EUROBASKET

Από μηχανής... Ματσιούλις πρόκρισης

Από μηχανής... Ματσιούλις πρόκρισης

Με ένα δυναμικό φίνις η Λιθουανία κατάφερε να επιβληθεί δύσκολα με 64-62 της Εσθονίας και πήρε από σήμερα (9/9) το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Για ακόμα ένα παιχνίδι οι Λιθουανοί δεν εντυπωσίασαν με την απόδοση τους, όμως ήταν αποτελεσματικοί. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας με καλάθι στο τέλος από τον Γιόνας Ματσιούλις επικράτησε με 64-62 της Εσθονίας και τριπλασίασε τις νίκες της στη διοργάνωση. Η "Λιέτουβα" που αγωνίστηκε χωρίς τον Γιόνας Βαλαντσιούνας, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία ίωση, θα αγωνιστεί αύριο (10/9) κόντρα στην Τσεχία με τον νικητή να κατακτά την κορυφή του Δ' ομίλου.

O MVP

Ήταν αναμφίβολα ο πολυτιμότερος παίκτης της Λιθουανίας κι όχι μόνο γιατί πέτυχε το νικητήριο καλάθι αλλά για την γενικότερη παρουσία του. Ο φόργουορντ της Ρεάλ είχε γεμάτη στατιστική γράφοντας 15 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 ασίστ.

Το κλειδί της αναμέτρησης

Η εμπειρία σε αυτό το επίπεδο είναι μεγάλο πράγμα. Οι Λιθουανοί σε ακόμα ένα παιχνίδι δεν ήταν καλοί, όμως εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις πλούσιες παραστάσεις που έχουν ως ομάδα αλλά και ως μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι κράτησαν τους αντιπάλους τους στα τελευταία τέσσερα λεπτά χωρίς καλάθι τρέχοντας ένα σερί 9-0.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Το παιχνίδι ήταν αρκετά κλειστό κι αυτό φαίνεται από τους μόλις 26 πόντους που σκόραραν και οι δύο ομάδες μαζί στο τελευταίο και κρίσιμο δεκάλεπτο. Οι επιθέσεις των δύο ομάδων βασιζόταν σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά σε συγκεκριμένους παίκτες κι αυτό δεν βοήθησε από πλευράς θεάματος.

Από μηχανής... Ματσιούλις πρόκρισης

Το ματς

Η Εσθονία ξεκίνησε το παιχνίδι στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να παραδοθεί άνευ όρων. Βέιντεμαν και Ταλτς φρόντισαν να κάνουν συνεχώς αισθητή την παρουσία τους (13-11 στο 7'). Στην αντίπερα όχθη πάνω στις πλάτες των Ματσιούλις και Καλνιέτις στηρίχθηκε επιθετικά η Λιθουανία, η οποία με ένα σερί 6-0 ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 20-15 (στο 10').

Στο -5 η παίκτες του Σοκ αντέδρασαν και απάντησαν δυναμικά. Τρέχοντας ένα επιμέρους 13-4 όχι απλά έφεραν εκ νέου το παιχνίδι στα ίσια αλλά πέρασαν και μπροστά με 28-24 (στο 14'). Ταλτς και Βέιντεμαν "πλήγωναν" τη "Λιέτουβα" που έβλεπε στην επίθεση να δυσκολεύεται. Ο... γόρδιος δεσμός λύθηκε εν τέλει με τα σουτ έξω από τα 6.75μ. Τα τρίποντα των Κουζμίνσκας, Σεϊμπούτις, Ματσιούλις μπόρεσαν να ξεμπλοκάρουν τους παίκτες του Καζλάουσκας που προηγήθηκαν με 34-31 (στο 28'). Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Λιθουανούς να είναι μπροστά με 31-38 αφού είχε προηγηθεί στα τελευταία 5 λεπτά ένα επιμέρους 14-3 (από 28-24 στο 15' σε 31-38 στο 20').

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Εσθονοί προσπαθούσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, όμως η Λιθουανία δεν έδειχνε διατεθειμένη να αφήσει πεδίο δράσης στους αντιπάλους της. Οι δύο ομάδες επένδυαν στην άμυνα τους με αποτέλεσμα οι πόντοι να μπαίνουν με το... σταγονόμετρο κάτι που βοήθησε τους παίκτες του Σοκ να ροκανίσουν αργά τη διαφορά και να κλείσουν την περίοδο όντας μπροστά με 51-49 (στο 30').

Δύο γρήγορα καλάθια από τους Βένε και Σοκ έβαλαν ακόμα περισσότερη πίεση στη "Λιέτουβα" που κλήθηκε να ανατρέψει το εις βάρος της 55-49 (στο 30'). Γιανκούνας και Καβαλιάουσκας δεν άφησαν αναπάντητη την πρόκληση κι έτσι το τελευταίο δεκάλεπτο "πήρε" φωτιά (55-54 στο 34'). Με ένα τρίποντο του Ταλτς και σημαντικούς πόντους του Κανγκούρ η Εσθονία κατάφερνε να διατηρεί το προβάδισμα της οδεύοντας προς το τελευταίο δίλεπτο του αγώνα (62-58 στο 37'). Στο τέλος μίλησε η εμπειρία των Λιθουανών, καθώς οι παίκτες του Σοκ από το 4.06'' δεν ξανασκόραραν δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να τρέξουν ένα σερί 9-0 και να κερδίσουν έπειτα από ένα δύσκολο ντράιβ του Ματσιούλις που έγραψε το 64-62 κι έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στην ομάδα του.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 31-38, 51-49, 62-64.

Εσθονία (Σοκ): Βέιντεμαν 10 (1), Ντόρμπεκ, Σ. Σοκ 6, Ταλτς 20 (3), Άρμπετ 4, Βένε 4, Τόμε, Κανγκούρ 9 (1), Κούρμπας 9.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 8 (1), Γκαΐλιους, Ματσιούλις 15 (2), Σεϊμπούτις 11, Σαμπόνις 2, Καβαλιάουσκας 14, Γιανκούνας 4, Γιαφτόκας 2, Κουζμίνσκας 8 (1), Λεκαβίτσιους.

Τα στατιστικά του αγώνα

Η κατάταξη των ομίλων

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ