

Μα, χάσαμε. Ναι, αυτό είναι το κακό. Η αλήθεια είναι ότι την αξίζαμε τη νίκη, αλλά στο τέλος έγιναν όλα λάθος. Ομως όπως σωστά χρησιμοποιήθηκε το παιχνίδι με τη Γαλλία και βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη συνέχεια, με συνέπεια την τεράστια βελτίωση στο παιχνίδι με τη Σλοβενία, έτσι πρέπει να γίνει και στη συνέχεια.
Ελλάδα είμαστε, δεν συμβιβάζεται κανείς με την ήττα, ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος μετά από άσχημο αποτέλεσμα, όμως κάτι καλό βγήκε και από το ματς με την Σλοβενία.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να προκριθεί η Ελλάδα στους "16". Να... τρουπώσει. Να ταξιδέψει στην Τουρκία. Αν... τρουπωσει, μην την ξεγράψει κανείς την Εθνική μας...

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ