ΜΠΑΣΚΕΤ

"Χοντραίνει" ο πόλεμος μεταξύ ΟΔΚΕ και ΚΕΔ/ΕΟΚ

"Χοντραίνει" ο πόλεμος μεταξύ ΟΔΚΕ και ΚΕΔ/ΕΟΚ

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της διαιτησίας επιβεβαιώνουν ότι η κόντρα μεταξύ ΟΔΚΕ και ΚΕΔ/ΕΟΚ (και κατ' επέκταση της ίδιας της Ομοσπονδίας) όχι απλά μαίνεται, αλλά παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Διαβάστε τι συνέβη στα προγραμματισμένα για σήμερα σεμινάρια.

Το Σάββατο (26/9) θα ξεκινήσουν τα κατά τόπους σεμινάρια διαιτησίας που διοργανώνει η ΟΔΚΕ. Η αρχή θα γινόταν ταυτόχρονα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα και στην Κρήτη και από αύριο σε άλλες επαρχιακές πόλεις όπως η Καλαμάτα. Μόνο που τελικά κανείς διαιτητής δεν έδωσε το παρών, καθώς δόθηκε την Παρασκευή σχετική εντολή μέσω των Συνδέσμων Διαιτητών.

Οι Σύνδεσμοι μετέφεραν στα μέλη τους την εντολή της ΕΟΚ και της ΚΕΔ/ΕΟΚ να μην δώσει κανένας διαιτητής το παρών στο επιμορφωτικό σεμινάριο αξιολογημένων διαιτητών (σ.σ που διοργανώνει η ΟΔΚΕ) στα γραφεία του εκάστοτε Συνδέσμου. Άφησαν δηλαδή να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας για όποιον ρέφερι θα παρακολουθούσε το Σεμινάριο.

Οι διαιτητές οπότε κάθισαν σπίτι τους, ενώ άλλοι πέταξαν στα σκουπίδια τα έξοδα που έκαναν για να παραστούν, καθώς υπάρχουν αρκετοί εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων που θα έβαζαν χρήματα από την τσέπη τους για να ταξιδέψουν.

Η ΟΔΚΕ δεν πήρε επίσημα θέση για την εντολή της ΕΟΚ και της ΚΕΔ/ΕΟΚ, ούτε έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Το μόνο που έκανε ο πρόεδρος της, Ηλίας Καφφές, ήταν ένα προσωπικό SMS σε όλους τους προέδρους των Συνδέσμων, ότι τα σεμινάρια αναβάλλονται επ' αόριστον.

Ουσιαστικά είναι μια μόνη πράξη του πολέμου μεταξύ των δύο φορέων της διαιτησίας, η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, με αφορμή το νομοσχέδιο Ανδριανού, το οποίο θα αφαιρούσε δύναμη από την ΕΟΚ και θα έδινε μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην ΟΔΚΕ, καθώς ουσιαστικά αυτή η εξέλιξη θα απενεργοποιούσε την ΚΕΔ. Τότε ξεκίνησαν όλα. Ήταν η εποχή που ράγισε το γυαλί και διαταράχθηκαν οι ως τότε άριστες σχέσεις του Ηλία Καφφέ με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο στρατόπεδα. Το ένα των Καφφέ-Ιωάννου και το άλλο των Βασιλακόπουλου-Ζαβλανού-Κορομηλά.

Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό ανοιχτό μέτωπο της ΟΔΚΕ, καθώς υπάρχει και η περίπτωση του εκ Χαλκίδος ορμώμενου διαιτητή Παντελίδη, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει και σχετική αγωγή εναντίον της. Αυτό μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την νέα πράξη του δράματος, ωστόσο, είναι συνδεδεμένη με την διάθεση που έδειξε η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος να "παγώσει" τον Παντελίδη και να πλήξει την ΚΕΔ/ΕΟΚ, βγάζοντας εκτός λίστας συγκεκριμένους διαιτητές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους Ζαβλανό-Κορομηλά (Παπαδημητρίου, Σκούτας, Δεσλής). Η πρόθεση της ΟΔΚΕ, βέβαια, δεν τελεσφόρησε, καθώς μετά από πίεσης συμπεριέλαβε κανονικά αυτά τα ονόματα, πλην του Παντελίδη.

Ο Νίκος Ζαβλανός μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στην κορυφή της ΚΕΔ/ΕΟΚ (αναλαμβάνει το πόστο ο Παπαδημητρίου), ωστόσο, ο ρόλος τους ως καθηγητές διαιτησίας παίζει σημαντικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις και το "μποϊκοτάζ" των σεμιναρίων. Κι αυτό γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι καθηγητές που δίδασκαν, κατέχοντας την πιστοποίηση της FIBA, ήταν οι Κορομηλάς, Ζαβλανός, Μάνος και πλέον ο Πιτσίλκας. Για αυτό και η ΟΔΚΕ πριν μερικούς μήνες διοργάνωσε Σεμινάρια Καθηγητών Διαιτησίας για να παράξει και άλλους πλην των τεσσάρων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι πρόεδροι Συνδέσμων και ενεργοί διαιτητές. Οι καθηγητές που ήταν και πρόεδροι των Συνδέσμων ήταν αυτοί που έλαβαν το SMS του Καφφέ το βράδυ της Παρασκευής, για να μην βρεθούν στη μέση της κόντρας, λόγω αντικρουόμενων υποχρεώσεων και συμφερόντων. Με αυτή την κίνηση βγήκαν από τη δύσκολη θέση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα δείχνουν ότι στην ΟΔΚΕ θα διοργανωθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε προκήρυξη εκλογών, με τους Δούκα και Βορεάδη να προβάλλονται ως υποψήφιοι για τη θέση του Καφφέ. Ως τότε ο πόλεμος μαίνεται και μέχρι να καταλαγιάσει το ρόλο του άμαχου πληθυσμού έχουν οι ίδιοι οι ρέφερι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ