EUROBASKET

Αλεξέι Σβεντ, ο πέμπτος

Αλεξέι Σβεντ, ο πέμπτος

Ο Αλεξέι Σβεντ έγινε μόλις ο πέμπτος παίκτης τα τελευταία 22 χρόνια που είχε πάνω από 20 πόντους και 10 ασίστ σε αγώνα του Eurobasket!

Ο Αλεξέι Σβεντ δεν είναι απλά ένας από τους καλύτερους σκόρερς του Eurobasket. Είναι ταυτόχρονα και ένας από τους ικανότερους δημιουργούς. Το απέδειξε περίτρανα στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Κροατία, βάζοντας παράλληλα το όνομά του και σε μία λίστα στην οποία υπάρχουν μόνο άλλοι τέσσερις παίκτες.

Διαβάστε παρακάτω τι πέτυχε ο γκαρντ της Ρωσίας που θα βρει απέναντί της την Τετάρτη η Ελλάδα, μαζί με τους αριθμούς που ξεχώρισαν από τα χθεσινά παιχνίδια, όπως το επικείμενο milestone του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τις 100άρες σε νοκ άουτ αγώνες, το +32 των Λετονών και το... καταραμένο “28” του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς.

766

Τόσοι είναι οι πόντοι που έχει σημειώσει στην καριέρα του ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο σε Eurobasket, μετά τους εννέα που είχε στη νίκη της Ισπανίας επί της Τουρκίας. Ο “Bomba” χρειάζεται άλλους τέσσερις για να ξεπεράσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη (769π.) και τον Σλοβάκο Στάνισλαβ Κρόπιλακ (769π.) και να ανέβει στη 10η θέση της ιστορικής λίστας. Ο Ναβάρο έχει παίξει συνολικά σε 50 αγώνες στο Eurobasket και έχει μέσο όρο 15,3.

100

Οι πόντοι που πέτυχε η Λετονία στον αγώνα με το Μαυροβούνιο . Ήταν η πρώτη 100άρα για οποιαδήποτε ομάδα σε νοκ άουτ αγώνα του Eurobasket από τους 101 πόντους που είχε βάλει η Ισπανία στον προημιτελικό του 2005 με την Κροατία. Λίγες ώρες αργότερα η Ρωσία φιλοδώρησε με 101 πόντους την Κροατία στον τελευταίο αγώνα της φάσης των “16”...

32

Η διαφορά με την οποία η Λετονία διέλυσε το Μαυροβούνιο (100-68) είναι η μεγαλύτερη σε νοκ άουτ παιχνίδι τα τελευταία 16 χρόνια σε Eurobasket. Η τελευταία φορά που μία ομάδα επικράτησε με μεγαλύτερη διαφορά ήταν η Γιουγκοσλαβία στο Eurobasket του 2001, όταν είχε συντρίψει με 114-78 (+36) τη Λετονία στη φάση των “8”.

28

Τόσους πόντους σημείωσε ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς κόντρα στη Ρωσία . Ο σούτινγκ γκαρντ της Κροατίας έχει βάλει πέντε φορές στην καριέρα του ΑΚΡΙΒΩΣ 28 πόντους σε έναν αγώνα με τις εθνικές ομάδες. Κατά σύμπτωση δεν έφυγε ποτέ νικητής από το γήπεδο! Το 2016 ηττήθηκε από τη Σερβία και τη Νιγηρία, το 2009 από τη Λιθουανία (σε Eurobasket U20) και το 2005 από τη Γαλλία (σε Eurobasket U16). Παρεμπιπτόντως, ο Μπογκντάνοβιτς είναι 28 ετών...

6

Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς ευστόχησε και στα έξι τρίποντα που επιχείρησε στην αναμέτρηση με τη Λετονία, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 ετών, η οποία ανήκε στον Αλεξ Ριγκέτι από το Eurobasket του 2005. Ο τελευταίος παίκτης που έβαλε περισσότερα τρίποντα σε Eurobasket χωρίς να αστοχήσει σε κανένα, ήταν ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς (7/7) το 2001.

5

Από το 1995 και ύστερα, από τότε δηλαδή που η FIBA έχει αναλυτικά στατιστικά σε όλα τα παιχνίδια του Eurobasket, μόνο πέντε παίκτες έχουν καταφέρει να βάλουν πάνω από 20 πόντους και να μοιράσουν διψήφιο αριθμό ασίστ στον ίδιο αγώνα. Ο Αλεξέι Σβεντ έγινε ο πέμπτος με τους 27 πόντους και τις 12 ασίστ που είχε στην εμφατική νίκη επί της Κροατίας. Οι άλλοι τέσσερις είναι ο Χάικο Σάφαρτσικ (22π., 11ασ.) στον αγώνα Γερμανία-Ουκρανία του 2013, ο Μίλος Τεόντοσιτς (28π., 10ασ.) στο ματς Σερβία-Τουρκία του 2009, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (27π., 11ασ.) στην αναμέτρηση Κροατία-Γερμανία του 1997 και φυσικά ο Νικ Καλάθης (24π., 10ασ.) στη νίκη της Ελλάδας επί της Πολωνίας πριν από μερικές ημέρες στο Ελσίνκι.

1

Ο απολογισμός του Άνταμ Χάνγκα στον αγώνα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Ο σμολ φόργουορντ της Μπαρτσελόνα είχε 0/7 σουτ , ωστόσο δεν έσπασε το αρνητικό ρεκόρ του με τη φανέλα της Εθνικής. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί άλλωστε. Το 2009 είχε μείνει στο “μηδέν” σε ένα ματς με την Τσεχία. Ήταν το μοναδικό παιχνίδι με την Εθνική Ουγγαρίας που δεν σημείωσε ούτε έναν πόντο.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ